Tgrt Haber
29 Ocak 2022 08:34

Ukrayna-Rusya krizinde sıcak gelişme: Biden, ABD askerlerini gönderecek

Ukrayna-Rusya gerginliğinde diplomatik çabalar sürüyor ancak tansiyon hala çok yüksek. Rusya'nın "savaş olmayacak" açıklamasının ardından ABD Başkanı Joe Biden, ABD askerlerini yakın zamanda Doğu Avrupa'daki NATO ülkelerine göndereceğini açıkladı.

Ukrayna-Rusya krizinde sıcak gelişme: Biden, ABD askerlerini gönderecek
abd,rusya,ukrayna,biden,putin,ab,dünya,savaş

Ukrayna-Rusya krizinde sınırda eller tetikte beklenirken diplomasi kanadında da yoğun trafik sürüyor. Geriliminde diplomatik çabalar sürerken peş peşe önemli açıklamalar geliyor.

ABD Başkanı Joe Biden, yakın zamanda ABD askerlerini Doğu Avrupa'daki NATO ülkelerine göndereceğini duyurdu. Biden, Pittsburgh kentine gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Washington DC'ye dönüşte gazetecilere Ukrayna-Rusya sınırındaki gerginliğe ilişkin açıklamalarda bulundu.

BIDEN ASKERLERİ GÖNDERİYOR

Bir gazetecinin, "ABD askerlerini Doğu Avrupa'ya ne zaman göndereceğinize karar verdiniz mi?" sorusuna, "ABD askerlerini yakın zamanda Doğu Avrupa'daki NATO ülkelerine göndereceğim." cevabını verdi.

Ukrayna sınırındaki son duruma ilişkin ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby'den kritik bir açıklama geldi. Pentagon sözcüsü John Kirby, 24 Ocak Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna krizinde beklenmedik durumlara karşı NATO Mukabele Gücü'nün aktif hale getirilmesi durumunda destek sağlamak üzere 8 bin 500 askeri teyakkuza geçirdiklerini bildirmişti.

Bu gelişme üzerine, ABD, Ukrayna ve Rusya arasındaki krizi görüşmek üzere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni 31 Ocak Pazartesi toplantıya çağırdı.

BIDEN UKRAYNA'YA DESTEĞİNİ YİNELEDİ

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefonda görüştü.  Rus işgali durumunda ABD’nin ortak ve müttefik ülkelerle birlikte kararlı adımlar atmaya hazır olduğunu bildirdi.

AB'DEN RUSYA'YA YAPTIRIM TEHDİDİ

Avrupa Birliği’nden de Kremlin’e bir kez daha yaptırım tehdidi geldi. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Rusya'ya karşı Kuzey Akım 2 Projesi’nin iptali dahil her seçeneğin masada olduğunu söyledi.

RUSYA'DAN "SAVAŞ OLMAYACAK" AÇIKLAMASI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yaptığı açıklamada Rusya’nın savaş istemediğini ancak Moskova’nın çıkarlarının görmezden gelinmesine izin vermeyeceğini ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya’nın Ukrayna’yı gelecek ay işgal edebileceğine dair açık bir ihtimal var uyarısının ardından Kremlin’den gerilime ilişkin açıklama geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un açıklamalarını ardından krizin seyri bir anda değişti. Lavrov “Ukrayna’yla savaş olmayacak” dedi. Lavrov açıklamasının devamında Kremlin’in çekincelerine vurgu yaptı. “Çıkarlarımızın göz ardı edilmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Lavrov açıklamasında "Rusya savaş istemiyor. Ancak çıkarlarımızın göz ardı edilmesine izin veremeyiz. ABD ve NATO’nun güvenlik önerilerine nasıl yanıt verileceğine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in karar verecek” ifadelerine yer verdi.

AB’DEN RUSYA’YA SUÇLAMA

Avrupa Birliği (AB), Rusya tarafından açıklanan AB temsilcilerine yönelik yaptırım kararına tepki gösterdi. AB Dış Eylem Servisi Sözcüsü Peter Stano imzasıyla yayınlanan açıklamada, “Avrupa Birliği, Rus makamlarının dün açıkladığı Rusya'ya AB üye devlet ve kurumlarının bilinmeyen sayıda temsilcisinin girişini yasaklama kararına esefle karşı çıkıyor. Bu kararın herhangi bir yasal gerekçesi ve şeffaflığı yoktur ve uygun bir yanıt alacaktır. Rusya Avrupa'daki gerilimi körüklemeye devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...