Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Şubat 2022 14:55 - Güncelleme : 01 Mart 2022 16:51

Son dakika! Lavrov'a BM'de soğuk duş: Tarihe geçecek protesto | Rusya Ukrayna savaşında son durum

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin 6. gününde çatışmalar sürüyor. İki ülke arasında dün yapılan müzakerede karşılıklı taleplerde uzlaşılamadı. Müzakereler ikinci tura kalırken Rus ordusu birçok kenti bombalamaya ve ateş altına almayı sürdürdü. Harkiv'de kent meydanının bombalandığı saldırıda 10 kişi hayatını kaybetti. Ukrayna'yı işgal etmedikleri iddiasını yenileyen Moskova yönetimi operasyonun hedefe ulaşana kadar süreceğini, yaptırımların yaklaşımlarını değiştirmeyeceğini açıkladı. Rus ordusunun ilerleyişine karşı Ukrayna direniş mücadelesini sürdürüyor. Öte yandan Lavrov, video yoluyla katıldığı BM zirvesinde tarihe geçecek bir protestoya uğradı. 140 parlamenter Lavrov'un konuşması sırasında salonu terk etti. İşte Ukrayna savaşına dair son dakika gelişmeleri...

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: İHA, TGRT Haber, AA, Reuter's

Rusya-Ukrayna savaşından son dakika gelişmeler...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat sabahı verdiği askeri harekât emrinin ardından Rus ordusunun Ukrayna'yı işgal girişimi 6. gününde devam ediyor. Savaşın 5. gününde taraflar müzakere masasına oturdu ancak karşılıklı iletilen talepler kabul edilmeyince barış görüşmeleri ikinci tura kaldı. Rus birlikleri birçok kenti bombardıman ve ateş altına alarak ilerleyişini sürdürürken Ukrayna saldırılara karşı büyük direniş gösteriyor. 

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimine Batı gösterdiği sert tepkilerin ardından art arda yaptırım uyguladı. Başta ABD ve Avrupa ülkeleri Ukrayna’ya silah yardımı yaptı. Ukrayna savaşı tüm dünyanın ana gündem maddesi olurken Ukrayna'yı işgal etmedikleri iddiasını bir kez daha yineleyen Kremlin operasyonların hedefe ulaşıncaya kadar süreceğini, Batı'nın yaptırımlarının yaklaşımlarını değiştirmeyeceğini açıkladı. Rusya'nın 'işgal değil operasyon' iddiasına Ukrayna lideri Zelenskiy ise Harkov bombalanmasında sivillerin öldüğünü belirterek sert tepki gösterdi.

İŞGALİN 6. GÜNÜNDEN SON DAKİKA GELİŞMELERİ

16.41 Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev’de Ukrayna istihbaratına ait "enformasyon saldırısı" yapan merkezi yüksek hassasiyetli silahlarla vuracağını duyurdu

16.35 Ukrayna basını, ikinci barış görüşmesinin yarın olacağını duyurdu. Tass haber ajansının Ukrayna basınına dayandırdığı haberinde, Rusya ile Ukrayna'nın ikinci barış görüşmesinin 2 Mart'ta (yarın) yapılacağı belirtildi. 

15.10 Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Silahsızlanma Konferansı'nda önceden kaydedilmiş bir video mesajıyla katıldı. Lavrov'un konuşması ekrana geldiği an büyükelçiler ve diplomatlar salonu terk etti. AYRINTILAR İÇİN TIKLAYIN

Son dakika! Lavrov'a BM'de soğuk duş: Tarihe geçecek protesto | Rusya Ukrayna savaşında son durum

"RUS FÜZELERİNE GÖKYÜZNÜ KAPATIN"

15.00 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus füzelerine, uçaklarına ve helikopterlerine gökyüzünün kapatılmasını istedi. Ardından Avrupa Parlamentosu'na hitap eden Zelenskiy, Avrupa Birliği çağrısını yineledi ve Rusya'nın çocukları hedef aldığını söyledi. AYRINTILAR İÇİN TIKLAYIN

13.57 Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Harkov'da 10 kişinin hayatını kaybettiğini 35 kişinin de yaralandığını duyurdu.

13.45 Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmediğini, Ukrayna’daki sivillerin canlarının ve güvenliklerinin korunması için gereken her şeyi yaptıklarını söyledi. Şoygu ayrıca askeri operasyonların hedeflere ulaşılana kadar devam edeceğini duyurdu.  AYRINTILAR İÇİN TIKLAYIN

13.42 Kremlin görüşmeler için ara bulucuya ihtiyaç olmadığını açıkladı. Açıklamada 'Uygulanacak hiçbir yaptırım yaklaşımımızı değiştiremez' denildi.

Rusya'nın Ukrayna'da misket bombası kullandığı iddiasını reddeden Kremlin Zelenski'ye de çağrıda bulundu. Açıklamada Zelenski'nin silah bırakma çağrısı yapması durumunda can kayıplarının önüne geçileceğinin altı çizildi.

13.36 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avrupa kıtasında bir felaket yalandığını belirtti. Polonya'da bulunan Johnson, 'size yardım etmeye hazırız, insani yardım malzemelerimiz zaten geliyor' dedi.

Johnson ayrıca Ukrayna cumhurbaşkanı Zelenski'nin 'liderliği ve cesareti' nedeniyle tebrik etti. 

13.25 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 'Belarus işgale yardım etti NATO Ukrayna'nın yanındadır' dedi. Rusya'nın barışı yok ettiğini belirten Stoltenberg, 'NATO topraklarını sonuna kadar savunacağız' dedi. NATO Genel Sekreteri, Rusya'yı savaşı derhal durdurmaya davet etti. 

13.07 Birleşmiş Milletler 660 binden fazla Ukraynalının ülkeyi terk ettiğini açıkladı.

13.05 Almanya, silahlı savaş uçaklarının Polonya'da hava devriyesi yaptığını duyurdu.

12:53 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov 'Amerika'ya ait nükleer silahların evine dönme vakti geldi' dedi.

İKİ RUS HELİKOPTERİ HAVADA YOK EDİLDİ

Kiev yakınlarında roketlerden kaçınmak için alçak irtifada seyreden iki Rus helikopterinin Ukrayna ordusu tarafından vuruldu. Helikopterlin vurulma ve denize çakılma anları kameralara saniye saniye yansıdı.

12.30 Ukrayna hükümeti, bugünden itibaren tahvillerini satarak ordusuna destek olacağını açıkladı.

Ukrayna Maliye Bakanlığı'nın Twitter paylaşımında, her bir yıllık tahvilin 1.000 Ukrayna grivnası, yani yaklaşık 33 Amerikan doları değerinde satılacağını ve faiz oranının yatırımcıların katılacağı açık artırmayla belirleneceğini duyurdu.

