Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
14 Temmuz 2022 16:37 - Güncelleme : 14 Temmuz 2022 16:52

Yunan ve Rum lobisi çark etti, Miçotakis'i kızdıracak adım

ABD'deki Türkiye karşıtı lobiler üzerinden Türkiye'ye F-16 satışı yapılmasını engellemek için mücadele eden Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’i üzecek bir gelişme yaşandı. Yunan ve Rum lobisine yakınlığı ile bilinen milletvekilleri Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin tasarısını geri çekti.

Yunan milletvekilleri ve lobileri ABD'ye mektup göndermişti.
F-16,Miçotakis,Yunanistan,ABD
Yunan milletvekilleri ve lobileri ABD'ye mektup göndermişti.

Yunanistan her fırsatta Türkiye karşıtı adımlar atmaya devam ediyor. Sık sık uluslararası alanda Türkiye’ye yönelik karalama kampanyaları düzenleyen Yunanistan, ABD Başkanı Joe Biden’ın NATO zirvesinde yeşil ışık yaktığı Türkiye'ye F-16 satışını durdurması için adımlar atmıştı. Bunun için 35 Yunan milletvekili ABD Başkanı Biden’a mektup yazmış ardından Yunan ve Rum lobisi harekete geçmişti. Ancak lobiler son virajda geri adım attı. 

GERİ ADIM ATTI VE REVİZE EDİLDİ 

Temsilciler Meclisi Kurallar Komitesi, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) 2023 bütçesini içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısını görüştü. Bu görüşmede New Hampshire vekili Demokrat Pappas'ın çok sayıda Kongre üyesinin desteği ile NDAA tasarısına eklenmek üzere verdiği ve ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışını engellemeyi amaçlayan tasarısı da gündeme geldi.

New Hampshire vekilinin Türkiye'nin ismini zikretmeden "bir NATO müttefikine yönelik mükerrer yetkisiz hava sahası ihlallerinde bulunan bir ülkeye" silah satışının yapılmasını yasaklayan ilk tasarısının "tekrar değerlendirmek üzere geri çekildiği" bildirildi. İkinci tasarısının ise "revize edildiği" belirtildi.

ŞART KOŞULDU

Revize edilmiş tasarıda ABD Başkanı için, "Temsilciler Meclisi, Senato ve Kongre'nin ilgili komitelerine, Türkiye'ye F-16 satışının ya da modernizasyonlarının ABD'nin ulusal çıkarına olduğuna dair ve bu uçakların Yunanistan toprakları üzerinde 'üst uçuşlar' gerçekleştirmemesi için atılan somut adımlar hakkında ayrıntılı izahat vermesi" şartı koşuldu. Mektupta, "Türkiye'nin Yunan hava sahası ihlal ettiği ve Ege adaları üzerinde silahlı uçuşlar gerçekleştirerek bölgede barış ve istikrar için gerçek bir tehdit oluşturuyor" ifadeleri yer almıştı.

Türkiye'ye F-16 satışı yapmanın Amerikan hukukuna aykırı olduğu ve çıkarlara zarar vereceği iddia edilen mektupta, Yunanistan'ın uluslararası hukuku hiçe sayan hamleleri unutularak Türkiye'nin Yunan egemenliğine tehdit oluşturduğu ifade edilmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...