Tgrt Haber
16 Eylül 2020 16:18 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:55

Cezeri kimdir / Cezeri'nin tarihteki önemi

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar dün Twitter adresinden Türkiye’nin ilk uçan arabası Cezeri'nin, ilk uçuş testlerini başarıyla tamamladığını duyurdu. Herkesi heyecanlandıran bu gelişme sonrası Cezeri ismi araştırılmaya başlandı. Peki önemli bir ilim adamı olan Cezeri kimdir, tarihte neleri gerçekleştirmiştir?

Cezeri kimdir / Cezeri'nin tarihteki önemi
Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar,Cezeri kimdir,Cezeri robot,Cezeri uçan araba,Cezeri kaç yılında doğdu,Cezeri nerede doğdu,Cezeri nerede öldü,Cezeri türbesi,Cezeri eğitimi

Türkiye’nin ilk uçan arabasına Cezeri adının verilmesinin ardından 'Cezeri kimdir' sorusunun cevabı internette araştırılmaya başlandı. İşte Cezeri kimdir, nerede doğmuştur, neler başarmıştır sorularının cevapları...

CEZERİ NEREDE DOĞDU

Cizre'de dünyaya gelen Cezeri, ismini ise yaşadığı şehir olan Cizre'den almıştır. Asıl adı İsmail Ebul İz Bin Rezzaz olarak bilinen isim, El-Cezeri lakabıyla anılmaya başlanmıştır.

CEZERİ NEREDE ÖLDÜ

Cezeri, 1136 yılında Cizre’nin Tor mahallesinde doğmuştur. Sibernetik alanın kurucusu kabul edilen,fizikçi, robot ve matrix ustası bilim insanı 'İsmail Ebul İz Bin Rezzaz El-Cezeri' 1206’te Cizre’de öldü.

CEZERİ'NİN EĞİTİMİ

Lakabını yaşadığı şehirden alan El Cezeri, öğrenimini Camia Medresesi’nde tamamlayarak, fizik ve mekanik alanlarında yoğunlaştı ve pek çok ilke ve buluşa imza attı.

ROBOTİKLE İLGİLİ BULUŞ

Batı literatüründe M.Ö. 300 yıllarında Yunan matematikçi Archytas tarafından buharla çalışan bir güvercin yapılmış olduğu belirtilse de, robotikle ilgili bilinen en eski yazılı kayıt, Cezeri’ye aittir.

Dünya bilim tarihi açısından bugünkü sibernetik ve robot biliminde çalışmalar yapan ilk bilim insanı olan Cezeri’nin yaptığı otomatik makineler günümüz mekanik ve sibernetik bilimlerinin temel taşlarını oluşturmaktadır.

CEZERİ'NİN TASARIMLARI

Cezeri, kitabında 50 aracın tasarımını vermiştir. Bu sebeple bu toprakların medar-ı iftiharlarından biri olmayı hak etmiştir. Bu araçların 6'sı su saati, 4'ü mumlu saat, 1'i kayık su saati, 6'sı ibrik, 7'si eğlence amaçlı kullanılan çeşitli otomatlar, 3'ü abdest almak için kullanılan otomat, 4'ü kan alma teknesi, 6'sı fıskiye, 4'ü kendinden ses çıkaran araç, 5'i suyu yukarı çıkartan araç, 2'si kilit, 1'i açı ölçerdir.

CEZERİ'NİN TÜRBESİ

El Cezeri'nin türbesi Şırnak'ın Cizre ilçesinde yer alıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Nisa10 Ocak 2023 17:42

Nisa kacar

Sonraki Haber Yükleniyor...