Tgrt Haber

Hacer Tonay Yazıları

Şinasi Yüzbaşıoğlu kimdir? Şinasi Yüzbaşıoğlu ne iş yapıyor? Şinasi Yüzbaşıoğlu'nun kaç çocuğu var?

Müge Anlı ile Tatlı Sert programıyla milyonların kalbini kazanan ünlü sunucu ATV canlı yayınında evleneceğini açıkladı. Ünlü sunucu Müge Anlı’nın Şinasi Yüzbaşıoğlu ile evliliğinden sonra "Müge Anlı kiminle evleniyor? Müge Anlı’nın evleneceği kişi kim? Şinasi Yüzbaşıoğlu kimdir? Müge Anlı'nın evleneceğini duyurduğu Şinasi Yüzbaşıoğlu nereli, kaç yaşında, mesleği ne?" sorusu gündem oldu.

MÜGE ANLI CANLI YAYINDA EVLENECEĞİ KİŞİYİ AÇIKLADI

Canlı yayında evleneceğini duyuran Müge Anlı, şu ifadeleri kullandı; ''Sizleri de çok mutlu edeceğine inandığım haberi ilk ağızdan vermeye karar verdim. Evlenmeye karar verdim. Herkes evleniyor, çok abartmaya gerek yok. Ama mutlu olacağınızı biliyordum. Dualarınızı almak istiyorum. Müstakbel damadınızın ismini de açıklayayım. Müstakbel damadınızın ismi Şinasi Yüzbaşıoğlu. Kendisi devlet memuru. Çok da saygı duyduğum bir mesleği var. Siz her zaman benim özel yaşamıma saygı duydunuz. Bu kararıma da saygı duyacağınıza, mutluluğum için de edeceğinize eminim.''

#haber#

ŞİNASİ YÜZBAŞIOĞLU KİMDİR?

Şinasi Yüzbaşıoğlu, Niğde doğumludur ve 58 yaşındadır. Ankara Polis Koleji ve Polis Akademisi mezunu olan Şinasi Yüzbaşıoğlu, 2016-2017 tarihleri arasında Üsküdar Araştırma Amirliği görevinde bulunmuştur. Ardından Adana Emniyet Müdürlüğünde görev almıştır. Çevresinde sevilen, babacan ve dürüst bir insan olarak anılmaktadır. 

2021 yılında İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü'ne atanan Şinasi Yüzbaşıoğlu, 4. sınıf emniyet müdürü olarak görev almaktadır. Bir yıldır birlikte olduğu bilinen Müge Anlı Yüzbaşıoğlu ile evlendi.

İstanbul Asayiş Şube Müdürü Şinasi Yüzbaşıoğlu , Müge Anlı ile 25 Haziran'da evlendi. 

#video#

19 Eylül 2022
YKS TYT AYT BOŞ KONTENJANLAR VE TABAN PUANLARI LİSTESİ 2022: ÖSYM Ek Tercihte 150-180-200-250-300 Puanla Alan 2 Yıllık ve 4 Yıllık Üniversiteler Hangileri?

YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından ek tercih sürecine ilişkin detaylar ve boş kontenjanlar araştırılmaya başladı. Tercih sonuçlarına göre herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler gözlerini ek tercih sürecine çevirirken "YÖK TYT AYT ek tercih üniversite boş kontenjanlar ve taban puanları 2022 açıklandı mı? ÖSYM Ek Tercihte 140-150-160-170-180-190-200-250-300 puanla alan 2 yıllık ve 4 yıllık üniversiteler ve bölümleri hangileri?" sorularını gündeme taşıdı. İşte YKS TYT AYT 2022 boş kontenjanlar ve taban puanları listesi

ÜNİVERSİTE BOŞ KONTENJANLARI BELLİ OLDU MU?

YKS tercih sonuçları 15 Ağustos’ta ÖSYM tarafından açıklandı. Herhangi bir üniversiteye ve bölüme yerleşemeyen adaylar ek tercih hakkını kullanabilecek. Söz konusu YKS 2. Ek tercih sürecine ilişkin kılavuzun erişime açılıp açılmadığı merak konusu oldu. YKS 2. Ek tercihlere ilişkin kılavuzun da erişime açılması bekleniyor. Ek tercih kılavuzunun açıklanmasıyla birlikte adaylar üniversite boş kontenjanları, taban puanları görüntüleyebilecek. ÖSYM resmi sitesi üzerinden yayımlanacak kılavuzda lisans ve önlisans programlarının listesi yer alacak.

2022 yılı için toplam üniversite kontenjanlarının 1 milyon 22 bin 45 kontenjan olduğu açıklandı. YKS trcih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversitelere yerleşen kişi sayısı 850 bin oldu. Hal böyleyken toplamda 172 bin 45 kontenjanın hala açık olduğu öngörülüyor. Bunun yanı sıra, kazandığı programlara kayıt yaptırmayan öğrenciler de olacak ve bu programlarda boş kontenjanlar meydana gelecek. Bu nedenle ÖSYM tarafından yayınlanacak olan YKS Ek Tercih Kılavuzu, adaylar için büyük önem taşıyor. Ancak henüz kalan boş kontenjan hakkında ÖSYM tarafından resmi bir açıklama yapılmadı. Gelişmeleri haberimizden takip edebilirsiniz.

2022 ÜNİVERSİTE BOŞ KONTENJAN TARİHLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

"KKTC HARİÇ KONTENJANLARIN YÜZDE 99'U DOLDU"

YÖK Başkanı Erol Özvar, sosyal medya hesabından şu açıklamada bulundu: "YÖK’te veriye dayalı attığımız adımlar meyvesini veriyor. YKS yerleştirme sonuçlarına göre, KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarımızın kontenjanlarının % 99’u doldu."

NE KADAR BOŞ KONTENJAN KALDI?

KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarımızın boş kontenjanları geçen yıl 164 bin civarında iken, bu yıl bu sayı 13 bine kadar düştüğü belirtildi.

Yani bu sene üniversitelerde boş kontenjan sayısı 13 bin.

Barajın kaldırılması ve sınav süresinin uzatılması gibi değişiklikler, üniversitelerimizi daha ulaşılabilir hale getirdi. Önümüzdeki yıllarda da daha kapsayıcı bir sisteme geçerek kamu kaynaklarının etkin kullanımı için planlamalarımıza devam edileceği açıklamalarında bulunuldu.

ÜNİVERSİTELERE NE KADAR ADAY YERLEŞTİ?

2022 YKS yerleştirme sonuçlarına göre, puanı hesaplanan yaklaşık 2 milyon 900 binden fazla aday arasından, açık öğretim hariç yaklaşık 850 bini yerleşti.

HANGİ BÖLÜMLERDE BOŞ KONTENJANLAR KALDI?

Üniversitelerin Mühendislik bölümlerinde 300 bin sıralama barajı bulunuyor. Üniversitelerin en fazla boş kalan bölümü mühendislik fakülteleri oldu. Gelen bilgilere göre 6 bin 441 İnşaat mühendisi kadrosunun yüzde 65.6'sı doldu. En fazla boş kontenjan Harita Mühendisliği bölümünde görüldü. 616 kontenjanı olan Harita mühendisliğinin yüzde 42.5'i doldu, yüzde 57.5'lik kontenjan ise boşta kaldı.

  • Tüm mühendislik bölümlerine bakıldığında 3 bin civarında boş kontenjan bulunmakta.
  • Mimarlık için baktığımızda kontenjanın yüzde 75'inin dolduğu ve yüzde 25'lik kontenjanın boş kaldığı görüldü.
  • Yazılım Mühendisliğinde devlet üniversitelerinde tüm kontenjanlar doldu. Özel üniversitelerde ise 16 kontenjan kaldı. KKTC'de ise 128 kontenjan kaldı.
  • Bilgisayar mühendisliğinde ise devlette 19, özel üniversitelerde 5 kontenjan boş kaldı. KKTC'de ise 46 boş kontenjan var.
  • 50 bin başarı sıralaması olan TIP Fakültesi'nde devlet üniversiteleri tamamen doldu. Vakıf üniversitelerinde ise 501 kontenjan boş kaldı.
  • Diş hekimliğinde de devlet tamamen doldu. Özel üniversitelerde ise 219 boş kadro kaldı.
  • Hukuk Fakültesine baktığımızda devlet üniversitelerinde kontenjanların tamamen dolduğu görüldü. Özel üniversitelerde ise 578 boş kontenjan var.

 

BURS VEREN KURUMLARA BAŞVURU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

2 YILLIK BÖLÜMLER DEVLETTE FUL ÇEKTİ

2 yıllık bölümlerde ise geçen senelere göre ciddi bir düşüş oldu. Toplamda 398 bin 187 kontenjanın büyük bölümü doldu. Devlette ön lisansta boş kontenjan kalmadı. Özel üniversitelerde ise sadece 602 boş kontenjan kaldı. KKTC'de ise 776 kontenjan kaldı.

YKS yerleştirmelerinde bu sene doluluk oranı yüzde 99 olurken Açıköğretim fakültelerinde tek bir boş kontenjan bile kalmadı.

YKS TABAN PUANLARI VE BAŞARI SIRALAMASI AÇIKLANDI MI?

2022 YKS sonuçlarına göre adayların merkezi yerleştirme işlemleri gerçekleştirildi. YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından herhangi bir bölüme yerleşememiş ve hiç tercih yapmamış olan adaylar ek tercih yapacaklar. Ek tercih olarak adlandırılan 2. Tercihler için ise boş kontenjanlar bu noktada büyük bir önem arz ediyor. Ek tercih sürecine girecek adaylar üniversite taban puanları araştırmalarına başladı. YKS taban puanları henüz açıklanmadı, eklendiğinde haberimizden ulaşabilirsiniz. İşte, geçen yılın taban puanları...

YKS TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU İÇİ TIKLAYINIZ.

