Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Ekim 2017 18:29 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:30

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Ehliyet sınav giriş belgesi yayınlandı mı?

Ehliyet sınavı, her yıl beş defa yapılır. Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek sınavda başarılı olan adaylar, stajyer ehliyet sahibi olacaklar. Ehliyet sınavından geçmek için kaç puan gereklidir? Sınavda adayların dikkat etmesi gerekenler nelerdir? Hepsi haberin detayında mevcuttur.

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?  Ehliyet sınav giriş belgesi yayınlandı mı?
Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak,Ehliyet sınavı belgeleri neler,ehiyet sınavına kimler girebilir,ehliyet sınavı hangi gün,ehliyet sınavı soruları neler,ehliyet sınavında hangi sorular çıkıyor,stajyer ehliyet nedir

Ehliyet sınavı, her yıl beş defa yapılır. Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek sınavda başarılı olan adaylar, stajyer ehliyet sahibi olacaklar. Ehliyet sınavından geçmek için kaç puan gereklidir? Sınavda adayların dikkat etmesi gerekenler nelerdir? Hepsi haberin detayında mevcuttur.Ehliyet sınavında adaylara araç tekniği, ilk yardım, trafik adabı, trafik ve çevre konularından toplam 50 soru sorulur. Her bir sorunun değeri, 2 puandır. Sınavdan başarıyla geçilebilmesi için en az 35 soru doğru olarak cevaplanmalıdır.

EHLİYET SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Ehliyet sınavında adaylara araç tekniği, ilk yardım, trafik adabı, trafik ve çevre konularından toplam 50 soru sorulur. Her bir sorunun değeri, 2 puandır. Sınavdan başarıyla geçilebilmesi için en az 35 soru doğru olarak cevaplanmalıdır. Ehliyet sınav sonuçları ortalama olarak 15 gün içinde ilan edilir. Sonuçlar, Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesinde sonuçlar kısmından öğrenilebilir. Direksiyon sınavı sonuçları ise aynı gün veya ertesi gün sınav komisyonu tarafından açıklanır.
Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?  Ehliyet sınav giriş belgesi yayınlandı mı?

 EHLİYET SINAVINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

 Ehliyet sınavının test kısmı için, geçmiş yıl soruları incelenmelidir. Soruların incelenmesi adayların yüksek puan almasında yardımcı olacaktır. Direksiyon sınavına hazırlık için ise araç kullanılarak pratik yapılmalıdır. Sınavda adaylara aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur. Sürüş aşamasında ise aracın düzgün çalıştırılıp çalıştırılmamasından hızlanmaya, geri geri gelmeden eğimli yolda durup hareket etmeye kadar bir çok kriter göz önüne alınarak adaylara puan verilir. Adayların yapacağı her hata puan kaybına yol açar. Hataların çoğunluğu adayların heyecanlarından kaynaklanır. Bu nedenle de adaylar heyecanlarını kontrol altında tutabilmelidir. Sınavlardan geçmek için en az 70 puan gereklidir. 70 puan alan adaylar, stajyer ehliyet almaya hak kazanır.
Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?  Ehliyet sınav giriş belgesi yayınlandı mı?

DİREKSİYON SINAVINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Direksiyon sınavında sürücü adayı ile birlikte sınav görevlileri de araca binerler. Araca binerken aynaların kontrol edilmesinden koltuğun ayarlanmasına kadar bir çok detay dikkate alınır ve puanlama yapılır. Direksiyon sınavında başarılı olunabilmesi için de en az 70 puan alınmalıdır. Sürüş esnasında adaylar tarafından yapılan hataların bir çoğu heyecana bağlıdır. Bu nedenle sürücü heyecanını kontrol altında tutabilmelidir. 
Sürücü adayının geçiş kurallarına uymamasından direksiyon hakimiyetini tam olarak sağlayamamasına, hız kurallarına uymamasından aşırı heyecan kadar bir çok faktör puan kaybına neden olur. 

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?  Ehliyet sınav giriş belgesi yayınlandı mı?
 STAJYER EHLİYET UYGULAMASI NEDİR?

Direksiyon sınavından başarıyla geçenler, stajyer ehliyet sahibi olurlar. Stajyer ehliyet alan sürücüler 2 yıl içerisinde 75 ceza puanına ulaşmazsa, normal ehliyetlerini alabilirler. 75 ceza puanına ulaşan adayların ehliyetleri alınır ve psiko-teknik teste girerler. Ardından ehliyet alabilmek için, yeniden sürücü kursuna kayıt olarak ehliyet sınavına girmeleri gerekir.

