Tgrt Haber

Onur Kaya Yazıları

Galatasaray'dan Okan Buruk kararı! Yönetim masaya çağırdı

Galatasaray yönetimi sözleşmesi sene sonunda bitecek Teknik Direktör Okan Buruk'la kontrat yenilemek için düğmeye bastı. Sarı kırmızılılar, başarılı çalıştırıcıyla yeni sözleşme imzalamak üzere masaya oturdu.

GİTSE DE KALSA DA İMZA ATTIRMAK İSTİYOR

Mayıs ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını açıklayan Dursun Özbek'in yeniden aday olması için camiada beklenti oluşurken, Özbek'in vereceği karar merak konusu. 

Dursun Özbek yönetiminin göreve devam etmese bile Okan Buruk'un sözleşmesini uzatmak istediği, hatta başarılı teknik adamla 2 yıllık sözleşme imzalanması konusunda prensip anlaşmasına varıldığı belirtiliyor.

Galatasaray'dan Okan Buruk kararı! Yönetim masaya çağırdı - 1. Resim

GALATASARAY'LA 64 GALİBİYET

Geçen sezon Galatasaray'ın başına getirilen ve ilk sezonunda sarı kırmızılılarla şampiyonluk sevinci yaşayan Okan Buruk, bu sezon da ligde Fenerbahçe ile kıran kırana bir rekabet içinde. Ezeli rakibinin 2 puan önünde lider durumda olan Okan Buruk'lu Galatasaray, Türkiye Kupası ve Avrupa'da ise havlu attı.

Okan Buruk, Galatasaray'ın başında 85 maça çıktı. 64 galibiyet, 10 beraberlik ve 11 mağlubiyet yaşadı.

ÖZBEK ADAY OLMAYACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

Öte yandan Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, geçen ay düzenlediği basın toplantısında mayıs ayındaki başkanlık seçiminde aday olmayacağını açıkladı. Özbek, "2024'te emaneti teslim edeceğimiz bir seçim dönemine geliyoruz. Galatasaray'a önümüzdeki dönemin hayırlı olması ve bu dönemde yapılan işlerin bir tık daha üste taşınması için yeni gelecek arkadaşlara başarılar diliyorum" diye konuşmuştu.

#r-2938434,2938427#

15 Mart 2024
Oy pusulasında rötuş! AK Parti başvurdu, YSK değiştirdi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart yerel seçimleri öncesi İstanbul'daki oy pusulasında rötuş yaptı. AK Parti'nin başvurusunu değerlendiren YSK, pusulayı değiştirdi.

22 siyasi parti ve 27 bağımsız adayın yarışacağı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin sonucu merakla bekleniyor. İstanbul'un oy pusulası, seçimlerdeki en uzun oy pusulası olma özelliğine sahip.

Yeni Şafak'ın haberine göre; AK Parti'nin YSK Temsilcisi Recep Özel, pusulanın birtakım karışıklığa yol açabileceği yol açabileceği gerekçesiyle YSK'ya başvurdu. Özel, başkanlığa yaptığı başvuruyla oy pusulasında siyasi partilerle bağımsız adayları birbirinden kesin olarak ayırt edecek yeni bir şablon kullanılmasını istedi.

BİNLERCE OY BAĞIMSIZ ADAYLARA GİTTİ

Bir önceki İBB seçimlerinde seçmen oy vereceği siyasi partinin altındaki bağımsız adaya kendi partisine oy verdiğini zannederek oy kullandığını söyleyen Özel, "Aynı yerde gibi algılayarak hem partisine hem de altındaki bağımsız adaya oy vererek oyunu geçersiz hale getirdi. Bu şekilde AK Parti'nin logosunun altında bulunan bağımsız adaya 11 bin oy çıktı. Tüm ilçelerde toplam 319 bin 540 oy geçersiz sayıldı. Tek bir oyun bile önemli olduğu bu seçimlerde aynı sorunun yaşanmaması için şablonun değiştirilmesini istedik" diye konuştu.

