Tgrt Haber
08 Aralık 2014 10:24 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:10

Emekli maaşı hesaplama ve Emekli maaşı sorgulama sistemleri

Emekli maaşı sorgulama ve emekli maaşı hesaplama işlemleri için yapmanız gerekenleri haberimizde ayrıntılı bir şekilde inceledik. Haberimizi inceleyerek kolay emekli maaşı sorgulama yapabilir ve emekli maaşı hesaplama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Emekli maaşı hesaplama ve Emekli maaşı sorgulama sistemleri
Emekli maaşı hesaplama,Emekli maaşı sorgulama,emekli maaşım ne kadar,sgk,emekli sandığı maaş sorgulama,emekli sandığı

Her çalışanın eninde sonunda gerçekleştireceği işlem olan emeklilik, aslında üzerine birçok hayalin kurulduğu bir olaydır. Emeklilik halinde insanlar hem dinlenmiş hem de kendilerine uzun çalışma yılları boyunca ayıramadıkları zamanı ayırmış olurlar. Yıpratıcı çalışma hayatı ve olumsuz çalışma koşulları içinde çalışan bireyler için ise emeklilik tek çıkış noktası haline gelmiş durumdadır. Bu ve benzeri nedenlerden dolayı maddi yönden rahat ve sağlıklı bir yaşlılık dönemi için, emeklilik büyük bir önem teşkil etmektedir.

Emeklilik durumu ise insanların çalışma gücü ve yeteneklerini kaybetmesi üzerine, çalışma hayatlarını sonlandırmaları olayıdır. Bir birey emekli olduğu takdirde, o bireyin gelir kaynakları ortadan kalkmış olur. Bu durumda emeklilik, emekli insanların kazandıkları bir hak durumuna gelmektedir. Ayrıca emeklilik sayesinde, yani çalışanların yasa ile belirlenmiş bir süre sonunda işten ayrılması durumunda, bir hizmet karşılığı olmaksızın aylık alması sağlanır.
Bunun yanı sıra emeklilik yaşı ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Genel olarak 55-70 aralığında değişebilen emeklilik yaşı, cinsiyete göre de değişim göstermektedir. Ayrıca emeklilik durumu işçi, memur ya da bağımsız çalışan vatandaşlar için farklılık göstermektedir.
Genellikle tehlikeli ya da yıpratıcı olarak adlandırılan meslek gruplarında çalışan vatandaşlara erken emeklilik hakkı tanınmaktadır. Kadın ve erkeklerde de emeklilik yaşı farklılıklar göstermektedir. Bayanların 58, erkeklerin ise 60 yaşını doldurmuş olmaları şartı gerekmektedir. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı olmak ve belirli bir miktarda prim yatırmış olmak gerekmektedir. Yani, en az 9000 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekmektedir. Tüm bu şartları sağlayan bireyler ise emeklilik maaşı yani yaşlılık aylığına bağlanır. Ancak, 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için prim gün sayısı şartı 7200 gün olarak uygulanır.
Sosyal Güvenlik Kurumunun SSK koluna bağlı olanlar 4A, BAĞ-KUR koluna bağlı olanlar 4B, Emekli Sandığı koluna bağlı olanlar ise 4C şeklinde isimlendirilmektedir. Çalışanlar bağlı oldukları kurumların hem sağlık güvencesinden faydalanabilirler hem de emeklilik hakkından faydalanabilirler. SSK, BAĞ-KUR veya Emekli Sandığı kurumlarından birinde kişi emekli olabilir.
Daha rahat bir yaşlılık için, sağlık hizmetlerinden daha zahmetsiz ve masrafsız faydalanmak için, emeklilik önemlidir. Emekli olmak için ise gerekli olan bir miktar primi Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödemeleri gerekmektedir.
Emekli maaşı hesaplama işlemleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na primini yatıran her vatandaşın en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. Emekli olmayı bekleyen kişiler emekli maaşı hesaplama sistemi ile emeklilik dönemlerinde ne kadar maaş alabileceğini öğrenme şansına sahip olurlar.
Artık internet üzerinden emekli maaşı hesaplama uygulaması sayesinde emekli maaşı hesaplama işlemi pratik bir şekilde yapılabilmektedir. Emekli maaşı hesaplama ile SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı gibi kuruluşlara bağlı olan kişiler de emekli maaşı hesaplama işlemlerini yapabilirler.
Emekli Maaşı Hesaplama İşlemi
İnternet sayesinde birçok işlemi pratik ve hızlı yapabildiğimiz son zamanlarda, emekli maaşı hesaplama işlemini de pratik bir şekilde yapılabilmektedir. İnternet üzerinde emekli maaşı hesaplama işlemleri için bazı siteler bulunmaktadır. Bu bulunan sitelerden yararlanarak veya direkt olarak Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesi üzerinden işlem yapabilirsiniz.
SSK (4A) Emekli Maaşı Hesaplama