YKS EK TERCİH NE ZAMAN 2022 VE NASIL YAPILACAK?

Merkezi yerleştirme kapsamında herhangi bir üniversite programına giren öğrenciler, ek yerleştirme için başvuruda bulunmayacaklar. Lisans ve önlisans bölümlerine merkezi yerleştirmede puanlarının gerisinde puana sahip öğrenciler yerleştirilmeyecektir. Net kayıt nihayetinde boşluk olan programlara ön kayıtla öğrenci kabul edilmeyecektir. YKS ek tercihleri ise, okul kayıt tarihi olan 22-26 Ağustos tarihleri sonrasında yapılması bekleniyor.

2022 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ÖSYM tarafından yayımladı. 2022 ÖSYM YKS tercih kılavuzuna göre, ek yerleştirmelerin nasıl yapılacağına ilişkin detaylar paylaşıldı. Söz konusu detaylar ise şu şekilde sıralandı; 

  • Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecektir.
  • Yükseköğretim programlarının 2022 YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır.
  • Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır.
  • Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır.

 

YKS ek tercihleri geçen yıl 20-23 Eylül'de alınmıştı. YKS Ek Yerleştirme tercihleri T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle bireysel olarak yapılacak.

2021 yılında alınan ek tercihler hakkında şu açıklama yapılmıştı;

"Ek yerleştirme işlemleri, 2021-Yükseköğretim Kurumları Sınavı Kılavuzu, 2021-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ile 2021-YKS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzu'nda belirtilen kurallar doğrultusunda yapılacaktır."

KİMLER EK TERCİH YAPAMAZ?

2021-YKS merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir.

HİÇ TERCİH YAPMAYANLAR EK TERCİH YAPABİLİR Mİ?

YKS ilk tercih dönemini kaçıranlar adaylar 22-26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek 2. tercihlerde ek yerleştirme işlemi yapabilir. Hiç tercih yapmayan adaylar, ek yerleştirmeye başvurabilecekler. Adayların, 2022 ek yerleştirme işlemine başvurabilmesi adına hiçbir 2 yıllık ve 4 yıllık bölüme yerleşmemiş olması gerekiyor. Özetle, birinci tercihi yapmayanlar veya kaçıran adaylar, yerleştirmeler için tercih yapabilir.

150 - 180 PUANLA ALAN 2 YILLIK VE 4 YILLIK ÜNİVERSİTELER HANGİLERİ?

Aşağıda yer alan linke tıklayarak 2021 yılına ait 150 - 180 puanla öğrenci alan üniversiteleri öğrenebilirsiniz.

YKS EK TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

140 PUAN ALANLAR İÇİN TERCİH SÜRECİ NASIL OLACAK?

ÖSYM Başkanı Aygün 2021 yılında yaptığı açıklamada "2021-YKS sonuçlarına göre yapılan genel (ilk) yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar için herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylara yönelik bu sene iki 'Ek Yerleştirme' yapılacak. 1'inci Ek Yerleştirme aşamasında genel yerleştirmede olduğu gibi Temel Yeterlilik Testi (TYT) için 150, Alan Yeterlilik Testi (AYT)/ Yabancı Dil Testi (YDT) için 180 baraj puanı uygulaması geçerli olacak.

"1'İNCİ EK YERLEŞTİRME 150 PUAN ESAS ALINACAK"

1'inci Ek Yerleştirmeye, TYT puanı en az 150, AYT/YDT puanı en az 180 olan adaylar başvuru yapabilecek. 1'inci Ek Yerleştirme sonunda belli olacak boş kontenjanlar için Yükseköğretim Kurulu'nun almış olduğu karara göre bu seneye özel 'ikinci ek yerleştirme' yapılacak. 2'nci Ek

Yerleştirme aşamasında, boş kalan kontenjanlar için TYT puanı en az olan adaylar 2 yıllık ön lisans, AYT/YDT puanı en az 170 olan adaylar 4 yıllık lisans programlarını tercih edebilecek" demişti.

#haber#

2021 YILI 150 - 180 PUANLA ALAN ÜNİVERSİTELER HANGİLERİ? 

150 puanla alan bölümler adayların gündeminde bulunuyor. YKS tercih kılavuzunda taban puanlarının ayrıntıları bulunuyor.

YKS TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

ÜNİVERSİTE KAYITLARI BAŞLADI MI?

YKS sonuçlarına göre üniversite yerleşen adayların kayıt işlemleri 22-26 Ağustos 2022 tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise 22-24 Ağustos 2022 tarihleri arasında yapılabilecek.

Kayıt için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekiyor. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklar.

YKS EK YERLEŞTİRME ÜCRETİ NE KADAR?

Ek yerleştirme tercih ücreti 30,00 TL olarak belirlendi. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihleri geçersiz sayılacak ve yerleştirme işlemine dahil edilmeyecektir.

Yatırılan yerleştirme ücretleri her ne sebeple olursa olsun iade edilmeyecek ve devredilmeyecektir. ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacaktır. Adayların yapacağı tercih sayısı en fazla 24 olacaktır.

Üniversite kayıt süreci sona erdikten sonra ek tercihler başlayacaktır.

YKS YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

2022 YKS yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin "sonuc.osym.gov.tr" adresinden açıklandı.

ÖSYM tarafından yapılan açıklamada "2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre adaylardan alınan tercihler doğrultusunda, 2022-YKS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlanmıştır." ifadelerine yer verildi.

Adaylar, YKS tercih sonuçlarını ÖSYM'nin sonuç sayfası https://sonuc.osym.gov.tr adresinden TC kimlik numarası ve şifre ile görüntüleyebilecekler.

YKS TERCİH SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYIN

BURS BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

2022 YKS tercih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte burs başvurularının ne zaman yapılacağı da gündemdeki yeriniş aldı. 2022-2023 eğitim dönemi için kredi ve burs başvurularının, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi ekim ayında yapılması bekleniyor. 

Geçtiğimiz sene KYK burs/kredi başvuruları Kasım ayında başlamıştı. Bu sene ise KYK kredi burs yurt başvurularının hangi tarihte başlayacağı henüz açıklanmadı. İlgili açıklama yakın bir süre içerisinde Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılacak. 

Okul kayıt işlemleri 26 Ağustos'ta sona erecek. Ardından ek tercih süreci başlayacak. Hem ek tercihin sonlanması hem de yerleştirme işlemlerinin bitmesinden sonra 2022 2023 KYK burs başvurularının Ekim ayında gerçekleşmesi öngörülüyor.

KYK BURS BAŞVURU SÜREÇLERİ İLE İLGİLİ TÜM DETAYLARI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

3 Eylül 2022
İOKBS SINAV GİRİŞ BELGESİ EKRANI 2022: MEB Bursluluk Sınavı Ne Zaman? İOKBS giriş belgeleri tarihi bilgisi…

Bursluluk sınavına girmek isteyen öğrenciler tarafından "MEB bursluluk sınavı ne zaman? İOKBS giriş belgesi yayımlandı mı?" soruları gündeme geldi. 60 bin öğrenciye sağlanacak olan burs öğrencilere büyük bir destek sağlamış olacak. 21 Nisan 2022- 13 Mayıs 2022 tarihleri arasında başvuruları yapılan bursluluk sınavı için gözler MEB'in sınav yerleri açıklamasına çevrildi. İşte 2022 İOKBS sınav giriş belgesi ekranı…

İOKBS BURSLULUK SINAVI GİRİŞ BELGESİ YAYIMLANDI MI?

Öğrencinin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgiler sınav tarihinden en az 7 gün önce http://www.meb.gov.tr internet adresinden yayımlandı.

Fotoğraflı sınav giriş belgesi elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrencinin sınava gireceği salon ve sırada hazır bulundurulacaktır.

Fotoğraflı sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav bölgesi (il/ilçe), bina, salon ve sıra bilgileri yer alacaktır. Öğrenci, fotoğraflı sınav giriş belgesinde yer alan sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecektir.

BURSLULUK SINAV GİRİŞ BELGESİ İÇİN TIKLAYINIZ

İOKBS BURSLULUK SINAVI NE ZAMAN?

5, 6, 7, 8, hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11’inci sınıfların katılacağı bursluluk sınavı 4 Eylül 2022 Saat: 10.00'da tek oturum şeklinde gerçekleşecek. Sınavda tüm sınıf seviyelerine dörder seçenekli 100 soru sorulacak ve sınav süresi ise 120 dakika olacak. Sınav sonuçları, 23 Eylül 2022'de "www.meb.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek.

İOKBS NEDİR?

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKSB) ortaokulların 5, 6, 7, 8'inci, liselerin hazırlık sınıfı ile 9, 10 ve 11'inci sınıfların devletten düzenli burs alabilmek için girdikleri sınavdır. İOKBS için öğrencinin ailesinde kişi başına düşen yıllık gelir hesaplanır.

27 Ağustos 2022
ÜNİVERSİTE HARÇ ÜCRETLERİ 2022: İkinci Öğretim Harç Ücretleri Ne kadar? Harç Ücreti Nedir, Ne Zaman Yatacak?

Üniversite harç ücretlerinin bu yılki fiyatı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Yayımlanan karar göre üniversite harçlarına yüzde 36 oranında zam yapıldı. Yapılan zam sonrasında yeni yılda üniversite harçlarına ilişkin "Üniversite harç ücretleri 2022 ne kadar oldu? İkinci öğretim, açıköğretim harç ücretleri ne kadar? Hangi üniversitenin harcı ne kadar? Harç ücreti nedir, ne zaman yatacak?" soruları merak edildi. İşte 2022-2023 üniversite harç ücretleri

ÜNİVERSİTE HARCI NEDİR?

