Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 Nisan 2019 13:46

Venezuela'da darbe girişimi

Venezuela’da kendisini devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Guaido, orduya başkaldırı çağrısı yaptı. Venezuela hükümeti, muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı.

Venezuela'da darbe girişimi
venezuela,darbe girşişimi,Juan Guaido,nicolas maduro

Sondakika! Maduro: Ordu bağlılıklarını bildirdi

 

Venezuela’da muhalif askerlerin başlattığı darbe girişimine karşı Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, orduda görevli komutanlar ile görüştüğünü ve kendisine bağlılıklarını yinelediklerini belirtti.

Venezuela’da kendisini devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, orduya başkaldırı çağrısı yaptı.

Venezuela hükümeti, muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı.

Meclis başkanı halkı Maduro'yu savunmaya çağırdı
Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, halkı, Devlet Başkanı Maduro'yu savunmak için başkanlık sarayında toplanmaya çağırdı. Cabello, "Yapamayacaklar. Tüm Karakas halkını sokaklara çıkarmaya davet ediyoruz. Devlet başkanlığı sarayı Miraflores önünde toplanmaya çağırıyoruz" dedi.

Savunma Bakanı Padrino: Guaido'yu hainlikle suçladı
Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino, ordunun Maduro'yu desteklediğini söyleyerek, Guaido'yu hain olmakla suçladı.

"Darbeye karşı teyakkuzdayız"
Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Lopez: "Hain darbe girişimi karşısında teyakkuzdayız. Askeri birliklerde olağan dışı bir durum yok." dedi. Venezuela’da asker Devlet Başkanlığı'na ait resmî konut ve çalışma ofisi olan Miraflores Sarayı çevresinde görüldü.

Guaido: Operasyonun son aşamasındayız
Guaido, Maduro'yu devirmek için operasyonun son aşamasına gelindiğini ilan etti.

Guaido: “Maduro ordunun desteğini kaybetti”
Venezuela’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden ve darbe girişimi başlatan Juan Guaido, Venezuela askerinin sokaklarda yer almasının ardından açıklama yaptı. Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun ordunun desteğini kaybettiğini ifade eden Guaido, "Silahlı kuvvetler Maduro’yu desteklemiyor. Sivil liderler ile Venezuela’nın demokratik silahlı kuvvetleri arasındaki iletişim engellendi. Ancak bunu çözebildik" ifadelerini kullandı. 

Venezuela'da darbe girişimi

Ordunun bu adımı atmasının tüm ülke için güzel bir haber olduğunu kaydeden Guaido, "Bunun önemli bir parçasıydılar. Bu sadece bir geçiş değil Venezuela’nın egemenliğini kurtarmak için. Özgürlüğümüzü kazanmaya kararlıyız" dedi. 

Venezuela'da darbe girişimi

Guaido askeri birliklere "sokağa çıkın" çağrısı yapmıştı
Venezuela’da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido, askeri birlikleri ve Venezuela halkına "sokağa çıkın" çağrısında bulundu. 

Venezuela'da halka ve askeri birliklere sokağa dökülmeleri için çağrıda bulunan kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido, “Venezuela, siyasi bir çatışmaya gömüldü. Özgürlüğümüzü kurtarmak için birlikte sokağa çıkmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Başkent Karakas’ta arkasına aldığı üniformalı askerlerle çağrı yapan Guaido, hükümetin yetkilerini üstlenmek için şiddete başvurmadan mücadele edeceğini vurguladı. 

Venezuela'da darbe girişimi

Darbe girişimine dünyadan tepkiler

İspanya

İspanya Hükümet Sözcüsü Isabel Celaa, Venezuela'da yaşananlarla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Celaa, "Şüphesiz ki Venezüela için çözüm yolu barışçıl bir şekilde seçimlere gitmek. İspanya, herhangi bir askeri darbeyi desteklemiyor. Başbakan Pedro Sanchez de olayları yakından takip ediyor." dedi.

ABD

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump'ın konuyla ilgili bilgilendirildiğini ve durumu izlemeye devam ettiğini açıkladı. 

Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise "ABD Venezula halkının yanında duruyor" diyerek, Venezuelalıları ve orduyu, Maduro'nun indirilmesi için muhalefet lideri Guaido'yu desteklemeye çağırdı. 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Venezuela halkının özgürlük ve demokrasi arayışını desteklediklerini duyurdu.

Küba

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, "Ülkeyi şiddet sarmalına sokmayı amaçlayan bu darbe hareketini şiddetle reddediyoruz. Venezuela'nın cadde ve sokaklarında terör oluşturmayı amaçlayan silahlı grupların girişimini kınıyoruz. Venezuela halkının yanındayız" dedi.

Bolivya 

Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales, "Venezuela'daki yabancı çıkarlara hizmet eden darbe girişimini kınıyoruz. Kardeş Maduro ve dost Venezuela halkının yanındayız" ifadelerini kullandı.

AB

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Sözcüsü Maja Kocijancic, Venezuela'daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, AB’nin Venezüella’daki kriz için siyasi ve barışçıl bir çözümün serbest ve adil seçimlerle sağlanması gerektiği yönündeki tutumunu yineledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...