SSK yani yeni adı ile 4A kurumunda emekli maaşı hesaplama işleminizi yapabilmeniz için aşağıdaki aşamaları eksiksiz ve sırası ile uygulayınız;
1.    İlk olarak Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet adresine tıklayınız.
2.    Daha sonra SSK emekli maaşı hesaplama işleminiz için SSK sicil numaranızı bilmeniz gerekmektedir. İlk defa sigortalı olarak işe girdiğinizde size verilen SSK sicil numarası, daha sonra yine sigortalı olarak başka bir işe girseniz bile değişmez. Eğer SSK sicil numaranızı biliyorsanız sisteme giriniz.
3.    SSK emekli maaşı hesaplama işleminiz için tıkladığınız emekli maaşı hesaplama bağlantı adresinde sizden bazı bilgileri yazmanız istenecektir.
4.    Emekli maaşı hesaplama için T.C kimlik numaranızı, SSK sicil numaranızı giriniz.
5.    Emekli maaşı hesaplama için baba adınızı doldurunuz.
6.    Daha sonra nüfusa kayıtlı olduğunuz ili seçiniz ve doğum tarihinizi giriniz.
7.    Girdiğiniz bilgilerin doğruluğundan emin olduktan sonra emekli maaşı hesaplama için “Sorgula” seçeneğine tıklayınız.
Tüm bu aşamaları sırası ile yaptıktan sonra, SSK yani yeni adıyla 4A kurumuna ait olan emekli maaşı hesaplama işleminizi gerçekleştirmiş bulunmaktasınız.
BAĞ-KUR (4B) Emekli Maaşı Hesaplama

BAĞ-KUR yani yeni adıyla 4B emekli maaşı hesaplama işleminizde gireceğiniz bilgiler doğrultusunda yapacağınız emekli maşı hesaplama ile tahmini bir sonuç alabilirsiniz ve bu sonuç resmi değildir. Eğer, 5400 günden daha az kayıtlı hizmetiniz var ise bu sistemi kullanarak emekli maaşı hesaplaması yapamazsınız. Fakat buna rağmen yaklaşık olarak ne kadar emekli maaşı alacağınızı merak ediyorsanız aşağıda bahsedeceğimiz hususlara dikkat ediniz.
BAĞ-KUR yani 4B emekli maaşı hesaplaması yapmak için şu aşamaları sırası ile uygulayınız;
1.    Öncelikle internet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesine giriş yapınız.
2.    Açılan sayfada BAĞ-KUR yeni adıyla 4B emekli maaşı hesaplama işleminiz için T.C. kimlik numaranızı giriniz.
3.    Daha sonra kurumunuzu esnaf veya tarım olarak seçiniz.
4.    Ekranda gözüken güvenlik kodunu ilgili yere doldurunuz.
5.    En son olarak girdiğiniz bilgilerden emin olduktan sonra BAĞ-KUR emekli maaşı hesaplama işleminiz için “Sorgula” seçeneğine tıklayınız.
Böylece internet üzerinden kolay bir şekilde BAĞ-KUR yani yeni adıyla 4B kurumuna ait olan emekli maaşı hesaplama işleminizi gerçekleştirmiş durumdasınız.
Emekli Sandığı (4C) Emekli Maaşı Hesaplama