ŞABLON DEĞİŞTİ, BOŞLUK BELİRGİNLEŞTİ

AK Parti'nin yaptığı başvuruya diğer partilerin temsilcileri de imza atarak destek verdi. Gelen talebi değerlendiren yüksek kurul olağanüstü olarak toplandı. Buna göre; partiler ile bağımsız adaylar arasındaki boşluğa, boşluğu tümüyle kaplayacak şekilde 'bağımsız adaylar' ibaresinin eklenmesi kararlaştırıldı.

Oy pusulasında rötuş! AK Parti başvurdu, YSK değiştirdi - 1. Resim

#r-2938254,2938328#

14 Mart 2024
AK Partili il başkanın oğlu ve arkadaşının ölümüne yol açan sürücüye tahliye

Zonguldak'ta geçen yıl meydana gelen, AK Parti Bartın İl Başkanı Yaşar Arslan'ın 35 yaşındaki oğlu Muhammet Ali Arslan ve arkadaşı Gökhan Katıoğlu’nun ölümüyle sonuçlanan kazanın yeni duruşması görüldü. 2 kişinin ölümüne neden olan ve 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan sürücü hakkında mahkemeden tahliye kararı çıktı.

KAZA ANI KAMERADA

Kazanın ardında tutuklanarak cezaevine gönderilen otomobil sürücüsü Şahin G. hakkında hazırlanan iddianamede ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan dava açıldı. Güvenlik kameralarına da yansıyan kaza görüntülerine motosikletin dönüş yapan otomobile yandan çarptığı yansıdı.

AK Partili il başkanın oğlu ve arkadaşının ölümüne yol açan sürücüye tahliye - 1. Resim

SAVCIDAN TUTUKLAMA TALEBİ

Savunmalarında sinyal verdiğini, dönüşünü belirtmek için dörtlülerini yaktığını ve sola dönüş esnasında motosikletin aracına çarptığını, çarpma anına kadar motosikleti görmediğini öne sürdü. 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya SEGBİS ile cezaevinden katılan sanık, tahliyesini talep etti. Cumhuriyet Savcısı mütalaa için süre isterken sanığın tutuklanmasını talep etti.

MAHKEMEDEN TAHLİYE KARARI ÇIKTI

Mahkeme heyeti, sanığın tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak suçun taksirli suç olmasını ve tutuklamanın tedbir niteliğini göz önüne alarak tahliyesine karar verdi.
Cumhuriyet Savcısı’nın mahkemeye mütalaa sunması için duruşma ileri tarihe ertelendi.

NE OLMUŞTU?

Kaza Zonguldak'ın Devrek ilçesine bağlı Çaydeğirmeni beldesinde AK Parti Bartın İl Başkanı Yaşar Arslan’ın oğlu Muhammet Ali Arslan’ın kullandığı motosiklet, hatalı dönüş yapan Şahin G.'nin idaresindeki otomobile yandan çarptı. Çarpmanın etkisiyle ağır yaralanan Muhammet Ali Arslan kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirmiş, arkadaşı Gökhan Katıoğlu ise 3 ay kaldığı yoğun bakımda hayata gözlerini yummuştu.

AK Partili il başkanın oğlu ve arkadaşının ölümüne yol açan sürücüye tahliye - 2. Resim

#r-2938231,2938238#

14 Mart 2024
'Yılın En İyi Spikeri' ödülü TGRT Haber'den Yaprak Hırka Yıldız'a

Öğrencilerin oyları ile Yılın En İyi Spikeri Kategorisinde ödül alan TGRT Haber Ekonomi Editörü Yaprak Hırka Yıldız ödülün gençler tarafından veriliyor olmasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti.

İstanbul Esenyurt Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. İletişim Ödülleri'nde, 5 bin öğrencinin oylarıyla 13 kategoride alanında seçkin ve başarılı isimlere ödüller takdim edildi.

İstanbul Esenyurt Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı öğrencileri tarafından 1. İletişim Ödülleri düzenlendi. 5 bin üniversite öğrencisinin oyları ile 13 kategoride seçilen başarılı isimlere üniversitenin kongre salonunda düzenlenen tören ile ödülleri takdim edildi.

