Tgrt Haber
18 Eylül 2019 09:25

Uzak Doğu'da tansiyon yükseldi!

Kuzey Kore, Japonya sahil güvenlik botlarının münhasır ekonomik bölge sınırlarını ihlal ettiğini açıkladı. Güney Kore ise, Japonya'yı güvenilir ticaret ortaklarını içeren listeden çıkardı.

Uzak Doğu'da tansiyon yükseldi!
uzak doğu,,japonya,,güney kore,,kuzey kore,

Kuzey Kore, Japonya'ya ait sahil güvenlik botlarının Kuzey Kore münhasır ekonomik bölge sınırlarını ihlal ettiğini açıkladı.

Salı günü Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Japon sahil güvenlik botlarının 23 ve 24 Ağustos tarihlerinde Kuzey Kore münhasır ekonomik bölgesine girdiği, ardından Kuzey Kore tarafından bölgeyi terk etmeye zorlandığı bildirildi.

Gemilerin sınır dışına çıkmaya zorlanması "egemenlik haklarının adil ve doğru bir şekilde kullanılması" olarak nitelenirken, Japonya'nın diplomatik kanallar aracılığıyla sert bir şekilde uyarıldığı belirtildi. Kuzey Kore yönetimi, Tokyo’ya bu tür eylemlerin tekrarlanmaması çağrısında bulundu.

Japonya Baş Kabine Sekreteri Yoshihide Suga, geçtiğimiz cuma yaptığı açıklamada, Ağustos ayında Japonya münhasır ekonomik bölgesinde iki şüpheli Kuzey Kore gemisinin tespit edildiğini söylemiş, hükümetin diplomatik kanallar aracılığıyla Pyongyang'ı protesto ettiğini belirtmişti.

Münhasır ekonomik bölge nedir

Münhasır ekonomik bölge, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi uyarınca bir devletin deniz kaynaklarının araştırılması ve kullanılması konusunda su ve rüzgar enerjisi de dahil olmak üzere özel haklara sahip olduğu deniz bölgeleri anlamına geliyor.

Japonya'yı listeden çıkardılar

Güney Kore, Japonya'yı güvenilir ticaret ortaklarının yer aldığı "tercihli ihracat prosedürleri hakkına sahip ülkeler listesi"nden çıkardı. Güney Kore Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Japonya'nın ikinci sıradaki ticaret ortakları grubuna alındığı belirtilirken, "Uluslararası işbirliğine başvurma konusunda zorluklar yaşayan güvenilir ticaret ortağı statüsündeki her ülke, bundan böyle bu yeni kategorideki koşullara tabi olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Prosedür uzayacak

Güney Koreli şirketlerin petrokimya ve diğer stratejik ürünleri Japonya'ya göndermek için daha fazla prosedüre tabi olmasına neden olacak yeni statü, Japonya'nın Güney Kore'ye yönelik ileri teknoloji ürünü malzemeler üzerindeki ihracat kontrollerini sıkılaştırma kararına misilleme olarak yorumlandı.
Güney Kore hükümeti 12 Ağustos'ta Japonya'yı güvenilir ticaret ortakları listesinden çıkarmayı planladığını duyurmuş, halktan 20 gün boyunca görüşlerini toplamıştı. Bakanlık, ankete katılanların yüzde 91'inin planı desteklediğini belirtti.

Japonya açıklama istedi

Japonya Ticaret Bakanlığı'nın, Güney Kore'den Japonya'yı listeden çıkarma kararının nedenlerini açıklamasını istediği öğrenilirken, Seul'un açıklama yapmaması halinde Tokyo'nun kararı "keyfi bir düzenleme" olarak kabul edeceği ifade edildi.

Sürecin perde arkası

Temmuz başında Güney Kore'ye satılan yüksek teknoloji ürünü malzemelere yönelik ihracat tedbirlerini sıkılaştırma kararı alan Japonya, 2 Ağustos'ta Güney Kore'yi imtiyazlı ticaret statüsündeki ülkeler listesinden çıkardığını açıklamıştı. Öncesinde Japonya'yı uluslararası hukuku ihlal etmekle suçlayan Güney Kore ise konuyu Dünya Ticaret Örgütü gündemine taşımıştı.

Güney Kore ayrıca, Japonya'yı iki ülke arasındaki tarihi ihtilafları başka alanlara taşımakla suçlayıp, ekonomik yaptırımların politik olduğu imasında bulunmuştu. Ticaret odaklı gerilimin arttığı bu süreçte son olarak, Güney Kore Japonya ile gizli askeri istihbarat bilgilerini paylaşmalarına olanak sağlayan istihbarat anlaşmasının süresini uzatmayacağını açıklam

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...