Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
28 Temmuz 2021 06:09

Yunanistan, Türkiye korkusundan silahlanıyor

Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan, Türkiye korkusuyla silahlanma yarışına girdi. Türk savunma sanayiindeki atak Yunanistan’ı panikletti. Ekonomisi çökme noktasına gelse de askerî harcamalarını geçen yıla göre beş kat artırdı.

Yunanistan, Türkiye korkusundan silahlanıyor
yunanistan,türkiye,savaş,silah,teknoloji

SİHA'ların Libya, Karabağ ve Suriye'deki başarıları ayrıca Türk savunma sanayiinin hızlı gelişmesi komşuyu panikletti. Mali krizin etkilerini silemeyen Atina, kasada var olan parayı da askerî harcamalar için kullandı. Fransa ve Almanya'dan bir kısmı ikinci el, silah alıyor, İsrail'den de HERON kiralıyor.  

Başta Türk SİHA’larının Libya, Karabağ, Suriye ve Kuzey Irak’ta elde ettiği başarılar olmak üzere Türk savunma sanayiindeki gelişmeler, Yunanistan’ı korkuttu. Mali kriz ülkede ciddi ekonomik hasara yol açsa da, askerî harcamalarını geçen seneye nazaran beş kat artıran Yunanistan, hızla silahlanmayı sürdürüyor. Fransa’dan 6’sı yeni, 18 adet Rafale savaş uçağı, Almanya’dan denizaltı ve zırhlı araçlar satın alan Atina, İsrail’den ise HERON İHA kiralıyor. Ayrıca bu yıl 4 yeni fırkateyn alımı ve 4 firkateyn modernizasyonu, 4 adet MH-60R Seahawk “Romeo” tipi helikopter alımı, 84 adet F-16 savaş uçağının modernizasyonu ve 15 adet C-130 ile İtalyan yapımı 8 adet C-28 askeri nakliye uçağının da modernizasyonu için planlamalar yapıyor.

ABD’DEN DEDEAĞAÇ’A YIĞINAK

Öte yandan Yunanistan, bir yandan da Ege ve Trakya’da askerî birliklerinin sayısını artırırken, ABD’nin Yunanistan’a silah ve mühimmat yardımı dikkat çekiyor. ABD, Kuzey Ege ile Trakya bölgesine son günlerde çok sayıda askerî yığınak yaptı. Türkiye’ye 40 kilometre uzaklıktaki Dedeağaç’a yüzlerce tank ve zırhlı araç sevkiyatı gerçekleştirdi. Washington yönetimi ayrıca Yunanistan’a 2022-2026 yılları arasında 134 milyon dolarlık savunma desteği vereceğini açıkladı. Yunanistan’ın, Tip 214 denizaltıları için 36 yeni Alman ağır hizmet torpido satın alma anlaşması devam ederken anlaşma aynı zamanda Yunan denizaltılarında bulunan eski SUT torpidolarının bazılarının modernizasyonunu içeriyor. Yine Almanya’dan binden fazla M1117 zırhlı araç satın alınması planlıyor. F-35 İSTİYORLAR Rafale, F-16’lar ve Mirage 2000-5 uçakları için yedek parça temin edinecek olan Yunanistan, F-35 satın almak için de ABD’li şirket Lockheed Martin’e resmî talepte bulunuldu. Yunanistan’ın İsrail’le yaptığı 1,68 milyar dolarlık 20 sene süreli savunma antlaşmasıyla da İsrail’den iki adet UAV HERON İHA kiralamayı talep ettiği aktarıldı. Yunan basını, HERON’ların, Eğriboz (Evia) Yarımadası’nın doğusunda İskiri (Skyros) adasına konuşlanacağını yazdı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...