Tgrt Haber
21 May 2014 12:51 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:46

Altın Fiyatları Ne Oldu? Çeyrek Altın Fiyatı Yarım Altın (ALTIN FİYATI)

Altın fiyatları ne olacak? Altın fiyatları nasıl bir çizgi izleyecek... An be an altın fiyatları, çeyrek altın, yarım altın tam altın ne kadar oldu.

Altın Fiyatları Ne Oldu? Çeyrek Altın Fiyatı Yarım Altın (ALTIN FİYATI)
altın fiyatları, altın fiyatı ne durumda, Altın fiyatları bugün kaç lira oldu, Altın fiyatları daha da yükselecek mi, Altın fiyatları düşer mi, Altın fiyatları yorumları, Altın fiyatı ne zaman düşer, Altın fiyatları online internette öğren, Altın fiyatlar

21 Mayıs 2014 Çarşamba Borsa nasıl bir izlenim bırakacak şimdiden merak konusu oldu. Altın Fiyatları bu gün nasıl bir günden oluşturacak? Çeyrek Altın fiyatları ne kadar olacak? Bugünün Altın Fiyatları İle Altın Fiyatları Yorumları ,Altın Fiyatları ne olur? İstanbul Kapalı Çarşı Kuyumcular altın borsanı bugün nasıl seyir alacak? Altın Fiyatları son durum nedir ve Çeyrek altın fiyatları bugün ne kadar olur? Bu sabah saatlerinden itibaren Altın Fiyatları artacakmı yükselecek mi? 

Günün son Altın Fiyat rakamları burda. Altın fiyatları artıyor mu? yoksa düşüyor mu? Günün altın analizi yorumları özeti burda. Altın Fiyatları .  22 ayar 24 ayar altın fiyatları burada Kapalı çarşı altın fiyat listesi çeyrek altın fiyatları ne kadar? 21 Mayıs 24-22 ayar altın fiyatları kapalı çarşı rakamları - 24 Ayar altın fiyat listesi burada. 21 Mayıs 2014 en son altın fiyatları listesi. 21 Mayıs 2014 tam altın ne kadar? 21 Mayıs 2014 yarım altın fiyatı ne kadar? Altın Fiyatları 21 Mayıs 2014 22 ayar 24 ayar altın fiyatları ne kadar oldu Kapalı çarşı altın fiyat listesi çeyrek altın fiyatlar listesi milliyet.com.tr'de altın fiyatları 21 mayıs 2014 (çeyrek altın, yarım altın tam altın fiyatları)

 

Altın, yatırımcının güçlenmekte olan ABD ekonomisinin işaretleri yerine Ukrayna'daki tansiyonu fiyatlamayı seçmesi ile 3 haftanın zirvesine tırmanıyor. Paladyum da 2011 Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyenin yakınında seyrediyor.

Kuyumculuk sektörüne getirilen yasak sonrası bu yıl düğünlerden gelen hasılatta ciddi düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor.

Bu yaz evlenmeyi düşünen binlerce çift telaş içerisinde bir bir eksiklerini tamamlamaya çalışıyor. Tabi bu koşuşturma içerisinde alınan tüm eşyaların ödeme planı da düğünden gelecek takılar hesaba katılarak yapılıyor. Ancak hesaba katılmayan ve 1 Şubat sonrası hayata geçirilen bir uygulama tüm planları bozacak gibi görünüyor.

Düğün sezonunda cirolarını neredeyse ikiye katlayan kuyumcuların, 1 Şubat itibariyle yürürlüğe giren ve taksiti tamamen kaldıran düzenleme sonrası geçen yıla göre satışlarında yüzde 60'lara varan bir düşüş olduğu belirtildi. Tabi yasak sadece kuyumcuları etkilemedi. Taksitle altın alamayan vatandaş da takı tercihinde değişiklik yapmak zorunda kaldı. Birikmiş toplu parası olmayan vatandaş ya alacağı altının gramajını düşürdü, ya da altın takmaktan vazgeçerek takı olayını para ile geçiştirmeye başladı.