RUSYA'YA EKONOMİK SAVAŞ İLANI

12.25  Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Rusya ekonomisinin Batı tarafından uygulanan yaptırımlar yüzünden tamamen çökebileceğini söyledi.

12.00 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus füzeleri için gökyüzünün tamamen kapatılması gerektiğini söyledi. Zelenskiy, açıklamasında, "Rus füzeleri, uçakları ve helikopterleri için gökyüzünün tamamen kapatılması gerek. 5 günde Ukrayna’ya 56 füze saldırısı yapıldı, 113 seyir füzesi fırlatıldı." ifadelerini kullandı.

RUSYA 5 BİN 710 ASKERİNİ KAYBETTİ

11.03 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna'ya saldıran Rus güçlerinin 5 bin 710 asker kaybettiğini duyurdu.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerinin son 5 gündeki kayıplarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamaya göre Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 5 bin 710 asker öldürüldü, 200 asker ise esir alındı.

Son beş günde Ukrayna ordusunun, Rusya'ya ait 29 uçak, 29 helikopter, 198 tank, 846 zırhlı araç, 77 top ve 2 gemiyi imha ettiği belirtildi. Rus güçlerin ayrıca 24 roketatar sistemi, 305 araç, 60 yakıt aracı, 7 hava savunma sistemi ve 3 İHA kaybettiği ifade edilen açıklamada, bu rakamlara devam eden çatışmaların bilgilerinin dahil edilmediği kaydedildi.

10.50 Ukrayna'nın Sumi eyaleti Okhtyrka kentindeki askeri birliğe, Rus ordusunca yapılan füze saldırısında yaklaşık 70 askerin hayatını kaybetti.

ŞEHRİN GÖBEĞİNE BOMBA

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin altıncı gününde başkent Kiev ve Harkov'a havadan ve karadan saldırılar devam ediyor. Rus ordusu sabah saatlerinde düzenlendiği hava saldırısında şehrin göbeğinde bulunan Harkov belediye binasını bombaladı. 

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN

Son dakika! Lavrov'a BM'de soğuk duş: Tarihe geçecek protesto | Rusya Ukrayna savaşında son durum

09.58 ABD'li senatör Murphy Rusya Devlet Başkanı Putin'in mal varlıklarını dondurmak için müttefiklerle koordinasyon halinde olunduğunu açıkladı.

09.45 Rusya, İsviçre'nin yolcu uçaklarına kısıtlamaları getirdi. Karar, İsviçre dün attığı adıma cevap olarak alındı.

İsviçre Federal Konseyi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, insani, tıbbi veya diplomatik nedenlerle seyahat edenler dışında hava sahasını Rus uçuşlarına kapattığını açıklamıştı.

09.32 Polonya savaşın başından beri ülkeye sığınanların sayısının 350 bini bulduğunu duyurdu.

09.10 ABD merkezli düşünce kuruluşu Institute for the Study of War, Rusya’nın Ukrayna harekatını inceledi.

İşgalin ilk altı gününü değerlendiren analistler, Ukrayna’nın sert direnişiyle karşılaşan Rusya’nın birliklerini tahkim etme ihtiyacı duyduğunu, bunun da Rus ilerleyişini yavaşlattığını yazdı.

Analistler Kiev’deki savunmanın güçlü olduğunu, takviye birlikler bekleyen Rusya’nın da bu bölgede sınırlı faaliyet gösterdiğini aktardı.

08.58 Cumhurbaşkanı Tokayev Salı günü yaptığı açıklamada, Kazakistan'ın Moskova ile Kiev arasındaki müzakereler için bir platform sağlayarak Ukrayna'daki ihtilafta arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu söyledi.

08.51 Rus ordusu Ukrayna şehri Kherson'a ulaştı. Belediye başkanı Igor Kolykhayev 'Rus ordusu Kherson'un girişlerine kontrol noktaları kuruyor' dedi.

08.48 Avustralya Ukrayna’ya 50 milyon ABD doları değerinde silah yardımında bulunacağını açıkladı. Başbakan Scott Morrison “Füze ve mühimmat göndererek anavatanlarını savunmalarına yardımcı olmak istiyoruz” dedi, “Rusya’ya avantaj sağlamamak için” gönderilecek silahlara dair detay vermedi. Morrison hükümeti 25 milyon dolarlık insani yardım vaadinde de bulundu.

08.30 Visa Rusya'ya karşı başlatılan yaptırımlara uyum sağlamak için harekete geçtiğini duyurdu.

08.21 Ukrayna’daki Çin Büyükelçiliği, ülkedeki vatandaşlarını tahliye etmeye başladı. Elçilik ilk grubun dün ülkeyi terk ettiğini söyledi. Çin basınında bu kişilerin Moldova’ya geçen Çinli öğrenciler olduğu aktarıldı.

ONLARCA ASKER HAYATNI KAYBETTİ

08.16 Ukrayna’nın Sumi bölgesinin yöneticisi Dimitro Zhivitski, Pazar günü Ohtırka kentine düzenlenen bombardıman sonucu 70 civarında Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Zhivitski, enkaz altında kalan kişileri kurtarmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi ve 'Fakat düşman da hak ettiğini buluyor. Çok sayıda Rus cesedi Kızıl Haç yetkililerine teslim edildi' dedi.

Zhivitski’nin paylaştığı bilgiler bağımsız kaynaklarca doğrulatılamadı.

08.03 Kiev'de yeniden sirenler çalıyor. Başkentte hava saldırısı alarmı verildi.

07.23 Ukrayna kentleri güne siren sesleri ile uyandı. Ternopil, Vinnytsia ve Volyn ile birlikte Kiev'in batısındaki Rivne'de siren sesleri duyuluyor.

Son dakika! Lavrov'a BM'de soğuk duş: Tarihe geçecek protesto | Rusya Ukrayna savaşında son durum

BAYRAKTAR TB2 RUS HAVA SAVUNMASINI VURDU

05.33 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Türkiye'den alınan Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) ile Kiev'e bağlı İvankiv kırsalında konuşlanan Rusya'ya ait Buk Hava Savunma Sistemleri'nin imha edildiği anlara ait görüntüleri yayınladı. 

04.34 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya'ya karşı destek istedi. Kuleba, "Ukrayna barış istiyor fakat Rusya'nın saldırılarına karşı daha fazla desteğe ve silaha ihtiyacımız olduğunu vurguladım" dedi.

RUSYA'NIN SALDIRISNDA DİKKAT ÇEKEN DETAY

04.22 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya yönelik gerçekleştirdikleri askeri operasyonlar sırasında Rusya'nın havadan yaptığı helikopter saldırılarının görüntülerini yayınladı. Ukrayna ordusuna ait tank ve zırhlı araçların helikopterler tarafından fırlatılan güdümlü füzelerle vurulduğu anlar görüntülerde dikkat çekerken, Bakanlık tarafından helikopter filolarının nereden hareket ettikleri ve hangi bölgedeki hedefleri vurduğu konusunda bilgi verilmedi.

