Tgrt Haber

Murat Makas Yazıları

Putin'den Moskova saldırısına ilişkin açıklama: Rusya'da ulusal yas ilan edildi

Rusya’nın Moskova bölgesindeki Crocus Belediye Binası'nda düzenlenen konsere gerçekleştirilen terör saldırısında son belirlemelere göre 115 kişi hayatını kaybetti.

Olayın ardından soruşturma başlatan Rusya Soruşturma Komitesi müfettişleri, kriminologlar ve uzmanların yanı sıra İçişleri Bakanlığı ve Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) operasyonel birimleriyle birlikte yürütülen soruşturma faaliyetlerini sürdürüyor. Rusya Soruşturma Komitesi, olay yerindeki tüm silah ve mühimmata el koydu.

Putin'den Moskova saldırısına ilişkin açıklama: Rusya'da ulusal yas ilan edildi - 1. Resim

SALDIRGANLAR UKRAYNA SINIRINDA YAKALANDI

Rusya Soruşturma Komitesi, Rusya-Ukrayna sınırını geçmeyi planlayan saldırganların sınırdaki Bryansk bölgesinde gözaltına alındığını duyurdu. Rusya İstihbarat Servisi (FSB) tarafından yapılan açıklamada ise geçişi kolaylaştırmak ve koruma sağlamak için sınırın Ukrayna tarafında bir kişinin saldırganları beklediği ifade edildi. Açıklamada, "Kaçmaya çalışan teröristler Rusya-Ukrayna sınırına doğru ilerliyordu, sınırı geçmeyi planlıyorlardı ve Ukrayna tarafında temasları vardı" denildi.

PUTİN DUYURDU

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'daki terör saldırısı nedeniyle 24 Mart'ın ulusal yas ilan edildiğini duyurdu. Vladimir Putin, saldırıyı gerçekleştiren 4 kişi dahil 11 kişinin gözaltında olduğunu söyledi.

Putin, terör saldırısının önceden hazırlanmış bir toplu katliam olduğunun altını çizerek, "Rusya'ya, halkımıza yönelik bu saldırıyı hazırlayan, teröristlerin arkasında duran herkesi tespit edip cezalandıracağız." ifadelerini kullandı.

#r-2940114,2940050#

23 Mart 2024
'Mahzen' operasyonlarında 44 kişiye daha gözaltı

Emniyet ekiplerinin dolandırıcı ve tefecilik gibi çeşitli suçlarda çete kuran şahıslara karşı operasyonları sürüyor. 'Mahzen-18' operasyonları çerçevesinde, 'Örgütsel Yapılanma Kapsamında' tefecilik suçu işleyen şebekeye yönelik operasyonda aralarında elebaşı Feyyaz Küçükkaraca’nın bulunduğu 44 kişi gözaltına alındı.

YELİKAYA'DAN AÇIKLAMALAR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Ankara’da elebaşılığını Feyyaz Küçükkaraca’nın yaptığı ‘Örgütsel Yapılanma Kapsamında’ tefecilik suçunu işleyen gruba yönelik ‘Mahzen-18’ operasyonları düzenlendi. Operasyonlarda elebaşında içerisinde bulunduğu örgüt üyesi 44 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin; 12’si tutuklandı. 12’si hakkında Adli Kontrol kararı, 1’i hakkında Ev Hapsi kararı verildi.

'Mahzen' operasyonlarında 44 kişiye daha gözaltı - 1. Resim

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde; Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Örgütsel yapılanma kapsamında Tefecilik suçunu işlediği tespit edilen şüphelilerin;