 

Altın Fiyatları 21. 05. 2014

 

 AltınAlışSatış%Saat

 Altın (gr)87,7487,82% 0,5816:45

 Bilezik (22 Ayar)79,4184,53% 3,0409:30

 Altın Ons1.2911.292% -0,1209:30

 Has Altın Gram86,6486,71% -0,0309:30

 Altın KG-Dolar41.65041.670% 0,5616:40

 Altın KG-Euro30.35630.375% 0,3716:45

 Cumhuriyet Altını581,91590,71% 1,2816:45

 Tam Altın557,54569,73% 1,0209:30

 Yarım Altın278,77285,74% 1,1709:30

 Çeyrek Altın139,39142,87% 1,1709:30

 Reşat Altını599,52608,58% 1,2816:45

 Kulplu Reşat Altını598,32607,36% 1,2816:45

1 AYDA 200 BİN TL GERİLEDİ

 

Kredi kartına taksit uygulamasının kaldırılmasının ilk etkileri en son alınan verilerde de net bir şekilde görüldü. Bankalar Arası Kart Merkezi'nden alınan verilere göre yasak öncesi kredi kartlarıyla 806 bin liralık altın alışverişi yapılırken, bu rakam 1 Şubat sonrası 1 ayda yüzde 40'a varan gerilemeyle 600 bin liraya kadar düştü. Kuyumcular ise; yasağın kalkmaması halinde bu rakamın düğün sezonu diye tabir edilen Mayıs-Eylül ayları arasında iki katına kadar çıkacağını tahmin ediyor.

 

VATANDAŞIN TAKI TERCİHİ DEĞİŞTİ

 

Öte taraftan yasak sadece kuyumcuları etkilemiyor. Taksit yasağı yüzünden akrabasına dostuna destek olmak için tam altın, bilezik gibi fiyatı 500 TL'den başlayıp 3-5 bin TL'ye kadar çıkabilen takılardan birini alıp takmanın planı yapan vatandaş da tercihinde değişiklik yapmaya başladı.

 

SATIŞLAR YÜZDE 60 DÜŞTÜ

 

İstanbul'un farklı bölgelerindeki kuyumcu esnafı ile yaptığımız görüşmelerde satışlarının büyük bir bölümünün kredi kartları üzerinden gerçekleştiği için satışlarında yüzde 60'lara varan düşüşler yaşandığını belirten sektör temsilcileri vatandaşın takı tercihinde geçen yıla göre çok ciddi bir değişiklik olduğunu da ifade etti.

 

VATANDAŞA BİR ANDA ''2 BİN TL VER'' DİYEMİYORUZ

 

Taksit yasağı getirildikten sonra vatandaşın nakit veremediği için alım gücünün otomatikman düştüğünü dile getiren kuyumcu esnafı, takı işinin keyfe keder bir alım olduğunu o yüzden de vatandaşa bir anda ''2 bin TL ver'' dendiğinde öyle bir parayı kimsenin o an çıkartıp veremediğini ancak taksitle bu rakamın belli bir zaman dilimine eşit bölünmesi halinde alımların gerçekleşebildiğini söyledi.

 

BİLEZİĞİN GRAMI DÜŞTÜ, ÇEYREĞE İLGİ ARTTI

 

Taksit olmamasından kaynaklı gelen müşterilerin de artık daha çok bütçelerini zorlamayan ve gramı düşük altınlara baktığını ifade eden sektör temsilcileri, kendisine düğününde bilezik taktığı için bilezik takmak zorunda hissedenlerin bile gramı en düşük bilezikleri sorup aldıklarını ifade ederken, yasak sonrası en çok talep edilen altın çeşidinin ise gramlık altın ile çeyrek altın olduğunu belirtti.

 

ÇOCUĞUNU EVLENDİRECEK AİLELER KREDİ ÇEKİYOR

 

Yasak hiç şüphesiz ki en çok düğün yapacak aileleri üzdü. Çünkü evlilik arifesinde düğün yapacak ailelerin aldıkları altınların toplam fiyatı 30 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Meblağ bu kadar yüksek olunca aileler de kredi kartına alternatif olarak bankaların ''Evlilik kredisi'' adı altında sundukları kredilere yönelmeye başladı. 60 aya kadar vade seçeneğinin sunulduğu ''Evlilik kredisi''nde 10 bin TL'ye aylık 280 TL gibi bir ödeme planı çıkarılıyor.(haber7)

 

Altın alacaklara analistlerden uyarı

 

Ukrayna-Rusya arasında yaşanan gerginliğin etkisiyle dün son üç haftanın en yüksek seviyesini gören ve 1.300 doların üzerinde dengelenen altının ons fiyatı yatay seyrediyor.

 

Dün güne 1.300 dolar seviyesinden başlayan altının ons fiyatı Rusya ile Ukrayna arasında yükselen tansiyonun güvenli liman varlıklarına yönelik talebi artırmasıyla son üç haftanın en yükseği olan 1.315 dolara kadar çıktı ve bu seviyeyi yukarı yönlü kıramamasının ardından 1.310 dolar seviyelerinde dengelendi.

