Tgrt Haber
30 Kasım 2020 20:52 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:12

Adenovirüs nedir / Adenovirüs belirtileri

Kış aylarının gelmesi ile birlikte çok sayıda salgın hastalık etkisini artırıyor. Sağlıkçılar salgın hastalıklar noktasında vatandaşları uyarıyor. Yaygın olarak gözlerde görülen ve koronavirüs kadar hızla bulaş gösteren adenovirüs uyarılarda üst sıralarda yer alıyor. Peki adenovirüs nedir, adenovirüs nasıl bulaşır, adenovirüs belirtileri nelerdir?

Adenovirüs nedir / Adenovirüs belirtileri
adenovirüs,adenovirüs nedir,adenovirüs ne demek,adenovirüs belirtileri,,adenovirüs tedavisi,,adenovirüs göz damlası,,adenovirüs nasıl bulaşır,,adenovirüs koronavirüs,,adenovirüs kovid,

Adenovirüs hastalığının sık olarak görülmesi ve tıp dünyasından salgın düzeyinde uyarılar gelmesinin ardından vatandaşlar bu hastalıkla ilgili bilgileri araştırmaya başladılar. Adenovirüs nedir, adenovirüs belirtileri nelerdir, adenovirüs nasıl bulaşır gibi soruların cevaplarını haberimizde bir araya getirdik.

ADENOVİRÜS NEDİR?

Çeşitli yaş gruplarında rastlanabilen adenovirüsler, doğada her yerde olabilirler. Adenovirüsler, üst solunum yolları hastalıklarına yol açan bir grup DNA virüsüdür.

ADENOVİRÜS BELİRTİLERİ

Soğuk algınlığı belirtileri gösteren virüs; burun akıntısı, boğaz ağrısı ile de kendini gösterebilir. Konjonktivit, bronşiolit, zatüre, orta kulak enfeksiyonu veya ateş de görülebilir. Boğmaca gibi sert öksürük, göz içi kanlanmalar olabilir. Bazı türleri bağırsakları etkiler ve kramp şeklinde karın ağrılarına ve ishale neden olur. Çok nadiren menenjit ve ensefalite de neden olabilir. İmmün sistemi ciddi olarak baskılanmış çocuklarda ise çok daha ağır seyreder.

ADENOVİRÜS NASIL BULAŞIR?

Havadan solunum yoluyla, gıdalar ile ağızdan ve en çok dış ortama temas sonucu eller yoluyla bulaşır. Dış ortama dayanıklı olan adenovirüsler uzun süre canlı kalır. Ortama elle temas edip daha sonra ellerin ağız, göz, buruna dokundurulması ile virüs bulaşır.

GÖZ DAMLASI ÖNEM TAŞIYOR

Adenovirüsler gözün önünde yer alan ve kornea olarak adlandırılan saydam tabakada görmeyi azaltabilen ve tedavisi oldukça güç lekelenmelere yol açabiliyor. Bu durumun tedavisi bazen aylar hatta yıllar alabilir. Tedavide uzun süreli göz damlası kullanılması gerekiyor. Ayrıca bu hastalığın en az hasarla geçirilmesi ve diğer aile fertlerinin korunması için hasta kişinin erken dönemde antiviral göz damlasına başlaması ve hastaların hastalık hakkında bilgilendirilmesi oldukça önemlidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...