"PUTİN NATO'YU BİRLEŞTİRDİ"

04.09 Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, NATO'nun Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği işgale karşı birlik içinde durduğunu ve bu işgalin NATO üyelerini bir araya getirme konusunda büyük bir etkisi olduğunu belirtti. Psaki, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eylemleri, modern tarihte NATO'nun en büyük birleştiricilerinden biri oldu" dedi.

ABD'DEN MONTRÖ VE TÜRKİYE AÇIKLAMASI

02.37 ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yaklaşmaya çalıştığını ancak kuvvetlerin hala Kiev dışında olduğunu belirterek, kriz karşısında boğazların nasıl kontrol edileceği sorusuna, Montrö'nün nasıl uygulayacağına ilişkin kararı Türkiye'nin vereceğine dikkat çekti.

ZELENSKIY: RUSYA SAVAŞ SUÇU İŞLEDİ

01.20 Ukrayna Devlet başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Harkov'a saldırarak savaş suçu işlediğini ve bu nedenle Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu (BMGK) üyesi olmaması gerektiğini savunarak, "Rus kuvvetleri bugün Harkov’a acımasızca saldırdılar. Bu açıkça savaş suçudur. Sivillere karşı savaş suçu işleyen bir devlet BMKG üyesi olamaz" dedi.

UKRAYNA’NIN AB ÜYELİĞİNE 8 ÜLKEDEN TAM DESTEK

00.05 Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Çekya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya cumhurbaşkanları, Ukrayna’ya acilen aday statüsü verilmesi gerektiğini bildiren ortak bir mektup yayınladı. Ukrayna’ya AB aday statüsünün acilen verilmesi gerektiği bildirilen açıklamada, “Biz, AB üyesi olan Çekya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya Devlet Başkanları olarak Ukrayna'nın AB üyeliğini hak ettiğine tam olarak inanıyoruz. Bu nedenle AB üye devletlerini Ukrayna'ya azami siyasi destek vermeye ve AB kurumlarının Ukrayna'ya AB aday statüsü vermek için bir an önce adımlar atmasına ve katılım müzakerelerini başlatmasına izin vermeye çağırıyoruz. Bu kritik anda Ukrayna ve halkıyla tam dayanışmamızı yineliyoruz” denildi.

İŞGALİN 5. GÜNÜNDEN SON DAKİKA GELİŞMELERİ

23.53 Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, ABD'nin 12 Rus diplomatı sınır dışı ettiğini duyurdu.

22.25 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna'da 1146 askeri altyapı tesisini imha ettiğini bildirdi.

PUTİN SAVAŞIN DURMASI İÇİN ŞARTLARINI AÇIKLADI

22.12 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Macron görüşmede Putin'e 'acil ateşkes' çağrısı yaptı. Putin ise çözümün ancak Rusya'nın Kırım üzerindeki egemenliğinin tanınması, Ukrayna'nın militarizm ve Nazizim’den arındırılması ve tarafsız statüsünün sağlanmasıyla mümkün olduğunu ifade etti.

20.10 Ukrayna'nın başkenti Kiev’de lojistik deposuna Rusya tarafından balistik füze saldırısı düzenlendi. Saldırı sonucu 28 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. AYRINTILAR İÇİN TIKLAYINIZ

19.36 Rusya Devlet Başkanı Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a Ukrayna ile barış için 3 şart sundu. Rus lider;  Kırım’da Rusya’nın egemenliğinin kabul edilmesi, Ukrayna hükümetinin anti-nazilileştirilmesi ve askerden arındırılması, Ukrayna topraklarına özel statü verilmesini talep etti.

19.11 Putin imzaladığı kararnameyle, Rusya vatandaşlarının ve şirketlerinin döviz cinsinden dış borç vermelerini ve Rusya dışındaki banka hesaplarına döviz yatırmalarını yasakladı.

19.01 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne katılımı için yapılacak resmi başvuruyu imzaladı.

18.45 Rusya ile Ukrayna arasında Belarus sınırında yürütülen müzakereler sona erdi. 6 saat süren toplantıda taraflar ortak bildiriye kadar ayrıntı paylaşmama ve yakın gelecekte ikinci tur müzakereleri yapılması konusunda uzlaşmaya vardı.AYRINTILAR İÇİN TIKLAYINIZ

18:16 Belarus sınırındaki müzakereler sürerken Ukrayna’nın liman kenti Odessa’da siren sesleri yeniden yükseldi.

17.05 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından halk temel ihtiyaçlarını karşılamak için marketlere akın etti.

16:31 Rusya, Batılı ülkelerin hava sahasını Rus uçaklarına kapatmasına karşılık 36 ülkeye uçuşları sınırlandırdığını duyurdu.

UKRAYNA'DAN ÇEKİLİN TALEBİ

16.07 Kiev heyeti Rus güçlerinin çekilmesini istedi.AYRINTILAR İÇİN TIKLAYIN

15.38 ABD, Moskova Büyükelçiliği'ndeki 'Acil Durum Çalışanları' haricindeki kişilerin ve aile üyelerinin ayrılmasına izin vereceğini açıkladı.

15.35 ABD Minsk Büyükelçiliği operasyonlarını askıya alma kararı aldı.

15.05 AB savunma bakanları Ukrayna krizini görüşmek üzere toplanıyor.

Avrupa Birliği (AB)'nin AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Fontelles, Ukrayna işgalini görüşmek üzere bloğun savunma bakanlarıyla bir toplantı düzenliyor. Josep Borrell tarafından paylaşılan bir tweet'e göre, toplantının gündeminde AB'nin Ukraynalılara yardımının koordine edilmesi olacak.

14.55 Rus iş insanı ve Chelsea spor kulübünün sahibi Roman Abramovich, sözcüsü aracılığıyla Rusya ve Ukrayna arasında devam eden çatışmaların sonra ermesi için arabuluculuk yapmayı kabul ettiğini açıkladı.

14.18 AB'den Ukrayna'nın 'acil üyelik' talebine ilk yanıt geldi. AB yetkilisi Charles Michel, Kiev'in bir Rus işgali karşısında üyelik için çağrıda bulunması nedeniyle 27 üye ülke arasında bloğun genişletilmesi konusunda anlaşmazlıklar olduğunu söyledi.

14.00 Ukrayna halkının büyük direnişiyle karşılaşan Ruslar, bu kez de psikolojik şiddet ile savaşı kazanmaya çalışıyor. Ukraynalı sivillerin telefonlarına Rusya tarafından gönderilen mesajda, "Silah sizi hedef yapacak" yazdığı iddia edildi.

