Tgrt Haber
27 Haziran 2015 12:04 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:17

2015 TEOG (YEP) Sonuçları belli oldu (TEOG SONUÇLARI ÖĞREN)

Milyonlarca kişinin gözü bu haberde. TEOG Yerleştirme Esas Puanları ne zaman açıklanacak. MEB'den açıklama. TEOG sonuçları belli oldu mu sorgula

2015 TEOG (YEP) Sonuçları belli oldu (TEOG SONUÇLARI ÖĞREN)
teog sonuçları, yep, meb, teog yerleştirme sonuçları, teog sonuç sorgula

Beklenen açıklama bu sabah geldi. milyonlarca öğrencinin merakla beklediği TEOG YEP Sonuçları açıklandı. TEOG - MEB sonuç sorgula. TEOG Lise Yerleştirme Esas Puanları-YEP bugün MEB TEOG sınav sonuçları sorgulama ekranından açıklanması bekleniyor. Peki TEOG 2015 YEP puanları ne zaman açıklanacak? MEB tarafından düzenlenen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler heyecanla Yerleştirmeye Esas Puanların açıklanmasını bekliyordu. Akşam saatlerinde yapılan açıklamaya göre TEOG yerleştirme puan sonuçları Pazartesi günü açıklanacak.

TEOG YEP SORGULAMA EKRANI

 Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG sınavının ortak sınavlarındaki bazı sorularına açılan davaların sonuçlanmasıyla birlikte, yeni sonuçların 29 Haziran 2015 tarihinde açıklanacağını duyurdu. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “2014-2015 yılı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sürecindeki Yerleştirmeye Esas Puanların (YEP) 24 Haziran 2015 tarihinde ilan edileceği Bakanlığımız tarafından yayımlanan kılavuzda belirtilmişti. Ancak ikinci dönem yapılan ortak sınavlardaki bazı sorulara açılan davalar ve yargı sürecindeki aksamalar nedeniyle YEP sonuçlarının ilanı ertelenmişti” denildi. 
“İPTAL EDİLEN SORUYU TÜM ADAYLARIN DOĞRU CEVAPLADIĞI KABUL EDİLECEK” 
Açıklamanın devamında, “26 Haziran 2015 tarihinde 12. İdare Mahkemesi’nde D Kitapçığı İngilizce 11. Soru (A Kitapçığı 10. soru, B Kitapçığı 1.soru, C Kitapçığı 3.soru ) ile ilgili açılan dava neticesinde, mahkeme bu soruya iptal kararı vermiştir. Danıştay 8. Dairesinin 26.11.2014 tarih ve 2014/2083 esas sayılı kararı doğrultusunda iptal edilen soruyu tüm adayların doğru cevapladığı kabul edilerek İngilizce ders puanları yeniden hesaplanacaktır. Bu karar sonrasında Bakanlığımız, 8’inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı ile Yerleştirmeye Esas Puanları yeniden hesaplayarak, yeni puanları 29.06.2015 Pazartesi günü saat 09.00’da e-okul üzerinden açıklayacaktır” ifadelerine yer verildi. 1.2 milyon öğrencinin katıldığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) yerleştirme esas puanlarının ‘Bilirkişi’ rötarına takıldığı ortaya çıktı. 

Bir velinin sınavda çıkan bir sorunun iptali istemiyle itirazı üzerine 13. İdare Mahkemesi ODTÜ’den bilirkişi belirledi.Ancak bilirkişilerden birinin çocuğu TEOG’a girdiği ve itiraz edilen soruya yanlış cevapladığı ortaya çıktı.  Bilirkişi kararını çocuğun cevapladığı şıkkın doğru olduğu yönünde karar verdi.  

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bilirkişinin tarafsızlığına itiraz edince mahkeme yeni bilirkişi görevlendirdi. Yeni bilirkişi önceki bilirkişiyle arkadaş olduğunu ‘tarafsız olamayacağını’ bildirince mahkeme yeniden bilirkişi aradı.  Bilirkişi arayış süreci uzayınca Mahkeme 40 gün içinde “İvedi Yargılama” zamanı içerisinde kararını veremedi. Mahkeme 29 Haziran’a kadar karar vermezse MEB yerleştirme esas puanları açıklayacak. Mahkemenin bu tarihten sonra verdiği kararı MEB uygulamayabilecek.
 
