Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Kasım 2015 10:13 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:14

Seçim sonuçları 2015! İşte İl il, ilçe ilçe seçim sonuçları

Seçim sonuçlarına göre Ak Parti, 7 Haziran’a göre oy oranını yüzde 8.5, seçmen sayısını yaklaşık 4 milyon artırmayı başararak 316 vekille tek başına iktidarını garantiledi. CHP gücünü korurken seçimin asıl kaybedeni vekillerinin yaklaşık yarısını kaybeden MHP oldu. HDP de barajı yarım puanla geçerek 7 Haziran’a göre 21 vekil kaybetti. 85 seçim çevresinin tamamında oyunu artıran Ak Parti, oy sayısını ilk kez 23 milyonun üzerine çıkarmayı başardı. İşte seçim sonuçları.

Seçim sonuçları 2015! İşte  İl il, ilçe ilçe seçim sonuçları
seçim sonuçları, genel seçim sonuçları, 1 Kasım seçim sonuçları, ak parti, chp, mhp, hdp,

7 Haziran seçimlerinin ardından hükümet kurulamaması nedeniyle dün gerçekleştirilen 26. dönem parlamento seçimlerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki Ak Parti, yüzde 49.41 oy oranı ile 316 vekil çıkararak tek başına iktidarı olmayı başardı. 1 Kasım seçimlerine yenilenen bildirge ve “öze dönüş” sloganıyla yenilenen bir listeyle giden Ak Parti vekil sayısını da 58 artırdı. Yüzde 25.38 oy oranına ulaşan CHP, oy oranını yüzde 0.43, vekil sayısını iki artırdı ve oransal artış sağlayan tek muhalefet partisi oldu. Koalisyon formüllerine hayır diyerek 1 Kasım seçimini dayatan parti olarak nitelendirilen MHP ise yüzde 4.3 oranında oy kaybetti. Yüzde 11.93 oranında oy alan MHP, oransal olarak en fazla oy kaybeden parti oldu. MHP, 80 vekille çıktığı 7 Haziran seçimlerinden sadece 5 ay sonra 39 vekil kaybetti. MHP’nin 85 seçim çevresinin tamamında oyu azaldı. 7 Haziran seçimlerine kıyasla yüzde 2.4 oranında oyunu düşüren HDP ise barajın üstünde kalmayı başardı. Yüzde 10.70 oy alan HDP, 59 vekille parlamentoda en fazla vekili bulunan 3. parti oldu.

1 KASIM 2015 SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

 

Ak Parti yeniden iktidar
 
Türkiye, 5 ay arayla girdiği ikinci seçimde, 2011 seçimlerinin neredeyse kopyası bir sandık sonucuyla karşılaştı. 3 Kasım 2002’den bu yana girdiği tüm seçimlerden tek başına iktidar olarak çıkan ve oylarını kademeli olarak artırarak 2011 seçimlerinde yüzde 49.83’ü gören Ak Parti, 7 Haziran seçimlerinde kaybettiği parlamento çoğunluğunu geri aldı. 7 Haziran’da yüzde 40.87 oy alan Ak Parti, yüzde 8.5 oranında bir oy artışıyla dün yüzde 49.41 oranı yakaladı.
 
AHMET DAVUTOĞLU'NDAN 1 KASIM AÇIKLAMASI
 

 
Ak Parti, 258 vekil kazandığı 7 Haziran’ın ardından hem bildirgesini hem de listesini yenileyerek girdiği 1 Kasım seçimlerinde 58 vekil artırırak 316 vekile ulaştı. Ak Parti’nin MHP, BBP ve Saadet Partisi tabanı olarak muhafazakar milliyetçi seçmen kitlesinden Batı Anadolu ve İç Anadolu’da oy aldığı, Hür Dava Partisi tabanından Güneydoğu’da aldığı oya, HDP’nin çatışma ortamına dair tutumuna yönelik Kürt seçmenden gelen tepki oylarını da eklediği görüldü. 63 kentte birinci parti olan Ak Parti, İstanbul’da yedi, Antalya, Bursa, Gaziantep, Kayseri ve Şanlıurfa’da ikişer vekil artırdı.
 
Ak Parti en fazla oy oranını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’de yüzde 75.88 ile ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun memleketi Konya’da yüzde 74.42 ile yakaladı.
 
