Tgrt Haber
05 Aralık 2014 19:05 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:59

E devlet kullanımı artıyor, Tüm E devlet uygulamaları burada!

E devlet kullanım oranı gün geçtikçe artıyor. E devlet uygulamaları sayesinde bir çok işleminizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Tüm bu uygulamaları sizin için haberimizde derledik.

E devlet kullanımı artıyor, Tüm E devlet uygulamaları burada!
e devlet askerlik,e devlet ilk giriş,e devlet şifresi nasıl alınır,e devlet nedir,e devlet şifresi ssk hizmet dökümü,e devlet şifresiz

İnternet kullanımının giderek yaygın bir hale gelmesi ile günlük hayatta büyük kolaylıklar yaşanmaktadır. Öyle ki artık akla gelen birçok işlemimizi internet üzerinden bulunduğumuz yerden rahatlıkla yapabilmekteyiz. Sağlık, eğitim, iş ve diğer birçok konuya kadar internetin geniş imkanlarından faydalanabilmekteyiz. İnternetin yaygınlaşması ile son yıllarda kamu kurum ve kuruluşlar ile ilgili resmi işlemlerimizi de internet üzerinden yapabilme imkanını elde etmiş durumdayız. Bu amaç doğrultusunda kurulmuş olan uygulamalardan biri de E-Devlet uygulamasıdır. E-Devlet uygulaması, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortam aracılığı ile vatandaşa sunulması işlemlerinin bütünüdür.

