Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Temmuz 2021 10:43

ABD'den üçüncü doz Kovid-19 aşı kararı

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), iki doz koronavirüs aşısı olan kişilerin, şu anda takviye bir doza ihtiyaç duymadığını açıkladı. Pfizer/Biontech FDA’ya üçüncü doz izni için başvuruda bulunmuştu.

ABD'den üçüncü doz Kovid-19 aşı kararı
pfizer,biontech,koronavirüs,kovid 19 aşısı,sağlık,dünya

Kovid-19'un ilk kez Hindistan’da ortaya çıkan ve endişe veren Delta varyantına karşı üçüncü doz aşı uygulaması bir süredir dünyanın gündeminde yer alıyor. ABD'den üçüncü doz aşı uygulamasına ilişkin bir karar çıktı. Tam olarak aşılanmış Amerikalıların şu anda üçüncü bir doz aşıya ihtiyaç duymadığını açıklayan Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve ABD Hastalık Önleme Merkezleri tarafından yapılan açıklamada, "Eğer bilim, ek doz aşıya ihtiyaç duyulduğunu gösterirse, her zaman takviye dozlar için hazırız” denildi.

PFIZER, 3. DOZ İÇİN BAŞVURACAĞINI DUYURMUŞTU

Öte yandan ABD'li ilaç firması Pfizer yetkilileri Alman ortağı Biontech ile geliştirdiği koronavirüs aşısıyla ilgili Assoicated Press’e açıklamada bulunmuştu.

Pfizer’dan yapılan açıklamaya göre, şirketin Kovid-19 varyantlarının yayılmasını durdurmak ve salgına bağışıklığı artırmak amacıyla üçüncü doz aşı onayı için FDA’ya izin başvurusu yapacağı kaydedilmişti.

Açıklamada mevcut aşının Delta varyantına karşı güncellendiği belirtildi. İkinci dozdan 12 ay sonra yapılacak olan 3. doz koronavirüs aşısının virüsün yeni varyantlarını engellemede kuvvetli etkisi olacağı ifade edildi.

FDA tarafından 11 Aralık 2020’de Pfizer ile BioNTech'in geliştirdiği BNT162b2 adındaki Kovid-19 aşısına pandemi ile mücadele için “acil kullanım onayı” verilmişti.

DÜNYA GENELİNDE YAPILAN AŞI SAYISI 

Yaklaşık iki yıldır hayatımızda olan virüsün mutasyon geçirmesi sonrası pek çok ülkede üçüncü doz kararı alındı. Dünya genelinde koronavirüse karşı uygulanan aşılar, 3 milyar 290 milyon dozu aştı.

Nüfusa oranla en fazla doz aşı yapılan ülke, her 100 kişiye düşen 158 doz sayısı ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu.

Çin ise toplamda 1 milyar 330 milyon dozla en fazla aşı yapılan ülke oldu. Türkiye ise dünya sıralamasında 8. sırada yer alıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...