Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Şubat 2019 14:15

Uygur Türklerinin ünlü ozanı işkenceyle öldürüldü

Uygur Türklerinin dünyaca ünlü ozanı Abdurehim Heyit, söylediği türküler sebebiyle Çin yönetimi tarafından 8 yıla mahkum edildi. Çin toplama kamplarında türlü işkencelere maruz kalan Heyit, daha fazla dayanamayarak hayatını kaybetti.

Uygur Türklerinin ünlü ozanı işkenceyle öldürüldü
abdurehim heyit,,uygur türkü,,çin,,işkence,

Uygur Türklerini toplama kamplarında işkenceden geçiren ve ucuz iş gücü olarak kullanan Çin yönetimi cinayetlerine bir yenisini daha ekledi.

Sanatçı Bünyamin Aksungur, sosyal medya hesabından Uygur Türklerinin dünya çapında tanınan halk ozanı Abdurehim Heyit’in tutuklu bulunduğu cezaevinde işkenceyle öldürüldüğünü duyurdu.

Aksungur’un paylaşımı şöyle:

İşkenceye iki yıl dayanabildi
"Zalim Çin yönetimince Uçraşkanda, Karşılaşınca ve Atalar adlı şarkısı yüzünden 8 yıl hapse mahkum edilmişti. Kamp dedikleri hapishanede türlü ve ağır işkenceler gördü. Ziyaretine sadece oğlu gidebilmiş ve babasını çok zayıflamış ve bitkin bulduğunu söylemişti. 8 yıl işkence altında yaşayabileceğine inanılmıyordu. Öyle de oldu. 2 yıl dayanabildi. Daha önce de öldüğü/öldürüldüğü yolunda haberler geliyor ancak teyid edilemiyordu. Maalesef bu kez haber doğru!" 

Uygur Türklerinin ünlü ozanı işkenceyle öldürüldü

Heyit, neden tutuklanmıştı?
Çin güvenlik kuvvetleri Nisan 2017’de, Abdurrahim Heyit’i evinde ziyaret ederek, ‘Atalar’ adlı şiiri kimin yazdığını kendisinin bu şiiri niye bestelediğini sormuş, şiirin içinde geçen ‘Cinglerde şehit” savaş şehitleri sözlerinin aşırılık ifade ettiği ve ayaklanma çağrısı yaptığı iddiasıyla ozanı tutuklamıştı. 

Abdurrahim Heyit’in şarkılarının çoğunun Uygurların tarihi ve kültürünü yansıttığı belirtildi. 

Uygur Türklerinin ünlü ozanı işkenceyle öldürüldü

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...