Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
11 Aralık 2014 16:10 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:19

E Devlet uygulama sayıları artıyor, E Devlet şifresi nasıl alınır?

E devlet uygulamaları her geçen gün gelişiyor ve sayıları artıyor. E devlet şifresini kullanarak tüm bu uygulamalara erişmeniz mümkün.

E Devlet uygulama sayıları artıyor, E Devlet şifresi nasıl alınır?
e devlet kapısı,e devlet şifresi,e devlet şifremi unuttum,e devlet ilk giriş,e devlet nedir

Hemen hemen her işimizi internet yardımı ile yaptığımız son zamanlarda internet uygulamaları da çoğalmış durumdadır. Eğitimden sağlığa, işten hobiye bir çok alanda çeşitli uygulamalar yaşamımızı hem kolaylaştırmakta hem de eğlenceli vakit geçirmemize olanak sağlamaktadır. Özellikle son yıllarda yaygınlaşan akıllı telefon ve tablet kullanımı nedeni ile bu gibi uygulamalara ulaşmak ise oldukça kolaydır.
Bilindiği üzere günlük yaşamın yoğunluğu bir çok insanı yormakta ve zamanının büyük bir bölümünü işgal etmektedir. Bundan dolayı zamandan tasarruf oldukça önemli hale gelmektedir.  Bu gibi durumlar nedeni ile kişiler bazı kişisel işlerini ertelemek durumunda kalabilmekte ve sonrasında mağdur duruma düşebilmektedir. Ama son yıllarda devletin de geliştirdiği bir takım internet uygulamaları sayesinde bu gibi sıkıntılar biraz da olsa indirgenmiş durumundadır. Devletin vatandaşa hizmet amacı ile geliştirdiği bu uygulamalardan biri de E-Devlet sistemidir.
E-Devlet uygulaması internet kanalıyla vatandaşa sunulan bir uygulamadır. E-Devlet uygulaması sayesinde eskiden beklemek zorunda olduğunuz sıralar, kuyruklar artık tarih olmaktadır. E-Devlet uygulamasından yararlanarak resmi kurumlara gitmeden bulunduğunuz yerden bazı işlemlerinizi yapmanız mümkün hale gelmiştir. E-Devlet uygulaması, klasik ve bürokratik devlet anlayışı kavramının önüne geçmiştir. İnternetin pratik bir hizmeti olan E-Devlet, yeni devlet anlayışı ile bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak, devlet kurum ve kurumlarınca sunulan hizmetleri kolay bir şekilde vatandaşa ulaştırmayı hedeflemektedir.
E-Devlet uygulamasını kullanarak, İnternet vergi dairesi, internet SSK bildirgeleri, internetten belediye hizmetleri, SSK sorgulamaları, icra sorgulamaları, vergi sorgulamaları gibi bazı işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Gün geçtikçe bu saydığımız uygulamalara ek yeni uygulamalarda sisteme dahil edilmektedir.
Bu yazımızda E-Devlet uygulamasını kullanırken nelere ihtiyacınız olacağından ve nasıl bir yol izlemeniz gerektiğinden bahsedeceğiz.
E-Devlet Uygulaması Nasıl Kullanılır?
E-Devlet uygulamasına kullanmaya başlamadan önce yapmanız gereken bazı işlemler vardır. Öncelikle bir E-Devlet şifresi, mobil imza veya elektronik imza edinmeniz gerekmektedir. Eğer zaten bir E-Devlet şifreniz varsa yeniden E-Devlet şifresi edinmenize gerek yoktur. E-Devlet şifresi olmayan vatandaşlar ise sadece 2 TL gibi cüzi bir miktar karşılığında E-Devlet şifresi edinebilirler. E-Devlet şifrenizi bulunduğunuz şehirdeki herhangi bir PTT şubesinden temin edebilirsiniz. Burada sizden bazı bilgileriniz talep edilecektir. İstenilen bilgileriniz sisteme girildikten sonra artık E-Devlet şifrenizi teslim almış olursunuz. E-Devlet şifresi edindikten sonra ise hangi konuda işlem yapmak istiyorsanız gerçekleştirebilirsiniz.
E-Devlet şifresi kullanarak internet üzerinden işlem yapmak için izlemeniz gereken adımlar ise şu şekildedir; İlk olarak, internet üzerinden ‘Türkiye.gov.tr’  adresine giriniz. Karşınıza çıkan bu portalda;
•    E-Belediyeler,
•    E-SGK,