 

Analistler, Çin'den gelen olumsuz veriler neticesinde Çin'in fiziki altın talebinin zayıflamasına rağmen Ukrayna'daki jeopolitik tansiyonun altın fiyatlarına yukarı yönlü destek olmaya devam ettiğini belirtiyor.

 

Piyasaların hafta boyunca Ukrayna'dan gelecek haberler ile Çin verilerini de dikkatle izlemeyi sürdüreceklerini kaydeden analistler, jeopolitik risklerin her ne kadar yukarı eğilimi desteklese de altında istenilen talebin oluşmadığını dile getiriyor.

 

Bugün öğleden sonra ABD'de açıklanacak dış ticaret verilerinin izleneceğini aktaran analistler, teknik olarak altının ons fiyatında 1.305 dolar seviyesinin destek konumuna geldiğini, yükselişin devamı halinde ise 1.320 doların güçlü direnç konumunda olduğunu tahmin ediyor.

 

İşte piyasaların yeni altını!

 

Nisan ayında yüzde 15,2 oranında değer kazanan nikel S&P GSCI emtia endeksinde en iyi getiriyi sağlayan emtia oldu.

 

Nikel fiyatlarındaki yükselişin ilk nedeni Ocak ayında Endonezya'nın maden ihracatına getirdiği kısıtlamalar. Dünyanın en büyük nikel ihracatcısı Endonezya'nın nikel ve boksit konsantresi ihracatlarını yasaklaması nikelde ralliye neden oldu.

 

Nikeldeki yükselişin ardında yatan diğer bir faktör olan yatırımcıların Rusya'ya yaptırımlarının arzı daha da düşürebileceği endişeleriyle nikel 27 yılın en uzun rallisini gerçekleştirdi.

 

Nikel ihracatçısı Rusya'ya yönelik endişeler nedeniyle RBC'den George Gero, nikelde düşüş beklemiyor. Tüm emtiların Rusya endişelerinden beslendiğini kaydeden Gero, bu nedenle fiyatların yukarı gideceğini savunuyor. Nikelde kısa süreli kar realizasyonu görülebileceğini bildiren Gero, fakat satmaya az istekli kişi olacağı görüşünü savunuyor.

 

Altın haftalık kayba ilerliyor

 

Altın, FED'in varlık alımında azaltıma devam ettiğini açıklamasının ardından haftayı kayıpla kapatmaya hazırlanıyor

 

Altın, Fed'in teşvikleri azaltmaya devam etmesi, ABD'deki toparlanma işaretleri ve ETF'lerdeki altın varlıklarının beş yılın en düşüğe gerilemesi ile, haftalık düşüşe hazırlanıyor.

 

Amerikan Merkez Bankası Fed, 30 Nisan tarihinde biten aylık Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, varlık alım programında 10 milyar dolarlık azaltıma giderek programı 45 milyar dolara indirdi. Fed, önceki 3 toplantısında da alımları 10'ar milyar dolar azaltmıştı. ABD'de Nisan ayında imlalat artış gösterirken tüketici harcamaları ise Ağustos 2009'dan bu yana en dik yükselişe işaret etti. Tarım dışı istihdam verisinin ise bugün açıklanması bekleniyor.

 

Numis Securities Ltd. analistlerinden Cailey Barker, "Altın FOMC açıklamalarının etkilerini yaşamaya devam ediyor" dedi.

 

Spot altının onsu büyük bir değişiklik yaşamayarak Londra'da yerel saat ile 10:28'de 1,284.20 dolardan işlem gördü. Fiyatlar bu haftayı yüzde 1.5 düşüşle tamamlamaya hazırlanıyor. Haziran vadeli altın kontratları ise New York Comex'te yatay seviyelerde ons başına 1,284 dolardan fiyatlanıyor. Tüm kontratlarda işlem hacmi son 100 gün ortalamasının yüzde 64 altında seyretti.

 

Altın destekli en büyük ETF olan SPDR Gold Trust'taki altın varlıklarından çıkışlar, geçtiğimiz ay 25.1 ton ile 19.9 tonluk artışın üzerinde gerçekleşti.

 

Bloomberg anketine katılan 94 ekonomistin tahmin medyanına göre, ABD'de tarım dışı istihdamın Nisan ayında 218,000 arttığı tahmin ediliyor. ABD'de istihdam Mart'ta 192,000 artış göstermişti. Yine tahmin medyanına göre, ülkede işsizlik oranının ise yüzde 6.6'a gerilediği öngörülüyor.