Emekli Sandığı yani 4C emekli maaşı hesaplama işlemini gerçekleştirmek için bazı bilgilere ihtiyaç vardır. Emekli Sandığı yani 4C emekli maaşı hesaplama işlemi için izlemeniz gereken adımlar ise şu şekildedir;
1.    Öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesine giriş yapınız.
2.    Daha sonra açılan sayfaya en az derece, kademe ve aylık tarihleri bilgilerinizi giriniz.
3.    Emekli maaşı hesaplama için bu bilgileri giriniz. Dilerseniz emekli maaşı hesaplama için ek gösterge, makam-temsil-görev tazminat göstergesi, hizmet yılı, hizmet ayı, kıdem yılı, pay/payda ve kademe tazminat ek gösterge gibi diğer bilgilerinizi de girebilirsiniz.
4.    Girdiğiniz bilgilerin doğruluğundan emin olduktan sonra emekli maaşı hesaplama için “Hesapla” seçeneğine tıklayınız.
Bu aşamalardan sonra internet üzerinden kolay bir şekilde Emekli Sandığı yani yeni adıyla 4C kurumuna ait olan emekli maaşı hesaplama işleminizi gerçekleştirmiş bulunmaktasınız.
Emeklilik Maaşı Sorgulama
Bilindiği üzere günümüzde birçok işlemi internet kullanarak yapmak oldukça kolay hale gelmektedir. Diğer bazı işlemlerde olduğu gibi emeklilik sorgulama işlemlerini de internet kullanarak yapabilirsiniz.
İnternet üzerinden emeklilik sorgulaması işlemini gerçekleştirmek için bazı yöntemler vardır. İki farklı yöntem ile yapılabilen emeklilik sorgulama işlemini dilerseniz ESGM, dilerseniz de E-Devlet şifresi yöntemi ile gerçekleştirebilirsiniz. Bu yazımızda emeklilik sorgulama işlemini yapmak için hangi yöntemde nasıl yol izleyeceğinizi anlatacağız.
E-Devlet Üzerinden Emekli Maaşı Sorgulama
E-Devlet şifresi kullanılarak, emeklilik maaşı sorgulamasını gerçekleştirmek için öncelikle E-Devlet şifresi edinmeniz gerekmektedir. E-Devlet şifresi elde etmek için ise bulunduğunuz yerdeki herhangi bir PTT şubesine gitmeniz gerekmektedir. Burada 2 TL ödeyerek E-Devlet şifrenizi temin edebilirsiniz.
E-Devlet şifrenizi edindikten sonra emekli maaşı sorgulaması işlemi için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;
•    SSK’ya kayıtlı durumda iseniz 4A emekli maaşı sorgulama,
•    BAĞ-KUR’a kayıtlı durumdaysanız 4B emekli maaşı sorgulama,
•    Emekli Sandığına kayıtlı durumdaysanız 4C emekli maaşı sorgulama seçeneklerini seçiniz.
•    Karşınıza çıkacak olan linklere sırası ile tıklayınız.
•    Sonra emekli maaşı sorgulama için karşınıza çıkan sayfada kimlik doğrulama seçeneğine tıklayınız.
•    Karşınıza çıkan sayfada emekli maaşı sorgulama için TC kimlik numaranız ve şifreniz talep edilecektir bu bilgilerinizi giriniz ve kimlik doğrulama işleminizi yapınız.
Bu işlemlerin sonunda emekli maaşı sorgulama işleminizi gerçekleştirebilecek koşulları sağlamış olacaksınız.
Şifresiz Emekli Maaşı Sorgulama (ESGM)
Eğer şifre kullanmaksızın, şifresiz olarak emekli maaşı sorgulama işlemi yapmak istiyorsanız E-Devlet şifresi temin etmenize gerek yoktur. Şifresiz emeklilik maaşı sorgulama işlemi için ise kimlik kartınızda bulabileceğiniz bilgileriniz yeterli olacaktır.
ESGM üzerinden yani şifresiz emekli maaşı sorgulama işlemi yapabilmek için izlemeniz gerek adımlar ise şu şekildedir;
•    Şifresiz emekli maaşı sorgulama için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sitesine giriş yapınız.
•    Buradan uyruğunuzu seçiniz. Eğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysanız T.C. uyruğunu seçiniz.
•    Karşınıza çıkan sayfada şifresiz emekli maaşı sorgulaması yapmak için T.C. kimlik numaranızı giriniz.
•    Ardından bağlı olduğunuz, nüfus cüzdanınızda kayıtlı olan ili seçiniz.
•    Daha sonra doğduğunuz yılı seçiniz.
•    Cilt numaranızı nüfuz cüzdanınızda yazan şekilde boş olan kutucuğa giriniz.
•    Daha sonra güvenlik kodunu giriniz.
•    Güvenlik kodunu da girdikten sonra şifresiz emekli maaşı sorgulaması için ‘Bilgileri Sorgula’ seçeneğine tıklayınız.
•    Daha sonra açılan sayfada, eğer SSK emekli maaşı sorgulaması yapmak istiyorsanız “Emekli Aylık Bilgisi 4A” seçeneğine, eğer BAĞ-KUR emekli maaşı sorgulaması yapmak istiyorsanız “Emekli Aylık Bilgisi 4B” seçeneğine ve eğer ‘Emekli Sandığı’ emekli maaşı sorgulaması yapmak istiyorsanız “Emekli Aylık Bilgisi 4C” seçeneğine tıklayınız.
Bu bahsedilen aşamaları sırası ile gerçekleştirdikten sonra emeklilik maaşı sorgulama işleminizi tamamlamış olursunuz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...