Üniversite ikinci öğretim ya da açık öğretim şeklinde okuyan öğrencilerden dönem başına alınan ücrete üniversite harcı denir. Öğrenciler kayıt oldukları üniversitelere dönem başı olarak üniversite harcı öder. Daha öncesinde gündüz eğitiminden de alınan harç ücretleri şimdi sadece ikinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden alınıyor. Üniversitelerin birinci öğretim programlarına kaydolan öğrenciler 2012'den beri harçlardan muaf tutuluyor ancak ikinci öğretim programında yer alan ve fakültelerin öğretim süresi içerisinde mezun olmayan öğrenciler belirlenen harç ücretlerini ödemek mecburiyetinde.

*Üniversite eğitimlerini örgün ve gündüz alan öğrenciler, 2012'den bu yana harç ücretlerinden muaf tutuluyor.

ÜNİVERSİTE HARÇ ÜCRETLERİNE ZAM GELDİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre üniversite öğrenim ücreti katkı paylarına zam yapıldı. Öğrencilerin üniversite öğrenimi için ödediği harç miktarına yüzde 36 oranında zam geldi.

#haber#

ÜNİVERSİTE HARÇ ÜCRETLERİ NE KADAR OLDU?

Harç ücretleri; tıp fakültesinde 706 liradan 961 liraya, hukuk fakültesinde 374 liradan 509 liraya, diş hekimliği ve eczacılık fakültelerinde 590 liradan 804 liraya çıktı.

Fakülte fakülte 2022 üniversite harç ücretleri şu şekilde oldu;

  • Tıp fakülteleri: 961 lira
  • Diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri: 804 lira
  • Veterinerlik: 629 lira
  • Pilotaj: 765 lira
  • Bilgisayar: 630 lira
  • Mühendislik ve mimarlık: 630 lira
  • Güzel Sanatlar: 513 lira
  • Fen Edebiyat: 463 lira
  • Hukuk, işletme, iktisat ve siyasal bilgiler: 509 lira
  • İletişim, eğitim, İlahiyat ve yabancı dil: 463 lira
  • Açık Öğretim: 105 lira
  • Konservatuvar: 958 lira
  • Turizm: 463 lira

#galeri#

UZAKTAN VE İKİNCİ ÖĞRETİM ÜCRETLERİ

  • Veterinerlik fakültesi: 3.471 lira
  • Pilotaj: 6.944 lira
  • Bilgisayar: 2.486 lira
  • Mühendislik: 2.486 lira
  • Mimarlık: 2.486 lira
  • Güzel sanatlar: 3.130 lira
  • Fen edebiyat: 2.084 lira
  • Hukuk, iktisat, işletme ve siyasal bilgiler: 1.879 lira
  • İlahiyat, eğitim ve yabancı diller: 1.670 lira
  • İletişim fakültesi: 1.564 lira

 

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMLARI HARÇ ÜCRETİ

  • Felsefe ₺ 365
  • Görsel iletişim Tasarımı ₺ 540
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık ₺ 365
  • Sağlık Yönetimi ₺ 365
  • Sosyal Hizmet ₺ 540
  • Sosyoloji ₺ 365
  • Tarih ₺ 365
  • Türk Dili ve Edebiyatı ₺ 365
  • Yönetim Bilişim Sistemleri ₺ 365Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri ₺ 365
  • İktisat ₺ 365
  • İktisat (İngilizce) ₺ 730
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ₺ 365
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İngilizce) ₺ 730
  • Maliye ₺ 365
  • Uluslararası İlişkiler ₺ 365
  • Uluslararası İlişkiler (İngilizce) ₺ 730

 

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ LİSANS VE ÖN LİSANS PROGRAMLARI HARÇ ÜCRETLERİNİN TAMAMINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

ÜNİVERİTE HARÇLARI RESMİ GAZETE İLANI İÇİN TIKLAYINIZ

KİMLER HARÇ ÜCRETİ ÖDEMEZ?

Normal (birinci) öğretim öğrencileri harç ücreti ödemez. Ancak okulu uzayan döneminde harç ücreti ödemek zorunda kalabilirler.

ÜNİVERSİTE HARÇ ÜCRETLERİ YILLIK MI DÖNEMLİK Mİ?

Yükseköğretim kurumlarının ikinci öğretim bölümlerinde eğitim alan öğrenciler dönemlik üniversite harç ücreti ödemekle yükümlüdürler. ÖSYM tarafından belirlenen ve yıllık artış gösteren üniversite harç ücretleri kayıt yenileme dönemlerinde ilgili üniversitenin belirlediği şekilde öğrenci tarafından ödeniyor.

HARÇ ÜCRETLERİ NE ZAMAN YATIRILACAK?

Üniversite harç ücretlerinin ne zaman yatırılacağı hakkında net bir açıklama yapılmadı. 2021-2022 Eğitim Öğretim yılı öğrenci harç ücretleri 13-17 Eylül 2021 tarihleri arasında ödenmişti. Bu senede üniversite harç ücretlerinin benzer tarihler aralığında gerçekleşmesi öngörülüyor.

Üniversite harç ücretleri ara sınıf öğrencileri için genellikle eylül ayının 2. ve 3. haftası başlamaktadır. Üniversitenizin web sitesinden harç ücretlerinin yatırılacağı tarihi mutlaka takip etmelisiniz.

Harç ücretleri Halk Bankası şubelerinden öğrenci numarası ile online olarak yatırılacaktır.

ÜNİVERSİTE HARCI NE ZAMAN ÖDENİYOR?

Harç ücretleri güz ve bahar dönemi olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor. Güz döneminde ve bahar döneminde ayrı ayrı ödemelerin yapılması gerekiyor.

ÜNİVERSİTE HARÇ ÖDEMELERİ NASIL YAPILIR?

Ziraat Bankası mobil veya bilgisayardan giriş yapın ve ÖDEMELER kısmında EĞİTİM, SINAV VE ÜNİVERSİTELER bölümünü seçin. Üniversite Harç ve Sınav Ödemeleri kısmından hangi üniversiteye kayıt olduysanız o bölümü seçerek ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

ÖSYM ve MEB sınav ücretlerini Banka ATM’lerinden, İnternet Şubesi’nden veya 0850 220 00 00 Müşteri İletişim Merkezi’ni arayarak ödeyebilirsiniz. KYK kredi ve yurt ödemelerinizi Bankanın ATM’lerinden, İnternet Şubesi’nden gerçekleştirebilirsiniz.

#video#

27 Ağustos 2022
Sağlık Bakanlığı 85 Bin Personel Alımı Ne Zaman Yapılacak? Sağlık Bakanlığı Personel Alımı Tarihleri ve Şartları Nedir?

Sağlık Bakanlığı 85 bin personel alımı yapacağını duyurdu. Yapılan açıklamanın ardından "Sağlık Bakanlığı 85 bin personel alımı ne zaman yapılacak? Sağlık Bakanlığı personel alımı tarihleri ve şartları nedir? Kadro dağılımı belli oldu mu?" soruları gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı personel alımının ne zaman yapılacağı merak edilirken, konuya dair ilk açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi. İşte Sağlık Bakanlığı 85 bin personel alımın ile ilgili tüm merak edilenler...

SAĞLIK BAKANLIĞI PERSONEL ALIMI NE ZAMAN YAPILACAK?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sağlık kuruluşlarındaki uzman hekimlerimizin hastalara daha fazla vakit ayırabilmeleri amacıyla 85 bin yardımcı personel kadrosunu açtık" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı 85 bin personel alımı için başvuru tarihleri açıklanmadı. Eylül ayında Bakanlık'tan duyuru yapılması bekleniyor. Böylelikle kadro dağılımı da belli olacak. Geçen yıl 20.000 sözleşmeli sağlık personeli alım ilanı aralık ayında yayımlanmıştı.

BAKAN KOCA'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, atama bekleyen binlerce sağlık çalışanına müjdeli haberi twitter hesabı üzerinden verdi. Bakan Koca'nın açıklaması şu şekilde, "Bakanlığımız, bu yıl 85 bin kadro açıyor. Yeni çalışma arkadaşlarımızın sayısı, bazı ülkelerin nüfusundan fazla. Sağlıkta 'Beyaz Reform'a destek kuvvet, 85 bin yeni çalışma arkadaşı! Görülmemiş başarılar için görülmemiş büyüklükte bir kadro açılıyor. Gözümüz aydın."

20 BİN ATAMA KARARI ÇIKMIŞTI

Sağlık Bakanlığı'na 20 bin personel alımı yapılacağı Mart ayında duyurulmuştu. Resmi Gazete'de yer alan kararla 5 bin 175'i hemşire olmak üzere 10 bin sözleşmeli sağlık personeli ile çeşitli kadrolara 10 bin sürekli işçi alımı yapılacağı duyurulmuştu.

27 Ağustos 2022
Ücretli Öğretmenlik Başvurusu 2022: Ücretli Öğretmenlik Başvurusu Ne Zaman, Nasıl Yapılır? Ücretli Öğretmen Maaşı Ne Kadar?

2022-2023 eğitim öğretim döneminin başlamasına çok az bir zaman kalmışken ücretli öğretmenlik başvurusu gündeme geldi. Ücretli öğretmenlik yapmak isteyenlerin ilgisini çeken başvuru süreçlerine dair tüm detaylar merak edilirken başvuru şartları, tarihleri ve maaşları en sık araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki ücretli öğretmenlik başvurusu ne zaman? Ücretli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır? Ücretli öğretmen maaşı ne kadar? İşte 2022-2023 ücretli öğretmenlik başvuru tarihleri

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURUSU NE ZAMAN?

Milli Eğitim Bakanlığı her yıl farklı branşlardan ücretli öğretmen alımı gerçekleştiriyor. MEB'e bağlı eğitim kurumlarında ücretli öğretmen olarak görev almak isteyenler, e-Devlet üzerinden başvurularını gerçekleştiriyor.

