Tgrt Haber
06 Haziran 2014 11:44

Ukrayna Kırım Tatarları konusunu BM'ye taşıyacak

Ukrayna'nın BM Cenevre Ofisi nezdindeki Büyükelçisi Klimenko, Kırım Tatarları konusunu 10 Haziran'daki oturumda BM İnsan Hakları Konseyi gündemine taşıyacaklarını bildirdi.

Ukrayna Kırım Tatarları konusunu BM'ye taşıyacak
ukrayna, kırım tatarları, bm

Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Büyükelçisi Yuri Klimenko, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin 10 Haziran'da başlayacak 26. oturumunda Kırım Tatarları konusunu gündeme getireceklerini bildirdi. AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Klimenko, Kırım Tatarları'nın daha önce 1944'te Kırım'dan kitlesel sürgüne zorlandıklarına dikkati çekerek, "Kırım Tatarları aslında şimdi de ikinci bir sürgün ile karşı karşıyalar" dedi. Bu sürgünün nedeninin, Rusya'nın yürüttüğü politikalar ve Kırım'da kendi kendine ilan edilmiş hükümet olduğunu dile getiren Klimenko, Kırım Tatarlarının Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlikte Ukrayna'yı desteklediğini kaydetti. Kırım'ın eski çağlardan beri Kırım Tatarlarının toprağı olduğunu vurgulayan Klimenko, Ukrayna Parlamentosu'nun Tatarları Kırım'ın yerel halkı olarak tanıdığını anımsattı.
Kırım'daki gelişmelerden dolayı çok kaygı duyduklarını, bölgede Ruslar tarafından bazı provokasyonlar yapıldığını belirten Klimenko, "Bizim için bu konu çok hassas. Bu konuyu BM İnsan Hakları Konseyi oturumunun gündemine taşıyacağız. Bu bizim için ilk öncelik" diye konuştu. Klimenko,  Kırım Tatarları lideri veUkrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun da Konsey oturumu sırasında Cenevre'de bulunabileceğini kaydetti. BM İnsan Hakları Konseyi'nin 26. oturumu 10-27 Haziran'da BM Cenevre Ofisi'nde gerçekleştirilecek.
2. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) lideri Joseph Stalin'in kararıyla 18-20 Mayıs 1944'te, yaklaşık yarım milyon Tatar sürgün edildi.  Tatarlar ayrıca, defalarca, yüzyıllardır yaşadıkları Kırım topraklarından göçe zorlandılar.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...