Tgrt Haber
24 Ağustos 2018 19:01 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:00

24 Ağustos HADİ SORUSU! | Osmanlı'nın ilk başkenti SÖĞÜT Nereye, Hangi ile Bağlıdır?

24 Ağustos HADİ SORUSU! Osmanlı'nın ilk başkenti SÖĞÜT nereye, hangi ile bağlıdır? 24 Ağustos Hadi yarışması ipucuna haberimizden ulaşabilirsiniz. Son zamanların popüler yarışma uygulaması Hadi'nin 24 Ağustos akşam ipucu açıklandı. İpucunda Osmanlı Beyliği'nin ilk başkenti olan Söğüt kasabasını duymuş muydunuz? denildi. Peki Söğüt hangi ile, nereye bağlıdır? İşte detaylar...

24 Ağustos HADİ SORUSU! | Osmanlı'nın ilk başkenti SÖĞÜT Nereye, Hangi ile Bağlıdır?
24 ağustos hadi,hadi ipucu,24 Ağustos Hadi sorusu,Osmanlı&tt2;nın ilk başkenti Söğüt nereye bağlıdır,hadi ipucu 24 ağustos

Bir hadi yarışma sorusuyla karşınızdayız. 24 Ağustos HADİ SORUSU! Osmanlı'nın ilk başkenti SÖĞÜT nereye, hangi ile bağlıdır? 24 Ağustos Hadi yarışması ipucuna haberimizden ulaşabilirsiniz. Son zamanların popüler yarışma uygulaması Hadi'nin 24 Ağustos akşam ipucu açıklandı. İpucunda Osmanlı Beyliği'nin ilk başkenti olan Söğüt kasabasını duymuş muydunuz? denildi. Peki Söğüt hangi ile, nereye bağlıdır? İşte detaylar...

Osmanlı Beyliği'nin ilk başkenti Söğüt nereye, hangi ile bağlıdır? sorusunun cevabı haberimizde. 24 Ağustos Hadi yarışması ipucuna haberimizden ulaşabilirsiniz. Son zamanların popüler yarışma uygulaması Hadi'nin 24 Ağustos akşam ipucu açıklandı. İpucunda Osmanlı Beyliği'nin ilk başkenti olan Söğüt kasabasını duymuş muydunuz? denildi. İşte o sorunun cevabı...

HADİ OSMANLI SÖĞÜT SORUSUNUN CEVABI İÇİN TIKLAYIN

24 Ağustos HADİ SORUSU! | Osmanlı'nın ilk başkenti SÖĞÜT Nereye, Hangi ile Bağlıdır?

Söğüt Adının Menşei

Söğüt’ ün ilk çağlardaki durumu ve ismi hakkında bir bilgiye sahip değiliz. Söğüt’ ün ilk bilinen ismi İTEA’ dır. Bizans dönemindeki ismi ise THEBASİON veya SEBASİYON’ dur. Söğüt 796 veya 797 yıllarında Abbasi Halifesi Harun REŞİT döneminde Müslümanların eline geçmiştir. Arap coğrafya ve tarih kaynaklarında Söğüt BELDET’us SAFSAF şeklinde isimlendirilmiştir. Aynı şekilde Farsça kaynaklarda da HITTA-İ BİD şeklinde anılmıştır. Gerek SAFSAF gerekse BİD kelimeleri söğüt ağacı anlamındadır. Osmanlıca kaynaklarda ve günümüzde bu kelimelerin Türkçe karşılığı olan Söğüdcük, Söğütçük, Söğütlü Saraycık, Söğüd ve Söğüt olarak bilinmektedir.

Osman Gazi’nin Gördüğü Rüya:

Rüyasına göre, Şeyh Edebali'nin koynundan çıkan bir nur, Osman Bey’in koynuna girer. Bu nurun girmesiyle vücudundan bir ağaç çıkar. Ağaç birden dallanıp budaklanarak bir sürü ovaları, dağları ve nehirleri gölgesine alır. Buralardan pek çok insan faydalanır. Şeyh Edebali bu rüyayı dinleyince, "Ertuğrul oğlu Osman, babandan sonra sen bey olacaksın, kızım Malhatun ile evleneceksin. Benden çıkıp sana gelen nur budur, asil ve temiz soyunuzdan pek çok padişahlar gelecek. Onlar milletleri bir çatı altında toplayarak Allah’ın izni ile onların huzur ve saadet içinde yaşamalarını, İslam la şereflenmelerini sağlayacaklardır" diye tabir etmiştir.

Nihayet Ertuğrul Gazi 1281’de vefat edince, aşiretin uluları tarafından Osman Bey beyliğe seçilmiştir. O da babası gibi Selçuklu Sultanına bağlı kalmıştır. Sorkun, Taraklı, Göynük üzerine seferler düzenleyerek topraklarını genişletmiştir. Yarhisar ve Bilecik’i zapt etmiş ve 1299’da İnegöl’ ü fethetmiştir. Bu sırada III. Alaeddin Keykubat’a karşı İlhanlıların başlattığı isyan hareketinde sultanın yanında yer almıştır. Bu yararlılıklarından dolayı ve hem de fethettiği yerlere karşılık Osman Bey’e sancak ve alem verilmiştir. Osman Bey’e verilen bu hediyeler ve hediyelerin kabulü esnasında Küsnük (Kösnük) mevkiinde kös çalınışı, tarihçiler tarafından yeni bir devlet kurmaya doğru atılmış büyük bir adım olduğu kabul edilir.

Aşık Paşa tarihinde rivayet edildiğine göre, Karacahisar alındığında boş kalan evlere Germiyan ilinden ve diğer illerden Müslüman halk buraya yerleştirilir. Pazar kurulur. Halk toplanarak cuma namazı kıldıracak ve aralarındaki anlaşmazlıklara çözüm bulacak bir kadı isterler. Bunun üzerine Osman Bey halkın rızası ile bacanağı Dursun Fakıh’ı imam hatiplik ve kadılık için görevlendirir. Dursun Fakıh 28 Eylül 1299’da Karacahisar’da cuma namazında bağımsız devlet olma anlamına gelen ilk hutbeyi Osman Bey adına okumuştur. Böylelikle, Osmanlı Cihan Devletinin kuruluşunun ilân edildiği kabul edilir.

Söğüt, Bursa’nın fethine kadar Kayı Aşireti’nin (Uç Beyliği olarak) merkezi olmuştur. Söğüt kısada olsa Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olmuştur. Bursa’nın fethi ile birlikte başkent Bursa olmuş, Söğüt ise Sultanönü Sancağı’na bağlı bir nahiye merkezi olmuştur.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...