Ücretli Öğretmenlik başvurusuTemmuz ve Ağustos aylarında alınıyor. Her ilçede ücretli öğretmenlik başvuru tarihleri farklılık gösterebiliyor. Bu kapsamda, başvuru yapmak isteyen adayların bulundukları ilin İl Milli Eğitim Müdürlüğü resmi internet adresi üzerinden ücretli öğretmenlik ilanını incelemeleri gerekiyor.

Bu kapsamda Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yayımlanan duyuruda,

"2022-2023 Eğitim Öğretim yılında Müdürlüğümüze bağlı okullarda görevlendirilmek üzere ücretli öğretmen başvuruları 19.07.2022 tarihinde başlayacaktır. Başvurular online ortamda alınacak olup Müdürlüğümüze herhangi bir evrak teslim edilmeyecektir.

22.08.2022 tarihi itibariyle çalışmalara başlayacak Komisyon tarafından yapılan görevlendirmeler sonucunda ilgili evraklar görevlendirilen Okul Müdürlüğüne elden teslim edilecektir" açıklamalarına yer verildi.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

2022-2023 ücretli öğretmenlik başvuruları e-Devlet üzerinden alınıyor. Adaylar, e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra 'Milli Eğitim Bakanlığı/Ücretli Öğretmenlik Başvurusu' başlığına tıklayıp gerekli adımları takip ederek başvuru işlemlerini gerçekleştirebilecekler.

#haber#

E-DEVLET ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

E-Devlet üzerinden ücretli öğretmenlik başvurusu yapacak olan vatandaşlar, şu adımları takip edecek;

  • Öncelikle başvuru ekranına girecek olan ücretli öğretmen adayları, kimlik bilgilerinin olduğu ekranla karşılaşacak.
  • İletişim bilgileri, Milli Eğitim İl veya İlçe Müdürlüğü'nün öğretmen adayıyla iletişim kurabilmesi için önem arz ettiğinden, bu bölümün doğru incelenmesi, yanlışlık varsa düzeltilmesi gerekecek.
  • Eğitim bilgileri bölümünde yer alan; "Formasyonum var." , "Köy Okullarında Çalışmak İstiyorum.", "Milli Eğitim Bakanlığından Emekli Oldum." , Yurt dışı eğitim kurumlarından mezun oldum ve YÖK denkliğim var ya da Eğitim Enstitüsünden mezun oldum." seçenekleri incelenerek, varsa ilgilendiren seçenek tercih edilecek.
  • Yukarıdaki bilgiler tamamlandıktan sonra 'Kaydet ve İlerle' butonuna basılmalıdır.
  • 'Kaydınız başarıyla oluşturulmuştur. Tercih bilgilerinizi aşağıdan girmeye başlayabilirsiniz.' bildiriminin karşınıza çıkmasının ardından ön lisans ve lisans mezuniyeti bilgileriniz içerisinden tercihinize esas olan mezuniyet bilginizi belirtilen alandan seçmeniz zorunlu olacak.
  • İl ve ilçe tercihiniz ile birlikte branş belirtmeli, ikinci dönem de bu tercihlere göre çalışmak istiyorsanız 'İlgili tercihimin ikinci dönemde de geçerli sayılmasını istiyorum.' seçeneğini işaretlemelisiniz.

 

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • Kamu haklarından mahrum olmamak,
  • TCK 53. madde kapsamına giren suçlardan hüküm giymemiş olmak,
  • Erkek adaylar için askerlik yükümlülüğü bulunmamak; askerliğini yapmış, tecil ettirmiş ya da askerlikten muaf olmak,
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı herhangi bir kurumda çalışmamak.

 

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK MAAŞLARI NE KADAR?

Haftalık ders saatine göre ücret alan ücretli öğretmenlerin maaşları, ders saati sayısına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz aylarda, ücretli öğretmen maaşlarına ilişkin müjdeyi şu ifadelerle duyurmuştu:

"Bir müjde de ücretli çalışan öğretmenlerimize ve usta öğreticilerimize vermek istiyorum. Her 5 ders için ilave bir saat ek ders ödemesi yapacağız.

Haftada 30 saat derse giren öğretmenin alacağı ücret 3 bin 400 TL'den 5740 liraya yükselmektedir.

40 saat üzerinden alacakları ücret de 7400 liraya çıkmaktadır."

#video#

27 Ağustos 2022
OKULA BAŞLAMA YAŞI HESAPLAMA 2022: 1. Sınıfa Başlama Yaşı Kaç? 2022-2023'te Kaç Doğumlular 1. Sınıfa Başlayacak? Anaokulu Yaş Hesaplama Nasıl Yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okulların eylül ayında açılacağı duyuruldu. Yeni dönemin başlamasına sayılı günler kala özellikle çocukları ilk defa okula başlayacak velileri telaş sardı. Çocuklarının hangi ayda, hangi yaşta okula başlayacağını merak eden ebeveynler "1. sınıfa başlama yaşı kaç? 2022 Kaç Doğumlular 1. Sınıfa başlayacak? Anaokulu yaş hesaplama nasıl yapılır? 2022-2023'te kaç doğumlular okula başlayacak? Kaç aylıklar okula gidebilir?" sorularının araştırmalarına başladı. İşte okula başlama yaşı tablosu

OKULA BAŞLAMA YAŞI NEDİR, NASIL HESAPLANIR?

Daha önce hiç okula başlamamış çocuklarının yaşlarını doldurmasıyla okula başlama yaşı gelmiş olur. Belli bir ayı tamamlayan her çocuğun okula yazdırılması zorunludur. Ancak burada ay hesaplamaları ebeveynlerde kafa karışıklığına neden olmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından belirlenen okula başlama yaşı için birçok kişinin aklında soru işareti oluşmakta. MEB'in 10 Temmuz 2019 tarihinde yayınladığı son düzenlemeye göre birçok veli okula başlama yaşı hesaplama için nereden destek alabileceğini kestiremiyor. Bu konuda eğitim kurumlarından birebir destek alınabildiği gibi kişiler çocukları için bu hesaplamaları kendileri de yapabiliyor. Buna göre 1. sınıfa başlama yaşı için kullanabileceğiniz çeşitli online kaynaklar bulunuyor.

Okula başlama yaşı konusunda kesin bilgi için MEB’in kendi online sayfasından ulaşılabiliyor. Online olarak çocukların okul yaşını anında hesaplayabilen bu sistem e okul yaş hesaplama olarak biliniyor. Tıkladığınız anda yeni bir panelin açılmasını sağlayan platforma çocuğunuzun doğum tarihini gün, ay ve yıl olarak yazmalısınız. Burada dikkat edilmesi gereken çocukların resmi kayıtlarda geçerli olan doğum tarihinin kullanılmasıdır. Keza resmi okul kayıtları bu Nüfus Müdürlüğü'nün kayıt bilgilerine göre gerçekleştirilir.

OKULA BAŞLAMA YAŞI TABLOSU 2022: 1. SINIFA BAŞLAMA YAŞI KAÇ? ANAOKULUNA BAŞLAMA YAŞI KAÇ?

MEB takvimine göre yeni eğitim öğretim yılı 12 Eylül 2022 tarihinde açılacak. Yeni eğitim-öğretim yılında bütün resmi okullarda eğitim görecek olan okul öncesi, 1'inci ve 5'inci sınıf öğrencilerin okul kayıtları ikametgah bilgileri esas alınarak e-Okul sistemi üzerinden yapılıyor. Buna göre veliler, Millî Eğitim Bakanlığının http://e-okul.meb.gov.tr internet adresi üzerinden çocuklarının yerleştirildiği okulun hangi okul olduğunu öğrenebiliyor. İşte 2022-2023 okula başlama yaşı tablosu şu şekilde; 

  • Kreş yaşı 0-36 ay çocuklar. (Zorunlu değildir)
  • Anaokulu: Eylül ayı sonu itibarıyla 36-68 aylık çocuklar. (Zorunlu değildir)
  • Ana sınıfı: Eylül ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık çocuklar. (Zorunlu değildir)
  • Anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık çocukların kaydı yapılır. Okulun kayıt alanında ikamet eden ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılında ilkokula başlayacak çocukların kaydı yapıldıktan sonra fiziki imkânları yeterli olan anaokulu ve uygulama sınıflarına 36-56 aylık, ana sınıflarına ise 45-56 aylık çocuklar da kaydedilebilir. Bir grup oluşturabilecek kadar çocuk bulunmayan okullarda 36-68 aylık çocuklar aynı ana sınıfına kaydedilebilir.
  • İlkokula kaydı bir yıl ertelenen ve bir önceki yıl okul öncesi eğitim almamış olan 69-71 aylık çocuklara, okul öncesi eğitim kurumlarına kayıtta öncelik tanınır. İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir. Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 69, 70 ve 71 aylık olanları velisinin yazılı talebi bulunması halinde okul öncesi eğitime yönlendirir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir.
  • 72 aydan daha büyük çocuklar için okul kaydı zorunludur. Hiçbir surette erteletme hakları yoktur. Sağlık raporu vs. geçersizdir.

 

MEB OKULA BAŞLAMA YAŞI SORGULAMA İÇİN TIKLAYIN!

#haber#

KAÇ DOĞUMLU ÇOCUKLAR 2022 - 2023 DÖNEMİNDE OKULA BAŞLAYABİLİR?

Okul yaşı hesaplama için MEB kaynaklı platformu kullanan kişileri çocuklarının okul yaşı hesaplamasında ay bazlı ilerlendiği görebilirler. Buna göre 2022 – 2023 eğitim ve öğretim yılı içerisinde okul kaydı isteğe bağlı ve zorunlu olan çocukların ay kriterleri şu şekildedir:

69 ayını dolduran kız ve erkek çocuklar: 2017 yılı içerisinde doğan ve 69 aylık sürecini tamamlayan çocuklar için okula başlama yaşı gelmiştir. Yeni yönetmelik gereğince bu süreci dolduran çocukların okul kayıtların yaptırılması zorunludur. Kayıt erteleme gibi bir durum söz konusu değildir.

