Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Haziran 2021 11:00

İdam edilen Japon Başbakan'ın cansız bedenine ait küller bulundu

İkinci Dünya Savaşı esnasında Japonya'da başbakan olan Hideki Tojo, ülkesinin teslim olmasının ardından idam edilmişti. Yıllar sonra cansız bedenine ait küller bulundu.

İdam edilen Japon Başbakan'ın cansız bedenine ait küller bulundu
japonya,idam,ikinci dünya savaşı

İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya'nın teslim olmasının ardından dönemin başbakanı Hideki Tojo, savaş suçlusu olarak idam edildi. Tojo'nun yakılan cansız bedenine ait küllerin Pasifik Okyanusu'na atıldığı belirlendi. Yıllar sonra kamuoyuna yansıyan gerçek, Tokyo'daki Nijon Üniversitesi Profesörü Hiroaki Takazawa'nın Washington'daki ABD Ulusal Arşivleri'nden elde ettiği bir belge ile doğrulandı.

''DENİZE SAÇTIĞIMI BEYAN EDİYORUM''

ABD ordusunda görevli Binbaşı Luther Frierson'un Tojo'nun küllerini kendi elleriyle Pasifik Okyanusu'na saçtığını ortaya koyan 23 Aralık 1948 tarihli belgede, Frierson'un Tojo ve beraberinde idam edilen 6 kişiye atıfla, "Aşağıda adları geçen savaş suçlularının cansız bedenlerini teslim aldığımı, gözetimim altında yakıldığını ve külleri 8. ordu uçağından bizzat denize saçtığımı beyan ediyorum" ifadelerini kullandığı belirtildi.
O dönemki ABD kuvvetlerinin, 1941'deki Pearl Harbor baskınının arkasındaki isimlerden biri olan Tojo ve beraberindeki 6 kişinin savaş kahramanına dönüşmesinin önüne geçmek için külleri denize saçtığının tahmin edildiği ifade edildi.

İDAM EDİLMİŞTİ

1945 yılında Japonya'nın kayıtsız şartsız teslim olmasından sonra hakkında tutuklama emri çıkarılan Tojo, teslim olmamak için evinde hayatına son verme girişiminde bulunmuş, ancak amacına ulaşamamıştı. Savaş süresince Japonya'nın etki alanındaki bölgelerde yapılan ve yaklaşık 8 milyon kişinin ölümü ile sonuçlanan katliamlardan sorumlu tutulup "savaş suçlusu" olarak ölüm cezasına çarptırılan Tojo, 23 Aralık 1948 tarihinde, 64. doğum gününden bir hafta önce asılarak idam edilmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...