85 seçim çevresinin tamamında oyunu artıran Ak Parti, oy sayısını ilk kez 23 milyonun üzerine çıkarmayı başardı. Ak Parti 35 kentte oyunu yüzde 10’unun üzerinde artırdı. Ak Parti’nin vekil çıkaramadığı il sayısı da üçe düştü. Bu iller, Hakkâri, Şırnak ve Tunceli olarak kayıtlara geçti.
Seçim sonuçları 2015! İşte  İl il, ilçe ilçe seçim sonuçları

 

CHP oy ve vekil artırdı
 
7 Haziran seçimlerinde aldığı oyu yüzde 0.43 oranında artırarak yüzde 25.38 oy alan CHP’de vekil sayısı da 132’den 134’e yükseldi. 7 Haziran seçimleri sonrası Kılıçdaroğlu’nun izlediği uzlaşmacı tutumun partinin oylarını kısmen artırmasında etkili olduğu, bazı kentlerde yaptığı aday değişikliklerinde bu oy artışında etkili olduğu değerlendirildi. Ankara kulislerinde CHP’nin HDP’ye giden emanet oylarının bir bölümünü aldığı ve MHP’nin tutumundan rahatsız olan MHP seçmeninden de bir miktar oy aldığı ifade ediliyor.
 
7 Haziran’da 10 kentte birinci olan CHP, bu kez altı kentten birinci parti olarak çıktı. 7 Haziran’ın aksine Eskişehir, Zonguldak, Mersin ve Çanakkale’de birinci parti unvanını Ak Parti’ye kaptıran CHP, İzmir, Aydın, Edirne, Kırklareli, Muğla ve Tekirdağ’da birinci parti oldu. CHP oyunu 7 Haziran’a göre yaklaşık 500 bin artırarak 12 milyonun üzerine çıktı. CHP’nin oy miktarı 12 milyon 56 bin 353 olarak kayıtlara geçti.
 
48 çevrede oy artırdı
 
CHP’nin 7 Haziran’a kıyasla 48 seçim çevresinde oyunu artırması dikkati çekti. CHP en fazla oy artışını yüzde 8 ile Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’de yaparken, bu kentte 1. sıra adayı Gürsel Erol parlamentoya girdi. CHP, Tunceli’nin dışında 7 Haziran’da vekil çıkaramadığı Ardahan ve Niğde’de vekillik kazandı. Ardahan’da eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz parlamentoya girerken, CHP’nin Mersin’de üç olan vekil sayısı dörde, İzmir’de 12 olan vekil sayısı da 14’e yükseldi. CHP, Aydın, Erzincan ve Ordu ve Denizli’de ise birer milletvekili kaybetti. Denizli’deki düşüşte yurtdışı oylar etkili oldu.
 
MHP’de ‘hayır’ hüsranı
 
7 Haziran seçimlerinde yüzde 16.29 oranında oy alarak 80 milletvekili çıkaran MHP, Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 7 Haziran sonrasında hem CHP hem Ak Parti ile yürütülen koalisyon süreçlerindeki uzlaşmaz tutumunun bedelini, dün oy oranını yüzde 4.36 düşürerek ödedi. MHP’nin İç Anadolu’daki muhafazakar tabanının artan çatışma süreci ve koalisyon kurulamaması nedeniyle Ak Parti’ye yöneldiği ifade ediliyor. MHP, 85 seçim çevresinin 84’ünden oyunu azaltarak çıktığı seçimlerde 41 milletvekili kazanabildi. MHP böylece 2007 seçimlerinde geri döndüğü parlamentoda en düşük temsiliyetini dünkü sonuçlarla yakaladı. MHP’nin oy kaybı Kilis’te yüzde 17, Yozgat ve Iğdır’da yüzde 15’e ulaşırken, Bilecik, Kütahya, Bayburt, Aksaray ve Yalova’da yüzde 10’un üzerinde oldu. MHP yalnızca Ardahan’da oyunu artırdı. MHP, İstanbul’da üç, İzmir’de ve Kayseri’de iki, Aksaray, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bayburt, Burdur, Bursa, Çanakkale, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale Kırşehir, Kilis, Konya, Kütahya, Mersin, Nevşehir, Niğde, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Yozgat ve Zonguldak’ta bir vekil kaybetti. Katılım oranı ise yüzde 85.75 oldu.
 
