Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 May 2022 09:12 - Güncelleme : 20 May 2022 09:35

Yunan Dışişleri Bakanı Dendias’ın Türkiye hazımsızlığı: F-16 vermeyin

ABD’yi ziyaret eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Türkiye hakkında haddini aşan ifadeler kullandı. Türkiye’nin yeni F-16’lara sahip olmaması için mücadele edeceklerini söyleyerek “Garanti isteriz” dedi.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Hürriyet
Türkiye'nin Yunanistan'ı savaşla tehdit ettiği iftirasında bulundu.
F-16,Dendias
Türkiye'nin Yunanistan'ı savaşla tehdit ettiği iftirasında bulundu.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’le birlikte ABD ziyaretinin dönüşünde ülkesinde açıklamalarda bulunan Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin olası F-16 satın alımıyla ilgili çirkin ve haddini aşan ifadeler kullandı. Dendias, Türkiye’nin bazı silah sistemlerini almak için bunları Yunanistan’a karşı kullanmayacağı konusunda güvenceler vermesi gerektiğini savundu.

GARANTİ İSTEDİ

Ülkesinde yayın yapan Star TV televizyonuna açıklamalarda bulunan Dendias, ABD temasları için “Çok sevinçliyim. Ziyaret başarılı“ geçti değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’nin F-16 talebiyle ilgili çirkin yorumlar yapan Yunan bakan, “Türkiye bizi savaş ile tehdit ediyor. Türkiye’nin bazı silah sistemlerine sahip olabilmesi için bunları Yunanistan’a karşı kullanmayacağına dair güvenceler sağlanmalıdır. Türk silah sistemlerinin güçlendirilmesini durdurabilmek için elimizdeki tüm imkânları kullanacağız” diye konuştu. Dendias, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in sık sık alkışlanan ABD Kongresi’ndeki konuşmasının, Kongre’nin olası bir F-16 satışına yönelik bakışını yansıttığını iddia etti.

TÜRKİYE’Yİ ŞİKAYET ETTİ

Dendias, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in ziyareti sırasında ABD Başkanı Joe Biden’a verdiği Türkiye’nin “Mavi Vatan” haritasının, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi dahil bazı Kongre üyelerine dağıtıldığını açıkladı. Dendias görüştüğü ABD’li mevkidaşı Antony Blinken’a da Mavi Vatan haritası ile Türk savaş uçaklarının Ege’deki uçuşlarına ilişkin haritaları sunduğunu söyledi.

Dendias, ABD’den beklentilerinin ne olduğuna ilişkin soruyu şöyle cevapladı: “ABD’den ne Türkiye’nin düşmanına dönüşmesini ne de Türkiye’yi NATO’dan kovmasını bekliyoruz. Beklentimiz, uluslararası hukuk ve deniz hukuku konularında açık tavır alarak muhtemel bir olayın yaşanmasını önlemeleri”

TÜRKİYE’DEN ‘PONTUS’ KINAMASI

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan yönetiminin “Pontus” iddialarının yıldönümü bahanesiyle yaptıkları açıklamaları kınadı. Dışişleri açıklamasında “Yunan makamlarının tarihi akıldışı şekilde çarpıtma çabalarını sürdürdüğünü görmek üzücüdür” denildi. Yunan parlamentosu 1994’te 19 Mayıs’ı “Pontus soykırımını anma günü” ilan etmişti.

Kaynak: Hürriyet
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...