Paraya ihtiyacı olan mağdurları İcra Müdürlüklerinden, kıraathanelerden, emeklilerin bulunduğu diğer ortamlardan veya aracı şahısların yönlendirmesiyle bularak faizle para verdikleri, karşılığında fatura, senet, muvafakatname imzalattıkları ve buna istinaden icra başlattıkları, örgüt üyelerinin borcunu ödeyemeyen şahısları, örgüt içerisinde bulunan diğer tefeci şahıslara yönlendirerek o şahıslardan aldığı tefe parasıyla kendi borcunu kapattırdığı ve bu silsile ile borcun kat ve kat arttırıldığı, örgütün, bazı elemanlarını İcra Müdürlüğü önünde bekleterek icralık olan şahısları örgütün ağına çektikleri, bazılarını ise özellikle Ulus ve Kızılay bölgesinde bulunan kıraathane ve çay ocaklarında bekleterek yaşlı ve emekli şahısları ağlarına düşürdükleri, bazı mağdurlara, bir örgüt üyesinin sahip olduğu firma üzerinden fatura kestirdikleri ve ticaret süsü vererek suçu örtmeye çalıştıkları, örgüt üyelerinin polis takibine yakalanmamak için akrabaları veya tanıdığı şahıslar üzerinden icra başlatarak, dosyalarını birbirlerine ya da bir başkasına Temlik (alacağın başka birine devredilmesi) diye tabir edilen yöntemle devrettirdiği ve kendilerine ulaşılmasını zorlaştırarak izlerini kaybettirmeye çalıştıkları, örgüt üyelerinin kendilerine hali hazırda borçlu olan mağdurları, aksatması, ödeyememesi veya daha fazla paraya ihtiyaç duyması halinde, kendi alacağını kapattırmak amacıyla bir kez daha faiz uygulanarak müşteri diye bahsettikleri şahısları birbirlerine yönlendirdikleri ve bu suretle bazı mağdurlara karşı 5-6 kez icra dosyası açarak borcun katlanmasına yol açarak, mağdurları çıkmaza sürükledikleri tespit edildi. Operasyonlar sonucu çok sayıda ruhsatsız tabanca ile çok sayıda çek, senet ve dokümana el konuldu.”

#r-2939949#

23 Mart 2024
Hamza Dağ'dan Özgür Özel'e gönderme: Bana olan sevgisi artıyor

31 Mart yerel seçimlere günler kalırken Cumhur ittifakı seçim çalışmaları kapsamında esnafı ziyaret etti. Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ esnaf ziyareti sırasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e göndermede bulundu.

Hamza Dağ, seçim çalışmalarına bugün İzmir Torbalı’da başladı. Burada Ayrancılar Barış Manço Caddesi üzerindeki esnafı ziyaret eden Dağ’a, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya ve Cumhur İttifakı Torbalı Belediye Başkan Adayı Özgür Erman Çağlar eşlik etti.

Hamza Dağ'dan Özgür Özel'e gönderme: Bana olan sevgisi artıyor - 1. Resim

Hamza Dağ ziyaret öncesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Dağ, öncelikle dün Mithatpaşa Caddesi’nde yaşananlara değinerek, “Öncelikle dün Mithatpaşa Caddesi’nde Sayın Özel ve heyetiyle bir karşılaşmamız oldu. Milletvekilimiz Mehmet Ali Çelebi ve Konak Belediye Başkan Adayımız Ceyda Bölünmez Çankırı ile bizzat oradaki esnafımıza dokunarak, hemşehrilerimizle sohbet ederek seçim çalışmamızı yaparken, onlar otobüs üzerinden selamlayarak geçtiğine şahit olduk. Onlar el sallayınca biz de kendilerine İzmir’deki demokrasi havasını sonuna kadar yaşatmak için el salladık güzel bir görüntü oluştu.” ifadelerini kullandı. 

“ÖZGÜR ÖZEL BU İŞLERDEN ÇOK FAZLA ANLAMAZ”

Hamza Dağ, Çiğli’de CHP’li gençlerin duvarlara yazdığı yazı üzerinden kendisini hedef alan Özgür Özel’e de cevap verdi. Dağ, “Öncelikle şunu söyleyeyim, Çiğli’deki (CHP) gençlik kollarının yapmış olduğu olaydan ve süreçten benim sonradan haberim oldu. Biz de gençlik kollarından geliyoruz. Böyle şeyler her yerde olur. Bizimde tamamen espriyle bakacağımız, gülüp geçeceğimiz işler. Sayın Özel 82. dakikada playstation oynarken siyasete atıldığı için bu işlerden çok fazla anlamaz. Biz bunu İzmir demokrasi kültüründe içimizde eritmeyi gayet iyi bir şekilde biliriz.” şeklinde konuştu. 

“SEÇİM YAKLAŞTIKÇA ÖZGÜR ÖZEL’IN PANİĞİ ARTACAK”

Hamza Dağ, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’in İzmir’e her geldiğinde kendisini hedef almasını ise şu sözlerle değerlendirdi: 

“Sayın Özel İzmir’e geldiği zaman mutlaka bizimle ilgili bazı açıklamaları oluyor. Baktığımda seçim yaklaştıkça CHP Genel Başkanı’nın bana olan sevgisinin artmaya başladığını görüyorum. Dün düzenlediği basın toplantısında 10 defa ismimi telafuz etmiş. Seçim yaklaştıkça sevgisi, muhabbeti, paniği artacak. CHP’nin en kısa süreli Genel Başkanı olma hüviyetini yaşayacağı korkusu var. İnşallah İzmirlilerin tercihinin de bunda çok büyük etkisi olacağının endişesi onun bana olan sevgisini artırdığının farkındayım. Özgür Özel bizi sevmeye devam edecek.” 