 

Altın, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin tırmanması ile oluşan endişelerin, güvenli varlıklara talepleri artırması ile, 2014 yılında yüzde 6.9 yukarıda seyrediyor.

 

Spot gümüş yüzde 0.6 artarak Londra'da ons başına 19.148 dolara yükseldi. Fiyatlar bu hafta genelinde yüzde 3 gerileyerek, 21 Mart'tan bu yana en büyük düşüşü kaydediyor.

 

Paladyumun onsu dün 819 dolar ile 2011'den bu yana en yükseğe dokunurken, bugün 814 dolarda ve üst üste ikinci haftalık kazanca hazırlanıyor. Platinin onsu ise büyük bir değişiklik yaşamayarak 1,424.03 dolarda.

 

Altın analiz

 

Haftayı 1300$ üstünde kapatabilmesi halinde önümüzdeki hafta 1315-1330 bandına doğru hareket yaşanabilir fakat 1275$/ons seviyesinin altında olacak kapanışlar ise 1250$ desteğini gündeme getirebilir.

 

İntegral Menkul Tarafından Hazırlanan Altın Fiyatları Raporu:

 

Altın Mart ayında 1392$/ons seviyesini gördükten sonra satışların etkili olduğu Altın hafta başında tekrar kısa vadeli trend direnci ve 200 günlük ortalamalarının kesiştiği 1300$ denemesi yaptı fakat üstünde kalamadı. Bugün açıklanacak ABD İstihdam verisi sonrası piyasada hareketlilik artabilir.

 

Haftayı 1300$ üstünde kapatabilmesi halinde önümüzdeki hafta 1315-1330 bandına doğru hareket yaşanabilir fakat 1275$/ons seviyesinin altında olacak kapanışlar ise 1250$ desteğini gündeme getirebilir. Direnç : 1290-1300-1320 Destek : 1275-1265-1250"

 

Altın alacaklar dikkat!

 

Ukrayna'da gerilimin tırmanmasıyla güvenli liman arayışına geçen yatırımcılar altının 1300 dolar sınırının üzerine taşıdı.

 

Altının fiyatı hisse senedi piyasalarındaki düşüş ve güvenli liman arayışını artıran Ukrayna'daki gerilimin etkisiyle bir buçuk haftanın en yüksek seviyesini görerek bugün ons başına 1,300 dolar seviyesini aştı. İşlemciler ise değer artışlarının kısa süreli olabileceği uyarısında bulunarak, altına dayalı fonlardan çıkışın durakladığına, ancak henüz tersine dönmediğine dikkat çekiyorlar.

 

KAPALIÇARŞI'DA SON DURUM!

 

Altının yeniden 1300 doları aşması Kapalıçarşı'da çeyrek altın fiyatının cuma günü kapanışına göre 1 lira artmasına neden oldu.

 

Altın analiz

 

Gün içinde 1285-1292 bandına takılı kalan fiyatların buradaki yatay seyri, yatay işlem stratejisi ile izlenebilir.

 

İntegral Menkul Tarafından Hazırlanan Altın Fiyatları Raporu:

 

Altın fiyatları, geçtiğimiz hafta Paskalya'dan itibaren, hacimsiz hareketlerine gün içinde de devam ederken, kısmi yükselişler görülse de 1292 bölgesini geçemediğini gördük. Talep açısından çok güçlü görülmeyen Altın fiyatlarında, yeni bir siyasi gerginlik olmadığı müddetçe yükselişlerinin desteklenmediğini görmekteyiz.

 

ABD tarafında ise geçtiğimiz haftadan bu yana açıklanan başta majör ve bileşen verilere bakıldığında, verilerin olumlu akışının sürdüğünü görüyoruz. ABD verilerinin olumlu gelmesi altın fiyatları açısından aşağı yönde baskı oluşturuyor.

 

Fiziki Altın talebinin az da olsa var olduğunu gördüğümüz fiyatlarda 1 ve 3 aylık GOFO oranlarının eksi bölgede olduğunu görüyoruz. Ancak kontrat bazında Long pozisyonların hedge ve hedge olmayan fonlarda kapatılmaya başlanması, yükselişlerinin devamını getirememesinin en büyük etmeni. ABD'de işlem gören SPDR Altın fonları da değer kayıplarına devam ediyor. Dolayısıyla, Altın talebinin şu sıra zayıf seyrini görüyoruz.

