Tgrt Haber
13 May 2014 10:40

Ukrayna'da ayrılıkçıların istediği oldu

Ukrayna'nın Donetsk ve Slavyansk bölgelerinde düzenlenen referandumda ayrılıkçıların isteği doğrultusunda karar çıktı.

Ukrayna'da ayrılıkçıların istediği oldu
ukrayna, ayrılıkçılar, donetck, slavyansk

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinde ayrılıkçıların kurduğu sözde "Donetsk Cumhuriyeti"nde dün düzenlenen referandumun sonucu açıklandı. Ayrılıkçıların açıkladığı sonuçlara göre, sandığa gidenlerin yüzde 89’u bölgede bağımsız bir federasyon kurulması için "evet" oyu kullandı. Referandum sonuçları, işgal altındaki valilik binasında düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Saat 15:00’da yapılacağı açıklanan basın toplantısı, uluslararası medyanın yoğun ilgisi ve güvenlik önlemleri nedeniyle 40 dakika geç başladı. "Doentsk Cumhuriyeti"nin liderlerinden Denis Pushilin ve seçim komisyonu başkanı Roman Lyagin’in katıldığı ortak açıklamada, referanduma katılımın yüzde 74,5 gibi yüksek bir oranı bulduğu belirtilerek, yaklaşık 3 milyon kişinin sandığa gittiği bildirildi. Lyagin, sonuçların kendileri için çok önemli bir başarı olduğunun altını çizdi ve yüksek katılımla yüzde 89 oranında "evet" oyu kullanıldığını ifade etti.
Sonucu "zafer" şeklinde niteleyen Pushilin ise bölge halkının kendilerine verdiği yetkiyle egemenlik hakkının kazanıldığını söyledi. Pushilin, bundan sonraki aşamada bölgenin geleceğine yine halk ile karar verileceğini bildirdi. Kiev yönetimi ile artık sadece karşılıklı alınan rehinelerin takası konusunun görüşülebileceğini belirten Pushilin, bunun da Rusya aracılığı ile yapılmasını istedi. Basın toplantısının ardından gazetecilerin Donetsk bölgesinin Rusya'ya bağlanıp bağlanmayacağı yönündeki ısrarlı soruları karşısında Pushilin, referandumun bağımsızlık ilanı olduğunu belirterek, isteklerinin bağlanmak olduğunu ifade etti. Yaklaşık bir ay önce Donetsk valilik binasının Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından işgal edilmesinin ardından Donetsk’te referandum kararı alınmıştı. Ülkenin doğu şehirlerinden Lugansk’ta da aynı şekilde referandum yapıldı. Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçıların kontrolündeki Slavyansk'ta dün düzenlenen referandumda oy kullananların yüzde 97,5'i bölgenin bağımsız bir yapıya kavuşmasına "evet" dedi. Ukrayna silahlı kuvvetlerinin kuşattığı Slavyansk'ta dün düzenlenen referandumun sonucu açıklandı. Ayrılıkçıların lideri Vyaçeslav Ponamaryev'in bildirdiği sonuçlara göre, sandığa gidenlerin yüzde 97,5'i, ayrılıkçılar tarafından ilan edilen "Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin" bağımsız bir yapıya kavuşmasına "evet" oyu kullandı. Ponamaryev, Slavyansk Seçim Komisyonu Başkanı Liliya Bartaşeviç ile referandum sonuçlarına ilişkin işgal altında tuttukları Slavyansk Belediye Meclisi binasında düzenlediği basın toplantısında, referanduma katılımın yüzde 72,1 olduğunu söyledi.