Son dakika! Lavrov'a BM'de soğuk duş: Tarihe geçecek protesto | Rusya Ukrayna savaşında son durum

13:28 Kremlin: Batı ülkelerinin yaptırımlarına cevaplar, uygunluk ve çıkarlarımızın göz önünde bulundurulmasıyla oluşturulacak 

13:20 Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Belarus sınırındaki görüşmesi başladı AYRINTILAR İÇİN TIKLAYIN

MÜZAKERE ÖNCESİ RUSYA'DAN KRİTİK UYARI

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukraynalı sivillerin Kiev’den tahliye edilmesi için çağrıda bulundu. Yapılan açıklamada şehirden güvenli bir çıkış için bölgenin hazırlandığı ve sivillerin Vasikov üzerinden şehirden ayrılabileceği duyuruldu. Bakanlık, “Rusya sadece askeri unsurlara saldıracaktır ve siviller risk altında değildir. Bu yol açık ve güvenlidir” ifadesini kullandı.

UKRAYNA HEYETİ BELARUS'TA

13:10 Putin, Batı yaptırımlarından sonra ekonomiye odaklandı. Kremlin'den yapılan açıklamada Rus liderin bugün kurmaylarıyla ekonomiyle ilgili bir toplantı yapacağı açıklandı.

12.45 Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından 422 bin mültecinin komşu ülkelere geçtiğini, 102 sivilin öldüğünü bildirdi.

11.28 Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı harekatın beşinci gününde taraflar müzakere için anlaşmıştı. Ateşkes için görüşme masası hazırlandı. Tüm dünya gözünü kritik toplantıya çevirirken Ukrayna heyeti helikopterle müzakerelerin yapılacağı Belarus'a geldi. Görüşmeler birazdan başlayacak. 

11.20 AB Yüksek Temsilcisi Borrell, 'Bugün AB savunma bakanlarını, Rusya'nın sebepsiz saldırısı karşısında Ukrayna'daki son durumu tartışmak üzere bir araya getiriyorum' dedi. Borrell görüşmede Ukrayna'ya yapılacak yardımın koordinasyonunun masaya yatırılacağını belirtti.

11.05 Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, ülkesine saldıran Rus güçlerinin, yaklaşık 5 bin 300 asker kaybettiğini açıkladı.

10.58 Alman Borsası (Deutsche Boerse) Aeroflot, Lukoil, Sberbank ve VTB hisselerinde işlemleri askıya aldı.

'RUSYA ANLAŞMAK İSTİYOR'

10.52 Interfax haber ajansı, Rus müzakerecinin Rusya'nın en kısa sürede Ukrayna ile anlaşmaya istekli olduğunu aktardı. Müzakerecinin “Her türlü anlaşma iki tarafın da çıkarına olacaktır” dediği vurgulandı.


Son dakika! Lavrov'a BM'de soğuk duş: Tarihe geçecek protesto | Rusya Ukrayna savaşında son durum
Rusya, Belarus ve Ukrayna bayraklarının yerleştirildiği ve müzakere masasının kalemler ve kağıtlarla birlikte hazır hale getirildiği görüldü.

10.02 Yunanistan hava sahasını Rus uçaklarına kapatma kararı aldı.

09.50 Rusya Merkez Bankası politika faizini yüzde 20'ye yükseltti.

09.25 İngiltere, vatandaşlarının Rusya Merkez Bankası ile her türlü işlemlerini yasakladı

08.57 Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne göre Kiev, Ukrayna'nın kontrolü altında. Açıklamada, 'Rusya'nın burayı işgal etmeye yönelik tüm çabaları başarısız oldu' denildi.

08.45 Belarus Dışişleri Bakanlığı müzakereler için hazırlıkların tamamlandığını duyurdu. Açıklamada 'heyetlerin gelmesi bekleniyor' denildi.

08.41 Adı açıklanmayan bir Rus kaynak Rusya heyetinin önümüzdeki birkaç saat içinde yapılması beklenen müzakereler için Ukrayna tarafını beklediğini söyledi.

Rus ordusunun girdiği Harkov kentinde ise sokak çatışmaları yaşanıyor. Ukrayna kentin geri alındığını duyurdu. Kiev'de ise çatışmalar sokaklara indi. 

06.17 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, BMGK'nın Rusya'yı Ukrayna'yı işgal etmekten sorumlu tutma konusunda kritik bir adım attığını belirterek, "Güvenlik Konseyi bu hesap verebilirlik yolunda önemli bir adım attı. On yıllardır ilk kez Genel Kurul'da Acil Durum Özel Oturumu çağrısında bulundu" dedi.

JAPONYA'DA RUSYA'YA YAPTIRIM

04.31 Japonya hükümeti, Rusya'nın Ukrayna işgaline tepki olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve önemli Rus hükümet yetkililerinin mali varlıklarını dondurma kararı aldı.

03.41 Rusya'nın Ukrayna saldırılarının ardından birçok ülke Rusya'ya karşı hava sahasını kapatırken, Rusya'nın havayolu şirketi Aeroflot, bu gerekçeyle tüm Avrupa'ya uçuşların durdurulduğunu açıkladı. Şirketin internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, "Avrupa makamları tarafından uygulanan hava sahası kısıtlamaları nedeniyle, Aeroflot Avrupa rota ağındaki uçuşlarını 28 Şubat 2022'den bir sonraki duyuruya kadar askıya almıştır" denildi.

02.57 Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle birçok Avrupa ülkesinin hava sahasını Rusya'ya kapatması sonucu Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve heyeti, Cenevre'de Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi Toplantısı'na katılamayacağını duyurdu.

02.36 Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının 4. gecesinde yine çatışmalar şiddetlenirken, Rusya tarafından ülkenin bazı kentlerine tekrardan balistik füze saldırıları düzenlendi.

AB'DEN UKRAYNA’YA SİLAH YARDIMI

02.31 Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Rusya-Ukrayna savaşını ve Rusya’ya uygulanacak yaptırımları görüşmek üzere video konferans yöntemi ile bir araya geldi. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell görüşmeler sonrasında düzenlenen basın toplantısında, AB’nin Ukrayna’ya silah yardımı yapacağını bildirdi.

RUSYA'YA 'SOYKIRIM' DAVASI

01.50 Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Adalet Divanı, Ukrayna’nın Rusya aleyhinde dava açtığını ve Rusya aleyhinde tedbir kararları alınmasını talep ettiğini duyurdu. Mahkeme tarafından yayınlanan resmi bildiride, "Ukrayna, Rusya'ya karşı dava açtı ve Mahkemeden geçici tedbirler belirtmesini istedi" ifadeleri yer aldı.

