Tgrt Haber
12 May 2022 16:29 - Güncelleme : 12 May 2022 22:43

Rusya neden peşinde? Ukrayna'nın kritik bölgesi Yılan Adası küçük ama önemli

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ilk günlerinde gündeme damga vuran Yılan Adası, 78 gündür haberlere konu olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Rusya ve Ukrayna birlikleri yeniden Yılan Adası için karşı karşıya geldi, intikam saldırıları gerçekleşti. Peki, Yılan Adası neden bu kadar önemli? Rusya'nın Karadeniz'de etkinliği için büyük önem taşıyor...

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: TGRT HABER
Yılan Adası, Batı'nın NATO ittifakının bir parçası olan Romanya kıyılarından sadece 45 km uzaklıkta…
Yılan Adası, Batı'nın NATO ittifakının bir parçası olan Romanya kıyılarından sadece 45 km uzaklıkta…

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri emirle başlayan Ukrayna'nın işgalinin ilk günlerinde Rus birlikleri Ukrayna'nın Yılan Adası'nı hedef aldı. Rusya'nın ele geçirmek için yoğun çaba harcadığı ada kısa sürede işgalde hayati önem kazandı. Stratejik bir öneme sahip olan Yılan Adası için Ukrayna'nın büyük kayıplar verdiği iddia edildi. Rusya'nın bu açıklamasının aksine Ukrayna, adada yalnızca tesislere ve teknelere saldırdığını belirtti. İngiltere Savunma Bakanlığı istihbaratı da Rusya'nın açıkta kalan garnizonunu güçlendirmeye çalıştığını açıkladı.

Zmiinyi de denen Yılan Adası, küçük yüzölçümüyle Batı Karadeniz'in kontrolü için oldukça önemli bir toprak parçası. Ukrayna ordusu, Yılan Adası için  "Rus birlikleri Yılan Adası'nı işgal etmeyi başarır ve uzun menzilli hava savunma sistemlerini kurarsa, Karadeniz'in kuzeybatı kesiminde ve Ukrayna'nın güneyinde denizi, karayı ve havayı kontrol edecekler" açıklamasında bulunmuştu.

Rusya neden peşinde? Ukrayna'nın kritik bölgesi Yılan Adası küçük ama önemli

YILAN ADASI İNTİKAMLARI

Rusya ise işgalin başında amiral gemisi Moskova'yı adaya sürmüş ve oradaki Ukraynalı askerlere teslim olmalarını söylemişti. Ukraynalı askerler ise "Rus savaş gemisi ortadan kaybolsun" diyerek Rus askerlerine teslim olmayacaklarını söylemişlerdi. Ardından Rusya, adayı ele geçirdi ve haftalar sonra Rusya'nın amiral gemisi Moskova gemisi battı.

RUSYA KARADENİZ'İN BÜYÜK BÖLÜMÜNE SAHİP OLABİLİR

İngiltere, Moskova'yı kaybetmenin, Rusya'nın adaya giden tedarik gemilerinin artık minimum korumaya sahip olduğu anlamına geldiğini söylüyor. Ancak Rusya buradaki konumunu sağlamlaştırabilirse Karadeniz'in büyük bir bölümüne hâkim olabilecek.

Rusya neden peşinde? Ukrayna'nın kritik bölgesi Yılan Adası küçük ama önemli

UKRAYNA EKONOMİSİ İÇİN FELAKET OLUR

Rusya, Yılan Adası'ndaki varlığını güçlendirirse Ukrayna ekonomik olduğu kadar stratejik olarak büyük bir kayba uğrayacak. Ukrayna hayati tahıl ihracatını askıya alarak Odessa'daki limanını zaten kapatmak zorunda kalmıştı.

Ukraynalı uzmanlar "Ruslar uzun menzilli hava savunma sistemleri kurmayı başarırsa, o zaman Ukrayna'nın kıyı şeridine ulaşabilecek filolarını savunabilecekler." analizlerini yapmaya başladılar.

Yılan Adası’nın kontrolü aynı zamanda Rus birliklerine, Moldova'nın Ukrayna'nın bitişiğinde ve Odessa'dan çok uzak olmayan Rus kontrolü altındaki ayrılıkçı bölgesi Transdinyester'e girme şansı verecek.

''BÜYÜK BİR OYUN DEĞİŞTİRİCİ''

İngiliz donanma analisti Jonathan Bentham, adada kurulacak bir Rus S-400 hava füze sisteminin "büyük bir oyun değiştirici" olacağına inanıyor. Romanyalı tarihçi Dorin Dobrincu ise Rusya bir füze sistemi konuşlandırabilseydi, yalnızca Odessa tehdit altına girmekle kalmaz, aynı zamanda NATO'nun güney kanadı da tehlikeye girerdi, diye uyarıda bulunuyor ve "Bu, Rumen hükümeti ve halkı için olduğu kadar tüm ittifak için de çok önemli. Rusya, topraklarımızın doğusundaki şehirleri ve askeri kapasiteyi yok etme kapasitesine sahip olacaktır." dedi.

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...