Hamza Dağ, daha sonra beraberindekilerle birlikte cadde üzerinde esnafı ziyaret ederek, onların taleplerini dinledi.

#r-2939916,2939554#

23 Mart 2024
Rusya'dan Moskova'daki terör saldırısına ilişkin yeni açıklama: Ukrayna detayı

Rusya, Moskova’daki terör saldırısına ilişkin yeni gelişmeleri açıkladı. Konser salonuna yapılan saldırıyı DEAŞ üstlenmişti. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Moskova'daki saldırıya katılan teröristlerin kaçışında Ukrayna detayını verdi. Rus istihbaratı FSB'den yapılan açıklamada, başkent Moskova'daki Crocus City Hall konser salonundaki terör saldırısına katılanların yakalanmasına ilişkin bilgi verildi.

SUÇ ORTAKLARI ARANIYOR

Saldırıya doğrudan karışan 4 terörist dahil 11 kişinin gözaltına alındığı ifade edilen açıklamada, teröristlerin suç ortaklarının belirlenmesi için çalışmaların sürdüğü kaydedildi.

Rusya'dan Moskova'daki terör saldırısına ilişkin yeni açıklama: Ukrayna detayı - 1. Resim

Saldırının özenle planlandığı belirtilen açıklamada, saldırganların Ukrayna sınırına doğru kaçmaya çalıştığına işaret edildi. Açıklamada, "Terör saldırısından sonra suçlular Rusya-Ukrayna sınırını geçmeyi planladı. Ukrayna tarafında temasları vardı." denildi. Açıklamada, terör saldırısıyla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğü bildirildi.

MOSKOVA'DA KONSER SALONUNA DÜZENLENEN TERÖR SALDIRISI

Rusya'nın başkenti Moskova'da "Crocus City Hall" adlı konser salonuna 22 Mart akşamı silahlı kişilerce terör saldırısı düzenlenmişti.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, saldırganların otomatik silahlarla salonda rastgele ateş açması yer almıştı.
Konser salonunun bulunduğu binanın çatısında da yangın çıkmış, çatı bir süre sonra çökmüştü.

Rusya Soruşturma Komitesi, saldırıda 93 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Rusya Sağlık Bakanlığı da 115 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Rusya'dan Moskova'daki terör saldırısına ilişkin yeni açıklama: Ukrayna detayı - 2. Resim

Moskova'da hafta sonu halka açık tüm etkinlikler iptal edilmiş, terör saldırısını ele almak için "görev gücü" kurulduğu açıklanmıştı.

Kremlin, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov'un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "Moskova'daki terör saldırısına doğrudan karışan 4 terörist dahil 11 kişinin yakalandığını" rapor ettiğini bildirmişti.

#r-2940050,2940042#

23 Mart 2024
Semih Kılıçsoy için alınan tartışmalı kararın perde arkası

Tartışmalı kararla A Milli Takım'dan Ümit Milli Takım'a gönderilen Semih Kılıçsoy için Beşiktaş, U21 maçına çıkarma yaptı. Milyonlarca Beşiktaş taraftarı karara sebep olanlara tepki gösterirken Semih Kılıçsoy’u destekledi. Beşiktaşlı tüm yetkililer, genç golcüyü telefonla arayarak destek olurken oynanan Türkiye U21 - Gürcistan U21 maçında bu destek devam etti.

SANTOS'UN 3 YARDIMCISI DA MAÇTA

Beşiktaş Futbol Takımları Koordinatörü Samet Aybaba ile U19 takımının eski hocası olan ve şu anda teknik heyette yer alan Serdar Topraktepe maçı izlemek için Pendik Stadı'na giderken bu ikilinin yanı sıra Fernando Santos'un ekibinden 3 isim de maçta yer aldı.

HAMİT ALTINTOP ETKİSİ

Genç yıldızın Ümit Milli Takım’a gönderilmesinin perde arkası ortaya çıktı.

Teknik Direktör Vincenzo Montella’nın ilk 11’de düşündüğü 18 yaşındaki forvetin yönetici Hamit Altıntop’un önerisiyle U21’e gönderildiği öne sürüldü. Semih gibi ilk kez davet alan Nürnbergli Can Uzun’un A Milli Takım’da kalmasında da Altıntop’un gurbetçi oyuncular üzerindeki etkisinin olduğu belirtildi.