01.35 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Ukrayna konusunda düzenlenen toplantıda, Ukrayna’daki insani krizi görüşmek üzere yarın konseyi acil toplantıya çağırdı. Toplantı sırasında Ukrayna BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa, Rusya'yı Ukrayna'da soykırım yapmakla suçlayarak, "Rusya, soykırım konvansiyonu dahilinde anlaşmayı ihlal etmektedir" dedi.

İŞGALİN 4. GÜNÜNDEN SON DAKİKA GELİŞMELERİ

İşte Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde dakika dakika yaşananlar:

02.36 Ukrayna’nın Çerkassi kentine Rusya tarafından bir balistik füze fırlatıldı. Füzenin düşmesi nedeniyle bazı yollarda büyük hasarlar meydana gelirken Ukrayna’nın Mazır kentinde de çatışmaların sürdüğü öğrenildi.

23.00 AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Tek bir Rus uçağı AB hava sahasına giremeyecek” dedi.

22.33 Ukrayna'nın Odessa şehrinde hava savunma sistemlerinin aktif olmasının ardından şehirde siren sesleri yükseldi.

22.07 Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, kentin kuşatıldığını söyleyerek artık kentten sivillerin tahliyesinin imkansız hale geldiğini söyledi.

21.35 Ukrayna ordusu, bir Rus konvoyunu vurduğuna dair yeni görüntüler paylaştı.

20.30 Belarus'tan Ukrayna'ya seyir füzesi atıldı.

19.56 AB Komisyonu, tarihinde ilk kez savaştaki bir ülke için silah alımı ve teslimatını finanse edeceklerini açıkladı.

19.40 AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Belarus'a yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını duyurdu.

19.36 AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Sputnik ve Russia Today ile bunlara bağlı medya kuruluşlarının AB'de yasaklanacağını bildirdi.

19.35 AB Komisyonu başkanı, AB'nin Rusya'ya hava sahasını tamamen kapattığını söyledi.

19.20 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Belarus'taki müzakerelerden bir sonuç beklemiyorum ama denesinler" dedi.

18.50 Belarus'taki Rusya-Ukrayna görüşmeleri başladı.Üst düzey Ukraynalı yetkili, Moskova ile Kiev arasındaki müzakerelerin başlamasıyla birlikte Ukrayna'nın her yerinde sessizlik olduğunu söyledi.

17:27 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'nın ilerleyişi karşısında Ukrayna'nın her türlü silaha ihtiyacı olduğunu ifade etti.

17:12 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna-Rusya savaşına dair açıklamalarda bulunarak, "Biz Montrö Sözleşmesi'nin tüm hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulayacağız" dedi.

17:00 Al Jazerra Haber ajansı, Ukrayna ajanslarına dayandırdığı son dakika haberinde, Kiev yakınlarında iki adet Rus savaş helikopterinin düşürüldüğünü iddia etti.

"UKRAYNA GOMEL'DE GÖRÜŞMEYİ KABUL ETTİ"

16:50 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ile telefonda görüştü. Görüşmede Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin sağlanması ve Ukrayna'dan tahliyeler ele alındı.

GÖRÜŞMELER KESİNLEŞTİ

16:35 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi: Ukrayna-Rusya görüşmesi Belarus-Ukrayna sınırında olacak. Zelensk: Görüşmeler önkoşulsuz olacak.

RUSYA NÜKLEER KARTINI ÇIKARDI

16:13: Putin, Savunma Bakanlığı'na Nükleer güç de kullanma imkanı sunun Rus caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emretti. 

15.38 Rus Medyası, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin Belarus Gomel kentinde müzakereleri kabul ettiğini iddia etti. Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Medinskiy, "Ukrayna heyeti, Gomel bölgesinde görüşme yapmayı kabul etti. Rus heyeti oraya gidiyor" açıklamasını yaptı.

"UKRAYNA'DA TEK BİR ASKERİMİZ YOK"

15.32 Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, "Ukrayna'daki çatışma, uçurumun en ince noktası. Böyle devam ederse en kötüsü olacak. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ya da herhangi bir sığınak ortada kalmayacak. Bu yüzden savaş bugün bitmeli. Ben buna savaş bile demem. Bu bir çatışma. Savaş bir iki gün sürecek ama Ukrayna'nın üçte biri kıyılmış olacak. Şimdiye kadar kimse Kiev'i bombalamadı. Putin ile görüşmemi bitirdim, beni bu konuda uyardı. Bu çatışmanın ne zaman başladığını dakikasına, saniyesine kadar biliyorum. O zamanlar Kiev'i bombalamak kimsenin aklına gelmemişti. Ukrayna'da konuşlanmış tek bir askerimiz yok" dedi.

"ŞEHİR SAVUNULMAYA DEVAM EDİYOR"

15.01 Rusya Devlet Başkanı Putin yaptığı açıklamada "Belarus'ta müzakereye hazırız" ifadelerine yer verdi. Putin mesajında Kiev'in henüz fırsatı kaçırmadığını söyledi.

15.00 Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky, Ukrayna tarafına Belarus'taki müzakereler için verdiği süre doldu.

14.59 Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, kentin savunulmaya devam ettiğini duyurdu. Kliçko, ayrıca başkentte Rus birliklerinin bulunmadığını söyledi. 

14.46  Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüştü. Zelenski, görüşmeye ilişkin daha fazla ayrıntı vermedi. 

RUSYA'DAN VATAN HAİNLİĞİ AÇIKLAMASI

14.42 Rusya Devlet Savcılığı, Rusya'nın güvenliğini hedef alan yabancı bir devlete veya uluslararası kuruluşa mali veya diğer yardımları sağlayan herkesin ihanetten suçlu bulunabileceğini ve 20 yıl hapis cezasına çarptırılabileceğini açıkladı. 

14.33: Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından 368 bin mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

14.24: Ukrayna Başsavcısı, Rusya Devlet Başkanı Putin'in 21. yüzyılın savaş suçlusu olduğunu kanıtlayacaklarını açıkladı. 

14.20: İtalya Başbakanlık Ofisi, ülkenin hava sahasını Rus uçaklarına kapatacağını duyurdu. 

RUS ASKERLERİ HARKOV'DAN PÜSKÜRTÜLDÜ

14:15 Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rus askerlerinin Harkov kentinden püskürtüldüğünü, bölgenin kontrolünü yeniden ele alındığını açıkladı.

14.11: Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto, Ukrayna ve Rusya'nın mümkün olan en kısa sürede masaya oturmasını istediklerini açıkladı.

14.05: Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, ülkenin kuzey sınırında ve doğu bölgesinde yeni doğalgaz sahalarının keşfedildiğini duyurdu. 