Bu yıl ilki düzenlenen ve geleneksel hale getirilecek olan törende kendi alanlarında ödül alan isimlere şu şekilde yer verildi:

En İyi Haber Spikeri: Yaprak Hırka Yıldız
En İyi Muhabir: Kübra Kılıç
En İyi Eğitim Programı Yapımcısı: Turgut Özay
Dijital Habercilik Ödülü: Batuhan Durmuş
Özel Haber Ödülü: Demet İlce
Meslek Onur Ödülü: Ahmet San
Meslek Başarı Ödülü: Çiğdem Tunç
Onur Ödülü: Ahmet Selçuk İlkan
En İyi Organizatör: Banu Noyan
Yılın En İyi Erkek Oyuncusu: Murat Tavlı
En İyi Tiyatro Oyuncusu: Şahin Öztürk
En İyi Erkek Müzisyen: Ender Çalışkan
En İyi Kadın Müzisyen: Aklı Kökçe
Vefa Ödülü: Rahmetli Barış Akarsu

İletişim Ödülleri'nin, radyo ve televizyon programcılığı alanında çalışan ve bu alana ilgi duyan öğrenciler için önemli bir teşvik kaynağı olması ile birlikte sektörün önde gelen isimlerinin öğrenciler ile bir araya gelmesi ve deneyimlerini paylaşması da önemli bir katkı olarak değerlendiriliyor.
Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğretim görevlisi Simge Selvitopu Akyel öğrenciler tarafından düzenlenen bu etkinliğin geleneksel hale getirilecek olduğunun altını çizdiği konuşmasında şunları söyledi:

“İletişim, medya sektöründe önde gelen isimlerle öğrencilerimizi bir araya getirmek ve aynı zamanda onların oyları ile belirlenmiş ödülleri vermek için buradayız. Yaklaşık olarak 5 bin öğrenci bu ödüller için oy kullandı. İlkini gerçekleştirdik ama bundan sonra geleneksel hale getirdiğimiz ödül törenimiz her yıl yapılacak.”

'YAŞARKEN HER ÖDÜL ÇOK DEĞERLİ VE KIYMETLİDİR'

Onur ödülünün sahibi ve Şair ve Şarkı yazarı Ahmet Selçuk İlkan ise özellikle hayattaki sanatçıların kıymetinin bilinmesi gerektiğini ve ödül için de ayrıca mutlu olduğunu söyleyerek, “Yaşarken her ödül çok değerli ve kıymetlidir. Çünkü çoğu zaman pişmanlıkla, gidenin ardından ödüllendirmeyi, alkışlamayı daha çok tercih eden bir alışkanlığımız var. Bir üniversitede, eğitim yuvasından, sanatın, sanatçının ve sanata gönül verenlerin ödüllendirilmesi çok değerli. Gönül ister ki sanatımız, sanatçımız, her zaman her yerde ödüllendirilsin. Çünkü geç teselli ölümden sonraki affa benzer. ‘Sağlığında bilmezler de kadrini, ölümünde mermerden yaparlar kabrini’ bu böyle olmasın diyerek bütün eğitim yuvalarımızın, ödül verenlerin daha çok çoğalmasını ve ödül alanları da ömür boyu alkışlamayı diliyorum” dedi.

'GENÇLERİN TERCİHİ OLDUĞU İÇİN DİĞER ÖDÜLLERDEN FARKLI ÇÜNKÜ EKONOMİDE ONLARIN DA NABZINI TUTUYORUZ'