•    E-Vergi Dairesi
gibi sistemler ve buna benzer bir çok uygulama bulunmaktadır. Bunların hepsi birer E-devlet hizmetidir. Bu sunulmuş hizmetlerden hangisi ile işlem yapmak istiyorsanız o uygulamayı seçip işleme başlayabilirsiniz.
Sadece bir tane kimlik doğrulaması yaparak E-Devlet uygulamasının sunduğu bir çok hizmete ulaşabilirsiniz. Böylece şifre, elektronik imza, mobil imza gibi kimlik doğrulama sistemleri aracılığı ile güvenli bir şekilde kamu hizmetleri vatandaşlara sunulmaktadır.
E-Devlet uygulamasında güvence altındaki kişisel bilgiler sadece kişisel bilgilerin sahibi olan vatandaşlar ile paylaşılmaktadır. E-Devlet uygulaması vatandaşa bahsedilen bu hizmetlerinin dışında, diğer kamu hizmetleri ile ilgili doğru ve güncel bilgilere ulaşma imkanı da sağlamaktadır.
E-Devlet uygulamasının çeşitli hizmet alanları ise şu şekildedir;
1.    İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri: Henüz E-Devlet uygulamasının hizmete sunulmadığı dönemlerde, işçi sendikası üyelik işlemlerinizi gerçekleştirmek için notere gitmeniz gerekiyordu. Ama günümüzde E-Devlet sistemi sayesinde notere kadar gidip yorulmanıza gerek kalmamaktadır. Tek yapmanız gereken E-Devlet şifresi, mobil imza veya elektronik imzadan herhangi birine sahip olmaktır. Böylece işlemlerinizi bu sistem üzerinden pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
2.    Genel Sağlık Sigortası:Sağlık hizmetlerinden yararlanamayan vatandaşların hizmetine sunulan bu uygulama ile mağdur vatandaşlara yardım etmek amaçlanmıştır. Bu hizmetten yararlanmak için ise E-Devlet şifreniz ile giriş yapmanız yeterlidir.
3.    E-Devlet Vergi Borcu Sorgulama: Vergi borcunuzu internet üzerinden E-Devlet uygulamasını kullanarak E-Devlet şifresi ile kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.
4.    Muhtaçlık Başvurusu: Eğer muhtaçlık başvurusu yapmak istiyorsanız E-Devlet şifresiyle E-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. Eğer dul veya yetim aylığınızı alabilmek için işlem yapmak istiyorsanız, öncelikle başvuru yapmanız gerekmektedir.
5.    İşsizlik Ödeneği:Hastalığı nedeni ile çalışamayacak durumda olan vatandaşların, hasta olduğu dönemde mağdur olmamaları amacı ile verilen ödeneğe İşsizlik Ödeneği denir. Eğer ödemenizin yapılıp yapılmadığını merak ediyorsanız bunu E-Devlet şifresiyle E-Devlet sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz.
6.    E-Devlet DASK Poliçe Sorgulama; Deprem poliçenizi sorgulamak içinde bu sistemi kullanabilirsiniz. DASK çerçevesinde bulunan ortalama 5.8 milyon konutun raporlarına bu sistem yoluyla ulaşabilirsiniz.
Kısaca bahsedilen bu uygulamalar dışında aşağıda verilen diğer uygulamalardan da E-Devlet üzerinden işlem yapabilirsiniz;
•    E-Devlet Sürücü Belgesi Ceza Puanı; Sürücü belgenizde adınıza kayıtlı bir ceza bulunup bulunmadığını bu uygulama üzerinden E-Devlet şifresi ile öğrenebilirsiniz.
•    E-Devlet Sevk Edilecek Eğitim Merkezi; Bu uygulama, askerlik ile ilgili işlemlerin yapılabildiği bir hizmet niteliğindedir. Bu uygulamayı, E-Devlet şifresi ile kullanarak askerliğinizi nerede ve hangi tarihte gerçekleştireceğinizi öğrenebilirsiniz.
•    E-Devlet Aile Hekimi Bilgisi Sorgulama; Bu uygulama sayesinde, aile hekiminizi bilmemeniz durumunda, E-Devlet şifrenizi kullanarak öğrenebilirsiniz.
•    E-Devlet Adres Değişikliği Birimi; Eğer herhangi bir nedenden dolayı adres değiştirmek zorunda kaldıysanız bu değişikliği ilgili kurumlara bildirmeniz gerekmektedir. Bu işlemi yapmak için ise, E-Devlet sistemi üzerinden E-Devlet şifrenizi kullanarak yapabilirsiniz.