14.01: Çekya, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasına karşı koymasına yardımcı olmak için Ukrayna'ya daha fazla silah ve mühimmat göndereceğini açıkladı. Askeri yardım planının Çekya hükümeti tarafından onaylanmasının ardından Ukrayna'ya yardım taşıyan bir tren yola çıktı. Çekya Savunma Bakanlığı, 8,6 milyon dolar değerinde makineli tüfek, hafif makineli tüfek, saldırı tüfeği, tabanca ve mühimmat göndereceğini bildirdi.

MÜZAKERELER İÇİN RUSYA'DAN SÜRE

13.55: Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky, Ukrayna tarafına Belarus'taki müzakereler için saat 15.00’e kadar süre tanıdıklarını ve olumsuz yanıt almaları durumunda yaşananların sorumlusu olarak Ukrayna’nın görüleceğini duyurdu. AYRINTILAR İÇİN TIKLAYIN

13:36 Ukrayna ordusu, sivil direniş hareketine katılan vatandaşlar için bir rehber yayınladı.

Rehberde, "Silahınız veya mühimmatınız olsun ya da olmasın, mümkün olan tüm mücadele yollarını ve araçlarını kullanın" denildi.

Rehberde halktan şunlar istendi:

  • Yol işaretlerini sökün
  • Hareketi imkansız kılmak için ağaçları devirin
  • Ev yapımı yangın çıkarıcı cihazları aktif olarak kullanın
  • Kilit ulaşım merkezlerini tahrip edin
  • Gece veya alacakaranlıkta daha aktif olun

13.30: Almanya Başkanı Scholz: NATO Bölgesinin her karışını korumaya devam edeceğiz. Putin bir Rus imparatorluğu kurmak istiyor.

13.14: Avusturya Çevre, Ulaştırma ve Teknoloji Bakanı Leonere Gewessler, ülkesinin hava sahasının tüm Rus uçaklarına kapatıldığını duyurdu.

BAYRAKTAR TB2 RUS KONVOYUNU BÖYLE VURDU

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde tüm gözlerin çevrildiği Türk SİHA'sı Bayraktar TB2'den ilk görüntüler geldi. Ukrayna Ordusu, dün Kerson bölgesinde imha edilen Rus konvoyuna saldırı görüntülerini paylaştı ve operasyonun Bayraktar TB2 ile yapıldığını resmen doğruladı.

13:09 Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba yaptığı açıklamada, "Ukrayna'yı ve dünya düzenini savunmak isteyen yabancılar, sizi kendi ülkelerinizdeki Ukrayna'nın yabancı diplomatik misyonlarıyla iletişime geçmeye davet ediyorum. Birlikte Hitler'i yendik, Putin'i de yeneceğiz" ifadelerini kullandı. 

12:30 İngiltere Dışişleri Bakanı: Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonu durdurulmazsa NATO ile çatışma çıkabilir

12:17 Ukrayna Acil Durum Servisi, Harkov’daki saldırılar sonrasında sivil ölümlerin yaşandığını açıkladı. Acil Durum Servisi açıklamasında, "Düşman yerleşim yerlerine haince saldırıyor. 9 katlı bir bina bombaların hedefi oldu. 1 kişinin hayatını kaybettiği olayda, onlarca kişi tahliye edildi" ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE'DEN UZUN SOLUKLU SAVAŞ UYARISI

11.34 İngiltere Dışişleri Bakanı Truss, Rusya-Ukrayna krizinin uzun soluklu olacağından endişelendiğini açıkladı.

11.32 Kremlin sözcüsü, Ukrayna'yı, görüşmeler devam ederken, Rusya'nın askerini operasyonlarının ertelenmeyeceğini dair uyardıklarını bildirdi.

11:30 Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, Belarus'tan havalanan bir TU-22 bombardıman uçağından Kiev'e atılan seyir füzesinin düşürüldüğünü duyurdu.

10:34 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Kremlin'in "Heyetimiz Belarus'ta, Ukraynalıları bekliyor" açıklamasına cevap verdi: "Eğer Rusya Ukrayna'ya Belarus topraklarından saldırmamış olsaydı, Minsk'te görüşmeler mümkün olabilirdi. Ukrayna'ya saldırganlık göstermemiş başka yerlerde görüşmelere açığım."

10:15 Kremlin'dan yapılan açıklamada ,Rus heyeti Ukraynalılar ile müzakerelere başlamak için Belarus'un Gomel kentine ulaştığı aktarıldı.

09.08 Ukrayna'da Harkov Valisi Oleg Sinegubov yaptığı açıklamada, "Rus ordusu Harkov'a girdi. Vatandaşlardan sokağa çıkmamalarını, sığınaklarda kalmalarını istiyoruz" dedi. AYRINTILAR İÇİN TIKLAYIN

07.05 Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 64 sivilin hayatını kaybettiğini ve 240 sivilin yaralandığını duyurdu.

05.10 Rusya, Ukrayna’ya saldırılarını yoğunlaştırırken, Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Gerashchenko, Rusya’nın ülkenin Vasylkiv kenti başta olmak üzere Ukrayna'nın bazı kentlerine balistik füze saldırısı düzenlediğini açıkladı. Ukrayna ise, Donbass'ta kaybettiği Luhansk’a bağlı Sievierodonetsk kentini geri alındığını ve kentte tam kontrolün sağladığını duyurdu.

03.00 Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarında 2 büyük patlama gerçekleşti.

01.25 AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rus oligarkların finansal varlıklarını AB piyasalarında kullanmalarını yasaklamak için çalışacaklarını bildirdi.

00.21 Kiev’in bağımsızlık meydanında çatışma başladı.

İŞGALİN 3. GÜNÜNDEN SON DAKİKA GELİŞMELERİ

İşte Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde dakika dakika yaşananlar:

23.31: ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'ya karşı ellerinde iki seçeneğin bulunduğunu söyledi. Biden, bu seçeneklerin Üçüncü Dünya Savaşı'nı başlatmak ya da Rusya'ya uluslararası hukuku ihlal etmenin bedelini ödetmek olduğunu belirtti. AYRINTILAR İÇİN TIKLAYIN

22.02: Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'dan yakıt ve cephane taşıyan bir trenin, Bayraktar TB2 SİHA'lar tarafından imha edildiğini duyurdu. AYRINTILAR İÇİN TIKLAYIN

21.38: Son 24 saat içinde Rusların ciddi bir ilerleme sağlayamadığını belirten Ukraynalı yetkililer, "Yaklaşık 3500 Rus askeri öldü ya da yaralandı" açıklamasında bulundu.

20.41 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: Ülkeyi kurtarmak için ne kadar sürerse sürsün savaşacağız. Çocuklar bombalama davam ederken  barınaklarda doğmuşsa şüphesiz savaşta düşmanın şansı yok demektir.

