Tgrt Haber

Murat Makas Yazıları

Kahramanmaraş'ta 3.5 şiddetinde deprem (Son depremler)

Deprem, 7 Temmuz saat 21.38'de Kahramanmaraş Nurhak merkez üssünde meydana geldi. 3.5 büyüklüğündeki depremin etkisi çevre illerde de hissedildi.

Kandilli Rasathanesi depremi yerin 7.56 km altında kaydetti.

ANKARA'DA DEPREM

Geçtiğimiz gün Ankara'da 3.6 şiddetinde deprem olduğu belirtilmişti. AFAD ve Kandilli Rasathanesi son depremler listesinde paylaşılan sarsıntı Kalecik merkezli gerçekleşti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) depremi yerin 7.42 km altında kaydetti. Sarsıntı bölge halkını endişelendirdi.

#r-2895313#

BİTLİS'TE DEPREM

4 Temmuz'da Bitlis'te 3,3 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 00.12'de merkez üssü Bitlis’e bağlı Tabanözü Köyü olan 3,3 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

7 Temmuz 2023
Hollanda'da hükümet düştü

Hollanda'da iktidardaki koalisyonu oluşturan siyasi partiler, göç konusunda devam eden anlaşmazlığı aşamayınca hükümet düştü. Euronews'te yer alan habere göre ülkede savaş bölgelerinden gelen mültecilerin çatışmalar sonrası ülkelerine geri dönmesini öngören mülteci düzenlemesi hükümet içinde bir süredir görüş ayrılıklarına neden oluyordu. İddialara göre 47 bin mültecinin ülkeye girmesinden sonra yaşanan anlaşmazlıklara çözüm bulunamadı.

12 yıl koalisyon hükümetleriyle başbakan olarak görevde kalarak kaygan manevra kabiliyeti nedeniyle "teflon" lakabını alan Başbakan Rutte dördüncü dönemine Ocak 2022'de 271 gün süren müzakereler sonucu kurulan dörtlü koalisyonla başlamıştı.

TEHDİT ETMİŞTİ

Mülteci kamplarındaki aşırı kalabalıklık nedeniyle patlak veren bir skandal sonrası savaş bölgelerinden kaçan mülteci yakınlarının aile birleşimi ile Hollanda'ya gelmesini ayda 200 ile sınırlandırmak isteyen Rutte bu önlemin kabul edilmemesi halinde hükümeti düşürmekle tehdit etmişti.

Fakat ülkedeki dindar protestan seçmenin desteğini alan koalisyon ortağı Hristiyan Demokrat Parti bu plana şiddetle karşı çıkıyordu. Bu önlemi sadece fazla göçmek akımı olduğunda kullanma teklifi de kabul görmeyince müzakereler sonuçsuz kaldı.

#r-2894842#

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'dan sonra Avrupa'nın en uzun süre görev yapan ikinci lideri konumundaki Rutte'nin beşinci hükümeti kurmak için erken seçime gitmesi bekleniyor.

Hollanda'da hükümet düştü

7 Temmuz 2023
Ankara'da 3.6 büyüklüğünde deprem (Son depremler)

Ankara'da 3.6 şiddetinde deprem olduğu belirtildi. AFAD ve Kandilli Rasathanesi son depremler listesinde paylaşılan sarsıntı Kalecik merkezli gerçekleşti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) depremi yerin 7.42 km altında kaydetti. Sarsıntı bölge halkını endişelendirdi.

ANKARA DEPREM

Büyüklük:3.6 (Mw)

Yer:Kalecik (Ankara)

Tarih:2023-07-06 Saat:21:42:03 TSİ

Enlem:40.113 N Boylam:33.325 E

Derinlik:7.42 km

BİTLİS'TE DEPREM

4 Temmuz'da Bitlis'te 3,3 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 00.12'de merkez üssü Bitlis’e bağlı Tabanözü Köyü olan 3,3 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

#r-2895537#

6 Temmuz 2023
İran ticari gemiye el koydu, ABD açıklama yaptı

İran, Basra Körfezi’nde tansiyonu yükseltecek yeni hamle yaparak ticari bir gemiyi hedef aldı. ABD Donanması tarafından yapılan açıklamada, İran Devrim Muhafızları'nın Basra Körfez'inde uluslararası sularda bir ticari gemiye "zorla el koyduğu" belirtilerek, geminin muhtemelen kaçakçılık yaptığı aktarıldı. 