E-Devlet sistemi sayesinde birçok alanda çeşitli işlemlerinizi yapabilme imkanına sahip olursunuz. E-Devlet uygulaması ile devlet hizmetlerinin vatandaşlara en etkin ve en kolay bir şekilde ulaşması sağlanmaktadır. Ayrıca E-Devlet uygulaması kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenilir bir hizmet anlayışına sahiptir. Bu vizyon üzerine kurulmuş olan E-Devlet uygulaması, klasik ve bürokratik devlet anlayışı kavramının önüne geçmiştir. E-Devlet yeni devlet anlayışı ile bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak devlet kurum ve kurumlarınca sunulan hizmetleri kolay bir şekilde vatandaşa ulaşmasını hedeflemektedir.
Henüz yeni bir uygulama olan E-Devlet uygulaması sayesinde vatandaşlar kamu kuruluşlarına gitmeden, sıra beklemeden, sunulmuş olan hizmetleri online olarak, bulundukları yerden internet üzerinden alabilirler. E-Devlet uygulaması üzerinden merak ettiklerinizi sorgulatabilir ve öğrenebilirsiniz. E-Devlet uygulaması aracılığı ile bir bilginin alınması, gönderilmesi veya resmi evrakların aslı gibidir çıktısının alınması gibi işlemlerin yapılması da mümkündür.
2000’li yıllarda hizmete sunulan ve aktif olarak kullanılan E-Devlet, birçok yönden büyük kolaylıklar sağlamaktadır. İnternet vergi dairesi, internet SSK bildirgeleri, internetten belediye hizmetleri, SSK sorgulamaları, icra sorgulamaları, vergi sorgulamaları gibi birçok özellik her geçen gün daha da yaygınlaşarak kullanılmaktadır. Peki bu uygulamadan yararlanmak için neler yapmak gerekmektedir?
İlk olarak yapmanız gereken, ‘Türkiye.gov.tr’ adresine girmek olacaktır. Bu portalda devletin vatandaşlara sunmuş olduğu hizmetlerinin hepsini bulabilmeniz mümkündür. Bulunan tüm içerikler, E-Belediyeler, E-SGK, E-Vergi Dairesi gibi sistemler ve buna benzer birçok uygulama başlı başına birer E-devlet hizmetidirler.
Sadece bir tane kimlik doğrulaması yaparak E-Devlet uygulamasının sunduğu birçok hizmete ulaşabilirsiniz. E-Devlet'in amacı, tek bir adres üzerinden hizmet vermektir. Bu bağlamda şifre, elektronik imza, mobil imza gibi kimlik doğrulama sistemleri ile güvenli bir şekilde kamu hizmetlerinin vatandaşlara sunmaktadır. E-Devlet uygulamasında güvence altındaki kişisel bilgiler sadece kişisel bilgilerin sahibi olan vatandaşlar ile paylaşılmaktadır. Uygulanan E-Devlet işlemlerinde E-Devlet şifresinin alımı dışında herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Yukarıda bahsedilen bu özelliklerinin yanı sıra, E-Devlet vatandaşlara kamu kurum ve kuruluşlarınca sağlanmakta olan kamu hizmetleri ile alakalı doğru ve güncel bilgilere ulaşma imkanı da sağlar.
E-Devlet uygulamaları oldukça çeşitli alanlarda hizmet vermektedir. Bu hizmetleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
1.    İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri: E-Devlet uygulamasından önceleri, işçi sendikası üyelik işlemleri için notere gitmeniz gerekiyordu. Fakat artık E-Devlet sistemi sayesinde notere gitmenize gerek kalmamıştır. Tek yapmanız gereken E-Devlet şifresi, mobil imza veya elektronik imzadan herhangi birine sahip olmaktır. Bu takdirde işlemlerinizi bu sistem üzerinden rahatlıkla halledebilirsiniz.
2.    E-Devlet Vergi Borcu Sorgulama: Artık vergi borcunuzu internet üzerinden öğrenebilme olanağına sahipsiniz. Bunu da E-Devlet sistemi üzerinden E-Devlet şifresi ile kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.
3.    Genel Sağlık Sigortası: Daha çok sağlık hizmetlerinden yararlanamayan vatandaşların hizmetine sunulan bu uygulama ile büyük kolaylıklar sağlanmıştır. Bu hizmetten yararlanmak için E-Devlet şifresiyle bu sistemi kullanabilirsiniz.
4.    İşsizlik Ödeneği: İşsizlik ödeneği, hastalığı nedeni ile çalışamayacak durumda olan vatandaşların, hasta olduğu dönemde mağdur olmamaları için verilen paradır. Ödemenizin yapılıp yapılmadığını merak ediyorsanız bunu E-Devlet şifresiyle E-Devlet sistemi üzerinden takip etmeniz mümkündür.
5.    Muhtaçlık Başvurusu: Muhtaçlık başvurusu yapmak istiyorsanız E-Devlet şifresiyle E-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. Dul ve yetim aylığınızı alabilmek için öncelikle başvuru yapmanız gerekmektedir.
6.    E-Devlet DASK Poliçe Sorgulama; Deprem poliçenizi sorgulamak içinde bu sistemi kullanabilirsiniz. DASK çerçevesinde bulunan ortalama 5.8 milyon konutun raporlarına bu sistemden ulaşabilirsiniz.
Bu uygulamalar dışında aşağıda verilen diğer uygulamalardan da E-Devlet üzerinden işlem yapabilirsiniz. Diğer uygulamalar ise şunlardır;
E-Devlet Çay-kur Üretici Sorgulama; Bu sistem sayesinde artık ÇAYKUR çay üretici belgesine sahip olunup olunmadığını E-Devlet şifresiyle bu uygulamadan öğrenebilirsiniz.
E-Devlet Sürücü Belgesi Ceza Puanı; Sürücü belgenizde adınıza kayıtlı bir ceza bulunup bulunmadığını artık bu uygulama sayesinde, E-Devlet şifresinizi kullanarak buradan öğrenebilirsiniz.
Deniz Ruhsat Sorgulama; Deniz ruhsat sorgulama işlemi içinde E-Devlet şifresiyle E-Devlet sistemini kullanabilirsiniz.
E-Devlet Sevk Edilecek Eğitim Merkezi; Askerlik işlemlerinizi gerçekleştirmek için ve askerliğinizi nerede ve ne zaman yapacağınızı öğrenmek için geliştirilen bir uygulamadır. E-Devlet şifreniz ile bu sistemi kullanarak merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
