Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Nisan 2014 11:14 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:19

Burhan Kuzu kapat diyor, AYM Twitter'da hesap açıyor

Twitter'ın engellenmesinin "temel insan haklarına aykırı" olduğuna hükmeden, bu nedenle hükümetle gerginlik yaşayan Anayasa Mahkemesi, Twitter hesabı açtı.

Burhan Kuzu kapat diyor, AYM Twitter'da hesap açıyor
Twitter, burhan kuzu, aym, twitter hesap, hükümet, gerginlik, anayasa mahkemesi

Böylelikle hükümetin Twitter’ın kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş olmasının anayasal olarak bir hükmü olmadığını kurumsal bir tepki olarak görmüş olduk. Bunca zamandır Twitter hesabı açmamış mahkemenin şimdi bir hesabı olması elbette ki manidardır.
Ve kapaktır da. Anayasaya aykırı yasalar çıkarıp, kararlar alan hükümet bunun devam edeceğini mi sanıyordu? Elbette ki bir yerde duracaktı. Ancak “durmak yok, yola devam” inadını bir kararlılıkmış gibi gösteren iktidar, “Anayasa Mahkemesi bize uymuyorsa, biz Anayasayı kendimize uydururuz” demek üzere… İktidar kanadından yapılan açıklamalar, özellikle AYM’nin Adalet Bakanı’na verilen olağanüstü HSYK yetkilerini iptal etmesinden dolayı rahatsızlığını içeriyor. Ve bunun için de anayasa değişikliği işaret ediliyor. İleri demokrasi dediklerinin seçilmiş olanın her şeyin üstünde olduğu anlayışından ibaret olduğunu düşündüğünüzde hiç de yanlış bir hareket değil bu. Yapabilecekleri bu algı içinde en doğru şey de buydu.

Eğer biz evrensel bir demokrasi kavramını konuşacaksak aslında yapılan bir diktatörlük kurmak… Hem de parlamenter demokratik bir diktatörlük… Kulağa çelişkili geliyor değil mi? Bana tutarlı tek bir yan gösteriniz. Her yetkiyi üzerinde toplayarak ülkeye demokrasi getireceğini söyleyen iktidarın çelişkileri saymakla bitmez.

AYM anayasaya uyuyor. İktidar ise kendi yasasına… İktidar da AYM’nin de uyacağı bir anayasayı yazacak. Hem de görülmemiş biçimde kendine yontacağı yeni anayasayla ‘toplumsal mutabakatı’ da sağlayarak. Olmadı şunu söyler. “Bu millet zaten bana anayasayı istediğim gibi değiştirme yetkisi verdi. Size mi soracağız?”

Sonuçta her yolu meşrulaştırma hükümetin varoluş sebebi…

HSYK’ya yapılan müdahalenin amacı zaten zaman kazanmaktı. Ve kazanıldı da. 30 Mart’ı milat olarak almış bir iktidar… Ancak bu kazanım pek bir anlam ifade etmiyor. Milletin oyunu alarak aklandıklarını sananların bu hesabı er ya da geç bir yerlerden dönecekti. İktidara sorarsan HSYK’da görevden alınanların göreve geri gelmesi mümkün değil… Ama bana sorarsanız bu konuda da bir kapak hazırlığı var. Ve 17 Aralık yeniden tüm gerçekliğiyle canlanacak.

İnsanlar da soruyor elbette. “Zamanlaması manidar” diyor. “Seçimle deviremediler. Bu yolla devirmeye çalışıyorlar” diyor. Bunu söyleyenlerin hangi mantıkla hareket ettiğini çok iyi biliyorum ve anlıyorum. Ancak bu kaçışın, saldırganlığın hiç mi manidarlığı yok?

Sonuç olarak iktidar Twitter’a düşmanlığını haykırırken AYM Twitter hesabı açıyorsa, epey zamandır tanık olmadığımız bir yüksek yargı-hükümet gerginliği dönemine giriyoruz demektir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...