Öğrencilerin oyları ile Yılın En İyi Spikeri Kategorisinde ödül alan TGRT Haber Ekonomi Editörü Yaprak Hırka Yıldız ödülün gençler tarafından veriliyor olmasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Çok mutlu oldum çünkü diğer ödüllerden farklı olarak gençlerden aldığımız bir ödül. Onların takdirini kazanmak, onlar tarafından takip ediliyor olmak benim için ayrı bir gurur. Bu arada sadece benim için değil Gündem Ekonomi ekibi için de ayrı bir gurur hepimiz çok sevindik. Çünkü onları yakalamak için bir ekonomi programı yapıyoruz. Dolaysıyla konuştuğumuz ağır konular ama onların da nabzını tutabilmek için bir haber akışımız oluyor. Mutlaka gençleri, onların ilgi alanlarını düşünerek bir program hazırlıyoruz. Kanalıma çok teşekkür ediyorum. Her zaman bizi destekleyen patronumuz Aslıhan Ören’e, Genel Yayın Yönetmenimiz Ercan Seki’ye, Koordinatörümüz Bülent Beye, Ekonomi Müdürümüz Celal Toprak Beye, ekip arkadaşlarıma ve editörlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

'ZORLU BİR SERÜVEN BEKLİYOR, MESLEKLERİNİ ÇOK SEVMELERİ GEREKİYOR'

Medya ve iletişim öğrencilerine de tavsiyelerde bulunan Hırka, “zorlu bir serüven bekliyor gelecekte. Çünkü haber akışının çok yoğun olduğu bir dünya düzeni var artık. Hepsini sıkı takip edecekler. Mesaileri biraz yoğun olacak. Belki biraz daha kolay çalışabilirler. Zamanlarını kendilerine göre yönetebilirler, çünkü dünya da istihdam açısından değişiyor. Tabi ki de mesleklerini çok sevmeleri gerekiyor çünkü gecesi gündüzü olmayan bir meslek yapıyoruz” dedi.

14 Mart 2024
MSB kaynaklarından F-35 ve Eurofighter açıklaması: Ödenen parayı geri alacağız

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) terörle mücadele çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Bakanlık, başta PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ ve FETÖ olmak üzere terör örgütleriyle mücadelenin kararlılıkla sürdüğünü bildirdi.

TERÖRİSTLERE BÜYÜK DARBE

MSB, son bir haftada Irak ve Suriye'nin kuzeyinde 63 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Yılbaşından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı ise 229'u Irak'ta, 353'ü Suriye'de olmak üzere 528'ye yükseldi. Ayrıca geçen hafta Irak'ın kuzeyinde PKK kamplarından kaçan 2 terörist sınır birliklerine teslim oldu.

SINIR GÜVENLİĞİ

Bakanlık, son bir haftada yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 138 şahsın yakalandığını, bunlardan 4'ünün terör örgütü üyesi olduğunu kaydetti. 2 bin 861 şüpheli sınırı geçemeden engellendi. Böylece yılbaşından bu yana sınırlardan yasa dışı olarak geçmeye çalışanların sayısı bin 747'ye, sınırı geçemeden engellenenlerin sayısı ise 34 bin 447'ye çıktı.

MSB kaynaklarından F-35 ve Eurofighter açıklaması: Ödenen parayı geri alacağız - 1. Resim

SINIR ÖTESİNDE OPERASYON HAZIRLIĞI

Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın ile Irak’a yapacağı ziyaret ve kısa süre önce Türk askerlerinin sınır ötesinde Iraklı yetkililerle yaptığı toplantıya ilişkin sorular üzerine şunları söyledi:

"Bildiğiniz üzere geçtiğimiz Aralık ayında Ankara’da Iraklı yetkililerle bir Güvenlik Zirvesi gerçekleştirilmişti. Bu zirvenin ikincisi bugün Irak’ta yapılacak. Bu görüşmelerde güvenlik ve askeri iş birliği konuları öncelikli olmak üzere terörle mücadelede ortak bir anlayış geliştirilmesi ele alınacaktır. Ankara’daki toplantıda terör örgütü PKK’nın her iki ülke için de ‘ortak tehdit’ olduğu vurgulanmıştı. Bu zirvede terörle mücadelede ve hudut güvenliğinde görüş alışverişinde bulunulacak ve ayrıca enerji gibi farklı konular da konuşulacak.