HDP barajı kıl payı aştı
 
HDP, 7 Haziran seçimlerine kıyasla yaklaşık 1 milyon oy düşürürken, 5 milyon 84 bin 127 oy aldı. HDP oransal olarak ise yüzde 13.12 aldığı 7 Haziran’a kıyasla oy oranını yüzde 2.4 düşürerek yüzde 10.70 oy aldı. HDP 80 milletvekili ile girdiği seçimlerde vekil sayısını 59’a düşürdü. HDP, yalnızca iki seçim çevresinde oy artışı gerçekleştirdi. HDP, Şırnak, Hatay’da oyunu artırdı. HDP İstanbul’da dört, Şanlıurfa’da iki, Adana, Ağrı, Antalya, Ardahan, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Iğdır, Kars, Kocaeli, Mardin, Mersin, Tunceli ve Van’da birer vekil kaybetti.
 
HDP’nin Türkiye Partisi olmasında önemli rolü olduğu değerlendirilen Kocaeli, Bursa ve Antalya’dan 7 Haziran’ın aksine vekil çıkaramaması da bu süreçte bir eksiklik olarak değerlendirildi. Artan çatışma ortamı nedeniyle HDP’nin güçlü olduğu kentlerde katılım oranının düşmüş olması, 7 Haziran sonrası çatışma sürecinden kaynaklana n seçmen hareketliliğinin artması ve çatışma ortamı nedeniyle seçmenin sandığa gitmeme iradesi olarak değerlendirildi. Geçerli oy sayısı HDP’nin güçlü olduğu kentlerden Van’da yaklaşık 30 bin, Diyarbakır’da yaklaşık 25 bin, Şırnak’ta yaklaşık 11 bin, Hakkâri’de ve Batman’da yaklaşık 10 bin, Mardin’de yaklaşık 9 bin azaldı. 
 
Doğu ve Güneydoğu’daki bu düşüşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kanaat önderleriyle yaptığı toplantıların etkili olduğu ifade edildi.

DAVUTOĞLU ZAFERİ BÖYLE İZLEDİ
 
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Kasım seçim sonuçlarını partililerle birlikte takip etti. İlk gelen sonuçlara göre tek başına iktidar olabilen AK Parti’de heyecan dorukta. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bir fotoğrafını paylaşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, o heyecanı “Başbakanımız Ahmet Davutoglu, kendisinin Genel Başkanlığında Akparti’nin başarısını izlerken...” cümleleriyle dile getirdi.

Seçim sonuçları 2015! İşte  İl il, ilçe ilçe seçim sonuçları
 

KURTULMUŞ: 7 HAZİRAN'DA SALLADIK DİYENLERE MİLLET CEVABINI VERMİŞTİR!
 
BAŞBAKAN Yardımcısı Numan Kurtulmuş tekrar milletvekili seçildiği memleketi Ordu’da 4 milletvekili çıkarmanın ve partisinin tek başına iktidar olmasının sevincini yaşadıklarını belirterek, "Şöyle tuttuk, 7 Haziran’da salladık diyenlere en büyük cevabı millet sandıkta vermiştir" dedi.
 
Ordu’da 7 Haziran seçimlerine göre oyunu 42 binden fazla artıran Ak Parti kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 63 oranında oy alarak 5 milletvekilinin 4’ünü kazandı. Ak Parti Ordu İl Teşkilatı, seçim sonuçlarının ardından görkemli bir kutlama düzenlendi. Havai fişek gösterilerinin yapıldığı kutlamada partililer 4 milletvekili çıkarmanın sevincini yaşadı. Başbakan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Numan Kurtulmuş partililere yaptığı konuşmada kendilerine oy veren ve vermeyen herkese teşekkür etti. Ak Parti’nin hem Ordu’da hem de ülke genelinde oyunu artırdığını belirten Kurtulmuş şunları söyledi: 
 
"Bu milletin ferasetinin sandıklara yansımasıdır. Allah’a çok şükür Türkiye genelinde şu anda resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 50’nin üzerinde ol almış bulunuyoruz. ’Şöyle tuttuk, 7 Haziran’da salladık diyenlere en büyük cevabı millet sandıkta vermiştir. Ordu ilimizde yüzde 63 oyla seçimi kapattık, inşallah yurtdışından gelecek oylarla bu biraz daha yükselecek. Geçen seçime göre 7 Haziran’a göre 42 bin fazla oy Ordulu hemşerilerimiz verdi teşekkür ediyoruz. Allah gözü yaşlı anaların, ninelerin dualarını kabul etti. Allah bu memlekete zeval vermesin diyen, dua eden bütün insanlarımızın duasını kabul etti. Bu güzel sonuçtan dolayı Allah’a şükrederiz. Ordu’da 4 arkadaşımız milletvekili oldu."
 