Ceza puanı yazılmasına neden olan durumlardan bazıları; kırmızı ışık ihlali 20 ceza puanı, emniyet kemerinin takılmaması 15 ceza puanı, hız limitlerinin üzerinde gidilmesi 15 ceza puanı, ehliyet belgesi sınıfının dışında araç kullanımı 20 ceza puanı ve ehliyetin sürücü yanında olmaması 5 ceza puanı getirir

Ehliyet sınavı soruları yeni mevzuata göre güncellendi

MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan yönetmelik değişiklikleri doğrultusunda Trafik Mevzuatı Komisyonu tarafından ehliyet alacaklar için uygulanacak teori sınavı soruları, güncel öğrenim programlarına uygun olarak yeniden düzenlendi ve farklı soru teknikleri ile görsellerden faydalanılarak yeni sorular oluşturuldu.
 
Bakanlıkça, ehliyet sınavı soru havuzuna eklemeler yapılarak sayı 3 bin 250'ye yükseltildi. MEB'in soru havuzu geliştirme çalışmaları devam ederken, soru sayısının yükseltilmesi, farklı soru teknikleri ve şekilli soruların eklenmesiyle sürücü adaylarının daha önceki sınavlarda çıkmış sorularla karşılaşma ihtimali de düşürüldü.
 
Ehliyet teori sınavlarında ilk yardım ve sağlık bilgisi testinden 12, trafik ve çevre bilgisi dersinden 23, motor ve araç tekniği bilgisinden 9, trafik adabı dersinden 6 olmak üzere sürücü adaylarına 50 soru yöneltiliyor. 

Bakan açıkladı! Ehliyet ve pasaportta yeni dönem...

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ehliyet ve pasaportlarla ilgili yaptığı açıklamada " Şu ana kadar 11 milyon 238 bin yeni kimlik kartı verildi. Yaklaşık 20 tanesinde hata çıktı. Yeni kimlik kartları ilk başta 2-2,5 ayda gidiyordu. Şimdi artık 5 artı 2 güne indirdik. Beş gün şehir içleri, merkezde iki  günde, kırsal ve köylerde toplam 6-7 gün içinde müracaat ettikten sonra verilebiliyor. Ehliyetlerde, pasaportlarda da inşallah aynı anlayış gelecek. Ne zaman başlar? Biz 2018'in Mart'ı gibi diyoruz. Bu arada trafik tescilleri de noterlere vereceğiz. Yapabilirsek daha önce yapacağız ama bütün hazırlıklarımızı 2018'in Mart'ı için yapmıştık ama öne çekebilirsek bir şekilde çekmeye çalışıyoruz." dedi.

DİREKSİYON SINAVINDA HANGİ KRİTERLER BULUNUR?

Sınav komisyonu tarafından sınavda dikkat edilen kriterler;

1- Aracı tanıma: Sınavın ilk 5 dakikasında aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur
2- Aracı çalıştırma: Aracın kurallara uygun hareket ettirilip ettirilmediğine bakılır
3- Aracı hızlandırma: Araç modeline bağlı olarak, azami hız sınırına ulaşılması istenir
4- Geri geri park edebilme: Geri geri aracın park edilebilmesi kontrol edilir
5- Eğimli yolda durma ve hareket etme: Yukarıya  doğru eğimli yolda aracın durdurularak tekrar hareket ettirilmesi istenir
6- Geri gelebilme: Yol şeridine paralel olarak geri geri gelinmesi istenir
7- Kavşaklarda dönüş: Dönel bir kavşakta sağa ve sola dönüş yapılması istenir
8- Mekanik düğmelerin kullanımı: Gerekli olan yerlerde aracın silecek, ışık ve havalandırma düğmelerinin kullanımına bakılır
9- Dönel kavşak: Üç veya daha fazla kollu kavşaklarda dönüşlerin kurallara uygun yapılıp yapılmadığı kontrol edilir
10- Ani fren yapma: Araç 30 km hıza ulaştıktan sonra ani fren yapılması istenir
11- Geri giderken dönüş yapabilme: Geri geri giderken yol şeridi korunarak sağa veya sola doğru 90 derecelik açıyla dönüş yapılır
12- Trafik kurallarına uyma: Adayın sürüş esnasında trafik kurallarına uyup uymadığı kontrol edilir

Sınavda adaylar tarafından yapılan her hata sonucunda puan kesilir. Sınav sonunda 70 puana ulaşamayan adaylar başarısız sayılırlar.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...