66, 67 ve 68 aylık kız ve erkek çocuklar: Millî Eğitim Bakanlığı eğitim yaş sınırına ulaşan kız ve erkek çocuklarının okul kayıtlarını zorunlu kabul eder. Öte yandan henüz bu sınıra ulaşmamış olan çocuklara da eğitim hakkını isteğe bağlı olarak kabul edebilir. Buna ailelerin izni ile ilkokul kaydı yapılabilen ve 2022 – 2023 döneminden faydalanabilecek çocukların 66, 67 ve 68 aylık süreçlerini tamamlaması beklenir.

69, 70 ve 71 aylık kız ve erkek çocuklar: 2022 – 2023 eğitim dönemi için 69, 70 ve 71 aylık olan kız ve erkek çocukları için ebeveynler eğitim talebinde bulundursa çocukların yönlendirileceğim sınıf anaokulu olacaktır. Eğitime hazırlık için şart koşulmayan ancak aile isteğine bağlı olan bu durum için ya çocukların 1. sınıf kaydı için bir yıl daha beklenmeli ya da anasınıfına kaydı yaptırılabilir.

İLKOKUL 1. SINIFLAR NE ZAMAN OKULA BAŞLAYACAK?

İlkokul 1. sınıflar için ilk dönem 12 Eylül 2022 Pazartesi günü başlayacak ve 20 Ocak 2022 Cuma günü sona erecek.

İkinci dönem ise 6 Şubat 2022 Pazartesi başlayıp, 16 Haziran 2022 Cuma sona erecek.

İLKOKUL 1. SINIF UYUM HAFTASI NE ZAMAN?

İlkokul 1.sınıf öğrencileri, normal eğitim sürecine nazaran okula 1 hafta önce başlamaktadır. 12 Eylül tarihinde ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri eğitim öğretime başlarken, anaokulları ve birinci sınıflar için uyum eğitim haftası 5-9 Eylül tarihleri arasında uygulanacak.

ANAOKULLARI NE ZAMAN AÇILIYOR?

Anaokullarında birinci dönem 12 Eylül 2022 Pazartesi günü başlayacak ve 20 Ocak 2022 Cuma günü sona erecek.

İkinci dönem ise 6 Şubat 2022 Pazartesi başlayıp, 16 Haziran 2022 Cuma sona erecek.

ANAOKULU UYUM HAFTASI NE ZAMAN?

Anaokulları, normal eğitim sürecine göre 1 hafta önce başlamaktadır. 12 Eylül tarihinde ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri eğitim öğretime başlarken, anaokulları ve birinci sınıflar için uyum eğitim haftası 5-9 Eylül tarihleri arasında uygulanacak.

#video#

27 Ağustos 2022
KYK YURT ÜCRETLERİ 2022: KYK 1.Tip, 2. Tip, 3.Tip, 4.Tip, 5.Tip, 6.Tip Yurt Nedir, Ücretleri Ne Kadar?

YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversiteye yerleşen milyonlarca öğrenci yurt ücretleri ve özellikleri hakkında araştırma yapmaya başladı. KYK'ya yurt başvurusunda bulunmak isteyen üniversite adayları başvuru sürecini yakından takip ederken "KYK yurt ücretleri ne kadar? KYK 1.tip, 2. tip, 3.tip, 4.tip, 5.tip, 6.tip yurt nedir, ücretleri ne kadar? 2022-2023 KYK ve özel yurt ücretlerine ne kadar zam geldi?" sorularının cevaplarını merak ediyor. İşte tiplerine göre yurt çeşitleri ve ücretleri

KYK 1, 2, 3, 4, 5, 6. TİP YURT NEDİR, NE DEMEK?

KYK yurt tipleri;

  • 1.tip,
  • 2. tip,
  • 3.tip,
  • 4.tip,
  • 5.tip,
  • 6.tip olarak sıralanmaktadır.

Bu yurt tipleri, odanın büyüklüğü, kalan kişi sayısı, içerisinde tuvalet banyo barındırması gibi hususları içermektedir.

Örneğin 6 kişilik odalara sahip olan, tuvalet banyosu katlarda ortak şekilde kullanılan yurtların fiyatları daha düşük oluyor. Ancak yeni yapılan yurt binasında tuvalet ve banyosu oda içlerinde olan 1-2 kişilik odaların fiyatları ise daha yüksek oluyor.

Bu bilgilere göre;

1. tip KYK yurt fiyatı ve depozitosu daha uygun ancak odadaki kişi sayısı daha fazla.

6. tip KYK yurtlarında ise odalar genellikle 2 kişilik oluyor.

KYK yurtları içerisinde 6.  tip KYK yurdu, en modern ve lüks olanıdır. Bu sebeple diğer yurt tiplerine göre ücretleri daha pahalıdır. 6. tip KYK yurdunde bir öğrenci tüm ihtiyaçlarını giderebilecek her türlü donanıma sahiptir. Bu özellikler içerisinde şunlar sayılabilir:

  • Yurt odaları 2-4 kişilik, banyolu
  • Odalarda çalışma masası, kitaplık, mini buzdolabı, elbise dolabı, İnternet
  • Sabah kahvaltısı- Akşam yemeği
  • 7/24 sıcak su
  • Asansör
  • Kantin
  • Çalışma Odası
  • Dinlenme Salonu / Oturma salonu
  • Parmak izli giriş-çıkış
  • Valiz odası
  • Mescit
  • TV odası
  • Kütüphane
  • Masa Tenisi
  • Basketbol Sahası
  • Futbol Sahası
  • Voleybol sahası

6. TİP YURT FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

#haber#

KYK YURTLARI VE ÖZEL YURT ÜCRETLERİ NE KADAR?

Lisans eğitimlerine farklı bir şehirde devam edecek olan öğrenciler yurt başvurusunda bulunmak için araştırmalara başladı. Yurt başvurularını gerçekleştiren öğrenciler, oda tipine göre değişiklik gösteren yurt fiyatlarını araştırmaya başladı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı öğrenci yurtlarının aylık ücretleri Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından yayımlanacak.

2022-2023 dönemine ilişkin henüz resmi olarak KYK yurt ücretleri açıklanmadı. Ancak asgari ücret ek zammının ardından yurt ücretlerine zam gelmesi bekleniyor. KYK yurt ücretlerinin 500 ila 800 lira arasında olması öngörülüyor.

Özel yurt fiyatları da il ve ilçelere göre farklılık gösteriyor. Bu sene özel yurt fiyatlarının yıllık 20 bin ile 80 bin TL arasında değişiklik göstermesi bekleniyor.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, "Yurt ücretleriyle ilgili ifadeler görüyorum. Resmi olarak yurt ücretlerini Eylül ayı içinde belirleyip, açıklayacağız. Bunun dışında hiçbir bilgiye itibar edilmesin." dedi.

KYK yurt başvurularının başladığını belirten Kasapoğlu "2022-2023 eğitim öğretim yılı yurt başvurularını an itibarıyla başlatıyoruz. Pazar akşamına kadar e-devlet üzerinden öğrenciler başvurularını gerçekleştirecek. Başvurular hiçbir şekilde insan eli değmeden bilgisayar ortamında değerlendirilecek" açıklamalarında bulundu.

2021 KYK YURT ÜCRETLERİ AYLIK NE KADAR?

2022-2023 dönemi KYK yurt ücretleri henüz açıklanmadı. Geçen sene tiplerine göre yurt ücretleri ise şöyleydi;

1.TİP KYK YURTLARI

  • KYK yurt ücreti: 230
  • Depozito ücreti: 314

2.TİP KYK YURTLARI

  • KYK yurt ücreti: 250
  • Depozito ücreti: 342

 

3.TİP KYK YURTLARI

  • KYK yurt ücreti: 290
  • Depozito ücreti: 342

 

4.TİP KYK YURTLARI

  • KYK yurt ücreti: 325
  • Depozito ücreti: 444

 

5.TİP KYK YURTLARI

  • KYK yurt ücreti: 360
  • Depozito ücreti: 492

 

6.TİP KYK YURTLARI

  • KYK yurt ücreti: 390
  • Depozito ücreti: 533

 

YURT ÜCRETİ NE ZAMAN, NASIL ÖDENECEK?

  • Yurt ücretleri aylık olarak tahsil edilir. Kayıtlarda kayıt gününün de ücreti alınır. Kayıt sildirmelerde ise işlem gününden sonraki günlerin ücreti iade edilir.
  • Yurt ücretleri en geç takip eden ayın onu saat 23.59'a kadar banka aracılığıyla ödenir.

 

KYK YURT BAŞVURULARI NE ZAMAN?

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan (KYK) yükseköğrenim öğrencileri için yurt başvurularının alınacağı tarih belli oldu.

KYK yurt başvuruları 24 Ağustos 2022 itibariyle başladı. Başvurular Pazar gününe kadar sürecek.

E-DEVLET KYK YURT BAŞVURU EKRANI

27 Ağustos 2022
Ücretli Öğretmenlik Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? Ücretli Öğretmenlik Başvuru Tarihleri

Ücretli öğretmen olmak isteyen kişiler Ücretli öğretmenlik sonuçları ne zaman açıklanacak? sorusunun cevabını arıyor. Ücretli öğretmenlik başvuruları olumlu sonuçlanan adaylar yeni eğitim ve öğretim yılında göreve başlayacak. Ücretli öğretmenlik başvuruları ise e-Devlet üzerinden yapılacak. Peki, ücretli öğretmenlik sonuçları ne zaman açıklanacak? 2022 ücretli öğretmenlik başvuru sonuçları belli oldu mu? İşte ücretli öğretmenlik başvuru ekranı

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

2022-2023 ücretli öğretmenlik başvuruları e-Devlet üzerinden alınıyor. Adaylar, e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra 'Milli Eğitim Bakanlığı/Ücretli Öğretmenlik Başvurusu' başlığına tıkladıktan sonra gerekli adımları takip ederek başvuru işlemlerini gerçekleştirecekler.

