Tgrt Haber
02 May 2014 12:42

Ukrayna ordusu Slavyansk'ta operasyon başlattı

Ukrayna ordusunun, haftalardır Rusya yanlısı silahlı grupların kontrolünde olan Slavyansk'ta operasyon başlattığı bildirildi.

Ukrayna ordusu Slavyansk'ta operasyon başlattı
Ukrayna ordusu, Slavyansk, operasyon

Ukrayna ordusunun operasyonunda en az 20 helikopter kullandığı, gece kent çevresine havadan indirme yaptığı öne sürüldü. Kentteki silahlı gruplar, ordunun kent çevresindeki birçok kontrol noktasına saldırdığını söyledi. Operasyon hakkında ilk resmi açıklama Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov'dan geldi. Avakov, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Kramatorsk ve Slavyansk bölgesinde 9 kontrol noktasını ele geçirdiklerini belirtti. Slavyansk bölgesinin güvenlik güçlerince çembere alındığını kaydeden Avakov, operasyonda güvenlik güçlerine ağır silahlarla karşılık verildiğini, bir pilotun öldüğünü bildirdi. Avakov ayrıca, yaralılar bulunduğunu açıkladı. "Paralı profesyonel askerlere karşı savaşıyoruz" diyen Avakov, Slavyansk halkından evlerinde kalmalarını, pencerelere yaklaşmamalarını istedi. Avakov, "teröristler" diye nitelediği gruplardan rehineleri bırakmalarını, işgal ettikleri binaları boşaltmalarını ve silahlarını teslim etmelerini talep etti.
Ukrayna Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada da operasyonda iki Mi-24 tipi helikopterin seyyar uçaksavarla düşürüldüğü, iki askerin öldüğü bildirildi. Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) ise isabet alan diğer helikopterde sağlık görevlilerinin bulunduğu, bir sağlık görevlisinin yaralandığını açıkladı.
Rusya yanlısı silahlı gruplar, Ukrayna askerlerinin şehrin çevresini kuşatması nedeniyle, bazı kontrol noktalarını terk ediyor. Kentin dış çemberindeki kontrol noktalarından ayrılan Rusya yanlıları, iç kesimlerdeki kontrol noktalarına çekildi. Silahlı gruplar çekilirken bazı kontrol noktalarını da ateşe verdi. Bu noktalar Ukrayna ordusunun kontrolüne geçti. AA muhabirine konuşan silahlı grup liderlerinden biri, yavaş yavaş kent merkezine doğru çekileceklerini, Ukrayna ordusu ile burada çatışacaklarını söyledi. Yaklaşık 125 bin nüfusa sahip Slavyansk kent merkezinde ise halkın barikatlar oluşturmaya başladığı belirtildi. Kestikleri ağaçlarla, lastik tekerlerle, kum torbalarıyla barikatlar kuran Rusya yanlısı ayrılıkçılar, halka şehir merkezinde toplanma çağrısı yaptığı iddia edildi.  
Slavyansk merkezindeki Ukrayna Güvenlik Servisi binasında ise çok yoğun güvenlik önlemleri göze çarpıyor. Daha önce Rusya yanlısı kişilerce rehin alınanların bu binada tutulduklarını belirtilmişti. Silahlı grupların elinde AGİT görevi çerçevesinde ülkede inceleme yaparken alıkonulan uluslararası gözlemciler de bulunuyor.  Slavyansk'ta zaman zaman merkeze uzak bölgelerden silah sesleri geliyor. Kentte giriş çıkışa izin verilmiyor. Kent merkezinde sessizlik hakim. Sokaklarda kimse görülmüyor.
Slavyansk, nisan ayı başından bu yana Rusya yanlısı silahlı grupların elinde bulunuyor. Bu grupların rehine olarak tuttuğu uluslararası gözlemcilerin de kentte tutulduğu biliniyor. Slavyansk'taki operasyon haberi, Ukrayna Devlet Başkan Vekili Aleksandr Turçinov'un 18-25 yaş arası gençlerin zorunlu olarak askerliğe alınmasına ilişkin kararnameyi imzalamasından hemen sonra geldi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...