Tgrt Haber
04 Nisan 2021 19:28

Ürdün'de Kral 2. Abdullah'a tam destek

Ürdün'de dün bazı üst düzey kişilerin gözaltına alınmasıyla sonuçlanan olayların ardından yasama, yürütme ve yargı kurumlarından Kral 2. Abdullah'a destek mesajları geldi.

Ürdün'de Kral 2. Abdullah'a tam destek
Ürdün,,Kral 2. Abdullah,,Destek,

Ürdün devletinin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü münasebetiyle (11 Nisan 1921) Millet Meclisinde düzenlenen özel oturumda söz alan söz konusu 3 kurumun başkanları, ülkeye dönük "darbe girişimi" iddialarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Meclisin üst kanadı "Ayan Meclisi" Başkanı Faysal el-Fayiz konuşmasında, Ürdün'ün, ülkenin güvenliğini ve Haşimi Krallığını hedef alan tüm faaliyetlere karşı çıkacağını belirterek, "Ürdün kırmızı çizgidir, Kralımız kırmızı çizgidir." dedi.

Meclisin alt kanadı "Temsilciler Meclisi" Başkanı Abdulmunim el-Udat da dün Ürdün'ün, güvenliğini ve istikrarını hedef alan bir girişimi büyük bir kararlılıkla ve kesin bir şekilde sonuçlandırdığını ve Kral 2. Abdullah'ın "Ürdün'ün siyasi duruşundan rahatsız olanlar" şeklinde tanımladığı kişilere kararlı ve net bir mesaj gönderdiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Tevfik Krişan ise Ürdün'ün hiçbir zaman muhalifleri tasfiye etme ya da siyasi bir oluşumu dışlama gibi bir durumla karşılaşmadığını dile getirdi.

Yargı Konseyi Başkanı Muhammed el-Gazu da Ürdün'ün, Kral 2. Abdullah'ın sağduyusu ve halkın kararlılığıyla zorlukları aştığını ve bu olaydan daha güçlü bir şekilde çıktığını kaydetti.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi daha önce düzenlediği basın toplantısında, yapılan soruşturma sonucunda eski Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin'in dış güçlerle birlikte ülkenin güvenliğini hedef alan birtakım faaliyetlere karıştığının ortaya çıktığını söylemişti.

Safedi, dün gözaltına alınan kişilerin sayısının 14 ile 16 arasında olduğunu, ordudan komutanların gözaltına alınması gibi bir durumun ise söz konusu olmadığını belirtmişti.

- Ne olmuştu?

ABD merkezli Washington Post gazetesinin haberinde, eski Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin ve bazı kişilerin "ülkenin istikrarına tehdit olduğu gerekçesiyle" gözaltına alındığı iddia edilmişti.

Gözaltına alınanlar arasında Ürdün'ün eski Kraliyet Divanı Başkanı Basım Avadallah'ın bulunduğu bildirilmişti.

Bin Hüseyin'in gözaltına alındığı ve başkent Amman'daki Sarayı'nda gözetim altında tutulduğu öne sürülürken, Ürdün Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Ahmed el-Huneyti ise Prens Hamza'nın gözaltına alınmadığını ancak kendisinden ülkenin güvenliğine zarar verebilecek faaliyetlerini durdurmasının istendiğini açıklamıştı.

Bin Hüseyin, avukatı aracılığıyla BBC'ye gönderdiği video kaydında ev hapsine alındığını açıklayıp, yönetimi "yolsuzluk ve beceriksizlik" ile suçlamıştı.

Arap dünyasının yanı sıra ABD de ülke güvenliği ve istikrarının korunması için alınan tüm kararlarda Ürdün'ü desteklediğini açıklamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...