E-Devlet Aile Hekimi Bilgisi Sorgulama; Aile hekiminizin kim olduğunu bilmiyorsanız bu sistem sayesinde kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.
E-Devlet Adres Değişikliği Birimi; Adres değişikliği durumunuz olduğunda bunu gerekli kurumlara bildirmek için E-Devlet şifreniz ile E-Devlet sistemini kullanabilirsiniz.
E-Devlet GSS tescil Kaydı; Genel Sağlık Sigortasına tescil kaydınızın bulunup bulunmadığını E-Devlet şifresiyle bu sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.
E-Devlet üzerinden tüm bu uygulamaları kullanma imkanına tüm vatandaşlar sahiptir. Bu uygulamalar dışında emeklilik ile ilgili bilgi alma, sorgulama vb durumlar için de E-Devlet sistemi size olanaklar sunmuştur. Bu olanaklar ise aşağıdaki E-devlet uygulamalarıdır;
E-Devlet 4A Emekli Aylık Kesintileri; Emekli maaşınızın normalden düşük gelmesinin nedenini E-Devlet şifresiyle bu sistem üzerinden öğrenebilir emekli maaşınızın oranlarını inceleyip neden kesinti yapıldığını öğrenebilirsiniz.
E-Devlet 4A Emekli Aylık Bilgisi; Emekli aylığınız hakkında gerekli bilgileri E-Devlet şifresiyle bu sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.
E-Devlet 4A Emeklilik Kaydı; Emeklilik kaydınızı E-Devlet şifresiyle E-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Emekli olmadan önce yapmanız gereken emeklilik kaydınızı gerçekleştirmektir.
E-Devlet 4A Hizmet Dökümü; 4A hizmet dökümü sayesinde işe giriş tarihinizi, yatırılan priminizi, ne kadar güne sahip olduğunuzu öğrenebilirsiniz.
E-Devlet 4B Borç Durumu; E-Devlet borç durumu uygulaması ile ne kadar borcunuz olduğunu öğrenebilirsiniz.
E-Devlet 4B Emekli Aylığı Kesintileri; Bu uygulama ile BAĞ-KUR emekli aylığı kesintilerinizin nedenini öğrenebilirsiniz.
E-Devlet 4B Emekli Aylık Bilgisi; Bu uygulama sizi bilgilendirme amaçlıdır. Emekli aylık bilginizi E-Devlet şifresiyle buradan öğrenebilirsiniz.
E-Devlet 4B Tescil Kaydı; BAĞ-KUR tescil kaydınızı E-Devlet şifresiyle E-Devlet sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz.
E-Devlet 4C Emekli Aylığı Kesintileri; Emekli Sandığı emekli maaşınızdaki kesintinin nedeni bu site üzerinden öğrenebilirsiniz.
Devletin sunduğu tüm bu kamu hizmetlerine E-Devlet kullanarak internet ortamı üzerinden ulaşabilirsiniz. Üstelik sadece tek bir internet sitesi vasıtası ile erişim imkanı kazanmış olursunuz. Tek bir kimlik doğrulaması sayesinde E-Devlet, birçok hizmete ikinci bir kimlik doğrulamasına gerek duyulmadan erişilebilme imkanı sağlamaktadır. Bu sayede doğrudan kamu kurum ve kuruluşlarınca sağlanan kamu hizmetleri ile ilgili doğru ve güncel bilgilere ulaşma imkanı yakalamış olursunuz. E-Devlet tarafından sunulan hizmetler ile kamu kurumları arasında bilgi ve belgelerin paylaşımı da sağlanabilmektedir.
Resmi işlemlerinizi yapabileceğiniz E-Devlet uygulaması güvenliğinizi de düşünmektedir. E-Devlet üzerinden sunulan elektronik hizmetlerde vatandaşlar tarafından özel şifre, elektronik imza ve mobil elektronik imza gibi kimlik doğrulama araçları kullanılmaktadır. Bundan dolayı güvenlik açısından kişisel bilgiler E-Devlet üzerinden sadece ilgili vatandaşlara sunulmaktadır.
E-DEVLET ŞİFRESİ VE TEMİN EDİLMESİ
E-Devlet şifresi; PTT merkezlerinden taahhütname imzalayarak aldığınız şifredir. Bu şifre yapacağınız işlemlerinizi sadece sizin görebilmenizi ve gerçekleştirmenizi sağlamak amacıyla kullanılır. Size ait işlemleri 3. şahıslardan korumak amacıyla size verilen özel bir şifredir. Daha sonradan isterseniz bu şifreyi değiştirebilmektesiniz.
E-Devlet şifresini elde etmek ise oldukça kolay bir işlemdir. Kimliğiniz ile birlikte herhangi bir PTT şubesine gidip 2 TL karşılığında E-Devlet şifrenizi temin edebilirsiniz. Başkasının kimliğiyle başkasının adına şifre almanız ise mümkün değildir.
E-Devlet şifresi alma aşamasından sonra, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilir, E-devlet şifresi yardımı ile sorgulama işlemlerininizi yapabilirsiniz. Ayrıca E-Devlet şifresiyle ödeme birimi uygulaması ile ödeme işlemlerinizi kartınız vasıtasıyla yapabilirsiniz.
E-DEVLET ŞİFRESİNİN UNUTULMASI DURUMUNDA YAPILACAKLAR
E-Devlet üzerinden birçok kişisel resmi işlemlerinizi yapabilme imkanı sağlarsınız. E-Devlet uygulamasında size ait şahsi bilgiler bulunduğu için, E-Devlet şifrenizi iyi muhafaza etmeniz ve unutmamanız sizin için faydalı olacaktır. Buna karşın, eğer E-Devlet şifrenizi unuttuysanız yapacağınız ilk işlem, bulunduğunuz yerdeki herhangi bir PTT şubesine gitmek olacaktır. Daha sonra PTT şubesindeki görevliye E-Devlet şifrenizi unuttuğunuzu belirtip sorunlarınız için yardım isteyebilirsiniz. Daha önceden de bahsettiğimiz gibi E-Devlet şifresini ilk sefer aldığınız da 2 TL işlem ücreti ödüyordunuz. Fakat E-Devlet şifrenizi unuttuğunuz takdirde yeni bir E-Devlet şifresi için işlem ücreti 4 TL olacaktır. Yeni E-devlet şifreniz kimlik numaranıza tekrar tanımlanacaktır. Sürekli E-Devlet şifrenizi unutma durumunu sizi zor durumlara düşürebilir. Bu nedenle sıkıntı yaşamamak için E-Devlet şifrenizi bir yere not etmenizde fayda vardır. Çünkü E-Devlet şifrenizi unuttuğunuz takdirde, yeni şifre alma işlem ücreti her defasında daha fazla olacaktır. E-Devlet şifresi alma işlemleri 10 TL'ye kadar çıkabilmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...