Tgrt Haber
04 Temmuz 2022 09:16 - Güncelleme : 04 Temmuz 2022 09:23

Ukrayna’da 'son kale' düştü... Zelenski'den ilk açıklama

Ukrayna'daki savaş devam ederken Lugansk bölgesinde 'son kale' olarak tanımlanan Lysychansk, Rusya'nın eline geçti. Ukrayna Ordusu kentten çekilirken Zelenski'den kritik bir açıklama beldi.

Ukrayna’da 'son kale' düştü... Zelenski'den ilk açıklama
Ukrayna,DOnbas

Ukrayna’da Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı savaş halen devam ediyor. Savaş daha çok ülkenin doğu bölgelerinde yoğunlaşmış durumda. Kanlı çatışmaların yaşandığı bölgede 'son kale' olarak tanımlanan Lysychansk düştü.  Lysychansk, endüstriyel yönüyle öne çıkan Donbas bölgesinin bir parçası olan Luhansk'ta Ukrayna'nın elindeki son şehirdi.

Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu yaptığı açıklamada, Moskova güçlerinin Ukrayna'nın stratejik Lysychansk kentini ele geçirdiğini ve Lugansk bölgesinin tamamını kontrol ettiğini söyledi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 'Lysychansk için verilen yoğun çatışmaların ardından, Ukrayna savunma güçleri ellerindeki mevkilerden ve hatlardan çekilmek zorunda kaldı' şeklinde açıklama yaptı.

ZELENSKİ'DEN İLK AÇIKLAMA

Konu ile ilgili Zelenski'den ilk açıklama geldi. Bir video mesaj yayınlayan Zelenski çekilmeyi doğrularken kenti geri alma sözü de verdi. Zelenski Ukrayna güçlerinin 'modern silah tedarikindeki artışla' kente geri döneceğini vaat etti. Zelenski Rusya'nın ateş gücünü Donbas cephesinde yoğunlaştırdığını, Ukrayna'nın ABD tarafından tedarik edilen HIMARS roketatarları gibi uzun menzilli silahlarla karşılık vereceğini de sözlerine ekledi.

DONBAS PUTİN İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Putin,  Uzun süredir Ukrayna'nın ülkenin doğusunda yaşayan Ruslara soykırım yaptığına dair iddiaları dile getiriyordu. 24 Şubat'ta savaş başladığında, doğudaki bölgelerin üçte ikisi Ukrayna'nın kontrolündeydi.  Ukrayna'da Donetsk ve Luhansk bölgeleri Donbas adlı alanı oluşturuyor. Savaştan önce Rusya lideri Vladimir Putin Luhansk ve Donetsk bölgelerinin bağımsızlığını tanımıştı. Putin, bu iki bölgenin tümünün Ukrayna'dan bağımsızlığını kabul ettiğini açıkladı ve birkaç gün sonra savaş ilan etti.

 

Kaynak: CNN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...