Tgrt Haber
29 Ekim 2020 12:08 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:12

Aspirin nedir / Aspirin ne için kullanılır / Aspirinin koronavirüs tedavisinde kullanımı

Ağrı kesici olarak bilinen ve dünyada en yaygın kullanılan ilaçlardan biri olan aspirin, sağlık süreçlerinde pek çok tedavide kullanım alanına sahip. Aspirin temel tedavi yöntemiyle beraber, birçok tedavide alternatif bir ilaç olarak da kullanılıyor. Yakın zamanda elde edilen bilgilere göre, aspirin korona virüs tedavisinin de bir parçası olmuş durumda. Peki aspirin nedir, aspirin ne işe yarar, aspirinin içeriği nedir, aspirin korona virüs tedavisinde işe yarar mı? Önemli bilgiler haberimizde...

Aspirin nedir / Aspirin ne için kullanılır / Aspirinin koronavirüs tedavisinde kullanımı
Aspirin nedir,aspirin ne işe yarar,aspirin içeriği,aspirinin faydaları,aspirin korona virüs,aspirin koronavirüs,aspirin korona virüs tedavisi,aspirin,aspirinin içeriği

Orta şiddetli ağrıları kesme amacıyla yaygın olarak kullanılmakla beraber, birçok hastalığın tedavisinde alternatif ilaç olarak kullanılan aspirinin faydaları oldukça fazla. Elde edilen son bulgulara göre korona virüs tedavisinde de kullanılan aspirinle ilgili önemli bilgiler haberimizde...

ASPİRİN NEDİR

Aspirin yüksek dozlarda (300 mg ve üzeri) ağrı kesici, ateş düşürücü ve antienflamatuar (yangı giderici) özellik gösterir. Kısa süreli olarak baş ve diş ağrısı gibi genel ağrı tedavisinde, ateş düşürmede ve yangı giderici olarak kullanılır. Uzun süreli düşük dozlarda (75 mg) kan sulandırmak için kullanılır.

ASPİRİN İÇERİĞİ NEDİR

Aspirin, asetilsalisilik asit adlı etkin maddeyi içeren ağrı kesici, ateş düşürücü, yangı (iltihap) giderici etkilere sahip bir ilaçtır. Her tablet etkin madde olarak 500 mg asetilsalisilik asit içerir. Aspirin, 20 tabletlik ambalajlarda sunulur.

ASPİRİNİN FAYDALARI

Ağrı kesici ve ateş düşürücüdür

Her türlü ağrıyı keser. İyi bir ağrı kesici olup özellikle baş ağrısına iyi gelir. Benzer özellikle yine ateş düşürücü olmasından dolayı rahatlıkla kullanılabilir.

Kalp krizi ve felç riskini ortadan kaldırır

Kalp krizi ve felç gibi ciddi hastalıkların etkilerini ortadan kaldırır ya da önler.

Saç ve cilt bakımında kullanılır

Özellikle kadınların tercih ettiği saç ve cilt bakımı açısından oldukça faydalıdır. Ciltteki sivilceleri gider, saçlara parlaklık ve hacim verir. Saçlardaki kepeklenmeyi önler.

Adet söktürücüdür

Aspirinin faydaları arasında adet söktürücü özelliği de bulunur. Adet sancıları için de yeterli kullanımda etkisi görülecektir.

Güneş yanıklarına birebir

Güneş yanıklarının sebep olduğu kızarıklık ve ağrılar için özellikle denizden çıkıldığında bir tane aspirin içilmesi kişiye iyi gelecektir.

Kısırlık tedavisinde etkili

Yumurtalıklarda kan dolaşımını arttırdığı için kadınların kısırlık tedavisinde oldukça etkilidir.

Boğaz ağrısına iyi gelir

Her türlü ağrıyı gideren aspirinin faydaları arasında özellikle boğaz ağrısını giderme konusunda oldukça etkilidir.

Kan sulandırıcıdır

Kan sulandırıcı özelliği bulunduğundan kanın pıhtılaşmasını engeller.

Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına mani olur

Hafıza problemi olarak bilinen çok ciddi hastalıklardan olan Alzheimer hastalığına iyi gelir, beyni çalıştırır ve hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda Parkinson hastalığına da iyi gelmektedir. Zaman ilerledikçe ciddileşen bu hastalığın tedavisi kolay olmayabilir.

Kanser önleyici etkisi vardır

Özellikle meme ve kolon kanseri gibi hastalıklara yakalanmayı önleme etkisi vardır.

Kıyafetlerdeki lekelerden kurtulmayı sağlar

Birkaç aspirini ezip bir bardak su ile karıştırıp kıyafetlerdeki lekeli bölgeye sürüldüğünde oradaki lekeyi götürecektir. Bu leke üzerinde birkaç saat aspirin bekletmek kalıcı çözüm getirir.

Arı sokmalarına iyi gelir

Arı sokmaları kimi zaman tehlikeli olabiliyor. Bu bakımdan birkaç aspirini ezip su ile macun kıvamına getirip arı sokulan bölgeye sürüldüğünde kişinin acısını, ağrısını ve şişliğini alacaktır.

Kesilmiş çiçeklerin uzun süre taze kalmasını sağlar

Çiçeklerin ömrünü uzatan aspirin aynı zamanda kaliteli büyümesine de sebep olur.

ASPİRİN KORONA VİRÜS TEDAVİSİNDE KULLANIMI

ABD’li bilim insanları tarafından yapılan yeni bir çalışma, erişimi kolay ve ucuz Aspirin ilacının hastanede yatan yeni tip corona virüs (Covid-19) hastalarının ölüm riskini yaklaşık yüzde 50 oranında azalttığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, kan sulandırıcı etkisi bulunan ilacın, Covid-19 ölümlerin ana nedenlerinden biri olan kan pıhtılaşmasını engellediğini söyledi.

Araştırmacılar, yapıkları çalışma kapsamında 412 Covid-19 hastasını inceledi. Hastaların dörtte birine hastaneye yatırılışlarının ilk günürden itibaren günlük olarak 80 miligram aspirin verildi.

“Anesthesia and Analgesia” adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın sonuçlarında, aspirin verilen hastaların diğerlerine oranla yüzde 43 oranında daha az yoğun bakıma alındığı ve  yüzde 40 oranında daha az ventilatöre ihtiyaç duyduğu belirtildi.

Bununla birlikte, bilim insanları aspirin alan hastaların ölüm riskinin, almayanlara göre yüzde 47 oranında azalttığını söyledi. 

Araştırmanın yazarı Doktor Jonathan Chow, “Çalışmamızın sonuçlarını doğrulamak için bir klinik deneme gerçekleştireceğiz. Bulgularımızın doğrulanması halinde aspirin, dünya genelinde Covid-19’a karşı kullanılan en etkin ilaca dönüşebilir” ifadelerini kullandı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...