Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
05 Ekim 2021 11:33

Yedikleri acı biber Nobel ödülü getirdi

2021 Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan bilim insanlarının sırrı ortaya çıktı. David Julius ve Ardem Patapoutian'ın, yedikleri acı biberden ilham aldıkları söylendi.

Yedikleri acı biber Nobel ödülü getirdi
nobel ödülü,,acı biber,,Nobel Tıp Ödülü,,reseptör,

2021 Nobel Tıp Ödülü, sahiplerini buldu. Ödül ısı ve temas reseptörlerini keşfeden David Julius ve Ardem Patapoutian'a verildi. Nobel ödülünü getiren yolu ise acı biberin açtığı ortaya çıktı.

ABD’li İki bilim insanının Nobel Tıp Ödülü’ne giden yolunu acı biberin açtığı ortaya çıktı. David Julius’ın acı biber yerken yaşadığı yanma hissi onu biberdeki kapsaisin üzerinde çalışmaya sevk etti. Patapoutian ise, dokunma ve basınç olarak hissedilen "mekanik uyaranlara" cevap veren deri ve iç organlardaki sensörlerin keşfi üzerine çalıştı.

ACI BİBER İŞİN ÖZÜ

Nobel Komitesi ise kapsaisin reseptörünün, aynı zamanda ağrılı olarak algılanan sıcaklıklarda aktive olan bir ısı algılama reseptörü olduğunu fark etti. Konu ile ilgili konuşan Nobel Meclisi Genel Sekreteri Thomas Perlmann şunları söyledi: Doğanın sırlarının kilidini açtığını ve moleküler düzeyde bu uyaranların nasıl sinir sinyallerine dönüştüğünü açıklıyor. Bu önemli ve derin bir keşif. Acı biber işin özüydü ama keşif bundan çok daha derindi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...