Gazetecilerin, 18 Mayıs'ta bölgenin Rusya'ya bağlanmasına ilişkin referandumun yapılıp yapılmayacağını sorması üzerine Ponamaryev, "Eğer halk istiyorsa niye yapmayalım. Artık referandum düzenleme deneyimimiz de var. 3 günde her türlü referandumu organize ederiz" diye konuştu. Ponamaryev, Rusya ile her zaman iyi ilişkiler içerisinde olmak istediklerini ifade ederek "Donetsk Halk Cumhuriyeti" olarak Rusya'nın da üyesi olduğu Gümrük Birliği'ne girmek istediklerini belirtti. Ukrayna silahlı kuvvetlerinin kentin yakınlarında bulunduğu sürece direnmeye devam edeceklerini bildiren Ponamaryev, "Burası bizim topraklarımız. Ukrayna ordusunun bu topraklardan çekilmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.  Seçim sonuçlarının, hükümet güçleri ile ayrılıkçılar arasındaki çatışmada verici istasyonunun hasar görmesi nedeniyle kendilerine geç ulaştığını bildiren Ponamaryev, referanduma rağmen, kentin yakınlarında hükümet güçlerinin bulunmasından dolayı, sokağa çıkma yasağının devam edeceğini sözlerine ekledi. Ukrayna Devlet Başkanı Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, "sözde referanduma", Donetsk ve Lugansk bölgelerinde yaşayan nüfusun üçte birinden daha azının katıldığını söyledi. Turçinov, parlamentoda yaptığı konuşmada, referandumu "saçmalık" diye niteleyerek cinayet, işkence ve adam kaçırma gibi korkunç suçları örtme propagandasından başka bir şey olmadığını" belirtti. Turçinov, bu propagandayla korkunç suçların örtbas edilmek istendiğini savundu. Turçinov, "referandumun, organizatörleri için sadece cezai sorumluluk gibi bir sonuç doğurabileceğini" ifade etti.
Donetsk ve Lugansk bölgelerinde bulunan uzmanların verilerine göre, Lugansk bölgesinde ahalinin yüzde 24'ünün, Donetsk bölgesinde ise yüzde 32'sinin referanduma katıldığını bildiren Turçinov, birçok şehirde ise referandumun olmadığını bildirdi. Turçinov, saldırgan çeteler, ayrılıkçı gruplar ve teröristlerin eylemlerinden muzdarip olan Lugansk ve Donetsk bölgeleri için gerçek tehlikenin ekonomik felaket olduğunu kaydetti. Öte yandan, Ukrayna'nın doğusundaki Lugansk Bölgesindeki Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Lugansk Halk Cumhuriyeti kurulduğunu ilan etti. Şehir merkezinde Rusya yanlılarının gerçekleştirdiği mitingde, Halk Valisi seçildiği belirtilen Valeriy Bolotov, dün gerçekleştirilen referanduma Lugansk bölgesinde yaşayan halkın yüzde 96,2 katıldığını, yüzde 75'lik bölümün bağımsızlık ve özerklik için "evet" oyu kullandığını öne sürdü. Bolotov, "Kanlı Kiev yönetiminin karışmayacağı, bağımsızlık yolunda ilerleyecekleri bir yönetim şekli oluşturduklarını, bundan böyle bağımsız bir hayata başladıklarını" belirterek Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğunu ve yapılan referandumla artık bağımsız bir bölge olduklarını ilan etti.
Öte yandan Lugansk Bölge Konsey Başkanlığından yapılan açıklamada, Kiev yönetiminden referandumu tanımasını ve bölgeye özerklik sağlanması hususunda anayasada gerekli değişikliklerin yapılması talebinde bulunuldu. Açıklamada, "11 Mayıs'ta halkın büyük katılım gösterdiği referandum gerçekleşmiştir. Halk, Ukrayna'nın bugünkü geldiği ortamda yaşamak istememektedir. Yasal haklarını kullanarak bir seçim yapmışlardır. Biz de merkez hükümetten bu sese kulak vermelerini ve gerekli ve federal sisteme geçmek için en kısa zamanda anayasal değişiklikleri gerçekleştirmelerini talep ediyoruz" denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...