Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
28 Kasım 2014 12:42 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:46

İşte zehirli ayakkabılardan uzak durmanın 5 altın kuralı

Zehirli 33 bin ayakkabının piyasada dolaştığı bu günlerde ayakkabı alırken dikkat edilmesi gereken unsurlar hayati önem taşıyor.

İşte zehirli ayakkabılardan uzak durmanın 5 altın kuralı
zehirli ayakkabı, kanserojen madde, piyasa, ayakkabı,

Çin’den getirilen ve İstanbul Erenköy Gümrüğü'nde yapılan inceleme sonrası zehirli kanserojen madde içerdiği tespit edilen 33 bin ayakkabının imha edilmesine karar verildikten sonra Kocaeli’nde bir imha tesisine götürülürken gizlice piyasaya sürülmesi gündeme bomba gibi düştü. Kış sezonun başlamasıyla beraber ayakkabı ihtiyacındaki artışa paralel olarak zehirli ayakkabıların raflarda olması sağlık açısından büyük risk oluşturuyor. Zehirli ayakkabılardan uzak durmak için bu 5 altın kurala dikkat edin; Alırken düşük fiyatlı ürünlerden kaçının, üretim yerini kontrol edin, içerik broşürlerine mutlaka bakın, özellikle deri ayakkabılarda gözeneklere dikkat edin ve mümkün oldukça yerli malı ayakkabıları tercih edin.
BAKANLIK FOTOĞRAFLARINI PAYLAŞTI
Piyasaya sürülen zehirli ayakkabıların fotoğraflarını basınla paylaşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kanserojen madde içeren ayakkabıların tespiti için raflardan numune toplayarak testlere tabi tutuyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bakanı Nurettin Canikli, “24 farklı modelden 12 tanesinin izine ulaştık ama ne kadarı satıldı, ne kadarı stoklandı şu anda bilmiyoruz.” dedi.
AYAKKABI ALIRKEN BUNLARA MUTLAKA DİKKAT EDİN!
Piyasada 33 bin zehirli ayakkabının bulunması vatandaşta büyük korku oluşturdu. Ancak piyasada dolaşan zehirli ayakkabılara rağmen sağlıklı ayakkabıları bu önerilerle seçmek mümkün.
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, Kanserojen maddesi bulunan zehirli ayakkabıları sadece testlerle anlaşılabileceğini vatandaşların anlamalarının mümkün olmadığını belirterek vatandaşların sağlıklı ayakkabılar için nelere dikkat etmesi gerektiğini açıkladı.
FİYAT BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Zehirli madde barındıran ayakkabıları 20- 30 TL’ye satabilirler. Ancak sağlıklı bir ayakkabı için bu fiyatlar mümkün değildir. Bu yüzden bizlerde ön yargı oluşmalı ve düşük fiyatlı ayakkabılar için tehlike boyutunu düşünebiliriz.
ÜRETİM YERİNİ KONTROL EDİN
Normal mağazalarda tüketici ayakkabıları alırken dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri ayakkabının nerede üretildiği kağıttır. Çin de üretiliyorsa ‘Made in China’ gibi ibareler vardır. Ancak ithal ayakkabılarda bu suiistimal ediliyor. Çoğu ayakkabılarda daha sonra bu ibareleri göremiyoruz.
BROŞÜRLERİ MUTLAKA KONTROL EDİN
Ayakkabının kalitesini anlamak için zaten ayakkabının üzerinde tanıtım broşürü olması gerekiyor. Bu broşürün içinde ayakkabının içinin, dışının ve tabanının hangi malzemeden yapıldığı belirtiliyor. Satışı yapan mağazada da o ibareleri anlatan bilgilendirme yazısının muhakkak asılı olması gerekiyor. Etikete bakarak karşılaştırma yapılıp kontrolü sağlayabilirsiniz.
GÖZENEKLERE DİKKAT
Deri ayakkabılarda gözenek olması gerekir. Gözenek bulunmayan ayakkabılar sağlıklı nitelikler taşımıyor.
Uzak doğudan Türkiye’ye gelen ayakkabının %85 i Çin, Vietnam ve Endonezya’dan geliyor. Türk ayak yapısına uygunluğu ve bazı kontrolleri yapıldıktan sonra ülkeye girişi sağlanmalı. Türk halkının kalitesiz yerine daha sağlıklı ayakkabılar giymesi sağlanmalı.
MÜMKÜN OLDUKÇA YERLİ MALI TERCİH EDİN
Türkiye’de üretilen ayakkabılar Çin’in kat kat üstünde biz Çin’i bu kategoride kendimize rakip bile görmüyoruz. Çok ciddi deri sanayimiz var. İtalya’dan sonra en güçlü deri sanayisine sahibiz. Ayakkabının en önemli yeri tabanı Türkiye’de üreten son teknolojiye sahibiz. Dünya ile yarışıyoruz.  Türk ayak yapısına uygun ve sağlık açısında çok güvenilirdir.
Kaynak : Haber7

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...