20'İNCİ SORUYA İTİRAZ EDİLDİ
 
29 Nisan’da gerçekleştirilen TEOG sınavı sonrasında Ankara’dan bir veli 11 Mayıs’ta İngilizce testi A kitapçığındaki 20’nci soru hatalı olduğu için iptal edilmesi talebiyle Ankara 13’üncü İdare Mahkemesi’ne başvurdu.Ancak, eksik belgeleri olduğu için ikinci kez başvuru yapması gerekti. Dava açan veli, eksik belgelerini tamamlayıp 3 Haziran’da yeniden başvuru yaptı. Konuyla ilgili tebligat ise Milli Eğitim Bakanlığı’na 10 Haziran’da ulaştı. 

YERLEŞTİRMEYE ESAS PUANI (YEP) NEDİR?

Yeni sistemde, öğrencilerin sınavla kayıt yaptırılan okullara girebilmeleri için kullanılacak puana Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) denilmektedir. YEP, okul notlarının ağırlıklı ortalaması ve Merkezi Sınav Puanlarının birleştirmesiyle oluşur. Merkezi Sınav Puanı 700’lük sisteme dönüştürülür, 6ncı, 7nci ve 8inci sınıfların Yıl Sonu Başarı Puanları ile toplanarak ikiye bölünür. Kısaca; tüm notları 100 olan bir öğrenci için 300 puan okuldan, merkezi sınavlarda tüm soruları doğru cevaplamışsa 700 puan sınavlardan geliri ve toplam 1000 puan ikiye bölündüğünde Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) 500 olarak bulunur. Sonuç olarak, tüm öğrenciler için YEP puanı 500 üzerinden hesaplanacak ve bu puanın %30’u okuldan, %70’İ merkezi sınavlardan gelecektir.

TEOG TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Yerleştirme işlemleri için yapılan TEOG tercihleri e-okul.meb.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılabilecektir. Tercih yapabilmek için, açılan tercih işlemleri ekranındaki «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» butonu seçilecektir. Tercihler mutlaka herhangi bir okul müdürlüğüne gidilerek elektronik ortamda onaylatılacaktır. Okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan TEOG tercih formunun iki nüsha çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak; bir nüshası okulda saklanacak ve diğer nüshası veliye verilecektir.

TEOG tercihleriyle ilgili herhangi bir düzeltme veya değişiklik yapılmak istenirse, okul müdürlükleri tarafından yapılacak olan elektronik onaylama işleminden önce yapılacaktır. Onaylama işlemi tamamlandıktan sonra herhangi bir düzeltme yapılamayacaktır. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemleri tamamlanmış olacaktır.

Yurt dışından sınava giren öğrencilerden e-okul sistemine kayıtlı olanlar e-okul.meb.gov.tr adresinden tercih yaparak okul müdürlüklerine tercihlerini onaylatacaktır. Tercihlerini okul müdürlüklerine onaylatma imkânı olmayanlar ise Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alan Açık Öğretim Ortaokulu ve Yurt Dışı Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu (Ek 2)’nu doldurup APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile 16 Temmuz 2015 saat 13:00’e kadar Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü-06500 Teknikokullar Yenimahalle/ANKARA adresine gönderecektir. Postada meydana gelecek gecikmeden öğrenci velisi sorumlu olacaktır.

Açık öğretim ortaokulu öğrencileri, Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alan Açık Öğretim Ortaokulu ve Yurt Dışı Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu (Ek 2)’nu doldurup APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile 16 Temmuz 2015 saat 13:00’e kadar Millî eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü-06500 Teknikokullar Yenimahalle/ANKARA adresine gönderecektir. Postada meydana gelecek gecikmeden öğrenci velisi sorumlu olacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...