Son dakika! Lavrov'a BM'de soğuk duş: Tarihe geçecek protesto | Rusya Ukrayna savaşında son durum

20.30: Ukrayna'dan yapılan açıklamada Rus güçlerinin Zaporijya nükleer santraline yaklaştığı belirtildi.

20.16: Litvanya Rus havayollarına hava sahasını kapatma kararı aldı.

19.00 Ukrayna ordusu, Kiev’in Kuzey’inde Rus ordusuna ait tankları imha ettiği videoyu paylaştı.

18.51 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Ukrayna'daki son gelişmeler ele alındı.

18.50 Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyonların ardından, iki ülke arasında siber savaşlar da meydana gelirken Kremlin’in resmi internet sitesine giriş yapılamadığı öğrenildi.

18.30 Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya yönelik son istihbarat bilgilerini Twitter hesabından paylaştı. Buna göre; Rus ordusunun ilerleyiş hızı akut lojistik güçlükler ve Ukrayna'nın güçlü direnişi nedeniyle geçici olarak yavaşladı. Kiev'in ele geçirilmesi Rusya'nın ana askeri hedefi olmayı sürdürüyor.

17.42: ABD Savunma Bakanlığı, “Ukrayna'nın etkin direnişi Rusya'nın ilerleyiş hızını kesiyor” derken, “Hızlı ilerleyemeyen Rusya'nın hüsranı artıyor” ifadelerini kullandı.

16.27 Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından Twitter hesabından açıklama yapan Vladimir Zelenskiy, askeri ve insani için Türk halkı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

16.07 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ile telefonda görüştü. Hayatını kaybedenler için başsağlığı mesajı veren Erdoğan, yaralılar için de acil şifalar diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha fazla can kaybının yaşanmamasını ve Ukrayna’nın daha fazla zarar görmemesini teminen bir an evvel ateşkes ilan edilmesi için çaba gösterdiklerini ifade etti. 

16.04 Kremlin, Ukrayna tarafının müzakereleri reddetmesi üzerine Rus ordusunun yeniden ilerleyişe geçtiğini duyurdu.

RUS ASKERİ KONVOYU İMHA EDİLDİ

15.46 Çatışmaların en yoğun yaşandığı bölgelerden bir tanesi olan Herson'da Rus askeri konvoyu Ukrayna kuvvetleri tarafından imha edildi. Zırhlı araçların paramparça olduğu görüntüler kameralara yansırken saldırıda, Türk sihasının kullanılmış olabileceği belirtildi. 

Rus işgalinin üçüncü gününde Ukrayna pek çok şiddet olayına sahne oluyor. Rusya ordusu saldırılarını Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’yi devirmek için Kiev’de yoğunlaştırdı. Kiev’de yaşayan halk gece de dahil olmak üzere sığınaklara saklandı. Öte yandan sivillerini öldürmediğini iddia eden Rusya ordusu, bugün Kiev'in Lobanovskiy Mahallesi'ndeki çok katlı apartmanı füzeyle vurdu. Ayrıca Rus askerleri, ülkenin Melitopol kentindeki bir hastaneye saldırdı. Saldırılar devam ederken Zelenskiy, Rus halkını savaşa karşı çıkmaya çağırdı, Ukrayna'yı savunmak isteyen herkesi ülkesine davet etti.

15.35 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bugün (26 Şubat) bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Görüşmede Ukrayna’daki son durum ele alınmıştır. Bakan Çavuşoğlu, askeri gerginliğin daha da tırmanmasının kimseye faydası olmadığını vurgulamış ve askeri operasyonların durdurulması çağrısında bulunmuştur. Bakan Çavuşoğlu ayrıca, arzu edilmesi halinde, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasında gerçekleştirilebilecek müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğumuzu yinelemiştir.

14.48 Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Caparov ile Putin'in ikili işbirliğinin güncel konularını tartıştıkları belirtildi. Açıklamada ayrıca, iki liderin Ukrayna'daki durum da dahil uluslararası ve bölgesel güvenlik konularına ilişkin görüş alışverişinde bulundukları kaydedildi.

14.35 Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, "Sabah 5'ten akşam 8'e kadar olan sokağa çıkma yasağında dışarda olanlar düşman kuvvet sayılacak" dedi.

13.30 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy yeni açıklamalarda bulundu. Zelenskiy, "Saldırılar püskürtüldü, Kiev kontrolümüz altında. Ülkeyi yeniden inşaa etmek için çok işimiz olacak. Yurtdışından gelecek herkese hazırız. Ülkemizi korumak isteyen herkesi buraya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

12.40 Rus askerleri Lviv'e girdi! Lviv Belediye Başkanı ilk saldırının püskürtüldüğünü aktardı. Ajanslar 60 Rus askerinin Ukrayna askerleriyle çatıştıktan sonra geri çekildiği haberini servis etti. 

Son dakika! Lavrov'a BM'de soğuk duş: Tarihe geçecek protesto | Rusya Ukrayna savaşında son durum

LVİV'E SALDIRI PÜSKÜRTÜLDÜ

12.34 Rus ordusu Ukrayna'nın Lviv kentine indirme yaptı. Lviv Belediye Başkanı kente giren 60 Rus askerini püskürttüklerini açıkladı. 

HOLLANDA'DAN FÜZE DESTEĞİ

12:00 Hollanda Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları Ukrayna'ya en kısa sürede 200 Stinger uçaksavar füzesinin tedarik edileceğini açıkladı. Silah, radar ve miğfer gibi farklı askeri malzemelerin bir kısmının bugün sevk edildiği kaydedilen açıklamada, diğerlerinin de en kısa sürede nakledileceği bilgisi paylaşıldı.

11:50 Elysee Sarayı, Rusya'nın Ukrayna tarafından saldırılarındaki 3’üncü gününde, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Ukrayna'daki durum hakkında" bir savunma konseyi toplayacağını duyurdu. Konseyin yerel saat 17.00'de gerçekleşeceği bildirildi.

11:50 Rus medya izleme kuruluşu Roskomnadzor'un gazete ve televizyonlara yolladığı uyarı mektubunda saldırı, işgal ya da Savaş ilanı gibi kelimelerin kullanılmaması istendi. Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna şehirlerine saldırı olmadığı iddia ederek sivil kayıp yaşanmaması için tüm önlemlerin alındığını açıkladı.

ZELENSKIY'DEN AB'YE ÜYELİK MESAJI: YA ŞİMDİ YA DA...

11: 45 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüşme yaptı. Twitter hesabından paylaşım yapan Zelenskiy, "Uzun süredir devam eden müzakereleri tek seferde sonlandırmak ve Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyeliği hakkında karar vermek için bu kritik bir an" ifadesini kullandı. Zelenskiy, Michel ile görüşmesinde daha fazla "etkili destek" ve Ukraynalıların gelecekleri için kahramanca mücadelelerini ele aldıklarını açıkladı.

