Tgrt Haber
30 Aralık 2014 15:22 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:17

Asgari ücret ne kadar oldu? (Kaç lira zam geldi)

Türkiye'de 5 milyon işçinin gözü kulağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından organize edilen toplantıdaydı. Bakan Faruk Çelik asgari ücret zammını açıkladı, işte yeni asgari ücret... (Asgari ücret Türkiye’de ilk kez nasıl ortaya çıktı)

Asgari ücret ne kadar oldu? (Kaç lira zam geldi)
asgari ücret, asgari ücret 2015, asgari ücret ne kadar, asgari ücret ne kadar oldu, Asgari Ücret oranları, Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücret zam, asgari ücret zam geldi mi, asgari ücret zam oranları

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2015 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek için son toplantısını yaptı. Bir önceki toplantıda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bir işçinin geçimi için gereken aylık tutarın bin 424 lira 70 kuruş olarak açıklamıştı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) asgari ücretin bin 800 lira, Türk-İş ise TÜİK'in verisinin pazarlıkta temel alınmasını istemişti. Yıllık enflasyonun da yüzde 9 seviyelerinde olması bekleniyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yeni asgari ücretin 2015 yılının ilk 6 ayı için 949 TL, ikinci 6 ay için 1000 TL olacağını açıkladı. Bakan Çelik, asgari ücretin 2015 yılı ilk yarısı için aylık brüt 1202 TL, ikinci yarısı için 1274 TL'ye yükseltildiğini belirterek, aylık net asgari ücretin ise 2015 yılının ilk 6 ayı için 949 TL, ikinci 6 ay için 1000 TL olarak belirlendiğini bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2015 için belirlediği asgari ücreti açıkladı. Buna göre, asgari ücret bekar işçi için 2015'in ilk yarısı brüt bin 202 TL, net 949 TL, ikinci altı ay için brüt bin 274 TL, net bin TL'ye yükseltildi.

Bakan Çelik asgari ücret komisyonu kararlarını açıkladı. Buna göre asgari ücret 2015’in ilk 6 ayı için net 949 TL, ikinci altı ay için ise net bin TL oldu. Böylece yılın ilk altı ayı için yüzde 6, ikinci altı ay için de yüzde 6'lık artış yapıldı.

Bakan Çelik “Bekar çalışanın maaşı 891 TL'ye yükselmiştir. 3 çocuklu asgari ücretliden gelir vergisi alınmayacaktır. 4 toplantının sonucunda, asgari ücret bekar işçi için ilk 6 ay brüt bin 202 TL, net 949 TL oldu. İkinci altı ay için brüt bin 274 TL, net bin TL oldu” ifadelerini kullandı.

Ekonomi konuşulan her ortamda asgari ücret konusu geçer.  Çoğunlukla asgari ücrete yapılan zamdan bahsedilir. Peki, nedir bu asgari ücret?

Asgari sözcüğünün kelime anlamı en düşük demektir. Bu bağlamda asgari ücret de işverenin, işçiye ödemek zorunda olduğu en düşük ücrete denir. Asgari ücretin tespitinde, işçinin, asgari ölçüler içinde insan haysiyetine yaraşır şekilde yaşama ve çalışma imkânı göz önünde bulundurulur. Asgari ücretin altında ücret belirlenmesi mümkün değildir. Bir başka ifade ile asgari ücret, işçi ve işverenin aralarındaki sözleşme özgürlüğünü kısıtlayan bir kayıtlamadır.

Asgari ücret başlıca, emek arzının, emek talebinden fazla ve böylece emek fazlası olan gelişmemiş ülkelerde, teşkilatlanmamış ve düşük ücretli emekçi kitlesini korumak amacındadır. Milletlerarası Çalışma Teşkilatı’nın (ILO) tavsiyeleri ile birçok ülke tarafından uygulanmaktadır.

ASGARİ ÜCRET TÜRKİYE’DE İLK KEZ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Türkiye’de asgari ücret uygulaması 1036 sayılı İş Kanunu (1951) ile başlamıştır. Ne var ki, 1967 yılına kadar mahalli komisyonlar aracılığı ile yapılan tespitler başarılı olamamış ve bütün işçilerin asgari ücretten faydalanmaları temin edilememiştir.

1967 yılından bu yana (931 sayılı İş Kanunu ile) asgari ücretler, işçi-işveren ve hükümet temsilcilerinin katıldığı merkezi bir komisyon tarafından bütün işçileri kapsayacak bir biçimde iki yılda bir kararlaştırılmaktadır.

Çıraklar ve tarım işçileri için ayrı ücret tespiti yoluna gidilmektedir. Tespit yapılırken işçinin başlıca fizyolojik ihtiyaçları ve fiyat listeleri dikkate alınmaktadır.

1982 Anayasası’nın ücrette adalet başlığını taşıyan 55. Maddesi, asgari ücretin tespitinde ülkenin ekonomik ve sosyal durumunun göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etmektedir.(Hürriyet)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...