2022-2023 ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURU TARİHLERİ

Ücretli Öğretmenlik başvurusu Temmuz ve Ağustos aylarında alınıyor. Her ilçede ücretli öğretmenlik başvuru tarihleri farklılık gösterebiliyor. Bu kapsamda, başvuru yapmak isteyen adayların bulundukları ilin İl Milli Eğitim Müdürlüğü resmi internet adresi üzerinden ücretli öğretmenlik ilanını incelemeleri gerekiyor.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • Kamu haklarından mahrum olmamak,
  • TCK 53. madde kapsamına giren suçlardan hüküm giymemiş olmak,
  • Erkek adaylar için askerlik yükümlülüğü bulunmamak; askerliğini yapmış, tecil ettirmiş ya da askerlikten muaf olmak,
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı herhangi bir kurumda çalışmamak.

 

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK MAAŞLARI NE KADAR?

Haftalık ders saatine göre ücret alan ücretli öğretmenlerin maaşları, ders saati sayısına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Başbakan Erdoğan geçtiğimiz aylarda, ücretli öğretmen maaşlarına ilişkin müjdeyi şu ifadelerle duyurmuştu:

"Bir müjde de ücretli çalışan öğretmenlerimize ve usta öğreticilerimize vermek istiyorum. Her 5 ders için ilave bir saat ek ders ödemesi yapacağız. Haftada 30 saat derse giren öğretmenin alacağı ücret 3 bin 400 TL'den 5740 liraya yükselmektedir. 40 saat üzerinden alacakları ücret de 7400 liraya çıkmaktadır."

27 Ağustos 2022
2022 YKS'de Boş Kalan Bölümler Hangileri? Hangi Üniversitede Ne Kadar Açık Kaldı?

YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının hemen akabinde ek tercih süreci başladı. YKS’de yerleşemeyen adaylar 2. Tercihlerde üniversitelerin boş kontenjanlarına yerleşebilme hakkı elde edecekler. Üniversite hayaline kavuşmak için ikinci bir şans olan ek tercihlerde boş kobntenjanlar ve bölümler bu noktada önem teşkil ediyor. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal sosyal medya hesabından 2022 YKS tercihlerinde en çok boş kalan bölümleri açıkladı. Ünsal'a göre 2022 YKS’de en çok boş kalan bölümler, Harita mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Maden mühendisliği, Çevre mühendisliği ve İnşaat mühendisliği oldu. İşte 2022 YKS'de boş kalan bölümler tablosu

2022 YKS'DE BOŞ KALAN BÖLÜMLER HANGİLERİ?

2022 yılı için toplam üniversite kontenjanlarının 1 milyon 22 bin 45 kontenjan olduğu açıklandı. YKS tercih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversitelere yerleşen kişi sayısı 850 bin oldu. Hal böyleyken toplamda 172 bin 45 kontenjanın hala açık olduğu öngörülüyor. Ancak henüz kalan boş kontenjan hakkında ÖSYM tarafından resmi bir açıklama yapılmadı.

Eğitim Uzmanı Salim Ünsal sosyal medya hesabından 2022 YKS tercihlerinde en çok boş kalan bölümleri açıkladı. Buna göre en çok boş kalan bölümler sırasıyla şu şekilde:

  • Harita Mühendisliği (Yüzde 58)
  • İnşaat Mühendisliği (Yüzde 35)
  • Biyomedikal Mühendisliği (Yüzde 30)
  • Gıda Mühendisliği (Yüzde 32)
  • Maden Mühendisliği (Yüzde 29)
  • Çevre Mühendisliği (Yüzde 27)
  • Mimarlık (Yüzde 25)

#haber#

İşte Salim Ünsal'ın yayımladığı tablo

HANGİ BÖLÜMLERDE BOŞ KONTENJANLAR KALDI

YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversitelerin boş kalan kontenjanları en çok merak edilen konular arasında yerini aldı. Gelen bilgilere boş kalan kontenjanlar şu şekilde sıralandı; 

  • Üniversitelerin Mühendislik bölümlerinde 300 bin sıralama barajı bulunmakta. Üniversitelerin en fazla boş kalan bölümü mühendislik fakülteleri oldu.
  • 6 bin 441 kontenjanı bulunan İnşaat mühendisliği bölümünün yüzde 65.6'sı doldu.
  • En fazla boş kontenjan Harita Mühendisliği bölümünde görüldü. 616 kontenjanı olan Harita mühendisliğinin yüzde 42.5'i doldu, yüzde 57.5'lik kontenjan ise boşta kaldı.
  • Tüm mühendislik bölümlerine bakıldığında 3 bin civarında boş kontenjan bulunmakta.
  • Mimarlık için baktığımızda kontenjanın yüzde 75'inin dolduğu ve yüzde 25'lik kontenjanın boş kaldığı görüldü.
  • Yazılım Mühendisliğinde devlet üniversitelerinde tüm kontenjanlar doldu. Özel üniversitelerde ise 16 kontenjan kaldı. KKTC'de ise 128 kontenjan kaldı.
  • Bilgisayar mühendisliğinde ise devlette 19, özel üniversitelerde 5 kontenjan boş kaldı. KKTC'de ise 46 boş kontenjan var.
  • 50 bin başarı sıralaması olan TIP Fakültesi'nde devlet üniversiteleri tamamen doldu. Vakıf üniversitelerinde ise 501 kontenjan boş kaldı.
  • Diş hekimliğinde de devlet tamamen doldu. Özel üniversitelerde ise 219 boş kadro kaldı.
  • Hukuk Fakültesine baktığımızda devlet üniversitelerinde kontenjanların tamamen dolduğu görüldü. Özel üniversitelerde ise 578 boş kontenjan var.

 

BURS VEREN KURUMLARA BAŞVURU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

2 YILLIK BÖLÜMLER DEVLETTE FUL ÇEKTİ

2 yıllık bölümlerde ise geçen senelere göre ciddi bir düşüş oldu. Toplamda 398 bin 187 kontenjanın büyük bölümü doldu. Devlette ön lisansta boş kontenjan kalmadı. Özel üniversitelerde ise sadece 602 boş kontenjan kaldı. KKTC'de ise 776 kontenjan kaldı.

YKS yerleştirmelerinde bu sene doluluk oranı yüzde 99 olurken Açıköğretim fakültelerinde tek bir boş kontenjan bile kalmadı.

"KKTC HARİÇ KONTENJANLARIN YÜZDE 99'U DOLDU"

YÖK Başkanı Erol Özvar, sosyal medya hesabından şu açıklamada bulundu: “YÖK’te veriye dayalı attığımız adımlar meyvesini veriyor. YKS yerleştirme sonuçlarına göre, KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarımızın kontenjanlarının % 99’u doldu.”

NE KADAR BOŞ KONTENJAN KALDI?

KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarımızın boş kontenjanları geçen yıl 164 bin civarında iken, bu yıl bu sayı 13 bine kadar düştüğü belirtildi.

Yani bu sene üniversitelerde boş kontenjan sayısı 13 bin.

Barajın kaldırılması ve sınav süresinin uzatılması gibi değişiklikler, üniversitelerimizi daha ulaşılabilir hale getirdi. Önümüzdeki yıllarda da daha kapsayıcı bir sisteme geçerek kamu kaynaklarının etkin kullanımı için planlamalarımıza devam edileceği açıklamalarında bulunuldu.

ÜNİVERSİTELERE NE KADAR ADAY YERLEŞTİ?

2022 YKS yerleştirme sonuçlarına göre, puanı hesaplanan yaklaşık 2 milyon 900 binden fazla aday arasından, açık öğretim hariç yaklaşık 850 bini yerleşti.

ÜNİVERSİTE BOŞ KONTENJANLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Üniversite kayıtları 26 Ağustos tarihinde sona eriyor. Buna göre; üniversite boş kontenjanlarının en erken 29 Ağustos'ta açıklanacağı bekleniyor.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI BAŞLADI MI?

YKS sonuçlarına göre üniversite yerleşen adayların kayıt işlemleri 22-26 Ağustos 2022 tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise 22-24 Ağustos 2022 tarihleri arasında yapılabilecek.

Kayıt için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekiyor. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklar.

27 Ağustos 2022
ÖSYM YKS 2022 Boş Kontenjanlar Ne Zaman Açıklanacak? Üniversite Boş Kontenjanları Nasıl Öğrenebilirim?

2022 YKS tercih sonuçları dün sabah saatlerinde açıklandı ve öğrencilerin hangi üniversiteye yerleştikleri belli oldu. Milyonlarca öğrencinin nefeslerini tutup beklediği YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının akabinde "Üniversite boş kontenjan açıklandı mı 2022? ÖSYM YKS 2022 boş kontenjanlar ne zaman açıklanacak? Üniversite boş kontenjanları nasıl öğrenebilirim?" soruları gündeme geldi. YKS ek yerleştirme işlemleri için boş kontenjanların açıklanması bekleniyor. Açıklanan tercih sonuçlarına göre kazanıp kayıt yaptırmayan adaylardan kalan kontenjanlar ile hiç tercih edilmeyen kontenjanlar birleştirilerek toplam boş kontenjanlar açıklanacak. Belirlenen boş kontenjanlara göre ek yerleştirmede adaylar tercihlerini yapabilecek. İşte 2022 üniversite boş kontenjan sorgulama ekranı

ÜNİVERSİTE BOŞ KONTENJANLAR AÇIKLANDI MI?

ÖSYM henüz boş kontenjanlar ile ilgili bir açıklama yapmadı ancak YÖK Başkanı Erol Özvar sınava katılan 2milyon 900 bin aday arasından açık öğretimler hariç 850 bin adayın yerleştiğini duyurdu.