Türk komutanların sınır ötesinde yaptığı toplantı ise Pençe-Kilit Harekât bölgesinin sınırları içerisinde gerçekleştirilmiştir. Iraklı yetkililerle olan toplantıda, Irak-Türkiye sınır hattının güvenliği ele alınırken Irak vatandaşlarının güvenliğini arttırmaya yönelik tedbirler de görüşüldü. Önümüzdeki dönemde bu tarz iş birliği ve koordinasyon toplantıları devam edecektir."

MSB kaynaklarından F-35 ve Eurofighter açıklaması: Ödenen parayı geri alacağız - 2. Resim

YUNANİSTAN İLE GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER TOPLANTISI

Bakanlık kaynakları, Yunanistan ile gerçekleştirilecek Güven Artırıcı Önlemler Toplantısı’nın takviminin belli olup olmadığına dair bir soru üzerine şunları kaydetti:

“Yunanistan ile karşılıklı olarak pozitif gündeme odaklandığımız bir dönem içerisinde bulunmaktayız. İki taraf arasında oluşan pozitif diyaloğun sürdürülmesinin önemini vurguladığımız bu dönemde çözüm odaklı bir yaklaşım ile dürüst ve yapıcı bir ilişki tesis etmenin iki ülkenin de yararına olacağına inanıyoruz. Bu bakımdan Güven Artırıcı Önlemler toplantılarını da özellikle önemsiyoruz. Güven Artırıcı Önlemler toplantılarının iki taraf arasında diyaloğun sürdürülmesi açısından önemli bir fırsat olduğuna inanıyor ve bu doğrultuda bir sonraki toplantının Nisan ayının sonunda Atina’da gerçekleştirilmesine yönelik planlama yapıldı. Türkiye olarak adımlarımızı bu çerçevede atıyor, bununla birlikte millî menfaatlerimizden taviz vermeme konusundaki kararlılığımızı sürdürdüğümüzü her fırsatta yineliyoruz.”

"F-35 İÇİN ÖDENEN PARAYI GERİ ALACAĞIZ"

Bakanlık kaynakları, Türkiye’nin F-35’e geri dönüp dönmeyeceğine dair sorular üzerine şunları söyledi:

Şu an için F-35 konusunda her iki ülkenin tutumunda bir değişiklik bulunmamaktadır. Sayım Bakanımızın da ifade ettiği gibi; F-35 konusunda ödediğimiz parayı geri alabileceğimizi düşünüyoruz. Bu konuda da görüşmeler devam etmektedir. Bizim bu aşamada KAAN’a odaklanmamız lazım.”

MSB kaynaklarından F-35 ve Eurofighter açıklaması: Ödenen parayı geri alacağız - 3. Resim

"EUROFIGHTER'DA OLUMLU SONUÇ BEKLİYORUZ"

Bakanlık kaynakları, İngiltere’den talep edilen Eurofighter uçaklarındaki son duruma ilişkin ise “Eurofighter teminine yönelik girişimlerimiz devam etmektedir. Bu konuda Birleşik Krallık yetkilileri ile Alman yetkililer görüşmeleri sürdürmektedir. Bizim beklentimiz müttefiklerimizin ittifakın ruhuna ve ortak güvenlik perspektifine uygun kararlar almasıdır. Biz olumlu sonuç alınacağına inanmaktayız" açıklamasını yaptı.

#r-2938244,2938238#

14 Mart 2024
İYİ Parti'den istifa edip AK Parti'ye geçmişti! Nebi Hatipoğlu Eskişehir'de anket sonuçlarını paylaştı

Geçen yılın kasım ayında görüş ayrılıklarını gerekçe göstererek İYİ Parti'den istifa eden ve sonrasında AK Parti saflarına geçen Nebi Hatipoğlu, yeni partisi tarafından Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak gösterildi.

Seçim çalışmalarına hız kesmeden devam eden Nebi Hatipoğlu, dün akşam Eskişehir'de AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ile birlikte bir iftar programına katıldı. AK Parti Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi adayı ve Yiğitler İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Barış Toprak tarafından organize edilen iftar yemeğinde vatandaşlarla bir araya gelen Hatipoğlu, iftarın ardından misafirlere seslendi.

