Tgrt Haber
09 Nisan 2015 17:30

UNESCO'da 'Kadir Topbaş' rüzgarı

Türkiye’nin UNESCO’ya katılımının 30’uncu yılı vesilesiyle İstanbul etkinlikleri yapıldı.

UNESCO'da 'Kadir Topbaş' rüzgarı
kadir topbaş,unesco,

UNESCO kuruluşunun 70’inci yılını kutluyor. Organizasyonun Paris’teki merkezinde düzenlenen programlar çerçevesinde Türkiye’nin UNESCO’ya katılımının 30’uncu yılı vesilesiyle İstanbul etkinlikleri yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, UNESCO Genel Merkezi’nde, Genel Direktör Bokova ile görüştü, “Mega Kentlerde Kültür Mirasının Korunması” panelinde konuştu. Topbaş, 2016’da yapılacak Dünya Mirası Komitesi’nin 40’ıncı toplantısına İstanbul’un ev sahipliği yapma talebini UNESCO’ya iletti. Etkinlikler kapsamında İstanbul Fotoğrafları sergisi açıldı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası ile Los Paşaros Sefaradis Müzik Grubu’nun “İstanbul’un Sesleri” konseri beğeni topladı. Topbaş, UNESCO’daki etkinliklerin ardından Paris Belediye Başkanı Hidalgo’yu ziyaret etti. Ziyaretten İstanbul ve Paris belediyelerinin Gaziantep’teki kamplarda barınan Suriyeli sığınmacılara ortak destek vermesi kararı çıktı.
TOPBAŞ'TAN ÖNEMLİ MESAJLAR
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Fransa'nın başkenti Paris'teki merkezinde "Mega Kentlerde Kültür Mirasının Korunması ve Kentsel Gelişim" paneli düzenlendi. Panele UCLG ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, Türkiye'nin UNESCO nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı ve çok sayıda davetli katıldı.UNESCO’nun kuruluşunun 70. yılı ve İstanbul'un organizasyona katılımının 30. Yılına denk gelen panelde konuşan Irina Bokova, İstanbul’un UNESCO çalışmalarının temelinde yer alan ‘üstün evrensel değer’ kavramını bünyesinde barındırdığını ve Dünya Miras Sözleşmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. UNESCO olarak kent düzenlemelerine destek olduklarını, yaşam kalitesi ve refahı yükseltmeye ve kültürel mirası korumaya çalıştıklarını ifade eden Bokova, “Kadir Topbaş, 3 ayrı medeniyete başkentlik yapan İstanbul’un katmanlarında yer alan 3 ayrı şehri de yönetiyor” dedi.İstanbul'un kültür mirası bakımından büyük bir tecrübeye sahip bulunduğunu vurgulayan Bokova, “Kültür mirasına sahip çıkarken buna toplumun katılımını da sağlamalıyız. Bunu yaparken aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma da gerçekleştirilmelidir" ifadelerini kullandı.
TOPBAŞ: UNESCO’NUN HAYALİ GERÇEKLEŞMEDİ
UNESCO’nun 70 yıl önce barış ve refah hayalleriyle kurulduğunu belirten Başkan Kadir Topbaş da “İstikrarlı, müreffeh, barış içinde bir yaşam düşlüyorduk. İnanıyorduk ki; bir daha çocuklarımızın göğsüne kurşunlar saplanmayacak. İnanıyorduk ki; sokaklarda kafamıza bombalar düşmeden yürüyebileceğiz. İnanıyorduk ki;  bir daha birbirimizden yok yere nefret etmeyeceğiz. Şimdi sizlere şunu sormak istiyorum değerli dostlar. Nerede o hayaller? 70 yıldır neden bir türlü gerçekleşmiyorlar? Bugün başta Ortadoğu olmak üzere yeryüzü hala barut kokuyor. Medeniyetin doğduğu, yazının bulunduğu coğrafya ateş altında...” diye konuştu.
İSTANBUL TARİHİ ALANLARI KORUYOR
Savaşlarla birlikte insanların yanı sıra dünya kültürel mirasının ve insanlık hafızasının da yok edildiğinin altını çizen Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “BM ve UNESCO kararlarına destek veriyoruz, işbirliği içindeyiz. Sayın Bokova’nın Paris ve New York’ta yaptığı girişim ve beyanların arkasındayız. Bağdat’ta başlatılan tarihi eserleri koruma kampanyasını takdirle karşılıyoruz. Şehrimizin tarihi alanları gurur kaynağımızdır ve İstanbul’un zenginliğini gelecek nesillere ulaştırmak bizim görevimizdir. ‘UNESCO kriterleri İstanbul kriterleridir’ dedik. Dünya Mirası Sözleşmesi’ni dışarıdan dayatılan bir mekanizma olarak görmedik. Bu reçete kendi mirasımızı korumak için uygun kriterler içeriyordu. Biz de bu bilgi ve deneyim paylaşımından yararlandık.”“30 yıldır dünya mirası listesindeyiz. Bu süreçte elbette hatalarımız oldu. Ancak her hatamızda yeni bir şey öğrendik. Kararlı bir şekilde eksiklerimizi gidermeye çalışıyoruz” diyen Başkan Topbaş, Haliç Metro Köprüsü’nün yapımı sırasında UNESCO ile yapılan çalışmayı örnek gösterdi. İBB olarak 2006 yılında Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı kurmuş olmalarının kültürel mirasın korunmasına verdikleri önemin göstergesi olduğunu dile getiren Başkan Topbaş, “Böyle bir birim henüz birçok UNESCO üyesi ülkede bulunmamaktadır. Tarihi alanlar için yönetim planımızı yaptık. Bu süreçte katılımcılığı, şeffaflığı esas aldık. Geniş kitlelerin sinerjisinden ve fikrinden istifade ettik. Bu sayede uygulanabilir bir plana sahip olduk. Koruma –kullanma dengesini en iyi şekilde kuruyoruz. Bu çok önemli… Zira nice planların tozlu raflarda kaldığı bir dünyada yaşıyoruz. ”Panelde UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova tarafından İstanbul’un UNESCO’ya katılımının 30. yılı ve İstanbul’da yapılan kültürel miras koruma çalışmaları nedeniyle Topbaş’a bir teşekkür şilti ile hatıra madalyası takdim edildi.
UNESCO’DA İSTANBUL KONSERİ VE SERGİSİ
Etkinlikler kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası ve Los Paşaros Sefaradis müzik grubu "İstanbul'un sesleri" adlı bir konser düzenledi. Konserde tasavvuf musikisinden örnekler verilirken, semazen gösterisi de düzenlendi. Konserin ardından 50 fotoğraftan oluşan "İstanbul'un fotoğrafları" adlı fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi.
İSTANBUL VE PARİS SURİYELİ SIĞINMACILARA DESTEK VERECEK
Topbaş, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’yu da ziyaret etti. 2013’te Paris’te yapılan  Dünya Seçilmiş Kadınlar Konferansı’nın 2016 yılında İstanbul’da yapılacağını hatırlatan Topbaş;  “Kadınlar aktif siyasete daha aktif katılmalı. Afrika’da da kadınların siyasete katılmasına ihtiyaç var” dedi. Anne Hidalgo da İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Paris Belediyesi’nin Türkiye’de barınan Suriyeli sığınmacılara ortak destek verebileceklerini söyledi ve Kadir Topbaş’a “Birlikte gidelim” dedi. Topbaş ise yüzbinlerce Suriyeli sığınmacının barındığı Gaziantep’teki kampları ziyaret edebileceklerini belirtti.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...