ÜNİVERSİTE BOŞ KONTENJANLARI BELLİ OLDU MU?

15 Ağustos’ta ÖSYM tarafından açıklanan YKS tercih sonuçları sonrasında ek tercih süreci gündeme geldi. Herhangi bir üniversiteye ve bölüme yerleşemeyen adaylar ek tercih hakkını kullanabilecek. Söz konusu YKS 2. Ek tercih sürecine ilişkin kılavuzun erişime açılıp açılmadığı merak konusu oldu. YKS 2. Ek tercihlere ilişkin kılavuzun da erişime açılması bekleniyor. Ek tercih kılavuzunun açıklanmasıyla birlikte adaylar üniversite boş kontenjanları, taban puanları görüntüleyebilecek. ÖSYM resmi sitesi üzerinden yayımlanacak kılavuzda lisans ve önlisans programlarının listesi yer alacak.

2022 yılı için toplam üniversite kontenjanlarının 1 milyon 22 bin 45 kontenjan olduğu açıklandı. YKS trcih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversitelere yerleşen kişi sayısı 850 bin oldu. Ancak henüz kalan boş kontenjan hakkında ÖSYM tarafından resmi bir açıklama yapılmadı.

YKS TYT AYT BOŞ KONTENJANLAR VE TABAN PUANLARI LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN

#haber#

"KKTC HARİÇ KONTENJANLARIN YÜZDE 99'U DOLDU"

YÖK Başkanı Erol Özvar, sosyal medya hesabından şu açıklamada bulundu: "YÖK’te veriye dayalı attığımız adımlar meyvesini veriyor. YKS yerleştirme sonuçlarına göre, KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarımızın kontenjanlarının % 99’u doldu."

NE KADAR BOŞ KONTENJAN KALDI?

KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarımızın boş kontenjanları geçen yıl 164 bin civarında iken, bu yıl bu sayı 13 bine kadar düştüğü belirtildi.

Yani bu sene üniversitelerde boş kontenjan sayısı 13 bin.

Barajın kaldırılması ve sınav süresinin uzatılması gibi değişiklikler, üniversitelerimizi daha ulaşılabilir hale getirdi. Önümüzdeki yıllarda da daha kapsayıcı bir sisteme geçerek kamu kaynaklarının etkin kullanımı için planlamalarımıza devam edileceği açıklamalarında bulunuldu.

ÜNİVERSİTELERE NE KADAR ADAY YERLEŞTİ?

2022 YKS yerleştirme sonuçlarına göre, puanı hesaplanan yaklaşık 2 milyon 900 binden fazla aday arasından, açık öğretim hariç yaklaşık 850 bini yerleşti.

YKS 2022 BOŞ KONTENJANLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Boş kontenjanlar üniversite kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra açıklanacak. 26 Ağustos’ta tamamlanacak olan üniversite kayıt işlemlerinin hemen sonrasında boş kontenjanlar da belli olmuş olacak. Bu tarihe göre ise boş kontenjanların 29 Ağustos’ta duyurulması bekleniyor. Boş kontenjanlar yine ÖSYM tarafından duyurular sekmesinde paylaşılacak.

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla YKS yerleştirmelerini değerlendiren Prof. Dr. Erol Özvar şu açıklamalarda bulundu:

"Üniversite adaylarımızın yaptığı tercihler bugün itibarıyla açıklandı. YKS sonuçlarının hayırlı olmasını diliyor, ülkemizin geleceği olan gençlerimizi içtenlikle tebrik ediyorum. YÖK’te veriye dayalı attığımız adımlar meyvesini veriyor. YKS yerleştirme sonuçlarına göre, KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarımızın kontenjanlarının yüzde 99’u doldu. KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarımızın boş kontenjanları geçen yıl 164 bin civarında iken, bu yıl bu sayı 13 bine kadar düştü."

İlk yerleştirmesinde herhangi bir bölüme yerleşemeyen adaylar burada tercih yapabilecekler. YKS ek tercih tarihleri de yine ÖSYM tarafından duyurulacak.

HANGİ BÖLÜMLERDE BOŞ KONTENJANLAR KALDI

YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversitelerin boş kalan kontenjanları en çok merak edilen konular arasında yerini aldı. Gelen bilgilere boş kalan kontenjanlar şu şekilde sıralandı; 

  • Üniversitelerin Mühendislik bölümlerinde 300 bin sıralama barajı bulunmakta. Üniversitelerin en fazla boş kalan bölümü mühendislik fakülteleri oldu.
  • 6 bin 441 kontenjanı bulunan İnşaat mühendisliği bölümünün yüzde 65.6'sı doldu.
  • En fazla boş kontenjan Harita Mühendisliği bölümünde görüldü. 616 kontenjanı olan Harita mühendisliğinin yüzde 42.5'i doldu, yüzde 57.5'lik kontenjan ise boşta kaldı.
  • Tüm mühendislik bölümlerine bakıldığında 3 bin civarında boş kontenjan bulunmakta.
  • Mimarlık için baktığımızda kontenjanın yüzde 75'inin dolduğu ve yüzde 25'lik kontenjanın boş kaldığı görüldü.
  • Yazılım Mühendisliğinde devlet üniversitelerinde tüm kontenjanlar doldu. Özel üniversitelerde ise 16 kontenjan kaldı. KKTC'de ise 128 kontenjan kaldı.
  • Bilgisayar mühendisliğinde ise devlette 19, özel üniversitelerde 5 kontenjan boş kaldı. KKTC'de ise 46 boş kontenjan var.
  • 50 bin başarı sıralaması olan TIP Fakültesi'nde devlet üniversiteleri tamamen doldu. Vakıf üniversitelerinde ise 501 kontenjan boş kaldı.
  • Diş hekimliğinde de devlet tamamen doldu. Özel üniversitelerde ise 219 boş kadro kaldı.
  • Hukuk Fakültesine baktığımızda devlet üniversitelerinde kontenjanların tamamen dolduğu görüldü. Özel üniversitelerde ise 578 boş kontenjan var.

 

BURS VEREN KURUMLARA BAŞVURU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

2 YILLIK BÖLÜMLER DEVLETTE FUL ÇEKTİ

2 yıllık bölümlerde ise geçen senelere göre ciddi bir düşüş oldu. Toplamda 398 bin 187 kontenjanın büyük bölümü doldu. Devlette ön lisansta boş kontenjan kalmadı. Özel üniversitelerde ise sadece 602 boş kontenjan kaldı. KKTC'de ise 776 kontenjan kaldı.

YKS yerleştirmelerinde bu sene doluluk oranı yüzde 99 olurken Açıköğretim fakültelerinde tek bir boş kontenjan bile kalmadı.

YKS TABAN PUANLARI VE BAŞARI SIRALAMASI AÇIKLANDI MI?

2022 YKS sonuçlarına göre adayların ilk tercihlerine göre merkezi yerleştirme işlemleri gerçekleştirildi. YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının arkabinde herhangi bir bölüme yerleşememiş ve hiç tercih yapmamış olan adaylar ek tercih yapacaklar. Ek tercih olarak adlandırılan 2. Tercihler için ise boş kontenjanlar bu noktada büyük bir önem arz ediyor. Ek tercih sürecine girecek adaylar üniversite taban puanları araştırmalarına başladı. YKS taban puanları henüz açıklanmadı, eklendiğinde haberimizden ulaşabilirsiniz. İşte, geçen yılın taban puanları...

YKS TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU İÇİ TIKLAYINIZ.

YKS YERLEŞTİRME SONUÇLARINI NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin "sonuc.osym.gov.tr" adresinde açıklandı.

ÖSYM'den yapılan açıklamada "2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre adaylardan alınan tercihler doğrultusunda, 2022-YKS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlanmıştır." ifadelerine yer verildi.

Adaylar, YKS tercih sonuçlarını ÖSYM'nin sonuç sayfası https://sonuc.osym.gov.tr adresinden TC kimlik numarası ve şifre ile görüntüleyebilecekler.

YKS TERCİH SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYIN

YKS EK TERCİH ÜCRETİ NE KADAR?

YKS ek yerleştirme tercih ücreti 30,00 TL olarak belirlendi. Ücreti yatırmayanların, ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihleri geçersiz sayılacak ve yerleştirme işlemine dahil edilmeyecektir.

Yatırılan yerleştirme ücretleri her ne sebeple olursa olsun iade edilmeyecek ve devredilmeyecektir.

ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacaktır.

#video#

27 Ağustos 2022
OKUL ÖNCESİ TEKERLEMELER: Eğlenceli, Kafiyeli 0-6 Yaş Dikkat Toparlama ve Oyun Tekerlemeleri

Söylemesi kolay ve kısa okul öncesi oyun tekerlemeleri, çocukların dil gelişiminde sıklıkla kullanılır. Kültürümüzde ve edebiyatımızda da önemli bir yere sahip olan tekerlemeler çocukların dil gelişimini sağlayacağı gibi keyifli vakit geçirmesini de sağlayacaktır. Tekerlemeler sadece dil gelişimini sağlamakla kalmayıp önemli faydaları da içerisinde barındırır. İşte okul öncesi tekerlemeler…

TEKERLEMELERİN ÇOCUKLARA FAYDALARI NELERDİR?

