Tgrt Haber
24 Haziran 2022 13:44 - Güncelleme : 24 Haziran 2022 14:32

Ukrayna güçleri Severodonetsk’ten çekiliyor, Savaşın yeni üssü Lysychansk

Rusya’nın saldırdığı Ukrayna’dan kritik haberler geliyor. Ukrayna birlikleri Severodonetsk’tan çekilme kararı alırken Rus yanlısı bir politikacının işgal altındaki Herson'da öldürüldüğü açıklandı.  Öte yandan savaş Luhansk bölgesinin son şehri olan Lysychansk'a doğru ilerliyor. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: RIA Novosti, CNN
Ukrayna'nın güneyindeki Kherson kentinde Rus kökenli bir politikacı öldürüldü.
Severodonetsk,,
Ukrayna'nın güneyindeki Kherson kentinde Rus kökenli bir politikacı öldürüldü.

Rusya’nın Ukrayna işgalinin 121’inci gününde bölgeden kritik haberler geliyor. Başkent Kiev ve kuzey şehirlerden çekilen Rusya, son zamanlarda Donbas bölgesine yoğunlaşmıştı. Donbas’ın kritik merkez şehri Severodonetsk’tan Ukrayna ordusu çekilmeye başladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Severodonetsk için "savaşın merkez üssü" demişti. Öte yandan Rus devlet haber ajansı RIA Novosti'ye göre, işgal altındaki Ukrayna'nın güneyindeki Kherson kentinde Rus kökenli bir politikacı suikasta uğradı ve hayatını kaybetti. 

SAVAŞIN YENİ MERKEZ ÜSSÜ 

Severodonetsk kentinde Ukrayna ordusunun geri çekilmek zorunda kalabileceği belirtildi. Luhansk Valisi Sergey Gayday, “Ukrayna güçleri geri çekilmek zorunda kalacak. Yerle bir olan bölgeleri sadece orada kalabilmek için korumaya çalışmak anlam ifade etmiyor” dedi. Televizyonda açıklamalarda bulunan Gayday, Ukrayna güçlerinin ne zaman çekileceği konusunda detay vermedi. Severodonetsk'te Rus ve Ukrayna güçleri arasında sokak çatışmaları bir aydan uzun süredir devam ediyor. Nisanda Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçıların bulunduğu Donbas bölgesine taarruz başlatan Rus ordusu yavaş da olsa birçok bölgeyi ele geçirerek ilerleyişini sürdürüyor. 

SAVAŞ LYSYCHANSK’A DOĞRU İLERLİYOR 

ABD düşünce kuruluşu olan Savaş Enstitüsü'ne göre, "Severodonetsk'in kaybı, Ukrayna için kayıptır. Kesin bir Rus zaferi" dedi.  Şimdi savaş, Siverskiy Donets nehri boyunca Ukrayna kuvvetleri tarafından Luhansk'ta tutulan son şehir olan Lysychansk'a doğru ilerliyor.  Luhansk bölgesel askeri idaresinin başkanına göre, Rus güçleri, Ukrayna'nın kuşatılmış şehri Lysychansk'a giden yollardan bazılarını hedef aldı ve imha etti. Yetkili “Ruslar, Lysychansk'a giden yolları ve köprüleri helikopterlerle yok ediyor" diye yazdı. 

Ukrayna güçleri Severodonetsk’ten çekiliyor, Savaşın yeni üssü Lysychansk

RUS KÖKENLİ POLİTİKACIYA SUİKAST 

Rus devlet haber ajansı RIA Novosti'ye göre, işgal altındaki Ukrayna'nın güneyindeki Kherson kentinde Rus kökenli bir politikacı öldürüldü. Rus medyasını RIA'ya göre, Bölge Gençlik ve Spor Dairesi başkanı Dmitry Savluchenko, eylemi terör saldırısı olarak nitelendirdi. Ukraynalı yetkililer Savluchenko'nun ölümünün sorumluluğunu üstlendi. Kherson Sivil Askeri İdaresi Başkanının Danışmanı Serhii Khlan, Facebook gönderisinde, “Partizanlarımız bir zafer daha kazandı. Bir Rus yanlısı eylemci ve hain sabah Kherson'ın bahçelerinden birinde bir arabada havaya uçuruldu" dedi. 

2.000 UKRAYNALI ASKER KUŞATILDI 

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konashenkov, bugün yaptığı açıklamada, Rusya'nın Severodonetsk ve Lysychansk'ı ele geçirme çabalarını yoğunlaştırırken Donbas'ta yaklaşık 2 bin Ukraynalı askeri kuşattığını söyledi. Toplamda, 1.880 asker, 80'e kadar yabancı paralı asker, ayrıca 40'tan fazla zırhlı savaş aracı ve yaklaşık 80 silah ve Konashenkov ve son 24 saat içinde 41 Ukraynalı askerin gönüllü olarak teslim olduğunu belirtti. 

Kaynak: RIA Novosti, CNN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...