 

Tekniksel olarak incelediğimizde ise 1282 seviyelerine kadar gerileyen fiyatların kısmen de olsa buradan 2.defadır destek alıyor olmasına dikkat edilmelidir. Gün içinde 1285-1292 bandına takılı kalan fiyatların buradaki yatay seyri, yatay işlem stratejisi ile izlenebilir. Son günlerde görülen 1283/1293 seviyeleri arası aynı zamanda üssel Bollinger alt ve orta bandına denk gelmekte olup, Orta bandın yani 1293 seviyesinin kırılmasının ardından üst banda doğru 1300 bölgesine dikkat edilmelidir.

 

Altın, Ukrayna'dan besleniyor

 

Ukrayna üzerinden yükselen tansiyondan beslenen altın, 1 haftadan fazlasının yükseğinden alıcı buluyor

 

Ukranya krizi gittikçe kötüleşerek güvenli liman ihtiyacını körüklerken bir haftadan fazlasının yüksek seviyesinden alıcı bulan altın ise aylık kazanca hazırlanıyor. ETF'deki altın varlıkları ise üst üste 4 gündür pek fazla değişim göstermiyor.

 

Spot altının onsu yüzde 0.3'lük artışla 16 Nisan tarihinden bu yana en yüksek seviye olan 1,306.59 dolara yükselmesinin ardından Sinagpaur saati ile 09.20'de 1,305.95 dolardan alıcı buldu. Bloomberg veri tabanına göre Mart ayında yüzde 3.2 gerilemiş olan altın fiyatları bu ay ise yüzde 1.7 yukarıda seyrediyor.

 

Altın, geçtiğimiz yıl son 30 yılın en kötü yıllık performasını sergilemesinin ardından bu yıl yüzde 8.7 yukarıda seyrediyor. Altının sergilediği performansta Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginliğin yatrımcıyı güvenli liman arayışına yönlendirmiş olmasının etkisi de mevcut.

 

Yetkili ağızlardan öğrenilen bildirime göre ABD ve Avrupa Birliği, Rus şirketlere ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın isimlere yeni yaptırımlar dayatacaklar.

 

Nanhua Futures Co analisti Xia Yingying konuyla ilgili, "Ukrayna krizi fiyatlara yöne vermeye devam ediyor fakat 1,300 doların üstünde alım iştahı olmayacaktır. Altının bu seviyeden yukarı çıktığını görmek zor. SPDR'daki altın varlıkları hala daha sabit ve bu yılın yaklaşık en düşük seviyesinde seyrediyor." yorumunda bulundu.

 

Altın, 2013 yılında Amerikan Merkez Bankası Fed'in dünyanın en büyük ekonomilerinin toparlandığı gerekçesi ile varlık alım programını azaltacağı beklentilerinden dolayı 12 yıllık kazanç serisini kırarak yüzde 28 kayıp vermişti. 29 - 30 Nisan tarihlerindeki toplantıya hazırlanan Amerikan Merkez, son 3 toplantıda varlık alımında azaltım kararı açıklamıştı.

 

Altın Nedir?

 

Parlak sarı, yoğun ve çok sünek, havadan, sudan etkilenmeyen ve ticari değeri çok yüksek metal. Kimyasal elemen olarak simgesi Au’dur ve Latince “aurum”un kısaltmasıdır. Mücevhercilikte ve altın para basımında kullanılan altın alaşımlarının ayarları ülkeden ülkeye değişmektedir.

 

Türkiye’de iç piyasaya sürülen mücevherler 22, 18 ve 14 ayarlık altın alaşımlarından yapılır. Ayar, bir gram alaşımda bulunan altın miktarıyla belirlenir. 24 ayar altın; arı ya da saf altındır ve 1000 milyemdir (miligramdır). 22 ayarda gram başına 916 milyem (mg), 18 ayarda 750 milyem, 14 ayarda 583 milyem altın bulunur. Özellikle dışsatım amacıyla kullanılan 21 ayarda ise, 875 milyem altın bulunur. 18 ayarlık altın alaşımları gümüş ve bakır miktarlarına göre ayrımlı renkler alır: % 25 gümüş yeşil altını, % 12.5 gümüş ve % 12.5 bakır sarı altını, % 0.6 gümüş ve % 19 bakır pembe altını, % 25 bakır kırmızı altını oluşturur. Kuyumculuk neolitik çağda doğmuştur. Arkeologların Ur’da, Truva’da , Mykenai’de buldukları mücevher ve heykelcikler o çağa aittir. Altın o çağlardan günümüze kadar önemini yitirmeden gelmiş bir kıymetli madendir ve değer ölçüsü birimlerinden biridir.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...