Semih Kılıçsoy için alınan tartışmalı kararın perde arkası - 1. Resim

A Milli Takım Teknik Direktörü Vincenzo Montella, Macaristan maçı öncesindeki basın toplantısında Semih Kılıçsoy kararı hakkında konuştu. “Semih bizim çok sevdiğimiz bir futbolcu ama bir yılı tamamlamamış bir oyuncu” diyen İtalyan çalıştırıcı, “Beşiktaş taraftarı çok rahat olmalı, ellerinde pırıl pırıl bir oyuncu var. Ben formaların rengine göre karar vermiyorum. Burada az oynayacağına orada daha fazla oynamasını istedim” ifadelerini kullandı.

Semih Kılıçsoy için alınan tartışmalı kararın perde arkası - 2. Resim

''ÇIKAR OYNARIM''

A Milli Takım’dan ayrılarak Ümit Milli Takım’ın kafilesine katılan Semih Kılıçsoy ise moralini yüksek tutmaya çalışıyor. Semih’in yakın çevresine, “Ümit Milli, A Milli fark etmez. Gürcistan maçında çıkar oynarım” dediği öğrenildi.

#r-2939787#

23 Mart 2024
ABD su sistemlerine olası siber saldırılara karşı hareket geçti

Çin ile İran arasında gerginliği devam eden ABD, iki ülkeden gelecek ilngiç saldırı ihtimaline karşı harekete geçti. ABD’de federal hükümet yetkilileri, su sistemlerine yönelik İran ve Çin hükümetleriyle bağlantılı olası siber saldırılara karşı ülkedeki eyaletleri tetikte olmaları konusunda uyardı.

Çevre Koruma Ajansı (EPA) Yöneticisi Michael Regan ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan tarafından siber saldırılar hakkında eyalet valilerine yazı gönderildi.

Yazıda, İran İslam Devrim Muhafızları Birliği'ne bağlı bilgisayar korsanlarının ABD'de içme suyu sistemlerine saldırdığı, Çin'in devlet destekli grubu Volt Typhoon'un da içme suyu ve diğer kritik altyapı sistemlerine ilişkin bilgi teknolojisini tehlikeye attığı belirtildi.

İÇME SUYU VE ATIK SU SİSTEMLERİ KRİTİK

Federal yetkililerin, Volt Typhoon aktörlerinin jeopolitik gerilim durumunda kritik altyapı operasyonlarını aksatmak için hazırlık yaptığına dikkati çekilen yazıda, "İçme suyu ve atık su sistemleri, hayati derecede kritik altyapı sektörü olduklarından siber saldırılar için çekici bir hedeftir." değerlendirmesinde bulunuldu.

ABD su sistemlerine olası siber saldırılara karşı hareket geçti - 1. Resim

Temiz ve güvenli içme suyu sisteminin güvenliği vurgulanan yazıda, öte yandan genellikle bu sistemlerin sıkı siber güvenlik uygulamalarını benimsemek için gereken kaynaklara ve teknik kapasiteye sahip olmadığına işaret edildi.

Yazıda, eyalet yetkililerinin, yarın içme suyu sistemlerine yönelik tehditlere karşı temel siber güvenlik önlemlerinin ele alınacağı toplantıya katılacağı bilgisi paylaşıldı.

#r-2939527#

20 Mart 2024
Rusya'dan krizi tetikleyecek açıklama: ABD ve Alman askeri araçları imha edildi

Rusya, Ukrayna’ya saldırılarında ABD yapımı ve Alman yapımı askeri araçları da imha ettiklerini açıkladı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Donetsk, Luhansk, Zaporijya, Herson dahil kritik bölgelerde seçim güvenliğini sağladıklarını belirtirken savaşa dair önemli açıklamalarda bulundu.

Şoygu, Ukrayna ordusunun sivillerin oy kullandığı yerlere ve devlet kurumlarına yönelik saldırı gerçekleştirdiğini, seçim sürecinde Ukrayna'ya ait 419 insansız hava aracı ve 67 roketin düşürüldüğünü kaydetti. Belgorod ve Kursk bölgelerindeki sınır kasabalarının ele geçirilme girişiminin olduğunu belirten Şoygu, en aktif eylemlerin Koznika yerleşim biriminde gerçekleştiğini, bütün saldırıların başarıyla püskürtüldüğünü söyledi.

Rusya'dan krizi tetikleyecek açıklama: ABD ve Alman askeri araçları imha edildi - 1. Resim

Şoygu, "Devlet sınırı yönündeki gruplarla 8 günlük çatışmada, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin kaybı 3 bin 501 kişi oldu, bunlardan 790'ı öldü. 23 tank, 11 Bradley dahil 34 zırhlı araç, 5 Vampir çok namlulu roketatar ve bir Mi-8 helikopteri imha edildi." bilgisini verdi.

