Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Temmuz 2017 12:17

Yükselen Afrika - 'Madenler keşfedilince buradan kovulduk'

Güney Afrika’nın efsanevi lideri Nelson Mandela’nın kızı Mandela, "Güney Afrika'da yaşayan atalarımız, kıtadaki madenler keşfedilince, buradan kovuldu ve mutluluk sona erdi." dedi.

Yükselen Afrika - 'Madenler keşfedilince buradan kovulduk'
Güney Afrika,Nelson Mandela,Makaziwe Mandela

Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'nın kızı Makaziwe Mandela, Güney Afrika tarihini ve Afrika Kıtasındaki sömürgecilik dönemi hakkında AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Güney Afrika'ya İngilizler ve Hollandalılar gelmeden önce atalarının sorunsuz bir şekilde yaşadıkalarını belirten Mandela, "Güney Afrika'da yaşayan atalarımız, kıtadaki madenler keşfedilince, buradan kovuldu ve mutluluk sona erdi." dedi.

Makaziwe Mandela, Güney Afrika başta olmak üzere Afrika kıtasındaki siyahilerin zor bir hayat yaşadığını ifade ederek Güney Afrika'da yaşayan siyahilere, ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1994 yılına kadar beyazların siyahlardan üstün olduğu algısının dayatıldığını kaydetti.

Mandela, 1994 öncesi dönemde ülkede yaşanan ayrımcılığa dikkat çekerek, "Ayrımcı ve ırkçılık üzerine yazılmış kanunlar, yaptıkları haksızlıkların üzerini örtmek için vardı. Biz siyahlar, beyazların gittiği okullara, hastanelere gidemiyor, eğitim ve sağlık ihtiyaçlarımızı karşılayamıyorduk. Ülkede yaşayan siyahlar asla eşit şartlarda yaşayamadı. Biz siyahların asla kendi iş yerinin olabileceğine, şirketleri idare edebileceğine, ülkeyi yönetebileceğine, herhangi düşünceye sahip olabileceği ve topluma katkıda bulunacak özgür, zeki bireyler olabileceğimize inanmadılar." ifadelerini kullandı.

Ülkede toplumsal olarak beyazlar ve siyahlar arasında açık bir fark olduğunu belirten Mandela bunun sebebini de sadece Afrika dillerini merkez alan BANTU sistemiyle eğitim görmeleri ve bu eğitim sisteminin onları uluslararası eğitim sisteminden uzaklaştırmasıyla açıkladı.

"Siyasi özgürlük, ekonomik özgürlükle gelir"

Mandela, ekonomik özgürlük olmadan siyasi özgürlüğün olamayacağını vurgulayarak, İngiliz ve Hollandalıların yaptıkları sömürü ve ayrımcılıkla siyahilerin ekonomik gücünü elinden aldıklarını ifade etti.

Mandela, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ekonomik iş birliğinin yetersiz olduğunu ifade ederek, "Güney Afrika'da bazı Türk iş adamlarıyla karşılaştım. Türkiye'nin inşaat ve tekstil alanında çok ileri tecrübeleri var. Hem iş birliği yapabilir hem de ticari tecrübelerimizi paylaşabiliriz. Güney Afrika'da canlı tekstil endüstrisi istiyoruz. Güney Afrika bu konuda Türk iş adamlarını bekliyor." ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...