Tgrt Haber
28 Eylül 2021 17:19

Batı Roma İmparatorluğu'nun en büyük hazinelerinden birini amatör dalgıçlar buldu

Batı Roma İmparatorluğu'nun en büyük hazinelerinden biri olan altın sikke koleksiyonu, amatör dalgıçlar tarafından bulundu. İki amatör dalgıcın İspanya kıyılarında yüzerken buldukları bin 500 yıllık hazinenin Xàbia'daki Blasco Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde sergileneceği öğrenildi.

Batı Roma İmparatorluğu'nun en büyük hazinelerinden birini amatör dalgıçlar buldu
batı roma imparatorluğu,,altın,,hazine,,dalgıç,

İspanya'da amatör şekilde dalış yapan iki kişi, Roma İmparatorluğu'nun en büyük altın sikke koleksiyonlarından birisini keşfederek tarihe ışık tuttu. Çil çil altınların yer aldığı bin 500 yıllık koleksiyondaki paralar incelemeye alındı.

Büyük bir altın sikke yığınından oluşan, Luis Lens Pardo ve César Gimeno Alcalá isimli dalgıçların,  Akdeniz’in sahil kasabalarından Xàbia'da aileleriyle tatil yaparken buldukları hazine, görenleri kendisine hayran bıraktı. Denizlerde çöp toplamak için serbest dalış yapmaya karar veren iki amatör dalgıç, Portitxol Körfezi'nin dibinde hazinenin parıltısını görerek buraya yönelince bin 500 yıllık hazineyi keşfetti.

PARALARI TEMİZLEYİP DENİZ SUYUYLA MUHAFAZA ETTİLER

Independent'in haberine göre, yerel basına konuşan Lens Pardo, buldukları hazineden 8 altın parayı kıyıya çıkardıklarını aktardı. Paraları önce biraz temizlediklerini ve biraz deniz suyuyla birlikte bir cam kavanoza koyduklarını söyleyen dalgıçların buluntuyu yetkililere bildirmesinin ardından Soler Blasco Arkeoloji ve Etnoloji Müzesi’nden bir arkeolog ekibi, hazinenin tamamını çıkarmak için harekete geçti.

ÇÖKÜŞ DÖNEMİNE AİT

Kazı çalışmalarında 53 altın sikkeden oluşan büyük bir hazinenin keşfedildiği belirlenirken her bir sikkenin ağırlığı, 4,5 gram ölçüldü. Sikkelerin, Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşte olduğu M.S. 364 ve 408 yılları arasında tarihlendiği ifade edildi.

Sikkeler çok iyi korunduğu için arkeologlar, üzerlerindeki yazıları çözümleyerek tasvir edilen Roma imparatorlarını belirledi. I. Valentinian adına üç sikke, II. Valentinian adına 7 sikke, I. Theodosius adına 15 sikke, Arcadius adına 17 sikke, Honorius adına da 10 sikke tespit edildi. Sikkelerden birinde hangi imparatorun tasvir edildiği ise henüz anlaşılamadı.

Batı Roma İmparatorluğu'nun en büyük hazinelerinden birini amatör dalgıçlar buldu

KURŞUN SANDIKTA SAKLANDIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

Buluntular arasında ayrıca, bakırdan yapılmış üç çivi ve kurşun kalıntılarının yer aldığı görülürken arkeologlar bunların, altınları koruyan sandığın parçaları olduğunu düşünüyor.

'BİLEREK SAKLANMIŞ OLABİLİR'

Arkeolog ekibinin lideri Jaime Molina Vidal, buluntuların aynı zamanda bir bilgi hazinesi olduğunu ve Batı Roma İmparatorluğu'nun son aşamasına ışık tutabileceğini söyledi. Uzmanlar bu altınların, Batı Roma İmparatorluğu'nun son döneminde yaşanan şiddetli güç mücadeleleri sırasında bilerek saklanmış olabileceğini kaydetti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...