''UKRAYNA, EN PAHALI YABANCI EKİPMANLARINI KULLANMAK ZORUNDA KALIYOR''

Şoygu, Ukrayna yönetiminin, Ruslara yönelik terör saldırılarını başarı olarak gösterdiğini ve zorunlu seferberliği artırdığını anlatarak, şöyle devam etti:

"ABD ve uyduları, Rus ordusunun başarılarından son derece kaygılı. Onlar için Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine daha fazla fon, silah ve mühimmat sağlanması ihtiyacını Batı toplumuna savunmak giderek zorlaşıyor. Bunlar olurken, Ukrayna ordu yönetimi, kalan rezerv birliklerini çatışmalara göndermek ve en pahalı yabancı ekipman modellerini kullanmak zorunda kalıyor."

ABD VE ALMAN YAPIMI ASKERİ ARAÇLARI İMHA OLDU

Çatışmaların, Ukrayna'nın lehine değişmediğini ifade eden Şoygu, yılın başından itibaren 4 ABD yapımı Abrams tank, 5 Alman yapımı Leopard tank, 27 ABD Bradley zırhlı araç, 6 HIMARS fırlatma sistemi, 5'i Patriot olmak üzere 11 hava savunma füze sisteminin imha edildiğini belirtti.

Rusya'dan krizi tetikleyecek açıklama: ABD ve Alman askeri araçları imha edildi - 2. Resim

Şoygu, "Genel olarak bu süreçte Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin kaybı 71 bin kişiyi ve 11 bin farklı silah türünü aştı. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre 3 kat daha fazla." diye konuştu.

9 MAYIS ZAFER BAYRAMI HAZIRLIKLARI

Bu yıl Moskova'da Kızıl Meydan'da yapılacak 9 Mayıs Zafer Bayramı geçit töreni hazırlıklarına da değinen Şoygu, törene 9 bin askerin, 75 farklı askeri teçhizat ve silahla birlikte Rusya Uzay ve Havacılık Komutanlığına ait uçakların katılacağını kaydetti.

Şoygu, Rusya genelinde 28 şehirde düzenlenecek askeri geçit törenlerine 50 binin üzerinde kişinin katılacağını, bu kapsamda 1000'e yakın silah ve askeri teçhizatın sergileneceğini bildirdi.

#r-2939258,2939082#

20 Mart 2024
Ukrayna AB'den aldığı toplam yardımı açıkladı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sürerken Avrupa Ukrayna’ya silah yardımı yapmaya devam ediyor. Avrupa’da Ukrayna’ya yapılan yardımlarla ilgili önemli toplantı yapıldı. Belçika'nın başkenti Brüksel'de, AB-Ukrayna Ortaklık Konseyi toplantılarının 9'uncusunda dondurulan Rus varlıklarının Ukrayna'nın ihtiyaçları için kullanılması, Küresel Barış Zirvesi'ne hazırlık ve diğer konular ele alındı.

''GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN YOL''

Toplantının bitiminde Şmıgal, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonunun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Bugün yapılan AB-Ukrayna Ortaklık Konseyi Toplantısı'nın verimli geçmesinden dolayı Borell ve Varhelyi ile diğer ortaklara teşekkür eden Şmıgal, "AB üyeliğine giden yolun bir alternatifi olmadığını gördük. Bu, geri dönüşü olmayan bir yoldur. Bu, uzak geleceğin değil yakın geleceğin meselesidir. Şu anda bugün ve her zaman birbirimize ihtiyacımız var. Birlik, bu gücümüz ve gelecek nesiller için gerçeğimizdir." değerlendirmesini yaptı.

Ukrayna AB'den aldığı toplam yardımı açıkladı - 1. Resim

''TOPLAM 88 MİLYAR AVRO YARDIM ALDIK''

Şmıgal, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile de görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından taraflar ortak basın toplantısında konuştu.

Ukrayna ve AB'nin ortak değerler, arzular ve umutlar konusunda hiç bu kadar birlik içinde olmadığına işaret eden Şmıgal, "Rus işgalinin başlamasından bu yana geçen 2 yılı aşkın sürede AB ve AB üyesi ülkelerden toplam 88 milyar avro yardım aldık." dedi.

Şmıgal, bu fonların, Ukrayna'nın makro finansal istikrarını ve sürdürülebilirliğini korumalarını sağladığını, bu fonlarla en önemli bütçe harcamalarını karşılayabileceklerini kaydetti.

#r-2938838#

20 Mart 2024