Tgrt Haber
23 Mart 2015 15:42

Yemen'den askeri müdahale çağrısı

Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin, Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) ortak askeri kuvvetleri 'Yarımada Kalkanı'na Yemen'e müdahalede bulunması çağrısı yaptı.

Yemen'den askeri müdahale çağrısı
yemen, askeri müdühale çağrısı,

Londra merkezli "Eş-Şarku'l-Avsat" gazetesine konuşan Yasin, "Yarımada Kalkanı Kuvvetleri'nin İran'ın desteğiyle Husilerin genişlemesini durdurması için müdahale etmesini istiyoruz" dedi. Yasin, Husi Ensarullah Hareketi'nin Taiz Havaalanı'nı ve kentteki bazı önemli binaları ele geçirmesinin, eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarının, Husilerin ve İran'ın Yemen'in istikrarını istemediğinin göstergesi olduğunu belirtti.
Husilerin, halkın ve kabilelerin direnişiyle karşılaştıklarına işaret eden Yasin, "İran, Yemen'e girmekle büyük bir kayıp yaşamadı. Ancak eğer tüm ülkeyi kontrol altına alırsa Yemen'deki istikrarını muhafaza etmek için elindeki her şeyi kaybedecek. Bu konu yalnızca körfez bölgesini değil, Babü'l-Mendeb'in kontrol altına alınması yoluyla tüm dünyanın barışı ve istikrarını tehdit ediyor" ifadelerini kullandı. 
"Uçakları İranlı pilotlar kullanıyor" iddiası
Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum ile Husilerin ele geçirdikleri havaalanlarını ve askeri uçakları kullanamaması amacıyla uçuşa kapalı bölge ilan edilmesinin görüşüldüğü bilgisini paylaşan Yasin, Husiler'in bu uçakları kullanmaya başladığına değindi. Yasin, "Husilerin ele geçirdiği uçakları İran Devrim Muhafızları mensubu pilotların kullandığını" iddia etti.
Yasin, Taiz'de olanların, aynı taktikle Husilerin başka havaalanlarını istila etmesini kolaylaştıracağı konusunda uyararak, Aden'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı üzerinde uçan meçhul uçakların Aden'in istila edilmesi tehdidini taşıdığını kaydetti.
"Yemen'de gelişen olaylar, Taiz'de olduğu gibi devam ederse, bölge iç savaşa doğru gider" diyen Yasin, Taizlilerin iç savaşa izin vermeyerek, kendileri için yabancı bir varlık olan Husilere karşı direnişe geçeceğini belirtti.
Bin Ömer'in yaptığı darbeye meşruiyet kazandırmak
BM Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer gözetiminde yürütülen diyalog sürecinin gerçek bir sonucu olmadığına aksine Husilere kontrol alanlarını genişletme şansı verdiğine dikkati çeken Yasin, "Bin Ömer'in yaptığı darbeye meşruiyet kazandırmak" şeklinde konuştu. 
İran'dan Husilere ve eski Cumhurbaşkanı Salih'i destekleyenlere yönelik yardımı durdurmalarını isteyen Yasin, şunları söyledi:
"Eğer İran'ın mezhepsel amaçları ve bölge ülkelerini tehdit etme planı yoksa, meşru Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ile muhatap olur. Eğer, mezhepçi ve işgalci bir planı varsa bunu durdurması gerekir. Tüm dünya buna müsaade edilmeyeceğini bilmeli"

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...