Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 Kasım 2020 19:33 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:12

Cluster-5 nedir / Cluster-5 nasıl bulaşır / Cluster-5 semptomları

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını birçok ülkede ikinci dalga etkisini göstermeye başladı. Vaka ve ölüm sayıları artmaya devam ederken, dünya Cluster-5 korkusuyla karşı karşıya kalmışa benziyor. Peki Cluster-5 nedir, Cluster-5 nasıl bulaşır, Cluster-5 semptomları nelerdir? Konuyla ilgili önemli bilgiler haberimizde.

Cluster-5 nedir / Cluster-5 nasıl bulaşır / Cluster-5 semptomları
Cluster-5,Cluster-5 nasıl bulaşır,Cluster-5 semptomları,Cluster-5 nedir,vizon,yeni tip koronavirüs,Kovid-19

Yüzyılın kabusu koronavirüs salgınından gelen yeni şok dalgaları kıtalararası paniğe yol açtı. Avrupa'da birçok ülkede yaşanan ikinca dalganın etkileri sürerken, ABD ve Güney Amerika'daki birçok ülkede hastalıkta kontrolü kaybediyor. Ancak hastalığa dair korkutucu bir detay daha ortaya çıktı, Cluster-5 adı verilen bu mutasyon tam olarak nedir, işte detaylar...

YENİ TİP KORONAVİRÜS

Danimarka'nın kuzey Jutland bölgesindeki vizon çiftliklerinde ve Avrupa'nın diğer bölgelerinde birkaç aydır yeni tip koronavirüs salgınları ortaya çıkıyor. Alınan bilgilere göre, virüs vizonlarda mutasyona uğrayarak daha güçlü bir yeni tip koronavirüs ortaya çıktı. Danimarka'da vakaların hızla yayıldığı bildiriliyor. 

CLUSTER-5 VİRÜS NEDİR?

Ticaret Bakanı Simon Kollerup, mutasyona uğrayan yeni tip corona virüsün "Cluster-5 virüs" olarak adlandırıldığı belirtildi.

DSÖ acil durumlar programının başkanı Mike Ryan, "Danimarka'dan vizondan corona virüs bulaşmış bir dizi kişi olduğunu ve virüste bazı genetik değişiklikler olduğu konusunda bilgi aldık. Danimarkalı yetkililer bu bulguların epidemiyolojik ve virolojik önemini araştırıyorlar” dedi.

Beş ay önce, Danimarka'nın kürk çiftliklerindeki ilk salgınında 11 bin vizon itlaf edildi. Ağustos ayında Hollanda, kürk çiftliklerindeki bir dizi corona virüs enfeksiyonunun ardından, vizon çiftçiliğinin 3 yıl sonra sonunun gelebileceğini açıkladı.

Geçtiğimiz üç ayda, bir dizi corona virüs salgınının ardından ABD'deki kürk çiftliklerinde 10 bin vizon öldü. İspanya'da ise, yüzde 90'ına corona virüs bulaştıktan sonra 92 binden fazla vizon katledildi.

CLUSTER-5 NASIL BULAŞIR?

Vizonlarda rastlanan Covid-19 türünün klinik görünümü, ağırlığı ve bulaşıcılığının koronavirüsün diğer türleriyle benzerlik gösterdiği ancak daha önce gözlemlenmeyen mutasyon terkibine rastlandığı vurgulandı. 

CLUSTER-5 SEMPTOMLARI

Cluster-5'in bulaştığı kişilerde görülen semptompların yeni tip koronavirüste görüldüğü gibi ateş, baş ağrısı, göğüs ağrısı ve kuru öksürük gibi benzer oldukları, ilk süreçte kayıt altına alındı.

VİZON NEDİR?

Vizon, kuzey yarıküreye has, sansargiller ailesinden bir gelincik türü. Avrupa vizonu (Mustela lutreola) ve Amerikan vizonu (Mustela vison) kürkleri için yetiştirilirler. Özellikle Amerikan vizonu değerli kürkü nedeniyle dünyanın her yerinde çiftliklerde yetiştirilir. Su kenarlarında yaşayan vahşi vizon genellikle küçüktür, insanlardan saklanır ve gececildir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...