Tgrt Haber
17 Nisan 2020 01:27 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:12

Dornaz alfa ilacı nedir? Dornaz alfa ilacı koronavirüs tedavisinde kullanılacak mı?

Bilim insanlarının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisi için aşı çalışmaları sürerken Dornaz alfa isimli ilaç hastalığın tedavisi için gündeme geldi. Dornaz alfa ilacı nedir? Dornaz alfa ilacı koronavirüs tedavisinde kullanılacak mı?

Dornaz alfa ilacı nedir? Dornaz alfa ilacı koronavirüs tedavisinde kullanılacak mı?
koronavirüs tedavisi,dornaz alfa,ercüment ovalı,dornaz alfa ilacı,dornaz alfa koronavirüs

Koronavirüs salgınını önleyebilmek için bilim insanlarının dünyanın dört bir yanında çalışmalarını sürdürürken bir yandan da hastalığın tedavisinde kullanılabilecek ilaç arayışı da devam ediyor. Dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 virüsüne yakalanan hastaların tedavisi için Prof. Dr. Ercüment Ovalı Dornaz alfa isimli ilacı gündeme getirdi. Peki Dornaz alfa ilacı nedir? Koronavirüs tedavisi için Dornaz alfa ilacı kullanılacak mı?

Koronavirüse karşı laboratuvarda aşı ve ilaç çalışmalarını yürüten Prof. Ovalı, müjdeli haberi verdi. Prof. Dr. Ovalı, koronavirüse karşı çok etkili bir ilacın geliştirildiğini duyurdu.

İlacın ismini 23 Nisan'da açıklamayı planladıklarını belirten Prof. Dr. Ovalı, "1 aydır lab.da çalıştığımız bir ilacın ismini 23 nisanda açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyorki insanların hayatını kurtarabilir.  Insanların hayatından gün çalmak istemedik" dedi.

DORNAZ ALFA İLACI KORONAVİRÜS TEDAVİSİNDE KULLANILACAK MI?
Dornaz alfa ilacının koronavirüs hastalığının tedavisinde kullanılması için acilen klinik testlere alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ovalı, çalışma arkadaşlarına da "Kahramanlarima tesekkur ederim" dedi.

DORNAZ ALFA İLACI NEDİR?

DNA'yı seçici olarak klivaj eden enzim olan rekombinant insan deoksiribonükleaz I'nın oldukça saf bir çözeltisidir. Dornaz alfa, kistik fibroz hastalarının balgam/mukusunda bulunan DNA'yı hidrolize eder, ac'lerdeki viskoziteyi azaltır ve salgıların daha iyi temizlenmesini sağlar.

Dornaz Alfanın bir ay sonunda akciğer fonksiyonlarını plaseboya ya da tedavi verilmemesine kıyasla iyileştirdiğine dair kanıt bulundu, bu iyileşme 6 aydan iki yıla kadar daha uzun sürdürülen araştırmalarda da görüldü; bu uzun çalışmalarda alevlenmeler de daha az görüldü.

Bir araştırmada dornaz alfa ile tedavi masraflarında %18’den %38’e kadar maliyet tasarrufu sağlandığı bulundu. Daha önce diğer ilaçlarla kıyaslamak için çok araştırma yapılmamış.

Dornaz alfa, vücutta bulunan ve DNaz adı verilen bir proteinin insan yapımı versiyonu ve rekombinant insan deoksiribonükleaz 1 veya rhDNaz olarak da bilinir. Kistik fibrozis hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.

Klinik testlerle iyi sonuç alınabileceğini belirten Ercüment Ovalı, "araştırma sonucunda klinik test önemli" dedi. Daha önce diğer ilaçlarla kıyaslamak için çok araştırma yapılmamış. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...