RUS İŞGALİNDE 198 UKRAYNALI ÖLDÜ

11.30 Ukrayna Sağlık Bakanlığı, 3'ü çocuk 198 Ukrayna varandaşının öldürüldüğünü duyurdu. Ukrayna’nın Odesa ve Herson şehirlerinde çatışmalar sürüyor. Ukrayna Sağlık Bakanı 33 çocuk 1115 yaralı olduğunu duyurdu. Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı, Kiev’de vurulan konut binalarında kimsenin yaralanmadığını aktardı. Kiev'de sabah saat 06.00'da çıkan çatışmalarda aralarında çocukların da bulunduğu 35 kişi yaralandı.

3.500'DEN FAZLA RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

10.29 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerine ait 14 savaş uçağı, 8 helikopter, 102 tank ve 536 zırhlı aracın vurulduğunu, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayil Podolyak da 3 bin 500'den fazla Rus askerin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Son dakika! Lavrov'a BM'de soğuk duş: Tarihe geçecek protesto | Rusya Ukrayna savaşında son durum

09.10 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, sosyal medya hesabından bir video paylaşarak silahları bırakma çağrısında bulunduğu iddialarını yalanladı. 

SİVİLLERİN YAŞADIĞI BİNA VURULDU

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, sabah saatlerinde sivillerin yaşadığı bir bina vuruldu. Gazeteci Ragıp Soylu'nun Twitter hesabından görüntülerini paylaştığı binada büyük hasar meydana geldiği görülürken vurulma anına ait video, sosyal medyada kısa sürede gündem oldu. Olayın ardından yaralıların çıkarıldığı binaya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken ölü ve yaralı sayısı bilinmiyor.

07.50 Ukrayna'nın Lviv kentinde Rusya'nın saldırılarının ardından mahsur kalan Türk vatandaşı 3 kız, yetkililerden yardım istedi.

07:13 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de kent merkezi yakınlarında yerel saatle 05.45 sularında çok sayıda silah sesi yankılandı.

07:08 ABD'nin Ukrayna Büyükelçiliği, ABD vatandaşlarını "koşulların bir anda kötüleşebileceği" konusunda uyardı ve ülkedeki ABD vatandaşlarına en yakın sığınakları bulmaları yönünde çağrıda bulundu.

05.00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda (BMGK) Rusya’nın Ukrayna operasyonunu kınayan taslağa "evet" oyu kullanan ülkelere teşekkür etti. 

04.56 Birleşmiş Millietler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güvenlik Konseyi toplantısının ardından askerlere, kışlalarına dönme çağrısında bulundu. BM'nin savaşı durdurmak için çok çabaladığını ancak bunu başaramadığını söyleyen Guterres, "Asla pes etmemeliyiz, barışa bir şans daha vermeliyiz. Liderlerin diyalog ve barışa yönelmeleri, askerlerin kışlalarına geri dönmeleri gerekiyor." ifadelerini kullandı.

04.50 Washington Post'da yer alan habere göre, ABD'li yetkililerin Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'yi Kiev'den ayrılması için yardım etmeye hazırlıklı olduklarını belirtti.

3.42 ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Güvenlik Konseyi'nin 11 üyesinin yaptırım listesine alındığını duyurdu.

3.03 Ukrayna Hava Kuvvetleri, Donbas'ta bir Rus helikopteri ve bir Su-25 savaş uçağının vurulduğunu açıkladı.

2.07 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus hava indirme birliklerini taşıyan bir uçağın vurulduğunu duyurdu.

1.52 Rusya, BM Güvenlik Konseyinde ABD ve Arnavutluk'un getirdiği "Rusya’nın Ukrayna'ya saldırısını" kınayan karar tasarısını veto etti.

01.28 Ukrayna'nın Vinnytsia İl Devlet İdaresi Başkanı Sergiy Borzov, Vinnytsia bölgesinde Kalinovka yakınlarında Rus Su-25 savaş uçağının düşürüldüğünü bildirdi.

01.25 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Sözcüsü Sergey Nikiforov, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Minsk’te müzakereler yapılması önerisini kabul ettiğini duyurdu. Ukrayna’nın, müzakere için Rusya tarafıyla iletişimi kestiği yönündeki açıklamalara cevap veren Nikifokov, "Müzakereleri reddettiğimiz iddialarını reddediyoruz. Ukrayna ateşkes ve barış için konuşmaya hazırdır ve hazır olmaya devam ediyor. Bu bizim değişmez pozisyonumuzdur. Rusya Devlet Başkanı’nın önerisini kabul ettik" diye konuştu.

01.20: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, bu gecenin zor geçeceğini ve Kiev’in kaybedilmemesi gerektiğini söyledi.

00.57: Reuters, Rus birliklerinin, Ukrayna'nın güneyindeki Melitopol kentine girdiği bilgisini geçti.

00.36: Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkesinin Rusya lideri Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a yaptırım uygulayacağını açıkladı. Belarus liderliğine de ek yaptırımlar getirileceğini belirten Trudeau, "Kanada Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılmasını destekliyor" dedi.

00:30 Ukrayna Devlet Başkanlığı Sözcüsü, Kiev ve Moskova müzakerelerin yeri ve zamanını görüştüğünü söyleyerek, "Kiev, ateşkes ve barışı korumak için hazır" dedi.

23.42 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yeniden patlama sesleri duyulmaya başlandı ve sirenler çalıyor.

23:41 Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, ABD'nin Rusya Devlet Başkanı Putin, Dışişleri Bakanı Lavrov ve Rus güvenlik yetkililerine yaptırım uygulayacağını açıkladı.

23.10 Rusya Dışişleri Bakanlığı, İngiltere'nin yaptırımlarıyla ilgili, "Putin ve Lavrov'un İngiltere veya başka bir ülkede banka hesapları yok" diye açıkladı. Sputnik'in haberine göre; Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, "Ne Putin ne de Lavrov'un İngiltere olsun veya başka ülkede olsun banka hesabı yok" ifadesini kullandı.

22.40 Kiev Belediye Başkanı Klitschko, Rus askerlerinin başkente çok yakın olduğunu ve kent için "zor bir gece" olacağını söyledi. Telegram'dan açıklama yapan Klitschko, "Durum artık Kiev için tehdit verici boyutta. Gece de gündüz de zor. Rus ordusu başkente çok yakın. Sabotaj grupları şehirdeki askeri ve kolluk gücü faaliyetlerini etkisiz hale getiriyor. Köprüler koruma altında. Silahlı Kuvvetlere bağlı askerler devriye geziyor" dedi.

22.30

Kaynak: İHA, TGRT Haber, AA, Reuter's
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...