Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 Haziran 2014 11:06 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:19

Dikkat, Facebook depresyona sokuyor

Facebook ve diğer sosyal medya uygulamaları depresyona yol açıyor.

Dikkat, Facebook depresyona sokuyor
facebook,depresyon,sosyal medya,uygulama

Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Güzel, şiddet içerikli oyun oynayan çocukların tamamen duyarsızlaştığını, Facebook’un depresyonla birebir ilişkisinin olduğunun tespit edildiğini, ebeveynlerin çocuklarını bilgisayarlarda 30 dakikayı geçmeyecek şekilde kısıtlaması gerektiğini söyledi.Ondokuz Mayıs Üniversiyesi tarafından düzenlenen “Adelosan (Genç Erişkin), Video Oyunları ve İnternet” konulu konferansa OMÜ Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Güzel konuşmacı olarak katıldı.
İNTERNET OYUNLARINDAKİ TEHLİKE
Türkiye’de 35 milyon internet kullanıcısının olduğunu belirten Güzel, “ABD’de oyunların yüzde 89’unda en az bir tane şiddet içeren öğe var. Pek çoğu cinsel ve etnik ayrımcılık içeriyor. İlköğretim seviyesindeki çocukların yarıdan fazlası insana karşı olan şiddet içerikli video oyunlarını tercih ediyor. Çocukların yüzde 75’inin en çok sevdiği oyunlar ise şiddet içeren video oyunlarıdır. ABD’de ebeveynlere baktığınızda yüzde 30’u çocukların hangi oyunları sevdiğini ve hangi oyunları oynadığını bilmiyor. Yüzde 89’u da bilgisayarda geçirmesi gerektiği süreyi kısıtlamıyor. Türkiye’de 35 milyon internet kullanıcısı var. 15 yaş ve üzerindekilerin bir bölümü haftada 50 saatini online oyun oynayarak geçiriyor” diye konuştu.
OYUNLAR ŞİDDETE TEŞVİK EDİYOR
Şiddet içerikli oyun oynayan çocukların duyarsızlaştığının altını çizen Güzel, “Hepimizin çocukları var. Artık yemeğe, suya ihtiyacımız olduğu gibi çocukların hayatların yönlendirilmesi açısından da ebeveynlere bir sorumluluk düşüyor. Onun için çocuklarınızın oynadığı oyunlarda şiddet içeriği var mıdır, yok mudur diye mutlaka kontrol etmemiz gerekiyor.Şiddet oyunları, bir oyunda birden fazla karakterin diğerine zarar vermeye çalışmasıdır. Bu durum sık tekrar edilmesi yani her 4-6 dakikada bir şiddet içerikli bir sahne olmasıdır. Bir fiziksel veya hasar yaptığında puan, altın yeni bir hayat gibi ödüllendirmektedir. Çocuğu şiddete teşvik etmektedir. Bir de birine zarar veriyorsunuz, herhangi bir yerini kırıyorsunuz ya da onu öldürdüğünüzde bir kahkaha sesi veya da bunun komik bir algı gibi ses geldiği zaman bunlarda tetikliyor. Bunlar şiddet içerikli video oyunlarıdır. Aslında oynamak izlemekten daha kötüdür. Çocuklar saldırganla kendini bağdaştırıyor, onun yerine koyuyor. Ondan sonra tüm aşamalarını yapıyor. Daha sonra sürekli bu işleri yapıyor ve sonunda ödül alıyor. Sonuçta çocukların bu oyunlara karşı bağımlılığı ön plana çıkmış oluyor ve tamamen duyarsızlaşıyorlar. Şiddet içerikli oyun oynayan çocukların beyin aktivitelerinde belirgin bir azalma oluyor. Karar verme yetkisinde de bazı alanların tamamen duyarsızlaştığı tespit edilmiş” şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...