Tekerlemenin çocuğun bilişsel ve zihinsel gelişimine olan yararları oldukça fazladır. Çocuk Gelişimi Uzmanı Selma Yenidoğan bu hususta şu bilgileri vermektedir;

  • Tekerlemeler çocukların zihnini aktif olarak kullanmasını sağlar. Okumayı daha kolay öğrenmesine yardımcı olur, okuduğunu algılama becerisi kazandırır.
  • Çocuğun yeni sözcükler öğrenmesini destekler.
  • Çocukların ezber yeteneğini geliştirir. Çocuklar tekerlemeleri aklında tutmaya çalışırken kendilerine özgü ezberleme teknikleri uygulamayı öğrenir.
  • Tekerlemeleri doğru söylemek çocuğa bir şeyleri başarmış olmanın mutluluğunu yaşatır. Özgüvenini güçlendirir.
  • Tekerlemelerle meşgul olmak çocuğun diksiyonunu da geliştirir. Kendini daha doğru ifade etmesinde büyük rol oynar. Nitekim biz yetişkinler de ne kadar çok kitap okursak akıcı ve etkili konuşma yeteneğimiz o derece artar. Tekerlemeler de çocuklar için böyle bir işleve sahiptir.
  • Tekerleme söylemenin kekemelik ve buna benzer konuşma sorunlarının giderilmesinde de çok faydalı olduğu kanıtlanmıştır.
  • Ayrıca tekerlemeler çocukların merak duygusunu kamçılar. Öğrenme isteğini tetikler, bilgi dağarcığının genişlemesine zemin hazırlar.
  • Tekerleme söylemek çocukların eğlenceli vakit geçirmesine olanak tanır. Zevkli bir hobi olarak görülebilir. Bu yönüyle tekerlemelerin duygusal gelişim sürecini hızlandırdığını ifade edebiliriz.
  • Çocuklar birbiriyle tekerleme oyunları oynayabilir. Bu da onların daha iyi arkadaşlık ilişkileri kurmalarına, sosyalleşmelerine destek olur.
  • Zihni diri tutan tekerlemeler, çocuklar için önemli bir beyin egzersizi durumundadır.
  • Konsantrasyonu artırır. Zira tekerleme öğrenmek dikkatini belli bir noktada yoğunlaştırmayı gerektirir.
  • Çocukların dikkati çabuk dağılır. Mesela bir hikâye anlatılacaksa önce tekerleme söyletmek dikkatini toplamasını kolaylaştırır. Okulda yapılan etkinliklerin aralarında da yine tekerlemelerden yararlanmak doğru olacaktır. Bir etkinlikten diğerine geçerken tekerlemelerle kısa bir mola vermek çocuğun zihnini rahatlatır, motive eder, onu sonraki etkinliğe hazırlar.
  • Çocukların gelişiminde önemli bir yere sahip olan tekerlemeler ölçülü ve kafiyelidir. Okul öncesi dönemde çocukların konuşma ve dil kabiliyetine yardımcı olur. Çocuk oyunlarında ve masalların baş, orta ve sonunda söylenir. Gelişime büyük katkısı olan tekerlemeler kısa, uzun ve zorlu halleriyle de eğlendirici özelliğe sahiptir. Tekerlemeler kurmaca oldukları için bazen yarı anlamlı veya anlamsız olabilirler. Masal, hikaye ve halk tiyatrolarında kullanılır. Söylemesi kolay ve kısa okul öncesi oyun tekerlemeleri ve örnekleri için içeriğimizden detaylı bilgi alabilirsiniz.
  • Tekerlemeler "ağızda yuvarlanan söz, saçma sapan söz, eş sesli kelimelerle kurulu konuşma" anlamına gelir. Halk edebiyatına özgü bir türdür ve Türk edebiyatında ilk yazılı örnekleri 11. yüzyılda görülmüştür. Ölçülü ve kafiyelidir. Okul öncesi çocukların dil ve konuşma yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olur.

 

OKUL ÖNCESİ TEKERLEMELER

KUZU KUZU ME

  • Kuzu kuzu mee,bin tepeme. Haydi gidelim Ayşe teyzeme.
  • 2 .Tek tek tekerleme,üstü kaymak şekerleme, Dereye düşme çok soğuk, söyle bana çarçabuk.
  • Saksağan sek sek,kuyruğu tümsek. Kuyruğuna binelim bizim köye gidelim.
  • Bir cam, İki cam, Üç cam, Dört cam, Beş cam, Altı cam, Yedi cam, Sekiz cam, Dokuz cam, On cam, Bu da benim amcam.

YAĞMUR

  • Yağ, yağ yağmur
  • Teknede hamur
  • Bahçede çamur
  • Ver Allahım ver
  • Sicim gibi yağmur

 

POSTACI

  • Tak tak tak kapı çalıyor
  • Baktım postacı, bize geliyor
  • Mektupları al da gel
  • Bize haber ver de gel
  • Dağları, tepeleri
  • Denizleri aş da gel

 

OYUN

  • Ooooo
  • İğne battı
  • Canımı yaktı
  • Tombul kuş
  • Arabaya koş
  • Arabanın tekeri
  • İstanbul un şekeri
  • Hop hop altıntop
  • Bundan başka oyun yok

 

ÜŞÜDÜM

  • Üşüdüm üşüdüm,daldan elma düşürdüm,
  • Elmamı yediler,bana cüce dediler
  • Cücelikten çıktım,ablama vardım,ablam hasta,çorbası tasta
  • alçık balçık sen bu oyundan çık.

 

HANIM KIZ

  • Çan çan çikolata,
  • Hani bize limonata?
  • Limonata bitti,
  • Hanım kızı gitti.
  • Nereye gitti?
  • İstanbul'a gitti.
  • İstanbul'da ne yapacak?
  • Terlik pabuç alacak.
  • Terliği pabucu ne yapacak?
  • Düğünlerde,
  • Şıngır mıngır oynayacak.

KOMŞU KOMŞU

-Komşu, komşu !

-Hu, hu!

-Oğlun geldi mi?

-Geldi

-Ne getirdi?

-İnci, boncuk.

-Kime, kime?

-Sana, bana.

-Başka kime?

-Kara kediye

-Kara kedi nerede?

-Ağaca çıktı

-Ağaç nerede?

-Balta kesti

-Balta nerede?

-Suya düştü.

-Su nerede?

-İnek içti.

-İnek nerede?

-Dağa kaçtı.

-Dağ nerede?

-Yandı, bitti kül oldu.

CAM

  • Bir cam
  • İki cam
  • Üç cam
  • Dört cam
  • Beş cam
  • Altı cam
  • Yedi cam
  • Sekiz cam
  • Dokuz cam
  • On cam
  • Bu da benim amcam.
  • Ayşe Teyze
  • Kuzu kuzu me.
  • Bin tepeme, haydi gidelim Ayşe teyzeme.
  • Ayşe teyzem hasta, çorbası tasta. Canı ister pasta.

 

Ellerim Parmaklarım

  • Sağ elimde beş parmak,
  • Sol elimde beş parmak
  • Say bak, say bak, say bak.
  • Hepsi eder on parmak.
  • Sen de istersen saymak
  • Say bak, say bak, say bak.
  • Hepsi eder on parmak.

 

PİTİ PİTİ

  • Ooooopiti piti
  • Karamela sepeti
  • Terazi lastik jimnastik
  • Biz size geldik bitlendik
  • Hamama gittik temizlendik
  • Dik Dik Dİk
  • Son dersimiz matematik

ELLERİM

  • Ellerim tombik tombik,
  • Kirlenince çok komik
  • Kirli eller sevilmez
  • Güzelliği görülmez
  • Dişlerim bakım ister
  • Hele saçlar, hele saçlar
  • Uzayınca tırnaklar
  • Kirlenince kulaklar
  • Bize pis derler, pis derler

 

FIŞ FIŞ KAYIKÇI

  • Fış fış kayıkçı,
  • Kayıkçının küreği.
  • Hop hop eder yüreği.
  • Akşama fincan böreği.
  • Evde benim etim var,
  • Bir yaramaz kedim var.
  • Kedim eti yerse,
  • Annem beni döverse!
  • Vay başıma gelenler.

SALI SALLANIR

  • Salı sallanır gelir,
  • Dili ballanır gelir.
  • İstedi mi oyuncak,
  • Kuralım salıncak.
  • Allanır pullanır,
  • Bir güzel sallanır.

 

KÜÇÜK DOSTUM

  • Küçük dostum gelsene
  • Ellerini versene
  • Ellerimizle şap şap
  • Ayaklarımızla rap rap
  • Bir şöyle, bir böyle
  • Dans edelim seninle.

HELVACIK

  • Dal ucunda torbacık,
  • İçi dolu helvacık.
  • Yemesi ballı incir al,
  • Ağzına bal akar bal.
  • Yaş incir, kuru incir,
  • Tadını yiyen bilir.

KAYACIK

  • Kara kara kayacık,
  • İçi dolu mayacık.
  • Pazarda getirdim,
  • Kor ateşte pişirdim.
  • Kebap oldu kestane,
  • At ağzına bir tane.

 

AL ÇİÇEK BAL ÇİÇEK

  • Alçacık dalı var,
  • Dalında balı var.
  • Al çilek, bal çilek,
  • Yemesem üzülecek.
  • Vitamini boldur.
  • Tabağını doldur.

 

ALTIN TOP

  • Bir iki üç
  • Söylemesi güç
  • Sana verdim bir elma
  • Adını koydum Fatma
  • Hop hop hop
  • Bir büyük altın top

EVLİ EVİNE

  • Evli evine
  • Köylü köyüne
  • Evi olmayan
  • Sıçan deliğine

 

KARGA

  • Karga karga "gak" dedi,
  • "Çık şu dala bak" dedi,
  • Karga seni tutarım,
  • Kanadını yolarım.

 

YOK

  • Pazara gittim pazar yok
  • Eve geldim annem yok
  • Bebeğe baktım beşik yok
  • Çorbaya baktım kaşık yok
  • Dedeme baktım sakalı yok
  • Yok yok yok….

 

MISTIK

  • Mustafa, Mıstık,
  • Arabaya kıstık,
  • Üç mum yaktık,
  • Seyrine baktık.

PORTAKALI SOYDUM

  • Portakalı soydum, Başucuma koydum. Ben bir yalan uydurdum,
  • Duma duma dum. Duma duma dum.
  • Öğretmeni kandırdım, Kandırdım.
26 Ağustos 2022