Tgrt Haber
08 Kasım 2016 17:07 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:12

ABD seçimleri 2016, Oy verme işlemi başladı | ABD seçimleri Son dakika

Amerika'dan son dakika gelen bilgilere göre doğu kıyısındaki bazı eyaletlerde sandıklar açıldı. Clinton mı yoksa Trump mı kazanacak? Açılan sandık sayısı ve diğer detaylar haberimizde...

ABD seçimleri 2016, Oy verme işlemi başladı | ABD seçimleri Son dakika
amerikan seçimleri, abd seçimleri, hillary clinton, trump,

Amerikan seçimleri tüm dünyada merakle bekleniyor, ABD seçimlerini, Hillary Clinton mı yoksa Trump mı kazanacak? ABD’nin 45’inci başkanını belirleyecek oylama yerel saatle 6.00’da (TSİ 14.00) başladı. Ülkenin doğu eyaletlerinde başlayan oy kullanma işlemi için ABD’liler sandıklara gitmeye başladı.
Demokrat aday Hillary Clinton evinin bulunduğu New York’un Chappaqua bölgesinde yerel saatle 08.05’te (TSİ 16.05) oyunu kullandı. Clinton oy verme işlemine eşi Bill Clinton ile birlikte geldi.

ABD'DE KRİTİK SEÇİM

ABD’deki seçimlerde oy kullanacak seçmenler aynı zamanda Kongre’nin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi’nin tümünde 435 sandalye ve 100 üyeli Senato’da da 43 yeni üyeyi seçecekler.

Halen Kongre’nin her iki meclisinde de Cumhuriyetçi Parti çoğunluğu elinde tutuyor.
Temsilciler Meclisi’ndeki Demokrat vekillerin lideri Nancy Pelosi, Kongre seçimlerinde partisinin şansının, Demokrat başkan adayı Hillary Clinton’ın e-postalarıyla ilgili yeni bir soruşturma açılcağı haberiyle zedelendiğini söyledi.
ABD seçimleri 2016, Oy verme işlemi başladı | ABD seçimleri Son dakika

CLİNTON MU TRUMP MI KAZANACAK?

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Clinton’un e-posta mesajlarıyla ilgili olarak yeni bir soruşturma başlattığını Ekim sonunda açıklamış ancak seçime kısa bir süre kala buna gerek kalmadığını duyurmuştu.
Kongre’de Cumhuriyetçilerin hakimiyeti devam ederse Clinton’un başkan olduğunda izleyeceğini açıkladığı gündem engellenebilir.

ABD'DE SAĞLIK YASASI İPTAL OLACAK MI?

Cumhuriyetçiler, Kongre çoğunluğu ile birlikte başkanlığı da adayları Donald Trump’ın zaferiyle ele geçirirlerse, şimdiki Demokrat başkan Barack Obama’nın hayata geçirdiği ve Obamacare olarak bilinen kapsamlı sağlık sigortası yasasının iptali gündeme gelecek. Bu yasa, Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin uzun süredir hedefindeydi.
Demokratlar Senato’da çoğunluğu ele geçirmek için yenilenecek 43 sandalyeden en az beşini alarak şimdiki sayıları olan 44’ü 51’e çıkarmak zorundalar.

Demokratların ise Senato’da 44 üyeleri var ve iki bağımsız üye de onlara destek veriyor.

ANKETLER CLİNTON'I İŞARET EDİYOR

Ülke genelinde yapılan anketler Demokratların yarışı önde tamamlayacağını gösteriyor.
ABD seçimleri 2016, Oy verme işlemi başladı | ABD seçimleri Son dakika

Economist dergisiyle araştırma şirketi YouGov tarafından seçim arifesi akşamında yapılan ankete göre, Clinton yüzde 45 ile Trump'ın dört puan önünde. Liberteryan (Özgürlükçü) Parti adayı Gary Johnson yüzde 5, Yeşil Parti adayı Jill Stein ise yüzde 2 desteğe sahip.

ADAYLAR SON ANA KADAR KAMPANYALARINI SÜRDÜRDÜ

Öte yandan başkan adayları seçim çalışmalarını son dakikaya kadar sürdürdü.

Hillary Clinton dün güne Kuzey Carolina'da yapacağı etkinlikle başladı. Raleigh kentinde seçmenlere seslenen Clinton, daha sonra Michigan eyaletine gitti.

Clinton seçim arifesi gecesini çekişmeli eyaletlerden Pensilvanya'da geçirdi. Philadelphia kentindeki etkinliğinde Clinton'a ABD Başkanı Barack Obama ile eşi Michelle Obama da katılarak destek sundu. Clinton'ı bu son programında eşi eski ABD Başkanı Bill Clinton ile kızı Chelsea Clinton da yalnız bırakmadı.

Cumhuriyetçi aday Donald Trump ise dün seçim kampanyasının en yoğun gününü yaşadı. Toplam beş eyalette çalışmalarda bulunan Trump, ilk önce Florida eyaletindeki kararsız seçmenleri ikna etmek için uğraştı. Cumhuriyetçi aday, daha sonra sırasıyla Kuzey Carolina, Pensilvanya, New Hampshire ve Michigan'daki etkinliklerde seçmenlere son mesajlarını aktardı.

SONUÇLARI NEW YORK'TA İZLEYECEKLER

Bu arada Clinton ve Trump seçim kampanyalarının merkezleri olan New York şehrinde seçim sonuçlarının netleşmesini bekleyecek. İki aday da seçim sonunda, zafer veya yenilgi mesajlarını buradan verecek.

ABD'liler, 9 Kasım sabahına birbirinden farklı iki gelecek vaadinden biriyle uyanacak. Clinton, seçilmesi halinde selefi Obama'nın politikalarını büyük oranda sürdürme vaadinde bulunurken, Trump kampanyası boyunca başta sağlık ve göçmenlik politikaları olmak üzere eğitimden ekonomiye varıncaya kadar mevcut yönetimin politikalarından farklı, hatta zıt görüşleri dile getirdi.

ABD'nin 45'inci başkanı 20 Ocak'ta yemin ederek görevine başlayacak. Başkanların yemin törenleri, ABD Kongresi'nin bahçesinde halka açık törenle yapılıyor.
ABD seçimleri 2016, Oy verme işlemi başladı | ABD seçimleri Son dakika

SEÇİM SONUÇLARI İLK AP'DEN BEKLENİYOR

Sandıkların saat 19.00'da kapanmaya başlayıp eyaletlere göre gece yarısına kadar süreceği seçimlerde, sonuçların hızla netleşmesi bekleniyor.

Kendisini kar amacı gütmeyen haber ortaklığı olarak nitelendiren Associated Press haber ajansı, seçim gecesi 4 binden fazla muhabirle ülke çapında veri toplayacak.

AP'nin seçim akşamı ilk verileri duyurması bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...