Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 Kasım 2014 11:15 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:46

Altını olanlar dikkat

Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Umut Halaç, 'Kısa ve orta vadede altın tercihinden uzak durulmalı' dedi.

Altını olanlar dikkat
altın fiyatları, altın yatırım, altın haberleri,

Doç. Dr. Halaç, yaptığı açıklamada, son dönemde yaşanan gelişmelerin yatırım tercihlerinin yeniden gözden geçirilmesi ihtiyacını ortaya koyduğunu belirtti. Borsadaki belirsizliğin devam ettiğini, yukarı gitmesi için bazı itici motivasyonlara ihtiyacı bulunduğu görüşünü savunan Halaç, "Yatırımcılar, yıl sonuna kadar, olabildiğince likit varlıklarda kalsınlar. Lira bazında faiz oranları tatmin edici oranlarda olmadığı için yıl sonuna kadar dolar faiz oranlarına yönelmek faydalı olacaktır. Kısa ve orta vadede altın tercihinden de uzak durulmalı. Dalgalanmalar belirsizliği arttırdığı için dolar ile borçlanmamak gerekir" önerilerinde bulundu.
Altındaki belirsizliğin sürdüğünü ve fiyatlarının gevşemeye devam edeceğini tahmin ettiğini bildiren Halaç, kısa ve orta vadede altın tercihinden uzak durulması gerektiğini savundu.
Umut Halaç, Amerikan ekonomisinin yavaş da olsa toparlanmaya devam etmesine dikkati çekerek, "Bu durum doları gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında güçlendiriyor ve değerini yükseltiyor" uyarısında bulundu.
Brent petrol fiyatının 78 doların altına gerilediğini bu rakamın son 4 yılın en düşük düzeyi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Halaç, şu görüşleri aktardı:
"Bu durum bize açıkça göstermektedir ki petrol fiyatlarındaki gevşeme beklentileri yıl sonuna kadar devam edecek. Türkiye, komşu ülkelerindeki sorunlar nedeniyle beklenen dış ticaret performansını gösterememesine rağmen, düşen petrol fiyatlarından yararlanacaktır. Düşen petrol fiyatları, cari açığı göreceli olarak azaltacaktır bu da sadece cari açığa yansıyan enerji faturasının hafiflemesinden kaynaklanmaktadır."
Merkez Bankası'nın 2015'in ilk üç ayında faiz indirimine gidebileceğini belirten Doç. Dr. Halaç, şöyle devam etti:
"Bu faiz indirimini siyasi iradenin isteğine ve petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlamaya çalışanlar çıkacaktır ama aslında durum öyle değil. Tabii ki cari açıktaki azalma, Merkez Bankası'nın elini güçlendirecek. Merkez Bankası, siyasi isteğe rağmen faiz indiriminin enflasyonu oluşturan koşulların ortadan kalkmadan yapılmayacağını belirtti. Gelecek yılın ilk üç ayındaki enflasyonda gevşeme ile faiz indiriminin de gerçekleşeceği açıkça ortada."(Haber7)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...