Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Aralık 2014 10:05

Vladimir Putin en büyük düşmanlarını açıkladı

Rusya'da faaliyet yürüten Batılı sivil toplum kuruluşları ülkenin en büyük iç düşman kabul edildi.

Vladimir Putin en büyük düşmanlarını açıkladı
vladimir putin,rusya,faaliyet,sivil toplum,iç düşman,

Ukrayna krizinin ardından Batı'nın siyasi ve ekonomik ambargosuna askeri hamleyle yanıt veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıkladığı yeni güvenlik doktrini dünyada büyük yankı uyandırdı. Dünya basınında manşetlerden görülen doktrinde, Ukrayna'nın cephe ülke, ABD ve NATO'nun doğu'ya genişlemesi ise baş tehdit kabul ediliyor. Batılı sivil toplum kuruluşlarının en büyük iç düşman olarak nitelendiği doktrinle ilgili henüz bir açıklama yapmayan Washington, sadece “belgeyi inceliyoruz” demekle yetindi.
BEŞ YIL BOYUNCA GEÇERLİ
Putin'in, Cuma günü imzaladığı ve Rusya'nın “kırmızı kitabı” olarak nitelenen beş yıllık askeri doktrinde, baş düşman NATO “uluslararası yasaları çiğneyerek işleyen küresel askeri ittifak” şeklinde tanımlanıyor. Doktrinde ayrıca füze savunma sistemlerinin kurulması, komşu ülkelerde askeri güç kullanılması,  ABD'nin hızlı küresel saldırı doktrini, uzaya savunma silahlarının yerleştirilmesi ve yüksek hassas güdümlü silahlar da, güç dengesini ve istikrarı bozan tehditler arasında yer aldı.  
BATILI PROPAGANDA ARTIK SUÇ
Ülkede faaliyet gösteren Batılı sivil toplum kuruluşları, basın ve internet üzerinden yapılan propagandalar ise en büyük iç düşman kabul edildi. Kuzey Afrika ile Ortadoğu'daki Suriye, Irak gibi ülkeler ile Afganistan'daki gelişmeler de 'yeni tehditler' sınıfına alınırken ayrılıkçılık, terör, kitle imha silahlarının yayılmasını önleme ve yabancı istihbarat birimlerinin faaliyeti gibi geleneksel tehditler de yeni güvenlik doktrininde kendine yer buldu.
Nükleer silahlar
Yeni doktrinde nükleer silahların kullanım şartları değişmedi.  Potansiyel düşmanlara saldırı değil onları caydırma amaçlı olan nükleer silahlar,  nükleer saldırı veya diğer kitle imha silahları ile yapılacak bir saldırı durumunda misillemede bulunmak için kullanılabilecek. Belgede “önleyici vuruş” kavramına yer verilmedi. Yani Rusya nükleer silahları ilk kullanan taraf olma niyetinde değil.
İç düşman tanımı
Rusya Federasyonu'nun anayasal düzenini zorla değiştirme faaliyetleri,  siyasi ve toplumsal durumun istikrarsızlaştırılması, devlet kurumlarının  ve Rusya Federasyonu'nun bilgi alt yapısının işleyişini bozmak, Federasyon'un toprak bütünlüğünü, birliğini ve egemenliğini zayıflatma amacını güden birey ve örgütlerinin faaliyetleri iç düşman kapsamında değerlendirildi
Kiev'e son ihtar
NATO'nun genişlemesi Rusya'nın 2010 yılı askeri doktrinde de başlıca tehditler arasında gösteriliyordu. Ancak korkulan oldu ve Ukrayna'da çatışmalar  başlarken  Kiev NATO üyeliği için adım attı. Rusya hafta içinde, NATO'nun Ukrayna'yı 'çatışmalarda cephe haline getirdiği' uyarısı yapmış ve NATO üyeliği gerçekleşirse Ukrayna ile ilişkileri tamamen koparma' tehdidinde bulunmuştu.
Füze savunma sistemleri de tehdit
Rusya'nın  askeri doktrini, “stratejik füze savunma sistemlerini” tehditler listesine ekledi. Füze savunma sistemleri, ilk nükleer vuruşu yapan tarafa bir koruma kalkanı sağlayarak karşı tarafın misilleme saldırısını etksizleştirmeyi amaçlıyor.   Öte yandan ABD'nin bir saat içerisinde dünyada her hargi bir hedefi konvansiyonel silahlarla vurmasına imkan tanıyan “Hızlı Küresel Saldırı” konsepti ve silah sistemleri de tehditler arasında yer aldı. (Yeni Şafak)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...