İŞTE DÜNYADAN İLK YORUMLAR
 
1 Kasım genel seçimlerini yakından takip eden dünyanın en büyük basın ve yayın kuruluşları seçim sonuçlarını da son dakika haberi olarak dünyaya duyurdular. İşte dış basından seçim sonuçları ile ilgili olarak ilk yansımalar:
 
BBC NEWS: ERDOĞAN’IN AK PARTİSİ TEK BAŞINA İKTİDAR OLMAYI BEKLİYOR
 
5 ay içinde ikinci kez sandık başına giden Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisi yeniden tek başına iktidar olmayı bekliyor.
 
GUARDİAN: ERDOĞAN’IN AK PARTİSİ’NİN TEK BAŞINA İKTİDAR OLMASI TAHMİN EDİLİYOR
 
Seçimin ilk sonuçları AK Parti’nin yeniden tek başına iktidar olacağını gösteriyor. Sol kanattaki HDP ise yüzde 10 barajını aştı.
 
FİNANCİAL TİMES: ERDOĞAN ZAFERİN EŞİĞİNDE
 
Türkiye’nin iktidardaki partisi AK Parti, yeniden parlamentodaki çoğunluğu sağlayacak gibi görünüyor. Açılan sandıkların sayısı yüzde 70’e ulaşırken AK Parti’nin yüzde 50 çoğunlukla 7 Haziran’daki kaybettiği oyları bu defa geri kazandığı anlaşılıyor.
 
DAİLY MAİL: İKTİDARDAKİ PARTİ ÇOĞUNLUĞU GERİ ALIYOR
 
Türkiye son yıllardaki en şiddetli günlerle karşı karşıya kalırken bugün yapılan seçimler iktidardaki partinin yeniden çoğunluğu almayı deniyor
 
WASHİNGTON POST: SON SONUÇLAR AK PARTİ’NİN KAZANDIĞINI GÖSTERİYOR
 
Son sonuçlar 10 yıldır iktidar bulunan AK Parti’nin yeniden parlamentodaki çoğunluğu sağlayacağını gösteriyor.
 
NEW YORK TİMES: İLK SONUÇLAR İKTİDARDAKİ PARTİNİN KAZANDIĞINI GÖSTERİYOR
 
İlk seçim sonuçları iktidardaki AK Parti’nin sürpriz bir şekilde oylarını artırdığını gösteriyor. TRT’nin verilerine göre oyların yüzde 80’ininden fazlası sayılırken AK Parti’nin yüzde 50’den fazla oy çoğunluğuyla tek başına hükümet kurabileceği belirtiliyor
 
EL CEZİRE: TÜRKİYE’NİN İKTİDARDAKİ PARTİSİ ERKEN SEÇİMLERDE LİDERLİĞİ ÖNDE GÖTÜTÜYOR
 
Türkiye’nin AK Parti’si, büyük arayla liderliği önde götürüyor. Yüzde 70’ten fazla açılan sandık sonuçlarına göre, partinin yüzde 50’nin üzerinde oy aldı.

İZMİR AK PARTİ'DE BÜYÜK SEVİNÇ
 
AK Parti İzmir’de ilk sandık sonuçlarında yüzde 30’ları aşınca sandık görevlileri sevinçten görev yerlerini terk etti. Görevliler, İl Başkanı Bülent Delican’ın cep telefonu mesajıyla sandığa döndü. 
 
AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nın üst katı seçim üssü haline getirildi. Bin metrekarelik alanda 50 kişi sandık başlarındaki sorumluların bildirdiği sonuçları bilgisayara aktararak sandık analizi yaparken bir başka odada sandıklarla yaşanan sorunlar hakkında hukukçular koordine edildi ve itirazlar koordine edildi. AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, partiye ilk gelen milletvekilleri Kerem Ali Sürekli ve Hüseyin Kocabıyık ve parti teşkilatı ile birlikte sonuçları ekran görüntüsünü yansıttıkları barkovizyondan izledi. AK Parti, sandıktan çıkan ilk sonuçlarla İzmir’de yüzde 30’ları aşınca büyük sevinç yaşandı. Ak Parti, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 26 oy almıştı. İl Başkanı Delican, sandık sorumlularının sevinçten görev yerlerini terk ettiklerini belirterek, cep telefonlarına mesaj attırdı ve sandıkları terk etmemelerini istedi. AK Parti İzmir 1. Bölge 1. sıra milletvekili adayı Binali Yıldırım, ilk sandık sonuçlarını esnaf ziyareti yaparken aldı. Yıldırım daha sonra Kaya Otel’de seçim sonuçlarını izledi. 


 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...