İYİ Parti'den istifa edip AK Parti'ye geçmişti! Nebi Hatipoğlu Eskişehir'de anket sonuçlarını paylaştı - 1. Resim

AK Parti tarafından yaptırılan anket sonuçlarını 'müjde' olarak paylaşan Hatipoğlu şöyle konuştu:

"ANKETLERDE ÇOK İYİYİZ, KAZANIYORUZ"

"Emek Mahallesi'nde bizleri yalnız bırakmayan çok kıymetli dostlarımız, sizlere bir müjde vermek istiyorum; son gelen anketlerimizde çok iyi durumdayız. Seçimi kazanıyoruz. İnşallah son iki haftada da çok çalışıp bunu garantileyeceğiz. Sizlerin gösterdiği bu destek bizim için çok önemli. Bu Ramazan gününde teşkilatımız ile birlikte sokaklarda gezerek, vatandaşımızı dinliyoruz. İftarlardan sonra kahveleri ve köyleri geziyoruz. İnşallah bu performansımızı arttırarak, son iki haftada daha da çok çalışarak, bir aksilik olmasına izin vermeyeceğiz. Hepinize bu çalışmalara verdiğiniz katkılardan dolayı çok teşekkür ediyorum."

İftar yemeğine, AK Parti MKYK üyesi Ali Demirel, AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak, AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Ayşen Gürcan, Odunpazarı Belediye Başkan adayı Özkan Alp, il yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

#r-2938189,2938074#

14 Mart 2024
Rusya ile uçak krizi nasıl aşıldı? Eski Bakan Cavit Çağlar 'arka kapı' diplomasisini anlattı

2015 yılında Rusya'ya ait Su-24 tipi savaş uçağının Türk hava sahasını birçok kez ihlal etmesinin ardından TSK uçakları tarafından düşürülmesi, iki ülke arasında krize yol açmıştı. Yürütülen yoğun diplomatik temasların ardından kriz aşılmış, bunda büyük katkısı olan eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar olaydan 2 yıl sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 'Devlet Nişanı' ile ödüllendirilmişti.

Hulusi Turgut tarafından kaleme alınan "Cavit Çağlar/Fırtınalı Bir Yaşam Öyküsü" isimli kitapta hayatını anlatan Cavit Çağlar, Rusya-Türkiye arasındaki uçak krizinin çözümü sırasında yürütülen 'arka kapı' diplomasisindeki rolünü açıkladı. Hürriyet’ten Musa Kesler, kitabın o bölümlerini paylaştı.

Cavit Çağlar krizin perde arkasında yaşananları kitapta şöyle anlatıyor:

'ÜZÜLMEYİN PAŞAM, HALLEDERİZ'

"Hulusi Akar Paşa benim yakın dostum, zaman zaman buluşur sohbet ederiz. 2016’nın Nisan ayında Paşa’yı çok sıkıntılı gördüm, ‘Hayırdır bir üzüntünüz mü var?’ diye sordum. O da ‘Rusya ile uçak krizi elimizi, kolumuzu bağladı. Aramızın düzelmesi gerekiyor’ dedi. ‘Paşam üzülmeyin, hallederiz’ dedim. Paşa’nın yüzündeki gergin ifadeler bir anda kayboldu. 29 Nisan 2016’da arayıp şu bilgiyi verdi: ‘Konuştuğumuz önemli konuyu Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Kendileri sizinle görüşmek istiyorlar."

HUBER’DE ERDOĞAN'LA GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisini Huber Köşkü'nde kabul ettiğini belirten Çağlar, sonrasında yaşananları şöyle aktarıyor:

"Efendim, Putin’in maiyetinde, alt kadroda çalışan pek çok dostum var. İstifade edeceğim kanaldaki en önemli kişi Dağıstan Cumhurbaşkanı Ramazan Abdulatipov. Yeltsin’in başbakan yardımcısıydı, yüksek bir siyasi şahsiyet. Başka bir dostum daha var; Haydar Aliyev’in birinci yardımcısı Abbas Abbasov. O da şu an Moskova’da ve Kremlin ile münasebetleri çok iyi’ dedim. Abbas Bey o tarihte Moskova’da yaşıyordu. Telefonla ulaştım ve konuyu açtım. Moskova’da buluşmaya karar verdik.

