Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Ağustos 2021 07:51

Yeni anayasada yeni detaylar: Parti kapatmak için Meclis'in izni gerekecek

Yeni anayasa çalışmalarına ilişkin detaylar gün geçtikçe belli oluyor. Yapılan çalışmalara göre parti kapatmada dava için Meclis izni gereken Almanya modeli üzerinde durulurken Anayasa Mahkemesi ve Hâkimler ve Savcılar Kurulu tayinlerinde nitelikler artırılıyor.

Yeni anayasada yeni detaylar: Parti kapatmak için Meclis'in izni gerekecek
anayasa,parti,almanya modeli,parti kapatma,dava,AYM,HSK,meclis,TBMM

Anayasa Bilim Kurulu’nun yeni anayasa çalışmaları devam ediyor. AK Parti kurmaylarının da yer aldığı çalışmanın dördüncü toplantısı önümüzdeki günlerde yapılacak. Yeni anayasa çalışmalarında partilerin kapatılmasıyla ilgili yeni bir sistem getirilmesi planlanıyor. Üzerinde çalışılan sistemin ise Almanya’da uygulanan parti kapatma modelinin olduğu öğrenildi.

Almanya’da herhangi bir partiye kapatma davası açılabilmesi için uygulamaya göre, Meclis izni gerekiyor. Bu sistemin Türkiye’ye uyarlanması halinde parti kapatma için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmadan önce Meclis’ten izin alacak. Meclis’te parti kapatma davası için salt çoğunluk sağlanırsa Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatabilecek.

AYM VE HSK SEÇİMLERİNDE MECLİS’E AĞIRLIK

Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) seçimlerinde de parti kapatmada olduğu gibi Meclis’e ağırlık verilmesi planlanıyor.

Bu kurumların üye seçimlerini ve yetkilerini yeniden düzenlediklerini ve daha demokratik hale getirerek yargı bağımsızlığını güçlendirdiklerini aktaran kaynaklar, “Üyelerin seçimini Meclis ile Cumhurbaşkanı arasında paylaştırıyoruz. Ağırlığı Meclis’e veriyoruz. Atanacakların niteliklerini artırıyoruz. Anayasa Mahkemesi’ne baktığınızda, hukukla alakasız kişiler atanabiliyor. Bunları önlüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

AYM OHAL KARARLARINI DENETLEYEBİLİR

AYM’nin OHAL döneminde çıkan kararnameleri incelemeye yetkisinin olup olmadığına ilişkin tartışmalara da yeni anayasa çalışması ile son verilmesi planlanıyor. OHAL döneminde çıkan kararnamelerin yeni anayasada AYM’nin denetimine açılacağı ifade ediliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...