Tgrt Haber
15 Ekim 2021 11:50

Yunanistan'dan Türeci ve Şahin'e 'İmparatoriçe Theophano' ödülü

Almanya'da biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortakları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı geliştirdi. Salgınla mücadelede bu dev adımı atan iki Türk kökenli bilim insanı, Yunanistan’da 'İmparatoriçe Theophano' ödülünün sahibi oldu.

Yunanistan'dan Türeci ve Şahin'e 'İmparatoriçe Theophano' ödülü
Almanya,BioNTech,Özlem Türeci,Uğur Şahin,yeni tip koronavirüs,Kovid-19,aşı,salgın

Biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortakları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, koronavirüse karşı geliştirdikleri aşıyla dünyanın takdirini kazandı.

Almanya'da koronavirüse karşı aşı çalışması ortaya koyan çift, aldıkları ödüllerine bir yenisini ekledi.

İKİ HARİKULADE BİLİM İNSANI

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, Avrupa'nın tarihi farklılıkları arasında köprü kurmaya katkıda bulunan kişi veya kurumlara verilen ödülü Şahin ve Türeci'ye takdim etti.

Sakelaropulu, "İki harikulade bilim insanına, hayatta ve bilimde birlikte yol alan Uğur Şahin ve Özlem Türeci'ye İmparatoriçe Theophano ödülünü vermek benim için büyük bir mutluluk." diye konuştu.

ÖZVERİLERİNİ ÖDÜLLENDİRİYORUZ

Şahin ve Türeci'nin, Akdeniz ve Orta Avrupa kültürlerinin kesişme noktasında büyüdüğüne dikkati çeken Sakelaropulu, çiftin 21. yüzyılın en büyük tehditlerinden biri olan Kovid-19'a karşı insanlığı korumaya alan aşının bulunmasında oynadığı rolün önemine değindi.

Yunanistan'dan Türeci ve Şahin'e 'İmparatoriçe Theophano' ödülü

Sakelaropulu "Bugün burada önemli bir kadın ve erkeği, bilim insanlarından oluşan ekipleri ile insanlığa yaptıkları önemli katkılardan ötürü ödüllendiriyoruz. İnançlarını, özverilerini, azimlerini ve güçlerini ödüllendiriyoruz." dedi.

ALMANYA'NIN BÜYÜK BİLİM ÖDÜLÜ VERİLMİŞTİ

Almanya’da tıp dünyasının önemli ödüllerinden kabul edilen "Paul Ehrlich ve Ludwig Darmstaedter 2022 ödülü" yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını geliştiren Dr. Özlem Türeci, Prof. Dr.Uğur Şahin ve Prof. Dr. Katalin Kariko'ya verilmişti

Açıklamada, "Üç ödül sahibi, önleyici ve tedavi edici amaçlar için haberci RNA'nın (mRNA) geliştirilmesindeki başarılarından dolayı onurlandırılıyor. Tıbbın bazı alanlarında köklü bir değişiklik başlatması muhtemel bir teknoloji platformu oluşturdular." değerlendirmesi paylaşılmıştı.

PFIZER-BIONTECH KORONAVİRÜS AŞISI

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech, geliştirdikleri yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının virüsü 6 aya kadar yüzde 91,3 oranında önlediğini duyurdu.

Bloomberg’in haberine göre Pfizer ve BioNTech'ten yapılan açıklamada, aşının denemelerinde elde edilen verilerin, aşılanan kişilerin 6 aya kadar korunduğunu ve yüzde 91,3 oranında hastalığı önlediğini gösterdiği belirtildi.

Diğer yandan Kovid-19'un B1351 olarak da adlandırılan Güney Afrika türüne karşı da yaklaşık 800 kişinin katıldığı denemelerde virüsü önlemede yüzde 100 etkili olduğu belirtildi.

Yunanistan'dan Türeci ve Şahin'e 'İmparatoriçe Theophano' ödülü

Pfizer Başkanı Albert Bourla, yeni sonuçların, en az 6 aylık sürede aşılanan 12 binden fazla kişinin verilerine göre güncellendiğini söyledi.

BioNTech'in kurucu ortaklarından Prof. Dr. Uğur Şahin de yaptığı açıklamada, aşının denemelerinde elde edilen verilerin aşının mevcut tüm varyantlara karşı etkili şekilde koruma sağladığını, bu durumun da sürü bağışıklığı ve dünyada salgının bitirilmesi noktasında kritik bir öneme sahip olduğunu dile getirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...