Rusya ile uçak krizi nasıl aşıldı? Eski Bakan Cavit Çağlar 'arka kapı' diplomasisini anlattı - 1. Resim

MOSKOVA’DA KRİTİK RANDEVU

15 Mayıs 2016’da Moskova’ya gittik. Ancak diplomatik pasaportum olmasına rağmen pasaport polisi ülkeye girişime izin vermedi. ‘Uçağımızı düşürdünüz, buraya ne yüzle geliyorsunuz?’ dediler. 8 saattir bekliyordum. Arkadaşlarımı haberdar ettim, devreye girdiler. Moskova’ya ulaştık. Abbas Bey, Moskova’daydı, Ramazan Bey de benimle görüşmek için Mahaçkale’den Moskova’ya gelmiş. Meseleyi içinde özür olmayan, tazminat taahhüdünde bulunulmayan bir mektupla çözmek istiyorduk. Mektubu Ramazan Bey’in kaleme almasını önerdim. Çünkü Rusçayı, diplomasiyi ve siyaseti çok iyi bilen bir kişiydi. İlk mektup taslağını gidiş gelişlerim sırasında Türkiye’ye getirdim, incelendi, fazlası eksiği söylendi.

Rusya ile uçak krizi nasıl aşıldı? Eski Bakan Cavit Çağlar 'arka kapı' diplomasisini anlattı - 2. Resim

ZAMANA KARŞI YARIŞIRKEN MÜJDE GELDİ

Hulusi Paşa beni aradı, ‘Zaman kaybetmeden evrakın (mektup) yerine ulaştırılması lazım’ dedi. Cumhurbaşkanımız, Putin’e hitaben yazılan mektubu imzalamış. Süratle Atatürk Havalimanı’na doğru yola çıktım. Saat sabaha karşı üç. Ankara’dan Cumhurbaşkanlığı uçağı gelmiş. Uçakta Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın vardı. Putin’in (Özbekistan) Taşkent’te olduğunu uçakta öğrendim. Mektubu Taşkent saatiyle en genç 14’te ulaştırmamız gerekiyormuş. Ancak beklenmedik bir problemle karşılaştık. Uçağın pilotu ‘Özbekistan hava sahasını kapatmış, Taşkent’e iniş izni de vermiyorlar’ dedi. Türkmenistan hava sahasında turlamaya başladık. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bilgilendirildi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e de ulaşıldı. Yaklaşık 1 saat 15 dakika turlayıp durduk. Pilot tekrar yanımıza geldi ve ‘Özbekistan hava sahasını ve Taşkent Havaalanı’nı açtı’ diyerek müjdeyi verdi.

PUTİN'DEN MEKTUBA OLUMLU DÖNÜŞ

Öğle saatlerinde Taşkent’e indik. Doğruca zirvenin yapıldığı kongre merkezine gittik. Liderler yemeğe oturmuştu. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Putin’e hitaben yazdığı mektubu Devlet Başkanı Birinci Yardımcısı Yuri Ushakov’a teslim ettik. Taşkent’teki büyükelçiliğimize doğru yola koyulduk. O sırada Cumhurbaşkanımız, İbrahim Bey’i arayıp bilgi istemişler. Cumhurbaşkanımız bana da teşekkürlerini bildirdiler. Bir süre sonra Putin’in yardımcısı Ushakov, İbrahim Kalın’ı arayıp ‘Başkanımız mektubu olumlu karşıladı’ dedi. Bunun üzerine İbrahim Bey de Cumhurbaşkanımızı arayıp bilgilendirdiler."

Rusya ile uçak krizi nasıl aşıldı? Eski Bakan Cavit Çağlar 'arka kapı' diplomasisini anlattı - 3. Resim

14 Mart 2024