Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Ocak 2015 16:32

'Yunanistan'ın kamu borçlarının indirimi neredeyse imkansız'

SYRIZA'nın Yunanistan'ın kamu borçlarının büyük oranda silinmesi vaadini gerçekleştirmesi neredeyse imkansız görünüyor.

'Yunanistan'ın kamu borçlarının indirimi neredeyse imkansız'
yunanistan, kamu borç,

Seçimlerde mutlak çoğunluğu kıl payı kaçıran Syriza'nın aşırı sağ ANEL partisiyle kuracağını ilan ettiği koalisyonu zor müzakereler bekliyor. Syriza'nın en belirgin seçim vaadi olan Yunanistan'ın kamu borçlarının büyük oranda silinmesi, alacaklıların kimliği nedeniyle neredeyse imkansız.
Avro Bölgesi'nin en borçlu ülkesi Yunanistan'da kamu borçlarının gayri safi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 176'yı buluyor. 360 milyar avroya yakın borcun yüzde 60'ını Avro Bölgesi hükümetlerinin verdiği krediler oluşturuyor. Avro Bölgesi'nin oybirliğiyle karar alması gerekiyor ve Almanya, Hollanda ile Finlandiya borç indirimine şiddetle karşı çıkıyor. Yunanistan'a yapılacak muhtemel bir indirimin kurtarılan diğer ülkeler için de emsal oluşturmasından çekiniliyor.
Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası'na olan borçlarında indirim yasal açıdan imkansız. Yunan bankalarının tuttuğu tahvillerin kırpılması iflaslara neden olabilir. Özel sektörün tahvillerini kırpmak ise İngiltere yasalarına tabi olması nedeniyle çok zor görülüyor.
Öte yandan, Syriza'nın kamu harcamalarını artırmaya ve yoksullara yönelik diğer seçim vaatlerinin maliyeti 17,2 milyar avro düzeyinde hesaplanıyor. 
Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden ayrılmasını Syriza ve halkın dörtte üçü istemiyor. Yunanistan'ın hazinesinde sadece 2 milyar avro rezerv bulunuyor ve temmuz ile ağustos aylarında 7 milyar avroluk borç geri ödemesi vadesi doluyor. Hükümetin Yunan bankaları üzerinden yeniden borçlanabilmek için ise Avrupa Merkez Bankası'nın likidite sağlamasına ihtiyacı var.
Bu şartlar altında yeni Yunan hükümetinin önünde Avro Bölgesi'yle anlaşmaktan başka çok fazla seçenek görünmüyor. Avro ülkelerinin verebileceği tek tavizin ise borç faizlerinde sınırlı indirim ve vadelerin uzatılması olabileceği, Syriza'nın bunu kabullenmesi halinde seçim vaatlerinden büyük ölçüde vazgeçmiş olacağı yorumu yapılıyor. 
Yunanistan oyunu Avro Bölgesi kurallarına göre oynamalı
Avro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan’da genel seçimleri borçların yeniden müzakere edilmesini hedefleyen  Radikal Sol Koalisyon İttifak'ın (SYRIZA)  kazanmasına ilişkin, yeni hükümetin oyunu Avro Bölgesi'nin kurallarına göre oynaması gerektiğini söyledi. 
Avro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan'da seçimlerin galibi SYRIZA'nın önderliğinde kurulacak hükümetle bağlantı kurmaya hazır olduklarını, fakat mevcut kurallara bağlılık beklediklerini belirtti.
Avro Bölgesi maliye bakanlarının Brüksel'deki toplantısı öncesinde basın mensuplarına açıklama yapan Hollanda Maliye Bakanı ve Avro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, "Yunan ekonomisinin Avro Bölgesi içinde güçlenmesinin ortak hedefleri olduğunu, fakat yeni hükümetin oyunu Avro Bölgesi'nin kurallarına göre oynaması gerektiğini" ifade etti.
Ekonomik ve parasal işlerden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Pierre Moscovici ise maliye bakanları toplantısından, yeni Yunan hükümetiyle birlikte çalışmaya hazır olunduğunun sinyalinin verilmesinden başka herhangi bir karar beklenmemesi gerektiğini kaydetti. 
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble da SYRIZA'nın seçim vaadi olan borç indirimiyle ilgili, "Şimdi bunu konuşmanın hiçbir anlamının olmadığını düşünüyorum" dedi.
Schauble, kurallar haricinde kimsenin Yunanistan'a herhangi bir dayatmada bulunmadığını ve daha önceki Yunan hükümetlerinin verdiği taahhütlerin hala geçerli olduğunu vurguladı.
Çipras'a sınırlı tebrik geldi
Yunanistan seçimlerinden zaferle ayrılan Radikal Sol İttifakSyriza partisinin lideri Aleksis Çipras'a AB liderlerinden sınırlı tebrik geldi.
AB devlet ve hükümet başkanları arasında Çipras'ı kutlayan iki lider Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb oldu. Seçim zaferi nedeniyle Çipras'ı tebrik eden Hollande'ın, "ilerleme, dayanışma ve sorumluluk ruhu içinde Avro Bölgesi'nde büyüme ve istikrarı teşvik etmek için Fransa ve Yunanistan arasındaki yakın işbirliğini sürdürme isteğini" belirttiği açıklandı.
Stubb ise Yunanistan'daki demokratik seçimlerin sonucuna saygı gösterilmesini isterken, Çipras'a önceki hükümetlerin imzaladığı anlaşmalar ve girdikleri taahhütlere bağlı kalması çağrısında bulundu.
"Yunanistan sorumluluklarını yerine getirmeli"
Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise Federal Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, seçimler ve hükümet kurma çalışmaları konusunda genel bir yorum yapamayacaklarını belirterek, ''Yunan halkının tercihine saygı duyuyoruz'' dedi.
Seibert, Başbakan Angela Merkel'in seçimlerde birinci parti olan SYRIZA'nın genel başkanını arayıp görüşmediğini ancak başbakan seçilmesi durumunda kutlama mesajı yollayacağını kaydetti.
Yunanistan'da bir hükümetin kurulmasını beklemek gerektiğini ifade eden Seibert, "Federal Hükümet gelecek yeni hükümete birlikte çalışmayı teklif edecektir" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...