Tgrt Haber
17 Eylül 2020 17:04 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:12

Adnan Menderes kimdir / Adnan Menderes hayat hikayesi

Merhum Başbakan Adnan Menderes, Türk siyasetinde önemli bir iz bırakan siyasetçilerin arasından yer alıyor. Kurucuları arasında yer aldığı Demokrat Parti ile önemli başarılar imza atan Menderes, hayat hikayesi de oldukça merak ediliyor. İşte merhum Menderes hayatı...

Adnan Menderes kimdir / Adnan Menderes hayat hikayesi
Adnan Menderes,,Adnan Menderes kimdir,,Adnan Menderes kaç yılında doğdu,,Adnan Menderes kaç yılında öldü,,Adnan Menderes hayatı,,Adnan Menderes biyografisi,,Adnan Menderes siyasi kariyeri,,Adnan Menderes eğitimi,,Adnan Menderes 27 Mayıs,,Adnan Menderes De

Adnan Menderes, Türkiye Cumhuriyeti'nin siyasi tarihinde önemli bir iz bırakan siyasetçileri arasında yer alıyor.

ADNAN MENDERE KAÇ YILINDA, NEREDE DOĞDU

1899 yılında Aydın'da doğdu. Asıl adı Ali Adnan Ertekin Menderes'tir. Babası İzmirli Katipzade İbrahim Ethem Bey, annesi Aydınlı Hacı Alipaşazadeler'den Tevfika Hanım'dır.Anne ve babasını küçük yaşta kaybetti. O'nu anneannesi büyüttü.

ADNAN MENDERES'İN EĞİTİM HAYATI

Okul hayatına, İzmir İttihat ve Terakki Mektebi'nde başlayan Menderes, eğitimine İzmir Amerikan Koleji'nde devam etti. 1931 yılında CHP Aydın milletvekili seçildikten sonra Ankara Hukuk Fakültesi'ne girerek, 1935 yılında mezun oldu.

Yedek subay eğitimi almasına karşı, Birinci Dünya Savaşı'na sıtma hastalığına yakalandığı için katılamayan Menderes, Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği başarılardan dolayı İstiklal Madalyası almaya değer görüldü.

İzmir'in ünlü ailelerinden, Evliyazade Fatma Berin Hanım ile 1929 yılında evlendi ve Yüksel, Mutlu, Aydın olmak üzere üç oğlu oldu.

DEMOKRAT PARTİ DÖNEMİ VE ADNAN MENDERES'İN BAŞBAKANLIĞI

1945 yılında Celâl Bayar, Fuad Köprülü ve Refik Koraltan ile birlikte üyesi oldukları CHP'den ihraç edilen Menderes, Demokrat Parti'yi kurdu. 1947'de yapılması gereken seçimler CHP tarafından bir yıl öne alındı. 1946 yılında CHP yüzde 85 oy ile seçimi kazandı. Menderes Demokrat Partisi aracılığı ile Kütahya milletvekili olarak tekrar meclise girdi.

'Beyaz Devrim' olarak adlandırılan 1950 seçimlerini DP kazandı. Menderes, 19. Türkiye Hükümeti'ni kurarak başbakanlık görevine başladı. Bu görevini 1960 yılına kadar sürdürdü. Başbakanlığı döneminde Türkiye ekonomisi ortalama yıllık %7.8 oranında büyüdü ve Türkiye'nin GSMH'si Dünya toplamının binde 6.43'ünden, binde 7.52'sine yükseldi.

27 MAYIS 1960 DARBESİ VE YASSIADA YARGILAMALARI

27 Mayıs 1960 tarihinde yapılan askeri darbeyle iktidardan indirildi. Yassıada'ya hapsedildi. Milli Birlik Komitesi tarafından kurulan Yüksek Adalet Divanı'nca idama mahkum edildi. Yassıada tutuklu bulunduğu sırada çeşitli işkencelere maruz kaldı. 17 Eylül 1961 tahinde İmralı'da idam edildi. Ölümünden yıllar sonra 17 Eylül 1990 tarihinde mezarı İstanbul'da yaptırılan anıt mezara nakledildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...