İhlas Haber Ajansı'nda yer alan habere göre ABD 5. Filo Sözcüsü Tim Hawkins, ABD Donanmasının durumu izlediğini aktararak, olaya müdahale etmemeye karar verdiğini ifade etti.

İngiliz deniz güvenlik şirketi Ambrey, İran güçlerinin Suudi Arabistan’ın liman kenti Dammam'ın yaklaşık 59 deniz mili kuzeydoğusunda Tanzanya bandıralı küçük bir tankere el koyduğunu aktararak, "İran, petrol kaçakçılığı yaptığından şüphelendiği daha küçük tankerleri düzenli olarak durduruyor" dedi.

İRAN, ABD’YE AİT PETROL TANKERİNE EL KOYMA KARARI ÇIKARTTI

İran Limanlar ve Denizcilik İşletmeleri Kurumu, ABD'li enerji şirketi Chevron tarafından işletilen "Richmond Voyager" adlı Bahamalar bandıralı petrol tankerine “el koyma kararı” çıkarıldığını duyurmuştu. Açıklamada, el koyma kararının ABD’li şirkete ait tankerin Basra Körfezi’nde 7 kişiyi taşıyan bir İran gemisine çarpıp kaçtığı gerekçesiyle çıkarıldığı kaydedilmiş, Basra Körfezi’nde 4 Temmuz’da yaşanan olayda 7 kişilik mürettebattan 5'inin ağır yaralandığı belirtilmişti.

#r-2894348#

DÜN TANSİYON YÜKSELMİŞTİ

ABD donanması, dün İran'ın Umman Körfezi'nde uluslararası sularda seyreden 2 tankeri alıkoymaya çalıştığını ve bu esnada İran donanmasına ait gemiden ateş açıldığını duyurmuştu.

İran, geçtiğimiz mayıs ayında biri Chevron tarafından kiralanan Marshall Adaları bandıralı olmak üzere 2 tankere el koymuştu. ABD Donanması ise 2021'den bu yana İran’ın uluslararası bayraklı yaklaşık 20 ticari gemiyi taciz ettiğini, saldırdığını veya el koyduğunu açıklamıştı.

6 Temmuz 2023
İngiltere yolladı, Rus ordusunun eline geçti! Ukrayna'nın en stratejik silahı

ABD ve AB ülkeleri Rusya karşısında Ukrayna’ya silah yardımı göndermeyi sürdürüyor. İngiltere tarafından Ukrayna’ya bağışlanan seyir füzesi Storm Shadow’ın kısmen sağlam bir bölümü Rusların eline geçti.

MAYIS'TAN BU YANA KULLANILIYOR

Füzenin muhtemel bir teknik arıza yaşadığı veya Rus hava savunma sistemleri tarafından vurulduğu bu nedenle görevini tamamlayamadığı düşünülüyor.

Halen Ukrayna’nın elindeki en uzun menzilli füze olan Storm Shadow, uçaklardan atılıyor. Geçmişte Tornado’dan fırlatılan füze için Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin elinde bulunan Su-24’ler özel bir modifikasyondan geçirilmişti. Füzeler Mayıs ayından bu yana Ukraynalılar tarafından kullanılıyor.

#r-2895669#

UKRAYNA'NIN EN STRATEJİK SİLAH SİSTEMLERİNDEN BİRİ

Sistemin Rusların eline az hasarlı olarak düşmesinin aslında bir taraftan da teknolojik risk içeriyor. İncelenmek üzere alınan parçalar sonrasında Rusların nasıl bir karşı adım atacağı ise merakla bekleniyor.

Tolgaözbek.com'un derlediği habere göre, füze, ciddi hava savunma sistemine sahip Rusların daha içerideki hedeflerinin vurulmasında kullanılıyor. Fiyatı yüksek olan seyir füzesi, stratejik açıdan önemli hedeflere atılıyor.

Fransa’daki MBDA tesislerinde üretilen Storm Shadow Füzesi, Fransız Ordusu tarafından SCALP-EG olarak adlandırılıyor.

6 Temmuz 2023