•    E-Devlet GSS tescil Kaydı; Eğer Genel Sağlık Sigortası’na (GSS) kayıtlı olup olmadığınızı merak ediyorsanız, bu uygulama üzerinden E-Devlet şifresi ile öğrenebilirsiniz.
•    Genel Sağlık Sigortasına tescil kaydınızın bulunup bulunmadığını E-Devlet şifresiyle bu sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.
•    E-Devlet Çay-kur Üretici Sorgulama; ÇAYKUR çay üretici belgesine sahip olunup olunmadığını E-Devlet şifresi kullanarak bu uygulamadan öğrenebilirsiniz.
•    Deniz Ruhsat Sorgulama; Deniz ruhsat sorgulama işlemi içinde E-Devlet şifresiyle E-Devlet sistemini kullanabilirsiniz.
Bahsi geçen bu uygulamaları her vatandaşın kullanma hakkı vardır. Bu uygulamalardan E-Devlet sistemi üzerinden E-Devlet şifresi kullanarak yararlanabilirsiniz. Ayrıca bahsi geçen bu hizmetlerin dışında emeklilik durumu ile ilgili sorularınıza da cevap bulacağınız uygulamalar mevcuttur. Emeklilik ile ilgili genel bilgi akışı, sorgulama ve hesaplama işlemlerinizi aşağıda bahsedilen uygulamalardan öğrenebilirsiniz;
•    E-Devlet 4A Emekli Aylık Kesintileri; Bazı durumlarda emekli maaşınız normal miktarından daha düşük miktarda size ödenmiş olabilir. Bu gibi durumlarda E-Devlet şifresi kullanarak bu sistem üzerinden, emekli maaşınız ile ilgili bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca emekli maaşınızın oranlarını araştırıp, neden ve ne miktar kesinti yapıldığını sorgulatabilirsiniz.
•    E-Devlet 4A Emekli Aylık Bilgisi; E-Devlet sistemi üzerinden E-Devlet şifrenizi kullanarak emekli aylığınızın ne miktar olduğunu ve diğer merak ettiğiniz bilgileri öğrenebilirsiniz.
•    E-Devlet 4A Emeklilik Kaydı; Bu uygulamadan E-Devlet sistemi üzerinden E-Devlet şifresi kullanarak yararlanabilirsiniz. Emeklilik kaydınızı, emekli olmadan önce yapmanız gereken işlemlerin bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.
•    E-Devlet 4A Hizmet Dökümü; Bu uygulama sayesinde, işe giriş tarihi, yatırılan prim gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.
•    E-Devlet 4B Borç Durumu; Bu uygulama üzerinden ne kadar borcunuz olduğu bilgisine ulaşabilirsiniz.
•    E-Devlet 4B Emekli Aylığı Kesintileri; Bu uygulama sayesinde, BAĞ-KUR emekli aylığı kesintileri hakkında merak ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
•    E-Devlet 4B Emekli Aylık Bilgisi; Bu uygulama sadece sizi bilgilendirme amacı ile oluşturulmuştur. E-Devlet şifresini kullanarak, emekli aylık bilginize buradan ulaşabilirsiniz.
•    E-Devlet 4B Tescil Kaydı; E-Devlet sistemi üzerinden E-Devlet şifresi kullanarak BAĞ-KUR tescil kaydınız ile ilgili bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
•    E-Devlet 4C Emekli Aylığı Kesintileri; Eğer Emekli Sandığı’na kayıtlı emekli maaşınızdaki kesintinin miktarını ve nedenini merak ediyorsanız, bu uygulama üzerinden bilgi alabilirsiniz.
Bu gibi uygulamaların sunduğu rahatlıktan internet olanağının nimetlerini kullanarak yararlanabilirsiniz. Böylece E-Devlet sistemi üzerinden E-Devlet şifresi kullanarak bu hizmetlere ulaşmanız mümkündür. Üstelik tüm bu hizmetlerden yararlanmak için sadece bir tane internet sitesi kullanmanız yeterlidir.
E-Devlet uygulaması sunduğu hizmetlerin yanı sıra güvenlik durumunuzu da önemsemektedir. E-Devlet uygulaması üzerinden, internet aracılığı ile sunulan hizmetlerde özel şifre, elektronik imza ve mobil imza gibi unsurlar kullanılmaktadır. Bu özel şifreleri ise vatandaşlar kendileri belirlerler ve başkalarına bildirmemeleri tavsiye edilir. Bundan dolayı, vatandaşların güvenliği açısından kişisel bilgiler, sadece ilgili vat

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...